Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Κοινωνική προσφορά από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ηπείρου εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους


Το αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό συγκέντρωσε εθελοντικά βοήθεια, η οποία προσφέρθηκε σε διάφορους φορείς και ιδρύματα

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, προγραμμάτισε και υλοποίησε και φέτος πανελλήνια εθελοντική συγκέντρωση ειδών και δώρων (τρόφιμα, είδη ρουχισμού, φάρμακα, παιχνίδια, βιβλία, σχολικά είδη κ.α.) από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ενίσχυση φορέων και ιδρυμάτων, στέλνοντας μήνυμα έμπρακτης αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. 

Στο πλαίσιο αυτό, τα είδη που συγκεντρώθηκαν, από το προσωπικό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, παραδόθηκαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και φορείς, ως συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αναγνώρισης της προσφοράς και του έργου τους και συγκεκριμένα:
από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων, στο Ίδρυμα της Μονής Ντουραχάνης «Το Άνθος». Την προσφορά των ειδών πραγματοποίησε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος Κωνσταντίνος ΔΟΥΒΑΛΗΣ, συνοδευόμενος από το Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων Αστυνομικό Διευθυντή Βασίλειο ΜΟΥΣΕΛΙΜΗ.
από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας, στην Τράπεζα Τροφίμων «Καταφυγή» της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας
από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (παράρτημα Ηγουμενίτσας).
από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πρέβεζας, στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης
Οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων και ιδρυμάτων, εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες, για την ευγενική αυτή προσφορά και ευχήθηκαν καλές γιορτές στις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα από το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη


«Τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων ας εμπνευστούμε όλοι μας από το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου και ας πλημμυρίσουν οι καρδιές μας με αγάπη για το συνάνθρωπό μας.
Η έλευση του Χριστού γεννά μέσα μας το μήνυμα της αγάπης, της ελπίδας, της πίστης και της αλληλεγγύης. Ας κρατήσουμε αυτά τα συναισθήματα ζωντανά όλο το χρόνο έχοντας σαν οδηγό μας μόνο το καλό.
Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Σας στέλνω τις καλύτερες ευχές μου για μία νέα πορεία που θα σας φέρει μόνο «δώρα».
Καλά Χριστούγεννα με υγεία, ειρήνη, αγάπη και χαρά. Χρόνια πολλά!»

Κωνσταντίνος Καψάλης
Δήμαρχος Πωγωνίου

Κεφάλα Μαρία: Χριστουγεννιάτικο μήνυμα


Μέσα από μία φτωχή, μικρή, αλλά ζεστή φάτνη γεννήθηκε το θαύμα, ο Χριστός μας και μαζί η ελπίδα.
Κάπως έτσι, όλοι μαζί δημιουργούμε το δικό μας θαύμα, για την ανάταξη και ευημερία της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.
Με το Άγιο φως οδηγό σε κάθε δύσκολη στιγμή θα τα καταφέρουμε. 
Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη και ελπίδα!

Η παρέμβαση των Οριζόντων Ηπείρου για την Τουριστική Προβολή της Ηπείρου


Μια σειρά από ερωτήματα για το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2020 καθώς και για τον ορισμό της ΉΠΕΙΡΟΣ ΑΕ ως φορέα λειτουργίας της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», έθεσε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» κ. Σπύρος Ριζόπουλος.
Ο κ. Ριζόπουλος τόνισε κατ’ αρχάς πως μια επεξεργασμένη και ορθολογικά στοχευμένη στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Ηπείρου, είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπτυξη της περιοχής μας και την αξιοποίηση των βασικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, στοιχείο που είχε τονίσει με επιστολή του πριν από δύο χρόνια, κατά τη διαδικασία επιλογής του αναδόχου για το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής.
Για το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής, η παράταξη ψήφισε θετικά αλλά ο κ. Ριζόπουλος ζήτησε να γίνεται ξεχωριστά η προβολή του τουριστικού προϊόντος από τα τοπικά προϊόντα. Κάλεσε την Περιφέρεια να αυξήσει τους προϋπολογισμούς των άυλων δράσεων, χαρακτήρισε πρόβλημα το γεγονός ότι η προσαρμογή των επιχειρήσεων στην λογική της παροχής υπηρεσίας δεν υφίσταται και τέλος, προκάλεσε την Περιφέρεια Ηπείρου, να κάνει παγκόσμιο γεγονός την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας.
Όσον αφορά το τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που ήλθε ως «διόρθωση» της ημερήσιας διάταξης, η οποία αρχικά ανακοινώθηκε για το περιφερειακό συμβούλιο με ημερομηνία 20/12, ο κ. Ριζόπουλος ζήτησε απαντήσεις στον ορισμό της ΉΠΕΙΡΟΣ ΑΕ ως «αφεντικού» του έργου των «Πολιτιστικών Διαδρομών», δεδομένου ότι η εν λόγω Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας ήταν ο φορέας που μέχρι σήμερα «έτρεχε» το πρόγραμμα, της Περιφέρεια Ηπείρου.
Τέλος, ο κ. Ριζόπουλος ήταν αρνητικός σε σχέση με δυο στοιχεία την εισήγησης του Περιφερειάρχη: πρώτον στο ότι δεν αποτυπώνεται επισημά ο προϋπολογισμός των προτεινόμενων δράσεων και δεύτερον ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσής δεν εκπροσωπούνται στην διοίκηση της Αναπτυξιακής ΉΠΕΙΡΟΣ ΑΕ  με αποτέλεσμα να μην έχουν εικόνα του υλοποιούμενου έργου.

Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί τους "Μύλους Λούλη" και τη "Μεταλλουργική Ηπείρου" για την προσφορά


Σε μία συγκινητική κίνηση αλληλεγγύης προχώρησαν οι «Μύλοι Λούλη» και η «Μεταλλουργική Ηπείρου μονοπρόσωπη Α.Ε.» προσφέροντας για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Συσσιτίου Δήμου Πωγωνίου 150 κιλά αλεύρι και διάφορα τρόφιμα αντίστοιχα.
Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί ιδιαίτερα τις δύο επιχειρήσεις για την ευγενική χειρονομία που αποτελεί σημαντική χείρα βοηθείας στο έργο που επιτελείται στις δύο δομές.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Συσσίτιο εξυπηρετούν συνολικά 240 δημότες και υλοποιήθηκαν σε σύμπραξη του Δήμου Πωγωνίου με το Φορέα Παροχής Υποστηρικτικών Υπηρεσιών «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών» (Φ.Π.Σ.Υ.Υ. «Ε.Π.Ε.Κ.Α.»).

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ-ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ
      ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
            ΤΗΛ.& ΦΑΧ 26570-23901                                                
Καστάνιανη   23-12-2019
Email: kastanianipogoni@gmail.com                                         
Τηλ.:   6977142074                                                
                                      ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

     Γιορταστική ατμόσφαιρα στην Καστάνιανη Πωγωνίου για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
     Με φωτιστικά διακοσμητικά που αναρτήθηκαν στους στύλους φωτισμού του χωριού μας, με φωτοσωλήνες συνολικού μήκους 350 μέτρων περίπου στα δέντρα της πλατείας και περιμετρικά αυτής, καθώς και με διάφορα άλλα φωτεινά διακοσμητικά, αλλά και δημιουργία φάτνης, ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος έδωσε στο χωριό μας εφέτος γιορταστική όψη, ξαφνιάζοντας τους συγχωριανούς μας που με άλλη διάθεση θα γιορτάσουν με συγγενείς και φίλους αυτές τις ημέρες.
     Το φωτιστικά διακοσμητικά που στόλισαν το χωριό μας, τα προσέφερε γενναιόδωρα ο Δήμος Περιστερίου Αττικής. Εξ άλλου λαμπιόνια Χριστουγεννιάτικων δέντρων μας προσέφερε και ο Δήμος Πωγωνίου καθώς και συγχωριανοί μας.
     Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Περιστερίου Αττικής κο Ανδρέα Παχατουρίδη καθώς και τον Αντιδήμαρχο κο Κων/νο Ποθητό για το ενδιαφέρον τους και την προσφορά τους. Επίσης ευχαριστούμε τον δήμο Πωγωνίου για τα λαμπιόνια καθώς και τους συγχωριανούς μας για τα διάφορα διακοσμητικά που μας προσέφεραν.
     Ευχόμαστε σε όλες και όλους να περάσουν χαρούμενες γιορτές και να έχουν  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Tα Xριστουγεννιάτικα κάλαντα έψαλαν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και Παιδικού Καλπακίου



Τα κάλαντα των Χριστουγέννων  έψαλαν σήμερα στο Δήμαρχο Πωγωνίου και στους υπαλλήλους του δημαρχείου Καλπακίου οι μικροί μαθητές του Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου Καλπακίου.
Ο χώρος «πλημμύρισε» από τις χαρούμενες φωνές και τα χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών που πρόσφεραν σε όλους μια νότα αισιοδοξίας!
Ο κ. Καψάλης ευχαρίστησε τους μικρούς μαθητές, τη νηπιαγωγό και βρεφονηπιοκόμο που τα συνόδευαν και τους ευχήθηκε Καλά Χριστούγεννα με υγεία και προκοπή.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Στάθης Νάνος: Για μια ακόμη φορά η Άρτα πνίγηκε


