Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Συνάντηση της Γ.Γ. με τον Πρόεδρο και μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τετάρτη 18/1/2012

Συνάντηση στο Γραφείο της στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, είχε σήμερα το μεσημέρι η Γενική Γραμματέας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, κ. Δημήτρη Δημητρίου και μέλη της νέας διοίκησης.
Σε αυτή συμμετείχαν επίσης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Μήτσης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Χρυσοστόμου Ευθύμιος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Αναγνώστου Νικόλαος και ο Οικονομικός Επόπτης κ. Βασιλείου Βασίλειος.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα αλλά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει εν μέσω κρίσης το επιχειρείν στην περιοχή, ενώ συμφωνήθηκε ο συντονισμός της καλύτερης δυνατής συνεργασίας, ώστε να προωθηθούν αποτελεσματικές λύσεις στα θέματα που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες αλλά και το σύνολο των παραγωγικών τάξεων του τόπου.
Η Γ.Γ. ενημέρωσε τον νέο Πρόεδρο για τη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που κατέβαλλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει το συνεχές ενδιαφέρον της για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα επιτρέψει την απεμπλοκή των επενδύσεων που καθυστερούν ακόμη και σήμερα να υλοποιηθούν, εξαιτίας γραφειοκρατικών δυσκολιών.
Από την πλευρά του ο κ. Δημητρίου, ζητώντας τη συνεργασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει η νέα διοίκηση, επεσήμανε ότι μέσα από τον κύκλο συναντήσεων που πραγματοποιεί, στοχεύει στη διαμόρφωση της ολοκληρωμένης συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων για την προώθηση των θεμάτων του επαγγελματικού κόσμου και την τόνωση της οικονομίας της περιοχής.
«Από την πλευρά μας ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας θα είμαστε συμπαραστάτες στο έργο σας, θα σταθούμε δίπλα σας και στο κομμάτι που εμπλεκόμαστε θα βοηθήσουμε με κάθε τρόπο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη διεκδίκηση ευνοϊκότερων προϋποθέσεων για την τοπική οικονομία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Γ.Γ, η οποία δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως πολύ θετική την κυβερνητική δέσμευση αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και μεταφοράς πόρων από τα ΠΕΠ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές και βιώσιμες.
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενός στρατηγικού σχεδίου για την προώθηση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, που θα ενισχύσει την προσπάθεια που έγινε την τελευταία διετία μέσα από την αξιοποίηση των αρχών του “Regional Marketing”, όπου μπήκαν γερά θεμέλια στην κατεύθυνση ενεργοποίησης του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής προς τις εξαγωγές.
«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στον αναπτυξιακό προσανατολισμό εξόδου από την οικονομική κρίση, ενδυναμώνοντας την ελπίδα στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής», τόνισε με νόημα η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

Οι άμεσες ενισχύσεις από το 2014 θα δοθούν με βάση τους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης του 2011 και για εκτάσεις που ασκείται γεωργική δραστηριότητα

