Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Βέροια-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2 (κύπελλο)

Με Παμλίδη στους "16" ο ΠΑΣ

Ο ΠΑΣ Γιάννινα επικράτησε και στην πρωτεύουσα της Ημαθίας με 2-1 με πρωταγωνιστή τον Παμλίδη που σκόραρε και κέρδισε πέναλτι και βρίσκεται στους "16" του Κυπέλλου Ελλάδας.
Ο Παμλίδης στο 37΄ μετά από πάσα του Οικονομόπουλου από τα δεξιά βρέθηκε με τη μπάλα στα πόδια εκτός περιοχής, έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε και κατέληξε στα δίχτυα για το 0-1 του ΠΑΣ Γιάννινα.
Στο 41΄ με ωραίο σουτ ο Μεληκιώτης μέσα από την περιοχή κρέμασε τον γκολκίπερ του ΠΑΣ και ισοφάρισε σε 1-1.
O ΠΑΣ Γιάννινα κερδίζει πέναλτι με τον Παλμίδη στο 93΄.
Ο Πήλιος ανέλαβε την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών και γράφει το τελικό 1-2.
Βέροια: 
Τσιμόπουλος, Ζούρκος Αλ., Στάμου. Μανιώτης, Μουχάλης, Μπλέτσας, Ταϊρης, Μεληκιώτης (Πέντα 54΄), Χαντζάρας (Πασάς 73΄), Σκαθαρούδης, Σιμόνι.
ΠΑΣ Γιάννινα:
Γιαννίκογλου, Οικονομόπουλος, Πήλιος, Σκόνδρας, Ζιούλης, Λιάσος, Π. Γκαρσία (Σιόντης 70΄), Νάουμετς (Ράντοβατς 77΄), Λέο, Ξυδάς (Λώλης 89΄), Παμλίδης.

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το φοιτητικό επίδομα


Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το «Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Επιμελών φοιτητών/τριών που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ) – ακαδ. έτος 2018/19 ή αλλιώς Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ/ΕΚΟ.
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών προκηρύσσει 3.771 προπτυχιακές υποτροφίες και απευθύνονται σε επιμελείς φοιτητές που σπουδάζουν σε όλα τα Τμήματα και Σχολές των ΑΕΙ της χώρας και ανήκουν σε Ευπαθείς και άλλες Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ).
Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020».
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην διαδικτυακή εφαρμογή του ΥΠAΙΘ (https://iky-ypotrofies.it.minedu.gov.gr ) από την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 έως και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 15.00.
Οι υποψήφιοι πριν προβούν στην υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, καλούνται να μελετήσουν προσεκτικά την «Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων» καθώς και τα Παραρτήματα αυτής.
Περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις (όροι, προϋποθέσεις, δικαιολογητικά, προθεσμίες κ.λπ.) παρέχονται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ – Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 41, 142 34 Νέα Ιωνία) στα τηλέφωνα 210-3726358 και 210-3726360.

Τα ζευγάρια των προημιτελικών του Κυπέλλου Ερασιτεχνών ΕΠΣΗΠ


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της  Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Ενωσιακού γηπέδου "Στ. Τσανακτσής"  η κλήρωση των προημιτελικών του Κυπέλλου Ερασιτεχνών ΕΠΣΗΠ.
Τα ζευγάρια των προημιτελικών:
Αετός Νήσου-Θύελλα Ελεούσας
Θύελλα Κατσικά-Α.Ο. Ανατολής
Αγροτικός Καστρίτσας-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά
Α.Ε. Χουλιαράδων-ΠΑΣ Μετσόβου

Τα ζευγάρια των ημιτελικών:
Νικητής Αετός Νησιού/Θύελλα Ελεούσας-Αγροτικός Καστρίτσας/Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά
Θύελλα Κατσικά/Α.Ο. Ανατολής-ΠΑΣ Μετσόβου/Α.Ε. Χουλιαράδων

* Σε περίπτωση ισοπαλίας στα προημιτελικά δεν θα υπάρξει παράταση, αλλά επανάληψη του αγώνα στην έδρα του αντιπάλου.

