Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 2-1

Ο Παναθηναϊκός αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ με ανατροπή και με σκόρερ τους Χατζηγιοβάνη και Μακέντα πήρε την πέμπτη συνεχόμενη νίκη του επικρατώντας με 2-1 του ΠΑΣ Γιάννινα.
Οι πράσινοι ξεπέρασαν και το εμπόδιο της ομάδας των Ιωαννίνων που τους  δυσκόλεψε περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα φέτος, επικρατώντας με 2-1 και μάλιστα με ανατροπή.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα άνοιξε το σκορ στο 23' με γκολ του Κρίζμαν.
Το τριφύλλι με τα γκολ από τους Χατζηγιοβάνη και Μακέντα πήρε κεφάλι στο σκορ και πρόσθεσε ένα ακόμη τρίποντο στην βαθμολογική του συγκομιδή.
Στο 43΄ ο Κουλιμπαλί έκανε τη σέντρα από δεξιά και ο Τάσος Χατζηγιοβάνης  που είχε τρυπώσει στην περιοχή του ΠΑΣ, έκανε την κεφαλιά «ψαράκι» και ισοφάρισε σε 1-1.
Στο 59' ο Κουλιμπαλί έκανε την προσπάθεια από τη δεξιά πλευρά, έβγαλε εξαιρετική σέντρα και ο Φεντερίκο Μακέντα με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή σκόραρε και έκανε την ολική ανατροπή για τον Παναθηναϊκό.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΌΣ (Γιώργος Δώνης): Διούδης, Κουλιμπαλί, Ινσούα, Κολοβέτσιος, Μαυρομμάτης, Κουρμπέλης, Δώνης, Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης (66' Στάικος), Χατζηθεοδωρίδης (74' Καμπετσής), Μακέντα (77' Πούγγουρας).
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης, Μπουκουβάλας, Λίλα, Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Κρίζμαν, Τσικάρσκι, Λεό (58' Αθανασιάδης), Βιδάλ (77' Μυστακίδης), Σκόνδρας (70' Κούζικ), Νικολιάς.

Συνάντηση εργασίας του Γιάννη Καραγιάννη με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, συναντήθηκε την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου, με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλία Ξανθάκο.
Η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε θέματα που αφορούν τον κεντρικό σχεδιασμό των προγραμμάτων εξωστρέφειας του υπουργείου και τις νέες αγορές-στόχους.
Ο κ. Καραγιάννης ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Ξανθάκο για τις μέχρι τώρα δράσεις του στις διακοινοβουλευτικές αποστολές και στους διεθνείς οργανισμούς που εκπροσωπεί τη Βουλή στο εξωτερικό, όπως η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση (I.P.U.), ο οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (B.S.E.C.), η τριμερής διακοινοβουλευτική επιτροπή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, κ.ά., με στόχο τον καλύτερο συντονισμό του με το υπουργείο σε θέματα εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων, εν' όψη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 38χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης και προσωρινής κράτησης, για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων


Συνελήφθη, χθες (28-09-2018) το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 38χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα.
Συγκεκριμένα, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 38χρονο, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης και προσωρινής κράτησης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Χορηγός και χορηγός επικοινωνίας της παράστασης στο Ηρώδειο ''Η Ήπειρος ταξιδεύει'', το ΒΗΜΑ της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου 2018, προσφέροντας δωρεάν 300 εισιτήρια


Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, η εφημερίδα ΒΗΜΑ της Κυριακής, γίνεται χορηγός επικοινωνίας, της παράστασης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος ''Η Ήπειρος ταξιδεύει'', προσφέροντας στους αναγνώστες του, δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός, σε όλες τις ζώνες, πλην του άνω διαζώματος του θεάτρου.
Συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνει ένθετα αριθμημένα κουπόνια για την παράσταση της 3ης Οκτωβρίου 2018.
Οι 300 πρώτοι που θα κάνουν τηλεφωνική κράτηση, θα αποκτήσουν δυο εισιτήρια (αρχικής αξίας 60, 45, 35, 25 ), στην τιμή του ενός.
Η προσφορά ισχύει αποκλειστικά για την παράσταση της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου στις 20:30΄, ''Η Ήπειρος ταξιδεύει''.
Το τηλέφωνο επικοινωνίας για την προμήθεια των εισιτηρίων βάσει των κουπονιών προσφοράς του Βήματος είναι: 210 6109513, τις ώρες: 11.00' πρωινή, έως 18.00΄ το απόγευμα, τις μέρες, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, 1, 2 και 3 Οκτωβρίου 2018.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δυο άτομα, τα οποία κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών


