Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου "Το Σώσινο": Ποδηλατοδρομία Παρακαλάμου 2024

 


Αγαπητοί συγχωριανοί και συνδημότες,

     Για άλλη μια φορά καταφέραμε να διοργανώσουμε την ποδηλατοδρομία μας.

     Τι πιο όμορφο να θέλει να δει κάποιος.

     Να ακούσει.

     Να τον αγκαλιάζουν μικρά παιδιά.

     Να ακούει κολακευτικά σχόλια, για την εδώ και περίπου 18 χρόνια Ποδηλατοδρομία μας.

    Σήμερα λοιπόν 11 Αυγούστου  η μαγευτική εικόνα της γεμάτης πλατείας του χωριού μας από τους περίπου 160 ποδηλάτες που δήλωσαν συμμετοχή, υπό τους ήχους της μουσικής, τα χαρούμενα πρόσωπα των μικρών αλλά και των μεγάλων (γιατί όλοι μέσα μας  είμαστε παιδιά) μας θύμισε εικόνες παλαιότερων χρόνων.

    Τότε που όχι μόνο το χωριό μας, αλλά και γενικότερα η περιοχή μας, έσφυζε από Ζωή.

    Πρωί Κυριακής και αφού μαζευτήκαμε Όλοι μας στην πλατεία, ξεκίνησε η εγγραφή των συμμετεχόντων, άρχισαν να φορούν όλοι τα μπλουζάκια, τα καπελάκια και αφού δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για τους μικρούς μας φίλους, ξεκινήσαμε.

    Η Αστυνομία στο καθήκον της να προπορεύεται για την ομαλή και ασφαλή ποδηλατική μας βόλτα και οι εθελοντές μας να είναι δίπλα σε κάθε τι που είχαμε ανάγκη.

    Το ΕΚΑΒ (παρόλο που δεν μας συνόδευε) ήταν πολύ κοντά μας και σε συνεχή επικοινωνία μήπως συμβεί το οτιδήποτε.

     Η διαδρομή μας όπως πάντα ήταν στα όμορφα μέρη μας.

Παρακάλαμος - Ρεπετίστα - Βροντισμενη - Βελλά- Καλπάκι.

     Δίπλα στο ποτάμι, μέσα στο πράσινο να ακούγεται το γέλιο μικρών και μεγάλων, να συνοδεύει αυτήν την μεγάλη μας και Αγαπημένη Παρέα.

     Στο κατάστημα του κ. Χάσκου Μιχαήλ και της συζύγου του Δώρα φθάσαμε και κάναμε διάλλειμα περίπου 45 λεπτών.

Χυμοί, αναψυκτικά και νεράκια προσφέρθηκαν δωρεάν σε όλους μας για άλλη μια φορά από τους αγαπημένους μας συγχωριανούς.

Ακολούθως ο δρόμος της επιστροφής ξεκίνησε.

Εκεί.

Με αμείωτο ρυθμό.

Με περίσσια αντοχή, πάρα την μεγάλη σε απόσταση πορεία.

Περίπου 26 χιλιόμετρα ήταν αυτά και ο ήλιος να καίει.

Ο τερματισμός στο χωριό ήταν μια απίστευτη εικόνα.

Γέμισε όλος ο κεντρικός δρόμος και η πλατεία.

Εκεί μας περίμεναν συγχωριανοί και συνδημότες να καμαρώσουν τα παιδιά τους.

Τα εγγόνια τους.

Τα Παιδιά του χωριού μας αλλά και των διπλανών.

Η μουσική να ακούγεται δυνατά και όλοι να δροσιζόμαστε με  χυμούς, αναψυκτικά, νεράκια και να γευόμαστε τα τοστάκια που δωρεάν προσέφερε  ο Πολιτιστικός μας Συλλόγος "Το Σώσινο".