Πολλά αλλάζουν από την σταδιακή μετάβαση από το μοντέλο των ιστορικών δικαιωμάτων της προηγούμενης περιόδου σε ένα καθεστώς περιφεριοποίησης των ενισχύσεων. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, οι ενεργοί αγρότες κάθε περιφέρειας, τα όρια της οποίας θα καθορίζει με δικά της κριτήρια κάθε χώρα, θα λαμβάνουν ενιαία στρεμματική ενίσχυση. Οι συγκεκριμένες περιφέρειες, που μπορεί να περιλαμβάνουν όλη την επικράτεια ενός κράτους ή να διαφοροποιούνται ανάλογα με τις συνθήκες της παραγωγής, θα πρέπει να έχουν οριστεί ως τον Αύγουστο του 2013. Το 2014, το 40% των άμεσων ενισχύσεων θα δίνονται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της νέας ΚΑΠ, με στόχο ως το 2019 να έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, στο τέλος του 2013, καταργούνται όλα τα ιστορικά δικαιώματα που λαμβάνονταν υπόψη για τις πληρωμές των παραγωγών. Έτσι μέχρι τις 15 Μαΐου του 2014, όλοι οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις ενίσχυσης, εάν θέλουν να λαμβάνουν την ετήσια βασική ενίσχυση (άμεση ενίσχυση), που όμως θα υπολογίζεται πια με βάση το πόσα και ποια στρέμματα δηλώνει ότι χρησιμοποιεί ο κάθε αγρότης κάθε φορά. Τα δικαιώματα που θα προκύψουν από το περιφερειακό μοντέλο, που θα ισχύσει από το 2014, θα είναι με βάση τους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης του 2011 και για τις εκτάσεις που θα δηλωθούν το 2014. Εξαίρεση θα υπάρξει για τους νέους αγρότες. Δηλαδή δεν αρκεί να εμφανίσει ένας αγρότης το 2014 μια έκταση και να ζητήσει άμεση ενίσχυση. Θα πρέπει να έπαιρνε άμεσες ενισχύσεις το 2011.
Προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη αναταραχή στην αγορά γης, η Κομισιόν θα φτιάξει μία βάση δεδομένων που θα περιέχει όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που υπάρχουν το 2011. Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτή τη βάση δεδομένων. Όπως ανέφερε κατά λέξη ο επίτροπος Γεωργίας, Ντάσιαν Τσιόλος, «το έτος αναφοράς είναι το 2014 για τις εκτάσεις, για να ληφθεί υπόψη η πραγματική κατάσταση, αλλά με μια βάση δεδομένων που θα περιέχει με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις το 2011. Στόχος είναι να αποφύγουμε από τη μια στιγμή στην άλλη να ξεφυτρώσουν εκμεταλλεύσεις που δεν υπήρχαν, μόνο και μόνο για να καπαρώσουν δικαιώματα. Επιλέξαμε αυτό το συνδυασμό για να μπορέσουμε να λάβουμε υπόψη την πραγματική κατάσταση των εκμεταλλεύσεων το 2014, αλλά από την άλλη να αποφύγουμε την ύπαρξη ανθρώπων που θα κερδοσκοπήσουν. Για αυτό λαμβάνουμε υπόψη το 2011 ως έτος αναφοράς για τις εκμεταλλεύσεις και το 2014 ως έτος αναφοράς για τις αγροτικές εκτάσεις».
Επιπλέον για να εισπράξει τις άμεσες ενισχύσεις ο αγρότης θα πρέπει να είναι «ενεργός». Παρόλα αυτά, για να μην αποκλειστούν οι μικροκαλλιεργητές μερικής απασχόλησης, οι γεωργοί που εισέπραξαν λιγότερα από 5.000 ευρώ ως άμεσες ενισχύσεις για το προηγούμενο έτος εξαιρούνται από τον κανόνα αυτόν. Ο ορισμός του «ενεργού αγρότη» προτείνεται στο επίπεδο της ΕΕ και όχι των κρατών μελών δηλαδή θα είναι ο ίδιος για όλα τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ορισμός αυτός στοχεύει στον αποκλεισμό από τις άμεσες ενισχύσεις όχι μόνο των επιχειρηματικών οντοτήτων (αερολιμένες, σιδηροδρομικές εταιρείες, μεσιτικές εταιρείες, εταιρείες διαχείρισης γηπέδων), αλλά και των «γεωργών του καναπέ». Για αυτό και οι προτάσεις της περιλαμβάνουν και μία νέα προϋπόθεση, την υποχρέωση της άσκησης «γεωργικής δραστηριότητας», όπου αυτή ορίζεται πλέον ως «η εκτροφή ζώων ή η καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων, η διατήρηση των γεωργικών εκτάσεων σε κατάσταση που τις καθιστά κατάλληλες για βοσκή ή καλλιέργεια χωρίς ιδιαίτερες προπαρασκευαστικές ενέργειες πέραν των παραδοσιακών γεωργικών μεθόδων και μηχανημάτων ή, αν οι γεωργικές εκτάσεις διατηρούνται εκ φύσεως σε κατάσταση κατάλληλη για βοσκή ή καλλιέργεια, η άσκηση της ελάχιστης απαιτούμενης δραστηριότητας στις εν λόγω εκτάσεις». Η δυνατότητα καθορισμού των ελάχιστων δραστηριοτήτων θα παρέχεται στα κράτη μέλη με οδηγίες που θα δοθούν από την Κομισιόν σε μεταγενέστερο στάδιο.