Συνελήφθησαν, χθες (28-09-2018) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δυο άτομα, ένας 29χρονος αλλοδαπός και ένας 49χρονος ημεδαπός, τα οποία κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι δύο άνδρες, διότι στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
στην κατοχή του 29χρονου, οκτώ συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (42,3) γραμμαρίων καθώς και ένας τρίφτης κάνναβης,
στην κατοχή του 49χρονου, μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (3,4) γραμμαρίων
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πληροφοριακό Κέντρο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας στην 6η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Άρτας


Οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στους χώρους του περιπτέρου αφορούν την οδική ασφάλεια και κυκλοφοριακή αγωγή, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, την προστασία από εξαπάτηση, καθώς και την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων
Οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται το Πληροφοριακό μας Κέντρο καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης και να ενημερώνονται τόσο μέσα από τη διαπροσωπική επικοινωνία με αστυνομικούς, όσο και μέσα από το σχετικό έντυπο και ψηφιακό ενημερωτικό υλικό
Το Πληροφοριακό Κέντρο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας άνοιξε χθες (27-09-2018) το απόγευμα τις πόρτες του, στις εγκαταστάσεις της 6ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Άρτας, στο Εκθεσιακό Κέντρο «Κώστας Βάγιας».

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας συμμετέχει στην εν λόγω έκθεση με περίπτερο, το οποίο θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες της έκθεσης καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας της, δηλαδή έως και την 3 Οκτωβρίου, κατά τις ώρες 10:00 έως 14:00 και 18:00 έως 22:00.
Η εν λόγω δράση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη συνεχή ενημέρωση, την εξυπηρέτηση και την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τους χώρους του περιπτέρου και να ενημερωθούν για το έργο και τις ειδικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες στοχεύουν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην προστασία και εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.
Επίσης, με τη βοήθεια έντυπου και ψηφιακού υλικού, αλλά και μέσα από τη διαπροσωπική επικοινωνία με εξειδικευμένα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για θέματα σχετικά με την οδική ασφάλεια και κυκλοφοριακή αγωγή, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, την προστασία από εξαπάτηση, καθώς και την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων.
Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ενημέρωση των παιδιών, σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, για την πρακτική χρηστικότητα καθημερινών κανόνων οδικής ασφάλειας, με σκοπό την ανάπτυξη σωστής οδηγικής συμπεριφοράς.

Δήμος Πωγωνίου: Πρόγραμμα ενημέρωσης για το Κτηματολόγιο τον Οκτώβριο


Συμπόσιο ενημέρωσης πολιτών για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου στο Γεωργουτσάτι


Συμπόσιο ενημέρωσης πολιτών για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου στο Γεωργουτσάτι από τις παρακάτω ειδικότητες ιατρών και άλλων επιστημόνων:
Καρδιολόγος
Παθολόγος
Οφθαλμίατρος
Ψυχίατρος
Δερματολόγος κλπ

Συντονιστής θα είναι ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Γρ. Φούσας καθώς θα προηγηθεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου του χωριού από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ.κ. Δημήτριο.
Οι εξετάσεις θα είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την καταστροφή των Λιγκιάδων το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου


Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών διοργανώνουν  εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων τον Οκτώβρη του 1943,  το  Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σάββατο 6 Οκτωβρίου
 Αμφιθέα,
10:00 Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Λιγκιάδες, χώρος μνημείου
19:00 Λαμπαδοφορία 20:30 Μαρτυρία
– Ενθύμιον του Μάνου Ελευθερίου Προλογίζει ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών Κωνσταντίνος Γκόγκος. Τραγούδι
– απαγγελία: Ειρήνη Δόβα, Γιάννης Σταύρου. Συνοδεία πιάνου – φιλολογική επιμέλεια Γεωργία Αναστάση
Κυριακή 7 Οκτωβρίου
Λιγκιάδες
10:30 Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου
10:45 Άφιξη στο χώρο του Ηρώου
11:00 Ομιλία από τον Δήμαρχο κ. Θωμά Κ. Μπέγκα
11:15 Προσκλητήριο νεκρών
11:30 Κατάθεση στεφάνων-Ενός λεπτού σιγή
11:45 Λήξη Τελετής.