Μας τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης Κωνσταντίνος, ο Αντ/ρχος Πωγωνίου και υπεύθυνος Πολιτιστικών κ. Γιούνης Αναστάσιος,  ο πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γκόγκος Χρήστος, η έφορος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κα Γκόνη Μαρίκα, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παρακαλάμου, η Πρόεδρος Κοινότητας Ρεπετίστας, συγχωριανοί, συνδημότες και φυσικά οι πρωταγωνιστές της σημερινής ημέρας, οι μικροί μας φίλοι.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Δήμαρχος έδωσε συγχαρητήρια για την εξαιρετική διοργάνωση, αναφέρθηκε στην μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε, στην ανάγκη ανάλογων διοργανώσεων στο μέλλον και ότι η Δημοτική Αρχή θα στέκεται δίπλα σε κάθε παρόμοιες εκδηλώσεις και ότι η Ποδηλατοδρομία ότι έχει  γίνει θεσμός και με την βοήθεια όλων να γίνει Ποδηλατοδρομία όλου του Δήμου.

Ο κ. Αντ/ρχος με την σειρά του έδωσε και τα δικά του συγχαρητήρια για την όλη διοργάνωση και υποσχέθηκε ότι θα στέκεται δίπλα μας σε κάθε μας επιθυμία που έχει να κάνει με το κοινωνικό σύνολο και ιδιαιτέρως με τα μικρά παιδιά.

Ο πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γκόγκος Χρήστος έδωσε τα θερμά συγχαρητήρια σε όλους όπου βοήθησαν για την επίτευξη της Ποδηλατοδρομίας και ότι θα πρέπει όλοι να αγκαλιάζουν αυτές τις όμορφες δράσεις, όπου πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά και με την χρήση του ποδηλάτου που είναι ότι καλύτερο για την ίδια μας την Ζωή.

Η κα Γκόνη Μαρίκα ως εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Ελλάδος μας συνεχάρη για την προσπάθεια μας.

Ο πρόεδρος του χωριού μας κ. Δρίβας  Ανδρέας μας συνεχάρη ως πολιτιστικό σύλλογο και μας ευχήθηκε να συνεχίζουμε το έργο μας.

Θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου αγαπητοί φίλοι ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού μας Συλλόγου , να τονίσω (και το επαναλαμβάνω πάντα) πως μόνο με την συνεργασία Όλων των φορέων αλλά και όλων των συγχωριανών, θα επιτυγχάνονται σημαντικές δράσεις.

Σήμερα η ποδηλατοδρομία μας.

Τις επόμενες ημέρες θα διοργανωθεί νύχτα Σινεμά για τους μικρούς μας φίλους (στα Αλώνια) με δωρεάν σουβλάκια, αναψυκτικά, ποπ κόρν κτλ.

Πριν λίγο διάστημα υπήρξαν δύο πάρτι που διοργανώθηκαν στο Plegma cafe , μπουγέλο - μπάρμπεκιου στο παρκάκι «Αλώνια», εκδρομή στα Μετέωρα, πρόσφατος επί διημέρου το πανηγύρι του χωριού μας  και τέλος παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους.

Να είστε βέβαιοι πως το χορευτικό του Συλλόγου (με τον φίλο συγχωριανό κ. Ντότη Δημήτρη ως χοροδιδάσκαλος)  θα δυναμώσει με την διαρκή αγάπη μας και υποστήριξη και στα μελλοντικά μας σχέδια είναι μια διοργάνωση Πολιτιστικής βραδιάς αντάξια του χωριού μας.

Αντάξια του Πωγωνίου.

Φίλοι μου η καλύτερη ανταμοιβή κάθε ανθρώπου που ασχολείται - τρέχει στα κοινά, είναι η συμμετοχή και η χαρά της επιτυχημένης διοργάνωσης.

Ε λοιπόν,

Σήμερα εγώ ως πρόεδρος αλλά  και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας,  το νιώσαμε.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό σε όλα τα επίπεδα με Αγάπη και Σεβασμό στον τόπο που λατρεύουμε.

Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικά το ποιοι συνέδραμαν στην σημερινή εκδήλωση:

Δήμος Πωγωνίου

Ζωοτροφές - πτηνοτροφία «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ»

Μόσχου Αθηνά

Χάσκος Μιχαήλ και η σύζυγος του Δώρα

Νάτσης Γεώργιος και Γκόνη Μαρίκα

«Γυροφέρνω» Νάση Εύη - Μήτσης Πέτρος

Βιβλιοπωλείο «Γραφω – Σβήνω»

κ. Σιωζο Λάζαρο και η κ. Τσεκούρα Βάσω

Φαρμακείο κ. Σανιδά Λένα

Σανιδά Ευάγγελο - Ζυγοκώστα Ευάγγελο

Γεωπονικό  κατάστημα και ζωοτροφές κ. Νάνος Δημήτρης

κ. Πατσούρα Ανδρέα

κ. Μπίκα Όλγα

Ελληνική Αστυνομία (Α.Τ. Πωγωνίου)

ΕΚΑΒ

Σύσσωμο το Δ.Σ. του Συλλόγου

Τον κ. Κοτρότσιο Μιχαήλ

Και τον αγαπητό σε όλους μας κ. Σκαρώνη Μιλτιάδη (Μίμης).

Όλες και όλους που βοήθησαν κατά την διάρκεια της διαδρομής και σε ότι άλλο τους ζητήθηκε

Και φυσικά τα μικρά παιδιά.

Γι αυτά διοργανώνονται οι εκδηλώσεις, όπως η σημερινή.

Σας ευχαριστούμε  πολύ όλους μέσα από τα βάθη της ψυχής μας.

Με τιμή

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου  Παρακαλάμου

"Το Σώσινο"

Πωγωνιανή Πωγωνίου: Φεστιβάλ παιδιού και οικογένειας στην “Κιβωτό του Κόσμου”, την Τρίτη 20 Αυγούστου

 

Φεστιβάλ παιδιού και οικογένειας στην “Κιβωτό του Κόσμου”, την Τρίτη 20 Αυγούστου  2024, στην Πωγωνιανή Πωγωνίου.

Απαγόρευση έως τις 19 Αυγούστου για τη διακίνηση αιγοπροβάτων

 


Με το νέο έγγραφό της, με ημερομηνία 9 Αυγούστου 2024, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημερώνει όλες τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειών όλης της χώρας και τις αντίστοιχες ανά Περιφερειακή Ενότητα, ότι από τις 9 Αυγούστου έως και τις 19 Αυγούστου, απαγορεύονται σε όλη τη χώρα, οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων, για πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή και προς θερινούς βοσκότοπους, καθώς και των βοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό.

Νέα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων

Στο έγγραφο της η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γνωστοποιεί πως μετά απο εργαστηριακή επιβεβαίωση, έχουμε και νέα κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Δράμας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Καρδίτσας, καθώς και καταγραφή νέων κρουσμάτων σε Λάρισα, Τρίκαλα και Κορινθία, με αποτέλεσμα την εμπλοκή στη διαχείριση του νοσήματος στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης και των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Δυτικής Ελλάδας.

Η επανεξέταση της όλης κατάστασης, θα γίνει εκ νέου στις 19 Αυγούστου.

Μαυρονόρος Πωγωνίου: Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι και βραδινό γλέντι, το Σάββατο 17 Αυγούστου

 

Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι και βραδινό γλέντι, το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024, στο Μαυρονόρος Πωγωνίου.

Παρακάλαμος: Με νέο ρεκόρ συμμετοχών η «Ποδηλατοδρομία 2024»

 

Με τη συμμετοχή δεκάδων ποδηλατών όλων των ηλικιών διεξήχθη σήμερα Κυριακή 11 Αυγούστου 2024, η "Ποδηλατοδρομία 2024", στον Παρακάλαμο.

Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν από την Κεντρική πλατεία  Παρακαλάμου, ακολούθησαν την διαδρομή Ρεπετίστα, Βροντισμένη, Βελλά έφτασαν στην ταβέρνα «Χάσκου» στο Καλπάκι, όπου τους προσφέρθηκαν νερά και  αναψυκτικά κι επέστρεψαν στο Παρακάλαμο για την τελετή λήξης.

Μαυρόπουλο Πωγωνίου: Λαϊκοδημοτική βραδιά, το Σάββατο 17 Αυγούστου

 


Λαϊκοδημοτική βραδιά, το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024, στο Μαυρόπουλο  Πωγωνίου.