* Tα ημιτελικά θα διεξαχθούν σε διπλούς αγώνες.

Λειτουργία ΚΔΑΠ ΑμεΑ με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου


Την έναρξη λειτουργίας ενός ΚΔΑΠ ατόμων με αναπηρία σε χώρο που παραχώρησε η Περιφέρεια  στο πρώην «Παλλάδιο» στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων/ Παράρτημα Ιωαννίνων, ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Στον χώρο του ΚΔΑΠ θα μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 25 άτομα σε ένα ημερήσιο πρόγραμμα, που στοχεύει στην κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία και στη δημιουργική απασχόλησή τους.
Με αφορμή την έναρξη λειτουργία του ΚΔΑΠ ΑμεΑ ο κ. Καχριμάνη τόνισε  μεταξύ άλλων: «Έχουμε πάρει πολλές πρωτοβουλίες  στον τομέα αυτό, με συμμετοχή μας είτε στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ, είτε στην προμήθεια αυτοκινήτων για ΑμεΑ στην Άρτα, είτε στη «ΜΕΡΙΜΝΑ», καθώς επίσης και σε αυτή τη νέα δομή. Θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε όλους αυτούς τους συντοπίτες μας   και να λαμβάνουμε μέριμνα για να δώσουμε βοήθεια ώστε να μπορούν κάποιοι από αυτούς  να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Γιατί δυστυχώς δεν τους έχει βοηθήσει κανένας για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εύκολης πρόσβασης».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δήλωση Περιφερειάρχη για τη γέφυρα Πλάκας

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών για την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας Πλάκας, δήλωσε και τα εξής:
«Είναι ένα έργο που συμβολίζει την ενότητα και την κοινή προσπάθεια. Δεν ήταν εύκολο να γίνει.  Θέλω να κάνω ειδική μνεία στους συντοπίτες μας του ΤΕΕ και ειδικά στον Γιώργο Σμύρη. Θα πω ένα ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν από την Περιφέρεια Ηπείρου και την εταιρεία ΤΕΡΝΑ που μας βοήθησε σε καίρια σημεία και  όσους συμμετείχαν στο γίγνεσθαι των φάσεων αυτών που στηρίξαμε τα  δύο βάθρα  γιατί αν δεν γινόταν αυτά, δεν θα γινόταν ποτέ το γεφύρι όπως ήταν κάποτε.
Στην Ελλάδα είναι δύσκολο πολλές φορές να κάνεις τα αυτονόητα. Αν δεν υπήρχε επιμονή από πλευράς μας στο Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων, πιθανόν να είχαμε χάσει το στοίχημα εξαιτίας της προμελέτης για την οποία υπήρχαν αντιρρήσεις.   Δυστυχώς πολλές φορές τα Κεντρικά Συμβούλια είναι μακριά και από την πραγματικότητα και την ορθή κρίση».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Κακαβιά Πωγωνίου: Σύλληψη αλλοδαπού για καταδικαστικές αποφάσεις και παράνομη είσοδο στη χώρα

Συνελήφθη, χθες (03-12-2019) το μεσημέρι στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου, ένας αλλοδαπός, για καταδικαστικές αποφάσεις και παράνομη είσοδο στην χώρα.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του εκκρεμούσαν οι παρακάτω καταδικαστικές αποφάσεις:
·         απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (3) ετών για κλοπή
·         απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (2) ετών και (1) μηνός και χρηματική ποινή (3.000) ευρώ για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
Επιπρόσθετα, ο συλληφθείς είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα καθόσον σε βάρος του εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στην ελληνική επικράτεια και σε έδαφος Schengen.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Άμεσα θα γίνεται η αξιολόγηση των αιτήσεων επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων


Στο ιστορικό του σχεδιασμού του καινοτόμου προγράμματος απασχόλησης ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα, αλλά και σε λεπτομέρειες που αφορούν το περιεχόμενο της πρόσκλησης, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ειδικότερα, ως  προς τον σχεδιασμό ο Περιφερειάρχης ανάφερε ότι αυτός προέκυψε μετά από επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει μαζί με τους άλλους Περιφερειάρχης στη Γερμανία το 2014. Εκεί διαπίστωσε πως ο Δήμος Στουτγκάρδης στις «καλές πρακτικές» που εφάρμοζε, περιλαμβανόταν και πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων επιστημόνων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση δεξιοτήτων, το οποίο χρηματοδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Στη συνέχεια μετά από διαδοχικές επαφές που είχε με τις Υπηρεσίες των Υπουργείων, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας, συνέθεσε και ενέταξε  μια καινοτόμα πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 της Περιφέρειας, το οποίο εγκρίθηκε τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015.
«Από τον περασμένο Μάρτιο  αρχίσαμε την υποβολή αιτήσεων  και τελικά η ΕΔΕΛ του Υπουργείου το ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή, Έτσι από τις 7 Ιανουαρίου, θα μπορεί η κάθε επιχείρηση που θέλει να προσλάβει προσωπικό σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, να υποβάλλει αίτηση. Για να προχωρήσει η διαδικασία γρήγορα, η αξιολόγηση θα είναι ανοικτή. Όποιος έχει τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, θα εγκρίνεται η αίτησή του. Το πρόγραμμα θα κλείσει στις 30 Ιουνίου. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τουλάχιστον υποκατάστημα σε περιοχή της Ηπείρου», τόνισε ακόμη ο Περιφερειάρχης.

Τροχαίο ατύχημα επί της οδού Αγίων Αποστόλων Ηγουμενίτσας


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, επί της οδού Αγίων Αποστόλων Ηγουμενίτσας, όταν δίκυκλο όχημα με οδηγό έναν 21χρονο ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα με ΙΧΕ όχημα με οδηγό έναν 83χρονο.
Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο τραυματισμός του οδηγού του δικύκλου, ο οποίος αρχικά μετέβη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας και εν συνεχεία στο Κέντρο Υγείας – Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών για περαιτέρω εξετάσεις.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Ιωάννινα: Συνελήφθη για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθες (03-12-2019) το βράδυ, στην Ανατολή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε ο κατηγορούμενος και σε έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν: 
• συσκευασία με ηρωίνη σε μορφή «βράχου», βάρους (40,4) γραμμαρίων 
• συσκευασία με ηρωίνη, βάρους (0,5) γραμμαρίων
• δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (0,9) γραμμαρίων 
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης.

Γιάννενα: Εσπερίδα για την «Αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) και ενηµέρωση των κυνηγών πάνω σε θέµατα που τους αφορούν» στα Λιθαρίτσια, την Πέµπτη 5 Δεκεμβρίου, ώρα 6:00 µ.µ.