ΠΗΓΗ: http://www.agrotypos.gr

ΜΕΤΣΟΒΟ: Ξεσηκωμός για την κατάργηση του ΙΚΑ

Άδικη και άστοχη η απόφαση δηλώνει ο δήμαρχος
Η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη να προχωρήσει στο κλείσιμο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο Μέτσοβο συναντά την οργισμένη αντίδραση του δημάρχου Νίκου Τσομπίκου και του δημοτικού συμβουλίου, αφού θα σημάνει ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων και την κατάργηση της μοναδικής διοικητικής υπηρεσίας που έχει απομείνει στην έδρα του δήμου Μετσόβου. Πρόσφατα έκλεισε η ΔΟΥ που συγχωνεύτηκε με αυτές των Ιωαννίνων.
Ακατανόητη απόφαση
Σε ανακοίνωση από το γραφείο του δημάρχου Μετσόβου επισημαίνεται: «Είναι κοινή πεποίθηση του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των πολιτών του Δήμου μας, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και κομματικές ένταξης ότι η απόφασή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να προχωρήσει σε κλείσιμο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο Μέτσοβο είναι μια απόφαση ιδιαίτερα άδικη, άστοχη και ακατανόητη. Δεν είναι δυνατόν να έχει μείνει μία μόνο διοικητική υπηρεσία στην έδρα του δήμου μας και να προωθείται η κατάργηση αυτής».
Σύμφωνα με το δήμαρχο, η κατάργηση του υποκαταστήματος ΙΚΑ Μετσόβου θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα εξυπηρέτησης των πολιτών σε ένα Δήμο με έντονο ανάγλυφο, μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των κοινοτήτων και ανάμεσα στην έδρα του νομού και ανεπαρκή συγκοινωνιακή σύνδεση.
Ταλαιπωρία και κόστος για τους δημότες
Όπως σημειώνει ο κ. Τσομπίκος, ο δήμος Μετσόβου είναι μια περιοχή, με απομακρυσμένους οικισμούς και είναι αδύνατον να χρειάζεται να πηγαίνουν οι κάτοικοι στα Γιάννινα για να εξυπηρετηθούν, καθώς θα πρέπει να διανύσουν τουλάχιστον 50 με 80 χιλιόμετρα.
Προσθέτει ακόμη, ότι τα σημερινά δυσβάστακτα οικονομικά βάρη, και τα εμπόδια της καθημερινότητας που προστίθενται συνεχώς, καθιστούν ιδιαίτερα δυσλειτουργική την εμπορική και κοινωνική ζωή του Δήμου μας, όσο και την αγροτική - κτηνοτροφική,
Προειδοποίηση και απαίτηση για λύση
«Με αυτόν τον τρόπο η Πολιτεία αγνοεί προκλητικά την ουσιαστική εξυπηρέτηση των δημοτών και απαξιώνει τελείως το Δήμο μας, όταν μάλιστα η κεντρική εξουσία με περισσό θράσος κάνει λόγο για ανάπτυξη της υπαίθρου και του πρωτογενή τομέα», τονίζει με νόημα ο δήμαρχος και προειδοποιεί:
«Δηλώνουμε απερίφραστα ότι είναι αδιαπραγμάτευτο να μην κλείσει το υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Μέτσοβο και είναι απαίτησή μας να δοθεί άμεσα λύση, ιδιαίτερα σ' αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε.
Καλούμε τους ιθύνοντες την ύστατη στιγμή να επικρατήσει η λογική και το συμφέρον των πολιτών, όπως άλλωστε είναι χρέος τους».

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr/ 

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Προβλήματα από τον παγετό

Διακοπές στην υδροδότηση λόγω βλαβών.


Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα Γιάννενα, κυρίως στο δίκτυο ύδρευσης του λεκανοπεδίου, εξαιτίας της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας και του παγετού.
Σε ορισμένα σημεία το δίκτυο έχει παγώσει, ενώ σε άλλα έχουν σημειωθεί βλάβες με αποτέλεσμα να καταγράφονται διακοπές στην ύδρευση.
Μεγάλης έκτασης βλάβη σημειώθηκε σήμερα στο κεντρικό αγωγό που τροφοδοτεί την περιοχή της Ανατολής, με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή στην υδροδότηση τόσο στην περιοχή, όσο και στο Κάτω Νεοχωρόπουλο. Συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση της βλάβης.
Προβλήματα σημειώθηκαν επίσης στην οδό Ασημακοπούλου όπου το δίκτυο ύδρευσης πάγωσε με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακοπές νερού. Η ίδια κατάσταση επικράτησε και σε αρκετά σχολεία της πόλης.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr

ΤΑΞΙ: Εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο

Με περιβαλλοντικά κριτήρια η έκδοση νέων αδειών


Εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί, το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο.

Για τα τέλη του ίδιου μήνα μετατίθεται τελικά και το πλήρες άνοιγμα της αγοράς των φορτηγών και βυτιοφόρων Δημοσίας Χρήσεως.
Οι ρυθμίσεις για τα ταξί, όπως έχει ήδη αναφέρει ο υπουργός Μεταφορών, κ. Μάκης Βορίδης θα προβλέπουν:
-Άρση της απαγόρευσης στην έκδοση αδειών.
-Πληρωμή εφάπαξ εισφοράς για την απόκτηση νέων αδειών, οι οποίες θα είναι μεταβιβάσιμες σε οποιονδήποτε και όχι μόνο σε συγγενείς πρώτου βαθμού.
-Οι άδειες θα εκδίδονται με βάση περιβαλλοντικά κριτήρια, ενώ δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει αλγόριθμος που θα καθορίζει τον αριθμό τους.

Κοινωνικό παντοπωλείο στην Πρέβεζα

Σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων προχωρούν η Πρόνοια, ο Δήμος της Πρέβεζας, το ΚΑΠΗ και εθελοντές που συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή των υπηρεσιών του Δήμου, της εκπροσώπου του Κοινωνικού Ιατρείου Καλλιόπης Μιχελάκου και του προέδρου του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Γρηγόρη Σάλιαρη αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και την διανομή συσσιτίου για τις άπορες οικογένειες.
Όπως τονίστηκε από όλους η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ δύσκολη και τα αιτήματα για παροχή βοήθειας αυξάνονται μέρα με την ημέρα. Με αυτό το δεδομένο άμεσα θα προχωρήσει η καταγραφή των οικογενειών που θα έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο και το συσσίτιο.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν μαζί με την αίτησή τους στην πρόνοια πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκκαθαριστικό της Εφορίας (μαζί με Ε9 εάν υπάρχει), κάρτα ανεργίας καθώς και πιστοποιητικό χρόνιων παθήσεων εάν ανήκουν σε κατηγορία ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Τις περιπτώσεις θα εξετάσουν οι κοινωνικοί λειτουργοί της πρόνοιας και θα κρίνουν ποια περιστατικά να βοηθηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των προσπαθειών αυτών θα κληθούν να παίξουν οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι μπορούν να ενισχύσουν τον ειδικό λογαριασμό Α’ Κοινωνικών Βοηθειών που έχει ανοίξει στο Δημαρχείο της Πρέβεζας.
Όσοι γονείς εξάλλου δεν είναι ασφαλισμένοι και δεν δικαιούνται βιβλιάριο πρόνοιας μπορούν να προσέρχονται τόσο στην πρόνοια όσο και στο κοινωνικό ιατρείο προκειμένου να δηλώνουν τις ανάγκες που υπάρχουν για εμβολιασμό των παιδιών έτσι ώστε να συγκροτηθούν ομάδες που θα αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο.

Όπως εκτιμάται οι αιτήσεις για παροχή βοήθειας θα είναι πάρα πολλές ωστόσο θα υπάρξει «αυστηρή» τήρηση των κριτηρίων έτσι ώστε να αποφευχθούν περιστατικά που συνέβησαν σε άλλες πόλεις όπου διαπιστώθηκε ότι λάμβαναν βοήθεια άνθρωποι που κυκλοφορούσαν με ακριβά αυτοκίνητα και είχαν μεγάλα εισοδήματα.