Έκτακτο δελτίο εκδήλωσης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στην Π.Ε. Ιωαννίνων, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου

 


Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την Κυριακή 11-08-2024 και ισχύει για τη Δευτέρα 12-08-2024, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι Υψηλός (κατηγορία κινδύνου 3) στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω πρόβλεψη, τίθεται σε ισχύ η αρ.πρωτ.93064/4582-11/06/2024 (ΑΔΑ: ΨΚΚ37Λ9-Τ3Π) απόφαση του περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, που αφορά την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων, μηχανημάτων καθώς και την παραμονή εκδρομέων στις παρακάτω περιοχές:

Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς του Νομού.

 Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων.

1.      Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Δημοτικών δασών των Κοινοτήτων Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λάϊστας του Δήμου Ζαγορίου εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας.

2.      Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.

3.      Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Κοινότητας Αβγού και σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.

4.      Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο της Κοινότητας Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια της Κοινότητας Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου.

5.      Στο οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου  Β. Τζουμέρκων.

6.      Στο Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων.

7.      Στον αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης.

     Γ΄ Περιοχή Δασαρχείου Κόνιτσας.

1.      Στις οδούς και περιοχές.               

·         Ράχη Σουσνίτσας- Πέτρα Κώτσιου, Εικόνισμα Γιάκα-Ντρόχαλα, Αυχένας Καρατζίμα- Σαρπούνη, Ζάρος- Παναγιά- Μοναστήρι, Εικόνισμα Πηγής- Γαϊδουροχώραφα- Αυχένας Τάτσαινας, Πουρνιά- Πάτωμα, Καστανέα- Ανάληψη, Λαγκάδα- Προφ. Ηλίας Φούρκας, Πυρσόγιαννη  προς Παναγιά – Λουτρά Αμαράντου, Γοργοπόταμος – θέση Λιόκου – Αετομηλίτσα του Δήμου Κόνιτσας.

Δ΄ Περιοχή Δασαρχείου Μετσόβου.

1.      Στις οδούς Τόκα – Βακαράτσα και Σαλατούρα – Βακαράτσα του Δήμου     Ζαγορίου.

2.      Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές του Δημοσίου και Δημοτικού Δάσους της Κοινότητας  Βοβούσας πλην των οδών προς Περιβόλι και προς Ράχη Πιστρίτσιος – Μελισσόπετρας – Λάϊστα.

Ε΄ Περιοχή Δήμου Ζίτσας

1.      Κοινότητα Ελεούσας

·         Στον αγροτικό δρόμο όπισθεν της εκκλησίας Προφήτη Ηλία.

2.      Κοινότητα Ροδοτοπίου

·         Στο οδικό δίκτυο εντός του περιφραγμένου δασυλλίου στο λόφο ΓΟΡΙΤΣΑΣ

·         Στο οδικό δίκτυο από ΒΙΠΕ ΤΟΛ (παλαιά άσφαλτος) έως περιοχή ΓΚΡΕΜΘΑ.

·         Στο οδικό δίκτυο από οικία ΛΟΥΜΗ ΙΩΑΝΝΗ έως κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες:

Μην προβαίνετε σε κάθε είδους καύση (π.χ. σκουπιδιών ή ξερών χόρτων και κλαδιών)

Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές σε δάση, εθνικούς δρυμούς και γενικότερα χώρους με ξερά χόρτα

Να αποφεύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου το οποίο δημιουργεί σπινθήρες)

Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα

Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης

Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Κάτω Μερόπη Πωγωνίου: Πωγωνίσιο γλέντι, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου

 


Πωγωνίσιο γλέντι, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024, στην Κάτω Μερόπη Πωγωνίου.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στα Κτίσματα το 1ο Φεστιβάλ Χορωδιών

 


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Χορωδιών «Τραγουδάμε την παράδοση τιμώντας το Πωγώνι»  που πραγματοποιήθηκε στα Κτίσματα το Σάββατο 10 Αυγούστου, υπό την καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση του κ. Βαγγέλη Κώτσου.