Η Περιφέρεια Ηπείρου, το Τµήµα Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ Π.Ε. Ιωαννίνων και η Ε’ Κυνηγετική Οµοσπονδία Ηπείρου (Ε΄ ΚΟΗ) διοργανώνουν την εσπερίδα: «Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) και Ενηµέρωση των κυνηγών πάνω σε θέµατα που τους αφορούν».
Η εσπερίδα θα περιλαµβάνει τέσσερις θεµατικές ενότητες µε σύντοµες παρουσιάσεις:
Ενηµέρωση για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων από την κτηνίατρο κα Χρυσάνθη Καραπέτσιου και Βιοασφάλεια στο κυνήγι και χειρισµός θηραµάτων από την κτηνίατρο κα Αγαθή Σκουλικαρίτη
Ενηµέρωση για νοσήµατα που αφορούν τα θηράµατα από την κτηνίατρο κα Αικατερίνη Ντόντορου και την καταλληλότητα του κρέατος αυτών προς κατανάλωση, από την κτηνίατρο κα Ευθαλία Οικονόµου
Πρώτες βοήθειες στους σκύλους κυνηγίου από τον κτηνίατρο κ. Ιωάννη Γουδετσίδη και βιοασφάλεια των σκύλων στο κυνήγι από την κτηνίατρο κα Γεωργία Παπαθανασίου
Καθαρόαιµη εκτροφή και εκπαίδευση ιχνηλατών από τους κ.κ. Κων/νο Μελά και Ιωάννη Αµπατζίδη
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στα Λιθαρίτσια (συνεδριακό κέντρο) στις 05-12-2019 ηµέρα Πέµπτη και ώρα 6.00 µ.µ.
Θα προλογίσουν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριµάνης, οι κ. κ. Πρόδροµος Γαϊτανίδης, κτηνίατρος, Περιφερειακός Σύµβουλος και ο Νικόλαος Παπαγρηγορίου, Πρόεδρος Ε΄ ΚΟΗ.

Το “Μουζικουέντο” τις τρεις τελευταίες Κυριακές στις 8, 15 και 22 Δεκεμβρίου


Το “Μουζικουέντο” της Χάρις Μέγα, διανύει τον τρίτο μήνα παραστάσεων με μεγάλη επιτυχία και θερμή ανταπόκριση από το κοινό. Θα συνεχίσει για τρεις τελευταίες Κυριακές στις 8, 15 και 22 Δεκεμβρίου.  Το κοινό θα απολαύσει μία ευρηματική παράσταση με φαντασία, απίστευτο ρυθμό, αρκετές δόσεις χιούμορ, καθαρές ερμηνείες που βοηθούν στην κατανόηση της ιστορίας, με δυνατά νοήματα που κατορθώνει να επιτελεί ένα δύσκολο ρόλο, εξίσου καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό. Το έργο μας μεταφέρει αρκετά μηνύματα όπως την σημασία της συγχώρεσης, την δύναμη της τόλμης, την δικαιοσύνη, την υπεράσπιση του αδυνάτου, την οικολογική συνείδηση. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ζωντανή μουσική επί σκηνής και η διαδραστικότητα με το κοινό. Τρεις μουσικοί- ηθοποιοί με υπέροχα κοστούμια που παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν 1 ώρα και μας παίρνουν μαζί τους στην ιστορία τους. Μία μοναδική παράσταση που υπόσχεται να ξετρελάνει τα παιδιά και να μαγέψει τους μεγάλους.
Συντελεστές:
Έργο: Μουζικουέντο
Συγγραφέας: Χάρις Μέγα
Σκηνοθεσία: Αθηνά Τσικνιά
Φωνητική διδασκαλία: Ειρήνη Δόβα
Μουσική πρωτότυπη: Χάρις Μέγα
Κοστούμια: Λεωνίδας Θεοδωρίδης
Σκηνικά: Αθηνά Τσικνιά
Ειδική κατασκευή παπουτσιών νάνου: Φόνη Βραζέλη
Φωτογραφίες: Κατερίνα Φλωράκη
Αφίσα: Γιάννης Ταγματάρχης
Παίζουν οι μουσικοί-ηθοποιοί:
Ειρήνη Δόβα
Μαριαλένα Ευαγγελάκη
Χάρις Μέγα
Λίγα λόγια για το έργο
Ζούσε κάπου, κάποτε ένας γεωργός φτωχός, μα τυχερός και τολμηρός που είδε τη ζωή του ν’ αλλάζει διαπαντός όταν πήρε την μεγάλη απόφαση να επισκεφτεί τα ξακουστά τσακίδια. Το ταξίδι του ήταν μακρύ κι ο δρόμος σκοτεινός μα να’ σου μπροστά του ένας περίεργος βοσκός και ένας σκύλος φοβερός και τρομερός. Η ανάγκη του όμως τον οδήγησε μέχρι την καλύβα του τρομερού Μάγου Τσακίδα όπου οι εκπλήξεις ερχόταν η μια μετά την άλλη. Η μεγάλη του και αθώα καρδιά τον έσωσαν μετά από έναν σκληρό γύρο από γρίφους, αλλά η μοίρα της άσπλαχνης αδερφής κρεμόταν από τα χέρια του.
Στο χωριό του γεωργού τις αποφάσεις έπαιρναν ο πρόεδρος κι ο παπάς. Ανακοίνωσαν λοιπόν ότι ο μεγαλύτερος πλάτανος του στο κέντρο του χωριού έπρεπε να κοπεί. Έτσι είπαν κι έτσι έγινε. Κόψανε τον γεροπλάτανο και πάνω στις ρίζες του χτίσανε ένα υπερπολυτελές πανδοχείο. Ένα βράδυ όμως από τα θεμέλια του πανδοχείου περίεργες φωνές άρχισαν να ακούγονται και τα μυστικά όλων απλώνονταν σε όλο το χωριό. Όταν έπειτα βάλανε και κάψανε τα ξύλα από τον γεροπλάτανο οι φωνές θέριεψαν και η ανησυχία φώλιασε σε όλων τις σκέψεις.
Τιμωρήθηκε άραγε η άσπλαχνη αδερφή του γεωργού; Παίξανε ξανά τα παιδιά του χωριού γύρω από τον γεροπλάτανο κρυφτό;