Σύμφωνες γνώμες Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου



Εξοπλισμός Εργαστηρίων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τη σύμφωνη γνώμη της για τη διαδικασία – μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού - προκήρυξης του έργου  «Εξοπλισμός Εργαστηρίων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» διατυπώνει η Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.100.000 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας).

Προμήθεια mini bus για ΑμεΑ από το Δήμο Νικ. Σκουφά

Η Ε.Υ.Δ διατύπωσε θετική γνώμη για τα τεύχη διακήρυξης και τη ανοικτή διαδικασία ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προκήρυξη του έργου «Προμήθεια δύο οχημάτων τύπου mini bus για τη μεταφορά ατόμων ΑμεΑ», προϋπολογισμού 183.000 ευρώ, που θα υλοποιηθεί από το Δήμο Νικ. Σκουφά.

Προς κατασκευή το 1ο Ειδικό Δημοτικό-Ειδικό Νηπιαγωγείο Άρτας

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την ανέγερση του κτηρίου 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Άρτας, καθώς η  Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου διατύπωσε  θετική γνώμη για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.757.738 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Αρταίων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 01-10-2018 έως 07-10-2018)

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 1 Οκτωβρίου έως 7 Οκτωβρίου του έτους 2018) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (01-10-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς – Κούρεντα – Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγκος – Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
Τρίτη (02-10-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα –Αλεποχώρι – Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα.
Τετάρτη (03-10-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (04-10-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα - Δίστρατο.
Παρασκευή (05-10-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Κυριακή (07-10-2018) και ώρες από 18:00 έως 23:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (01-10-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Άγιος Κοσμάς – Ωραιόκαστρο – Κάτω Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος - Δολό.
Τρίτη (02-10-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Πωγωνιανή – Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες.
Τετάρτη (03-10-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Πέμπτη (04-10-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο.
Παρασκευή (05-10-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος - Πετροβούνι - Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή – Χουλιαράδες.
Σάββατο (06-10-2018) και ώρες από 08:00 έως 13:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι - Διχούνι.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Δευτέρα (01-10-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
Τρίτη (02-10-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα - Γιαννιώτι – Σκουληκαριά
Τετάρτη (03-10-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
 Πέμπτη (04-10-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Παρασκευή (05-10-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή-Ανέζα-Κορωνησία-Πολύδροσο-Ράχη-Αγ. Σπυρίδωνας-Στρογγυλή.
Σάββατο (06-10-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρεβιά – Πηγές.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
Δευτέρα (01-10-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγία Κυριακή-Λιβαδάρι-Αγιά.
Τρίτη (02-10-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (03-10-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο-Άνω Ράχη-Βρυσούλα-Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (04-10-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς –Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (05-10-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά-Γωνιά-Δρυμώνας-Κερασώνας-Άγιος Γεώργιος-Παντάνασσα-Πέτρα.
Κυριακή (07-10-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καστροσυκιά – Κανάλι – Νικόπολη – Μιχαλίτσι – Φλάμπουρα – Μύτικας – Παντοκράτορας – Άγιος Θωμάς – Νεοχώρι.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Δευτέρα (01-10-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (02-10-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι-Παλαμπάς-Άγιος Νικόλαος-Άγιοι Πάντες-Κρυονέρι-Αμπελώνας.
Τετάρτη (03-10-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (04-10-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (05-10-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Σάββατο (06-10-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησίες – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλιθέα – Χαραυγή – Λεπτοκαρυά.