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν επτά (7) χορωδίες,  οι οποίες με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια από πολλές περιοχές, ενθουσίασαν το κοινό.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, ευχαρίστησε τον κ. Κώτσου και τις χορωδίες για τη συμμετοχή και αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζει η παραδοσιακή μουσική στη ζωή των κατοίκων της περιοχής. «Η πωγωνίσια μουσική και πολυφωνικό τραγούδι είναι γνωστά στα πέρατα του κόσμου και μιλούν στις καρδιές όλων. 

Είναι αυτά που μεταφέρουν κάθε συναίσθημα, κάθε σκέψη αυτών που τα τραγουδούν. Με αυτό το Φεστιβάλ καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα όμορφο «υφαντό» με παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες περιοχές της χώρας» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν οι χορωδίες: Πανηπειρωτικής  Συνομοσπονδίας  Ελλάδος, Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, Πολιτιστικού Συλλόγου  "Μουσικοχορευτική Αρμονία", Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου "Δωδωναίων Φως", Μουσικοφιλολογικού και καλλιτεχνικού Συλλόγου  "Ο Ακρίτας", Συλλόγου γυναικών  Γλυφάδας "Εμείς" Λένας Μαυρακάκη και Πολυφωνικού σχήματος  "Ωδές" και οι μουσικοί: Αντώνης Κακούρης (κλαρίνο), Χρήστος Ευαγγέλου (ακορντεόν), Ναπολέων Γκόντος (λαούτο) και Τάσος Τσιρώνης (ντέφι).

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Βοηθάει ο καφές;

 


Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γνωστό και ως IBS (Irritable Βowel Syndrome), είναι μια κοινή γαστρεντερική διαταραχή, η οποία προκαλεί την υπερευαισθησία του γαστρεντερικού σωλήνα και τη συστολή των μυών του εντέρου.

«Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου είναι πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, κράμπες, δυσκοιλιότητα ή/και διάρροια. Το IBS συνοδεύεται συχνά από έντονο μετεωρισμό και επηρεάζει πιο συχνά τις γυναίκες από τους άνδρες, όμως δεν αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου», επισημαίνει ο κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης BSC (HONS), MSC, NYSCDN Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Metropolitan General και συνεχίζει:

«Η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την ανάπτυξη του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή να ανακουφίσει τα συμπτώματά του, για μερικούς ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients το 2023.

Σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση, η οποία περιλάμβανε δεδομένα από 432.022 συμμετέχοντες σε οκτώ διαφορετικές μελέτες, φάνηκε πως όσοι πίνουν καφέ έχουν 16% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) από τους ανθρώπους που δεν πίνουν καφέ. Αυτό ισχύει για άτομα που πίνουν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η ανάλυση βασίστηκε σε οκτώ μελέτες που πληρούσαν τα κριτήρια των ερευνητών και επιλέχθηκαν από μια αρχική ομάδα 187 μελετών από τις βάσεις δεδομένων EMBASE, PubMed και Cochrane Library έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Η μετα-ανάλυση υποστήριξε ότι τα αντιφατικά ευρήματα προηγούμενων μελετών, ότι ο καφές δρα με επιβλαβή τρόπο στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να σχετίζονται με την πολυπλοκότητα του καφέ. Πιο συγκεκριμένα, ο καφές, περιέχει πάνω από εκατό ενώσεις, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την προέλευσή τους, τον τρόπο ψησίματος και τη μέθοδο παρασκευής τους.

Παρακάλαμος: Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση, λόγω βλάβης σε κολόνα της ΔΕΗ

 


Πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση το απόγευμα του Σαββάτου 10 Αυγούστου εντός του οικισμού του Παρακαλάμου, λόγω βλάβης σε  κολόνα της ΔΕΗ.

Άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πωγωνίου αλλά και κατοίκων, η πυρκαγιά τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο και δεν κινδύνεψαν παρακείμενες κατοικίες.

Η πυρκαγιά προκάλεσε  μικρές ζημιές σε εγκαταλελειμμένο αποθηκευτικό χώρο και βύθησε στο σκοτάδι μεγάλο μέρο του χωριού.

Ήχησε το 112 για την φωτιά στον Παρακάλαμο.