Πληροφορίες:
Κυριακή 8, 15 και 22 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι.
Διάρκεια: 60'
Χώρος: Θέατρο ACTINA
Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8
Ιωάννινα, 45221
Είσοδος: ενήλικες 10€, παιδιά 5€, φοιτητές, άνεργοι 7€.
Ιστότοπος: www.theatroactina.gr
Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@theatroactina.gr
Τηλ. ταμείου: 6974865401

ΕΠΣΗΠ: Κλήρωση 4ου και 5ου γύρου του Κυπέλλου Ερασιτεχνών, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00


Σας ενημερώνουμε πως την Τετάρτη 4/12/2019 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση του 4ου και 5ου Γύρου του Κυπέλλου Ερασιτεχνών ΕΠΣΗΠ, στις εγκαταστάσεις του Ενωσιακού γηπέδου "Στ. Τσανακτσής". 

Χοληστερόλη: Μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα;


Η χοληστερόλη είναι διάσημη για τη συσχέτισή της με την καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορεί να παίζει ρόλο και στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.
Μία από αυτές τις μελέτες δημοσιεύθηκε το 2018 στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open
Όπως ανέφεραν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, στη Νορβηγία, μελέτησαν περισσότερες από 4.300 γυναίκες, οι 2.100 εκ των οποίων είχαν ένα ή κανένα παιδί. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τις περισσότερες πιθανότητες να μην αποκτήσουν παιδί ή να κάνουν το πολύ ένα είχαν οι γυναίκες με παθολογικά επίπεδα λιπιδίων (δυσλιπιδαιμία) πριν την εγκυμοσύνη.
Ειδικότερα, όσες είχαν χαμηλά επίπεδα καλής (HDL) χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα κακής (LDL) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, είχαν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν μόνο ένα παιδί. 
Αντίστοιχα, οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα LDL και ολικής χοληστερόλης είχαν αυξημένες πιθανότητες να μην κάνουν κανένα παιδί. Οι πιθανότητες ατεκνίας ήταν ιδιαιτέρως αυξημένες στις γυναίκες με δυσλιπιδαιμία που ταυτοχρόνως ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες.
Ανάλογα ευρήματα είχε λίγα χρόνια νωρίτερα άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Σε αυτήν συμμετείχαν 501 ζευγάρια, μέσης ηλικίας 31 ετών που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ζευγάρια που δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν εγκυμοσύνη μέσα σε 12 μήνες, είχαν κατά μέσο όρο σημαντικά υψηλότερα επίπεδα της χοληστερόλης.