Με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας στην Άρτα ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε Άρτας των Οριζόντων Ηπείρου κ. Στάθης Νάνος έκανε την εξής δήλωση:
«Για μια ακόμη φορά η ανεπάρκεια της διοίκησης της Περιφέρειας Ηπείρου έγινε εγκληματικά αισθητή.
Εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια, από τις προηγούμενες μεγάλες καταστροφές, τα προβλήματα ήταν γνωστά, αλλά οι απαραίτητες ενέργειες για να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά με αυτά του παρελθόντος, ουδέποτε έγιναν.
Ο Περιφερειάρχης συνεχίζει την προσφιλή του συνήθεια να προχωρά σε έργα για το θεαθήναι κι όχι σε παρεμβάσεις ουσίας.
Για παράδειγμα, τα ρέματα Μπούσης και Ζούτος ήταν γνωστό ότι προκαλούν προβλήματα χρόνια τώρα. Μέριμνα για την αποφυγή ζημιών λόγω της υπερχείλισής τους όμως, δεν πάρθηκαν. Με τα γνωστά αποτελέσματα…
Με την επίρριψη των ευθυνών στα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν πείθουν κανέναν, κυρίως όταν για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, λύσεις εφικτές υπάρχουν που δεν υλοποιούνται.
Καλό θα είναι να γνωρίζει ο Περιφερειάρχης πως η πρόληψη και αντιπλημμυρική θωράκιση είναι αναγκαία και σαφέστατα αποτελεί πιο οικονομική λύση από την εκ των υστέρων αποκατάσταση των ζημιών».

Από το γραφείο Τύπου

Τα ρύζια στον Παρακάλαμο


Τα ρύζια στον Παρακάλαμο
Αδελφότητα Παρακαλαμιωτών Αθήνας
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους στο ντοκιμαντέρ τους/τις κατά σειρά εμφάνισης:
Νίκο Οικονόμου
Αλεξάντρα Ευαγγέλου
Βαγγέλη Χάσκο
Βασίλη Καστάνη
Αθηνά Μπίκα
Αναστασία Κρομμύδα
Βαγγέλη Νάτση
Χρυσάνθη Νάτση
Ναυσικά Γιαννούλη
Λίτσα Χαλιγιάννη
Γιαννούλα Τσοχαντάρη
Θοδωρή Οικονόμου
Τραγούδησαν:
Αθηνά Μπίκα
Χρυσάνθη Νάτση
Αλεξάνδρα Ευαγγέλλου
Μουσικοί τέλους:
ο μικρός Λάμπρος Ζέκιος κι ο Θανάσης Ζέκιος
φωτογραφικό υλικό από αρχείο Τάσου Καστάνη
συνεντεύξεις - επιμέλεια βίντεο-υπεύθυνος για τις αισθητικές ατέλειες:
Μίτσης Παναγιώτης
για την
Αδελφότητα Παρακαλαμιωτών Αθήνας
Παρακάλαμος καλοκαίρι 2019

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ: Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά


Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά

Πλημμύρες και ζημιές στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία στην Άρτα


Σοβαρά προβλήματα στον Νομό της Άρτας δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται στην περιοχή το τελευταίο 48ωρο.
Στον Δήμο Αρταίων και στην είσοδο της πόλης, από την παλιά εθνική οδό προς Αγρίνιο, υπερχείλισαν δύο ρέματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Επί ποδός βρίσκονται τα συνεργεία του δήμου και η Πυροσβεστική, προκειμένου να ανακόψουν τα ορμητικά νερά αλλά και να καθαρίσουν τα φερτά υλικά και ξύλα από τα γεφύρια.
Στα ορεινά χωριά του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει προβλήματα σε όλο το επαρχιακό δίκτυο.
Ο δήμαρχος κ. Περικλής Μίγδος, ανέφερε πως σε πολλά σημεία έγιναν καθιζήσεις του οδοστρώματος, καταπτώσεις βράχων, ξεριζώθηκαν δένδρα, ενώ η υπερχείλιση μικρών ρεμάτων της περιοχής έχει καταστρέψει καλλιέργειες, χωράφια ακόμη και γεφύρια.