ΠΗΓΗ: www.pamepreveza.gr

Αστραπιαίο πλήρες άνοιγμα όλων των «κλειστών» επαγγελμάτων

Λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, η κυβέρνηση έσπευσε να ανοίξει πλήρως 136 «κλειστά» επαγγέλματα αίροντας αυτόματα όλους τους περιορισμούς.
Τo πλήρες άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων προβλέπεται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή και προβλέπει ότι: «Διατάξεις νόμων, κανονιστικές πράξεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι που αντιβαίνουν στα προβλεπόμενα στα άρθρα 2 και 3 του ν. 3919/2011 καταργούνται».
Στα επαγγέλματα που απελευθερώνονται πλήρως περιλαμβάνονται δημοφιλή επαγγέλματα όπως του αρτοποιού, διερμηνέα, ασφαλιστή, οπτικού, ξεναγού, μεσίτη, εφημεριδοπώλη και υπηρεσίες που αφορούν κολέγια, ιδιωτικά σχολεία, ασφαλιστικές εταιρείες, παροχή υπηρεσιών ασφάλειας κ.ά.
Πιο αναλυτικά για τα 136 επαγγέλματα και υπηρεσίες παύει να ισχύει οποιαδήποτε ρύθμιση που:
• Περιορίζει τον αριθμό προσώπων που έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα.
• Εξαρτά τη χορήγηση άδειας από εκτίμηση ύπαρξης πραγματικής ανάγκης.
• Θέτει γεωγραφικά όρια στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος.
• Ορίζει ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ ασκούντων το επάγγελμα.
• Απαγορεύει τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο.
• Επιβάλλει ή απαγορεύει τη διάθεση αγαθών από ορισμένου είδους επαγγελματική εγκατάσταση.
• Επιβάλλει ή απαγορεύει την άσκηση επαγγέλματος υπό ορισμένη εταιρική μορφή.
• Περιορίζει τη συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο με κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα των συμμετεχόντων.
• Επιβάλλει υποχρεωτικές κατώτατες τιμές.
• Υποχρεώνει τον ασκούντα το επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ποιες αποδείξεις αναγνωρίζει η εφορία

To 2011 «έκλεισε» και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις οποίες θα δηλωθούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το συγκεκριμένο έτος. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες το Μάρτιο, ενώ σταδιακά έως τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν όλοι οι φορολογούμενοι.
Οι περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν ήδη συγκεντρώσει ένα «βουνό» από αποδείξεις δαπανών που πραγματοποίησαν το 2011.
Προκειμένου να καρπωθούν το μέγιστο δυνατό όφελος από τις δαπάνες αυτές, απαιτείται η ταξινόμησή τους.
Οι δαπάνες με αποδείξεις χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες:
1. Στις γενικές δαπάνες από τις οποίες οφείλει ο φορολογούμενος να συγκεντρώνει αποδείξεις προκειμένου να αποφύγει την χρέωση και πληρωμή επιπλέον φόρου εισοδήματος.
Πρόκειται για τις δαπάνες οι οποίες το 2010 συνδέονταν με την απονομή του αφορολόγητου ορίου και οδηγούσαν σε επιστροφή φόρου. Από τη χρήση 2011 αποσυνδέθηκαν από το αφορολόγητο όριο και κάθε φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος, προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή επιπλέον φόρου, να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας ίσης τουλάχιστον με το 25% του εισοδήματος που δηλώνει. Επίσης της αξίας των αποδείξεων που υπολείπεται μέχρι το ποσοστό αυτό του επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 10%.
Εφόσον συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες δεν λαμβάνει επιστροφές φόρου. Στις δαπάνες με αποδείξεις που αναγνωρίζονται περιλαμβάνονται όλες οι συνήθεις δαπάνες που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος (σουπερ μάρκετ, καύσιμα, ρούχα, διόδια, εστιατόρια κλπ.) πλην των λογαριασμών ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, των δαπανών που αποτελούν τεκμήρια (π.χ. δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, αγορά Ι.Χ. κλπ.), των εισιτηρίων για πάσης φύσεων μεταφορές και των δαπανών στις οποίες προσφέρεται ειδική φοροαπαλλαγή.
2. Οι δαπάνες με αποδείξεις στις οποίες προσφέρεται ειδική φοροαπαλλαγή.
Οι δαπάνες αυτές ψαλιδίστηκαν αναδρομικά από την 1-1-2011.
Το 10% κάθε δαπάνης μειώνει αντίστοιχα τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος.
Οι δαπάνες αυτές που αναγνωρίζονται από την εφορία μόνο με τα αντίστοιχα παραστατικά είναι: οι ιατρικές δαπάνες, οι τόκοι των στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα ασφάλιστρα ζωής, ενοίκιο πρώτης κατοικίας, ενοίκιο παιδιού που σπουδάζει στο εσωτερικό, δίδακτρα φροντιστηρίων, καταβολή διατροφής, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αλλαγής καυστήρα πετρελαίου σε αερίου, εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές προς τα ταμεία ασφάλισης, δωρεές προς κοινωφελή σωματεία ή το δημόσιο.


ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Σπουδαίο έργο που θα πρέπει να στηριχθεί

Γράφει ο Παναγιώτης Μανούρης

Τις γιορτινές μέρες που πέρασαν, με αφορμή κάποια δημοσιεύματα για τα συσσίτια απόρων, μου ήρθε στο νου το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελεί η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, αθόρυβα και με σεμνότητα.
Η φτωχότερη Μητρόπολη της χώρας κάνει πολλά με τα ελάχιστα οικονομικά της.
Ιδιαίτερα η λειτουργία του Γηροκομείου Κόνιτσας, είναι πολύτιμη.
Πολλοί ανήμποροι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας βρήκαν φιλοξενία σε αυτό, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά είτε οι ίδιοι, είτε οι συγγενείς τους.
Η κοινωνική προσφορά της ακριτικής μας Μητρόπολης είναι σπουδαία και θα πρέπει Φορείς, κάτοικοι και απόδημοι να τη στηρίξουν με όποιο τρόπο και μέσο μπορούν.
Ας στηριχθεί επιτέλους, η πραγματική κοινωνική προσφορά και όχι η ψευδεπίγραφη κάποιων μόνο κατ’ όνομα Κοινωφελών Φορέων.
Προτείνω δε, κάποιος Φορέας της περιοχής να αναλάβει πρωτοβουλία συγκέντρωσης τροφίμων που σε πρώτη φάση θα είναι μια αρχική μικρή στήριξη του γηροκομείου και μετά ας ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες.

Έντονο τηλεγράφημα διαμαρτυρίας, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, για την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος, στον Άγιο Νικόλαο Αράχθου Άρτας


Αθήνα 18-01-12

Προς
Τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & κλιματικής Αλλαγής


Κύριο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου
Κοιν.: Βουλευτές Ιωαννίνων, Κ. Τασούλα, Σ. Καλογιάννη, Μ. Παντούλα, Α. Οικονόμου, Ε. Αργύρη.
Βουλευτές Άρτας, Δ. Τσιρώνη, Π. Στασινό, Κ. Παπασιώζο
Βουλευτές Πρέβεζας, Ε. Παπαχρήστου, Δ. Τσουμάνη
Βουλευτή Θεσπρωτίας, Χ. Κατσούρα
Με έκπληξη, οργή και αγανάκτηση, διαπιστώνουμε ότι, η κυβέρνηση με μεθοδεύσεις που προκαλούν το λαϊκό αίσθημα και όλη την Ηπειρωτική αποδημία, επαναφέρει κατά τρόπο πραξικοπηματικό, το θέμα κατασκευής υδροηλεκτρικού φράγματος στη θέση Αγίου Νικολάου του ποταμού Αράχθου, του οποίου η ολοκλήρωση θα αφανίσει στην κυριολεξία το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, αλλά και όλη την κοιλάδα του ποταμού, παρακάμπτοντας έτσι και την υπ’ αριθ. 3858/2007 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, αλλά και τον από 2003 περιφερειακό σχεδιασμό της Ηπείρου και αγνοώντας την καθολική αντίδραση κατοίκων και φορέων της περιοχής.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ως συνισταμένη 450 και πλέον πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων και 650.000 και πλέον μελών, διαμαρτύρεται εντονότατα και σας θέτει προ των ευθυνών σας.
Η ενέργειά σας αυτή, έχει προκαλέσει γενικό ξεσηκωμό, αναστάτωση και αναβρασμό όλης της Ηπειρωτικής αποδημίας.
Σας δηλώνουμε πως με κανέναν τρόπο δεν θα αφήσουμε να υλοποιηθεί η διάταξη του άρθρου 56 του Νομοσχεδίου, η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες μεγάλων συμφερόντων, αδιαφορώντας πλήρως για τις καταστροφικές συνέπειες του περιβάλλοντος της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Για να μη βρεθείτε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις και για να αποκαταστήσετε το κλίμα ειρήνης παρακαλούμε να αποσύρετε την διάταξη του άρθρου 56.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος      Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Δ. Οικονόμου     Ιπποκράτης Μιχ. Κατσένης

