Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Αυξομειώσεις του ΕΝΦΙΑ τον Ιούνιο του 2020


Από τον Ιούνιο του 2020 που θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες θα διαμορφώσουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για κάθε ιδιοκτησία ξεχωριστά.
Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 8%.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» κάποιοι ιδιοκτήτες θα δουν τον φόρο ακινήτων να μειώνεται λιγότερο από 5% και κάποιοι κατά 12%.
Η κυβέρνηση επιδιώκει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να μην φέρει υπέρμετρες επιβαρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλη, ώστε να μη χαθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 22% που έχει ήδη γίνει.
Υψηλότερες αντικειμενικές θα προκύψουν σε περιοχές του κέντρου, όπου οι αξίες ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια αλλά και σε φθηνές περιοχές όπου οι αντικειμενικές παραμένουν χαμηλές.
Αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν όσοι διαθέτουν ακίνητα σε τουριστικά νησιά που θα εισαχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», υψηλότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες πολυτελών κατασκευών καθώς το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη θέσπιση κριτηρίων που σχετίζονται με την ποιότητα κατασκευής.
Συγκεκριμένα, ένας από τους παράγοντες προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών θα είναι η ποιότητα κατασκευής.
Οι πολυτελείς κατασκευές θα έχουν υψηλότερη αντικειμενική αξία από ακίνητα στον ίδιο δρόμο ίδιας ηλικίας των οποίων η κατασκευή είναι απλή.
Ταυτόχρονα , για τα γραφεία ένας από τους προσδιοριστικούς παράγοντες θα είναι η ύπαρξη ή μη τουαλέτας και αυτό καθώς στο κέντρο της Αθήνας στα περισσότερα παλαιά γραφεία υπάρχουν μία ή δύο τουαλέτες στον όροφο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα τα γραφεία χωρίς θα έχουν προφανώς πολύ χαμηλότερη αξία.
Η αγορά κρίνει θετική την εξέλιξη αυτή, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των πολυτελών ακινήτων με τα υπόλοιπα.
Το σχέδιο νόμου ορίζει ότι:
«οι τιμές εκκίνησης αυξάνονται ή μειώνονται ποσοστιαία ανάλογα με τους παράγοντες που επηρεάζουν αυξητικά η μειωτικά την αξία ακινήτων, όπως ποιότητα κατασκευής, παλαιότητα, θέση στο οικοδομικό τετράγωνο ή στον όροφο, της πολυκατοικίας για τα διαμερίσματα, εμπορικότητα δρόμου, ύπαρξη παταριού ή υπογείου για τα καταστήματα, καλλιεργητική αξία, τουριστική ή παραθεριστική σημασία για τα αγροτεμάχια και άλλα».