Θετικές προοπτικές για τον πρωτογενή τομέα από τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου


Πολύ καλές προοπτικές για τη στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Ηπείρου, διαγράφονται από τη θετική εξέλιξη που υπάρχουν για τρεις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Οι δράσεις αυτές αφορούν την αγροτική οδοποιία, τους Νέους Γεωργούς και τα Εγγειοβελτιωτικά έργα.
Για τις δύο πρώτες έχουν καλυφθεί πλήρως οι προϋπολογισμοί και οι αυξήσεις τους που εξασφαλίστηκαν με παρεμβάσεις της Περιφερειακής Αρχής, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται και για την 3η δράση, με βάση το μεγάλο ενδιαφέρον που διαπιστώθηκε από τους Τ.Ο.Ε.Β. της Ηπείρου, στη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα  από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020». Η ενημέρωση έγινε από στελέχη της Ε.Υ.Δ. και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας. 
Στη σύντομη τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  εξήγησε πως: «Έγινε μεγάλος αγώνας, ώστε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, να υλοποιηθεί σε ένα μεγάλο τμήμα του, από τις Περιφέρειες».
Για τα έργα αγροτικής οδοποιίας,  ανέφερε  ότι αρχικά επιτεύχθηκε υπερδέσμευση (αύξηση 100%) του αρχικού προϋπολογισμού και τελευταία εξασφαλίστηκαν πρόσθετοι πόροι από αδιάθετους άλλων περιφερειών και έτσι εντάχθηκαν και οι δύο επιλαχούσες προτάσεις των Δήμων Νικ. Σκουφά και Μετσόβου. «Δεν υπάρχει άλλη εκκρεμότητα» πρόσθεσε αν και εξέφρασε τη λύπη του, που ορισμένες άλλες προτάσεις απορρίφθηκαν από την Ε.Υ.Δ. υποχρεωτικά για τυπικούς λόγους.

Κρίσιμη η σωστή επιλογή προβιοτικών σκευασμάτων


Εκατοντάδες κλινικές μελέτες υψηλού κύρους έχουν αποδείξει κατά καιρούς τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από τη χορήγηση των κατάλληλων προβιοτικών σκευασμάτων. 
Από τα πιο καλά διερευνημένα οφέλη των προβιοτικών είναι αυτό της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης διάρροιας από αντιβιοτικά, όταν συγχορηγούνται με αυτά.
Μια σημαντική μετα-ανάλυση (Gastroenterology. 2017 Jun;152(8):1889-1900) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παράλληλη λήψη κατάλληλων προβιοτικών με την αντιβίωση, μειώνει το ρίσκο για λοίμωξη από Clostridium difficile (για την οποία ενοχοποιούνται διάφορα αντιβιοτικά) σε ποσοστό άνω του 50% σε νοσοκομειακούς ασθενείς.
«Η ευεργετική δράση των προβιοτικών εκτείνεται από τη βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου έως και την ψυχική υγεία, με ανάλογες μελέτες να βλέπουν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας», μας λέει ο Κωνσταντίνος Ξένος, κλινικός διαιτολόγος M.Sc. Ph.D.cand., διευθυντής του Τμήματος Διατροφογενετικής και Έρευνας Θρέψης στην Ευρωκλινική Αθηνών.
Όμως πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκαν δύο, ακόμη, μελέτες στο περιοδικό «Cell», από την ίδια ερευνητική ομάδα, οι οποίες κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα, που, δυστυχώς, παραφράστηκαν έντονα από μερίδα του τύπου…
Το αποτέλεσμα ήταν βαρύγδουποι τίτλοι άρθρων σε διάφορες ιστοσελίδες, του τύπου «Τα προβιοτικά δεν δουλεύουν» ή «Τα προβιοτικά δεν είναι ασφαλή», που δημιούργησαν ανάλογη αίσθηση στους αναγνώστες».
Ο κύριος Ξένος εξηγεί και αναλύει ψύχραιμα τα νέα επιστημονικά ευρήματα από αυτές τις μελέτες.
Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Weizmann του Ισραήλ θεώρησαν ότι το εύρημά τους πως, τα προβιοτικά δεν αποικίζουν στο έντερο όλων των ατόμων, είναι αξιοσημείωτο. Είναι, όμως, γνωστό εδώ και 30 χρόνια, ότι τα περισσότερα προβιοτικά στελέχη δεν αποικίζουν στο έντερο, για αυτό και απαιτείται συνεχόμενη λήψη προβιοτικών, ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο χορηγούνται.