Υπόμνημα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος προς τον Υφυπουργό Υποδομών για την προώθηση των έργων στον Δυτικό οδικό άξονα (Ιόνια οδός)


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ως συνισταμένη τετρακοσίων πενήντα πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Σωματείων, με εξακόσιες πενήντα χιλιάδες (650.000) και πλέον μέλη, εκφράζει με την παρούσα την ανησυχία, την αγωνία και την έντονη διαμαρτυρία όλης της Ηπειρωτικής Αποδημίας σχετικά με την τελμάτωση της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ.
Παρά το ότι το έργο αυτό έχει εξαγγελθεί από το 2006 με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης το 2013 δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια διαπιστώνουμε μια κωλυσιεργία ως προς την αναγγελθείσα από την πλευρά Σας, τροποποίηση των συμβάσεων με τους παραχωρησιούχους με αποτέλεσμα η ιδιαίτερη Πατρίδα μας να παραμένει συγκοινωνιακά αποκομμένη και να βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση ύφεσης.
Νομίζουμε πως είναι περιττό να τονίσουμε ότι το έργο αυτό είναι έργο στρατηγικής σημασίας και υπερτοπικού χαρακτήρα, έργο που με την ολοκλήρωσή του, θα μειώσει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και θα τονώσει τόσο την τοπική όσο και την Εθνική Οικονομία.
Γι΄ αυτό και αιτούμαστε την ταχύτατη απεμπλοκή του και κατά πάσα περίπτωση την εκτέλεσή του, έστω κατά προτεραιότητα μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, γιατί έτσι θα υλοποιήσει η πολιτεία την υποχρέωση και δέσμευσή της προς την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες.
Επίσης εκ του σύνεγγυς η Συνομοσπονδία μας παρακολουθεί τα τελευταία δύο χρόνια τις καθ΄ όλα σωστές δημόσιες δηλώσεις Σας για μείωση των διοδίων που είναι και θέση της Συνομοσπονδία μας.
Δυστυχώς όμως και προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει γίνει τίποτα. Και επ΄ αυτού του σοβαρού θέματος που με δεδομένη την οικονομική συγκυρία συνιστά ιδιότυπο οικονομικό αποκλεισμό της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αναμένουμε θετική από την πλευρά Σας ανταπόκριση .


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Γιώργος Δ. Οικονόμου Ιπποκράτης Μ. Κατσένης

Άγριες περικοπές στον ιδιωτικό τομέα

Μειώσεις ως και 40% σε ΔΕΚΟ.

Αυτή τη φορά η Τρόικα δεν έρχεται για διαπραγμάτευση με την έννοια που τη γνωρίζουμε. Πλέον ο εκβιασμός είναι ωμός και φαίνεται πως η ελληνική πλευρά, απούσα ούτως ή άλλως από τις εξελίξεις, έχει έτοιμη την απάντηση:
Ναι σε όλα.

