Σάββατο 27 Απριλίου 2013

«Φωτιές» άναψε η διάταξη για φορολόγηση και στα γιαπιά!

Και με την επίσημη βούλα του υπουργείου Οικονομικών θα επιβαρύνονται, πλέον με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων ακόμα και τα γιαπιά με εργοταξιακό ρεύμα!

Και με την επίσημη βούλα του υπουργείου Οικονομικών θα επιβαρύνονται, πλέον με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων ακόμα και τα... γιαπιά με εργοταξιακό ρεύμα, των οποίων η φορολογική αντιμετώπιση έως τώρα εναπόκειτο στις διαθέσεις των δήμων που ορίζουν ποιο ακίνητο υπόκειται σε ΤΑΠ άρα και ΕΕΤΗΔΕ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το μόνο που αλλάζει είναι η ρητή, πλέον, πρόβλεψη στο νόμο, χωρίς ωστόσο να δίνονται απαντήσεις για τις στρεβλώσεις που διαιωνίζονται μέσω της ερμηνείας που έδωσε σε ανύποπτο χρόνο κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας και όχι η ηγεσία του υπουργείου.
Η διάταξη που άναψε φωτιές ορίζει ότι αντικείμενο του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων είναι οι ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα αν αυτές είναι αποπερατωμένες ή μη. Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντικρούσει το ότι πρόκειται για αλλαγή επί τα χείρω του ισχύοντος πλαισίου, επικαλείται απαντήσεις που έδωσε η αρμόδια Διεύθυνση σε ερωτήματα πολιτών, κατά την εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ.

Στο τέλος Ιουνίου η πρώτη δόση από τα νέα επιδόματα τέκνων

Δικαιούχοι 800.000 οικογένειες

Έρχεται στο τέλος Ιουνίου η πρώτη δόση από τα νέα επιδόματα τέκνων που από φέτος θα λαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι γονείς με παιδιά έως 18 ετών ή 24 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και ανάλογα με το εισόδημά τους.
Το ποσό της πρώτης δόσης φτάνει μέχρι και 2.450 ευρώ (4.900 ευρώ ετήσιο ποσό) για πολύτεκνους με χαμηλό (έως 13.000 ευρώ) εισόδημα, που έχουν έως 5 παιδιά, ενώ για δικαιούχους με υψηλότερο εισόδημα το ποσό της πρώτης δόσης φτάνει στα 1.250 ευρώ. Για οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα 10.000 ευρώ η πρώτη δόση είναι 240 ευρώ (480 ευρώ ετήσιο ποσό).
Για την καταβολή των επιδομάτων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή φορολογικής δήλωσης και μόνο ηλεκτρονικά, όπως προβλέπει η νέα κοινή υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει και το ποσό των 500 ευρώ ετησίως για κάθε τέκνο.

ΟΑΕΔ: Την Μεγάλη Τρίτη το δώρο Πάσχα στους επιδοτούμενους ανέργους

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού το δώρο Πάσχα 2013, θα καταβληθεί τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2013 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου 2013 θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας και τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων που καταβάλλονται κανονικά έως και τις 6 Μαΐου 2013.
Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη Διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς να απαιτείται η προσέλευσή τους στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Το Curriculum Vitae μιας βιβλιοθήκης

Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης

Θυμάμαι εκείνη την ημέρα που πρωτομπήκα στο σπίτι. Έφερα μαζί μου τη μυρωδιά από το βερνίκι πάνω στο ξύλο της κερασιάς. Έφερα και μυριάδες υποσχέσεις για το φως που θα κόμιζα στη ζωή των συγκατοίκων μου.
Δεν άργησαν να έρθουν και οι πρώτοι μου σύντροφοι: παιδικά παραμύθια και μικρές ιστορίες με μεγάλα γράμματα και πολλές εικόνες. Τι χρώματα κι εκείνα! Μπόλιαζαν με ολόκληρο το ουράνιο τόξο τις παιδικές ψυχές.
Οι επόμενοι σύντροφοι μου – με σήμα την κουκουβάγια - που άρχισαν να καταφθάνουν μονότονα κάθε Σεπτέμβριο, είχαν λιγότερα χρώματα και περισσότερες απαιτήσεις. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν το «Αναγνωστικό», ενώ λίγο αργότερα ήρθε και μια ολόκληρη διμοιρία πανομοιότυπων συντρόφων μ’ ένα πολλά υποσχόμενο τίτλο στο εξώφυλλο: Εγκυκλοπαίδεια!
Στο μεταξύ η συντροφιά μεγάλωνε κι έκανε καινούριους φίλους. Έργα του Ντίκενς και του Ιουλίου Βερν, αλλά και του Παπαδιαμάντη, του Βενέζη, της Πηνελόπης Δέλτα, του Μυριβήλη και του Ξενόπουλου έρχονταν για να γητεύσουν τις ψυχές του αναγνώστη και να επιταχύνουν τον καλπασμό της φαντασίας του. Να ξέρατε πόσο γοητευτικό θέαμα ήταν το αποκοιμισμένο αγόρι με τον «Ροβινσώνα Κρούσο» μισάνοιχτο πλάι στο προσκεφάλι του!
Αργότερα ήρθαν και τα ετεροθαλή αδέρφια των φίλων με την κουκουβάγια. Τους λέγανε «βοηθήματα» κι ήρθαν να αμφισβητήσουν την επάρκεια και τη μοναδική θέση των πρώτων στη ζωή του αναγνώστη.