Αυξομειώσεις του ΕΝΦΙΑ τον Ιούνιο του 2020


Από τον Ιούνιο του 2020 που θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες θα διαμορφώσουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για κάθε ιδιοκτησία ξεχωριστά.
Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 8%.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» κάποιοι ιδιοκτήτες θα δουν τον φόρο ακινήτων να μειώνεται λιγότερο από 5% και κάποιοι κατά 12%.
Η κυβέρνηση επιδιώκει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να μην φέρει υπέρμετρες επιβαρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλη, ώστε να μη χαθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 22% που έχει ήδη γίνει.
Υψηλότερες αντικειμενικές θα προκύψουν σε περιοχές του κέντρου, όπου οι αξίες ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια αλλά και σε φθηνές περιοχές όπου οι αντικειμενικές παραμένουν χαμηλές.
Αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν όσοι διαθέτουν ακίνητα σε τουριστικά νησιά που θα εισαχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου


 Το απόγευμα της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΚΔΑΠ, η Χριστουγεννιάτικη γιορτή  του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου.




Aνδρόπαυση: Τι είναι και γιατί δεν διαγιγνώσκεται;


Oύτε ανδρόπαυση, ούτε εμμηνόπαυση, που είναι όροι ευνουχιστικοί και περιοριστικοί για τα δυο φύλα, αλλά συνέχιση της ζωής με επίγνωση των δυσκολιών και των εφεδρειών μας. 
H βιολογική αλλά και ψυχολογική ζωή των μεγάλων ανθρώπων δεν παύει, απλά αλλάζει ρυθμούς. 
Με την έννοια αυτή, πολλές φορές η βραδύτητα ίσως να είναι πιο πολύτιμη από την ταχύτητα της νέας ηλικίας, αλλά και πιο ηδονική, γιατί δίνει στον χρόνο την υπομονή, που είναι απαραίτητο στοιχείο της ηδονής, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και όχι μόνο στον έρωτα.
Η κλιμακτήριος δεν κάνει διακρίσεις και «χτυπά» και τους άνδρες. 
Γνωστή ως ανδρόπαυση, σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα των ανδρικών ορμονών, που σηματοδοτούν το πέρασμα των ετών της «ωριμότητας», αλλά δεν παύει να είναι ένα θέμα ταμπού, που δεν διαγιγνώσκεται πάντα.
«Με τον όρο ανδρόπαυση η ιατρική κοινότητα θέλησε να εκφράσει την αντιστοιχία του συνδρόμου, που στη γυναίκα είναι γνωστή σαν εμμηνόπαυση. 
Στην κυριολεξία ο όρος παραπέμπει στην αναστολή παραγωγής των ανδρογόνων, που είναι οι κυρίαρχες ορμόνες στον άνδρα, σε σχέση με τα οιστρογόνα, που αφορούν στις γυναίκες», επισημαίνει ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης πρόεδρος και ιδρυτής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου (www.andrologia.gr).
Στους άνδρες, βέβαια, δεν είναι τόσο δραματικές οι αλλαγές, όσο στις γυναίκες, ούτε τα συμπτώματα τόσο «ηχηρά».
«Με δεδομένες αυτές τις σημαντικές διαφορές, η ιατρική κοινότητα προσπαθεί να υιοθετήσει όρους πιο σαφείς και επιστημονικά τεκμηριωμένους, γι’ αυτό και ο όρος, που προτάθηκε από τον γιατρό Aδαμόπουλο, για ανδροπενία, αντί για ανδρόπαυση, ίσως να είναι πιο σωστός, παρόλο που δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί διεθνώς και ο όρος ανδρόπαυση εξακολουθεί να ακούγεται στα περισσότερα διεθνή fora. 
H πλέον διαδεδομένη ορολογία στην επιστημονική κοινότητα είναι σύνδρομο μερικής ανδρογονικής έλλειψης στον γηράσκοντα άνδρα (PADAM/PEDAM)», διασαφηνίζει ο Δρ. Κωνσταντινίδης.
Ανεξάρτητα, πάντως, από τις διαφορές στην ορολογία, το σύνδρομο αυτό περιγράφει μια διαφορά στη συμπεριφορά και στην εμφάνιση του άνδρα μετά τα 50, που κωδικοποιείται κυρίως σε ό,τι έχει σχέση με τη γήρανση, την κόπωση και τη σεξουαλική λειτουργία.
Tα «καμπανάκια» 
Τι εμφανίζει, λοιπόν, ένας άνδρας στην ανδρόπαυση;
        Μείωση του αισθήματος ευεξίας
        Μείωση των πνευματικών ικανοτήτων
        Μείωση της σεξουαλικής ικανότητας
        Μείωση της μυϊκής μάζας και ισχύος
        Mείωση της οστικής πυκνότητας
        Μείωση της ερυθροποίησης
        Μείωση της ανοσολογικής ετοιμότητας
        Αύξηση του λιπώδους ιστού
        Διαταραχές του ψυχισμού
        Διαταραχές του ύπνου
Γιατί δεν διαγιγνώσκεται η ανδρόπαυση;