Οι οριζόντιες και άδικες περικοπές που έπληξαν το 1/5ο των εργαζόμενων της χώρας, τους υπάλληλους του Δημοσίου δηλαδή, είναι το... μοντέλο που επιθυμούν να ακολουθηθεί και στους υπόλοιπους που υπηρετούν στον δημόσιο τομέα ώστε να ολοκληρωθεί η διαβόητη εσωτερική υποτίμηση.
Το σχέδιο περιλαμβάνει εξοικονόμηση για της εταιρείες περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα 10% μείωση του μισθολογικού κόστους δηλαδή. Τα περί εσωτερικής υποτίμησης είναι πλέον ένα από τα δεδομένα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, όπως άλλωστε ξεκαθάρησε στην τελευταία του συνέντευξη ο Λ. Παπαδήμος:
“Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας εξαρτάται από τη συγκράτηση των μισθών και την εσωτερική υποτίμηση των τιμών”
Στον ιδιωτικό τομέα τα σενάρια που πέφτουν στο τραπέζι έχουν τριπλή κατεύθυνση.
-Πάγωμα των αυξήσεων (τριετίες) τουλάχιστον ως το 2015.
-Μειώσεις 10%-20% στους μισθούς πάνω από το όριο της συλλογικής σύμβασης (ίσως μόνο για τα χρήματα πάνω από αυτό το όριο)
-Πλαφόν στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσα και το επίδομα άδειας με ένα σχέδιο-διαρροή να μιλάει για ποσά ως 1.500 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 750 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι ή και κατάργηση δώρων και επιδομάτων σε υψηλόμισθα στελέχη.
Όποια και αν είναι η απόφαση των εργοδοτών και των εργαζόμενων που κάθονται σήμερα στο τραπέζι για την κυβέρνηση η απόφαση των περικοπών είναι δεδομένη όπως είπε ο Π. Καψής:
“Η απόφαση των κοινωνικών εταίρων δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου”
Οι αποφάσεις αυτές είναι σε άμεση συνάρτηση και με το μισθολογικό καθεστώς σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες.
Όσες εκ των τραπεζών θα μείνουν έξω απ' την κρατικοποίηση μετά το “κούρεμα” θα ακολουθήσουν τις περικοπές που θα εφαρμοστούν στον ιδιωτικό τομέα για να υπάρξει νέα μείωση του μισθολογικού κόστους, μετά τις τελευταίες που έχουν γίνει, ενώ σε ότι αφορά στις ΔΕΚΟ το σχέδιο περιλαμβάνει πλήρη κατάργηση των προνομίων και πλήρη εναρμόνιση με τους κανόνες του ιδιωτικού τομέα ώστε και εδώ οι μειώσεις (που στην περίπτωση ΔΕΚΟ και Τραπεζών θα φτάσει ως και 40% στα υψηλότερα κλιμάκια) να κάνουν τις εταιρείες θελκτικές σε υποψήφιους αγοραστές.


ΠΗΓΗ: www.Newsit.gr

Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου κόβει την Πίτα της, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 18:30 στα γραφεία της, στη Νέδοντος 11 & Αλίκης, στο Περιστέρι


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου σας εύχεται δημιουργικό και ευτυχισμένο το νέο έτος και σας προσκαλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας της Ένωσης, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012 στα γραφεία της, στη Νέδοντος 11 και Αλίκης, στο Περιστέρι, στις 18:30΄ το απόγευμα.
Στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως.

Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Γιατί δεν ολοκλήρωσα το έργο μου

Τα δύσκολα θέματα που άνοιξα χρειάζονταν περισσότερο χρόνο ή μεγαλύτερη αποφασιστικότητα (όχι μόνο δική μου) τονίζει υφ. Παιδείας Γιάννη Πανάρετου και αναλύει: -Δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω την οριστική επίλυση του προβλήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων με την δημιουργία ενιαίων επαγγελματικών φορέων. Αυτό δεν οφείλεται στις συντεχνιακές αντιδράσεις, τις οποίες και αγνόησα. Οφείλεται στην δυσκολία του εγχειρήματος. Το ότι το πρόβλημα δεν είχε λυθεί επί 30 χρόνια δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία.
-Δεν κατάφερα να αλλάξω σημαντικά την κατάσταση στα πανεπιστήμια (κυρίως) και στα ΤΕΙ (δευτερευόντως). Και πάλι, αυτό δεν οφείλεται στις αντιδράσεις. Νομίζω ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σε ριζικότερες αλλαγές και με ταχύτερο ρυθμό. Οι διεθνείς οργανισμοί υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια απαιτούν 20 χρόνια. Εμείς δεν είχαμε στην διάθεσή μας παραπάνω από δύο. Δεν έπεισα όμως γι’ αυτό εκείνους που έπρεπε.