Το Μέγαρο Μουσικής «υποκλίθηκε» στην Αρχαία Νικόπολη και στο μέχρι σήμερα ανασκαφικό έργο του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Ζάχου

Η σπουδαία ιστορία της Αρχαίας Νικόπολης , τα μνημεία της και το ανασκαφικό έργο που πραγματοποιήθηκε σε αυτή τα τελευταία 15 χρόνια μαζί με την παρουσίαση του σχεδιασμού των όσων προγραμματίζονται να γίνουν στο μέλλον αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα της διάλεξης που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής ο διακεκριμένος αρχαιολόγος, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αρχαία Νικόπολη Κωσταντίνος Ζάχος.

Την διάλεξη προλόγισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα Σταύρος Μπένος ο οποίος επεσήμανε για μια ακόμη φορά το σημαντικό έργο που συντελείται στην Ηπειρο για την ανάδειξη των αρχαιολογικών της χώρων και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην προσπάθεια αυτή ο Κωσταντίνος Ζάχος.
Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου και τον Δήμο της Πρέβεζας εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Βασίλης Κουτρούμπας και οι Δημοτικές Σύμβουλοι Στέλλα Βαρτελάτου και Χριστίνα Λαζάρου δηλώνοντας με την παρουσία τους την αναγνώριση της προσφοράς τους κ. Ζάχου στην  Ηπειρο  και την Πρέβεζα ειδικότερα.
Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, που με την κινητοποίηση της Ηπειρωτικής αποδημίας των Αθηνών γέμισε το Μέγαρο Μουσικής εκπροσώπησαν, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Οικονόμου, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κώστας Ζηκόπουλος, ο Αναπληρωτής Ταμίας Χριστόφορος Τζαρτζούλης, και τα μέλη Διονύσης Τσούτσης, Ηλέκτρα Κίκη, Σταματία Δάλλα και Θανάσης Μπάλλας. Παρευρέθηκαν επίσης πρόεδροι και μέλη ηπειρώτικων αδελφοτήτων και συλλόγων.

Ο Κωσταντίνος Ζάχος καθήλωσε το κοινό με την παρουσίασή του ενώ καταλήγοντας, αποτύπωσε το μεγάλο του όραμα που είναι η δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου το οποίο θα μετατρέψει τη Νικόπολη στην μεγαλύτερη επισκέψιμη αρχαία πόλη στην Ελλάδα.

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο του Πάσχα

Επί ποδός θα βρίσκεται από αυτό το Σάββατο η Τροχαία στις δύο εθνικές οδούς για την έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα. Παράλληλα τη Μεγάλη Εβδομάδα θα εφαρμοστεί το μέτρο της απαγόρευσης κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στις δύο εθνικές οδούς.
Η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν:
- Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
- Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
- Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
- Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
- Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
- Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
- Να φορούν απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
- Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
- Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Τις βασικές στοχεύσεις και την προοπτική της Περιφέρειας Ηπείρου στη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης

Τις βασικές στοχεύσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στη  Αναπτυξιακή Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.
« Η στρατηγική της Περιφέρειας, υπογράμμισε,   είναι προσανατολισμένη στην Αξιοβίωτη, αυτοτροφοδοτούμενη και εξωστρεφή ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, την αποτελεσματικότητα, με δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης».  
 Ως βασικούς τομείς στους οποίους πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον, ανέφερε τους:
    Παραγωγή τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων,  ποιοτικών   – πιστοποιημένων – ανταγωνιστικών
     Διείσδυση στις αγορές με την  ταυτότητα «Ηπειρωτικά προϊόντα»
    Δημιουργία βιοτεχνικών μονάδων με εξαγωγικό προσανατολισμό
    Ενιαία και ολοκληρωμένη διαχείριση και προβολή του τουριστικού προϊόντος.
    Ανάπτυξη, ενίσχυση και οργάνωση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
    Προστασία, ορθολογική διαχείριση, αξιοποίηση και προβολή του φυσικού οικιστικού περιβάλλοντος, σε συνάρτηση με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
    Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς
    Επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – ΤΕΙ Ηπείρου για την ενθάρρυνση παραγωγής νέων προϊόντων, διαδικασιών και υπηρεσιών
    Ανάδειξη της Περιφέρειας Ηπείρου σε κέντρο αναφοράς υπηρεσιών Υγείας και κοινωνικής Μέριμνας για όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα Βαλκάνια
    Βελτίωση υποδομών σε βασικούς οδικούς άξονες, διαχείρισης λυμάτων και αποβλήτων, καθώς και του εκσυγχρονισμού των παρωχημένων και ανεπαρκών υποδομών στον αγροτικό τομέα.

Σύσκεψη για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2013 με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Ηλία Θεοδωρίδη

Σύσκεψη με αντικείμενο, «το σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για πρόληψη και ετοιμότητα των φορέων στην αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών» θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη  Δευτέρα 29 Απριλίου 2013  με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ.  Ηλία Θεοδωρίδη.
Στη σύσκεψη έχουν κληθεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ο Γενικός Αστυνομικός Δ/ντης Περιφέρειας Ηπείρου, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, οι Δήμαρχοι της Ηπείρου, υπηρεσιακοί παράγοντες από τις Δ/νσεις Δασών, τα Δασαρχεία και της Δ/νσεις Πολιτικής Προστασίας, εθελοντικές οργανώσεις. 
Η έναρξη της σύσκεψης έχει ορισθεί για τις 10:00 π.μ. στην Αίθουσα Συσκέψεων της Αποκεντρωμένης στα Ιωάννινα.

Δήλωση Περιφερειάρχη για την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα

"Θέλω να συγχαρώ την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, την εκπρόσωπο της Ηπείρου στην ανώτερη επαγγελματική κατηγορία ποδοσφαίρου για την κατάκτηση της 5ης θέσης στη βαθμολογία και την πρόκρισή της στα play-off για τη διεκδίκηση της συμμετοχής της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Η επιτυχία της Ηπειρωτικής ομάδας, αναγνωρίστηκε από το σύνολο του φίλαθλου κοινού, που επικρότησε την αγωνιστική της παρουσία καθ΄ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.
Το ποδόσφαιρο παίζεται στους αγωνιστικούς χώρους – εκεί όπου διακρίθηκε ο ΠΑΣ Γιάννινα - και χρέος των αρμοδίων φορέων είναι η τήρηση και ο σεβασμός των κανονισμών, ανεξαρτήτως ιστορίας και ονομάτων.
Ο θόρυβος που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες σε βάρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, θεωρούμε ότι δεν εκφράζει κανέναν υγιώς σκεπτόμενο φίλαθλο, ιδίως μάλιστα όταν όλες οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες και όλα σχεδόν τα αθλητικά σωματεία αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα.
Η διαδικασία για τις αδειοδοτήσεις όπως και ο χρόνος εξέτασης των φακέλων έχουν προκαθοριστεί και υπάρχουν αρμόδια όργανα που λαμβάνουν τις αποφάσεις βάσει αντικειμενικών δεδομένων. Ως εκ τούτου στερείται ουσίας το θέμα που ανακινείται σε βάρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η διοίκησή της διαβεβαιώνει ότι έχει καταθέσει πλήρη φάκελο αδειοδότησης.
Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε αυτονόητο ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η διοργανώτρια Αρχή του πρωταθλήματος πρέπει να τηρήσουν τους κανονισμούς και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και η Ήπειρος γενικότερα να αποτελούν «μόνιμο στόχο»".

ΑΡΤΑ: Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός για οφειλές προς το Δημόσιο

Συνελήφθη χθες (26-04-2013) το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας  Άρτας, ένας 54χρονος ημεδαπός, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.
Ειδικότερα, σε βάρος του 54χρονου εκκρεμούσε παραγγελία του κ. Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, συνολικού ύψους  151.439,46 ευρώ.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.