Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Η ώρα για του αντιγριπικού εμβολίου


Το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει και δίνει οδηγίες για τη σημασία του αντιγριπικού εμβολίου για την πρόληψη της εποχικής γρίπης,, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
«Όταν το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα προφυλάσσει από τη μετάδοση τού ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της».
Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.
Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο.
Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου:
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και
- Ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
1. Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
2. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
3. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
4. Μεταμόσχευση οργάνων
5. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
6. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
7. Χρόνια νεφροπάθεια
8. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
- Έγκυες γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες
- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
- Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Γιάννενα: Κραυγή διαμαρτυρίας από το ΚΕΘΕΑ, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι


Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, στις 12:00 το μεσημέρι στη διαμαρτυρία του ΚΕΘΕΑ στην Κεντρική πλατεία Ιωαννίνων. 
Μέλη, γονείς, εργαζόμενοι και φίλοι του ΚΕΘΕΑ ενώνουμε τις φωνές μας σε δυνατή κραυγή: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΘΕΑ!
Όλοι μαζί στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς τον Υπουργό Υγείας, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και ζητάμε:
 • την άμεση ανάκληση της αυταρχικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ
 • τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης, που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες 
• την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης.
 • την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.
Η κραυγή διαμαρτυρίας του ΚΕΘΕΑ θα ακουστεί την ίδια μέρα και ώρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχουν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.
Μαζί μας την Τετάρτη φορείς και συλλογικότητες από τον χώρο της απεξάρτησης και της κοινωνικής φροντίδας.

Λίμνη Πωγωνίου: Συνελήφθη 36χρονος ο οποίος μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο έναν μη νόμιμο αλλοδαπό


Συνελήφθη, χθες (07-10-2019) βραδινές ώρες στη διασταύρωση Λίμνης Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου σε συνεργασία με αστυνομικούς της FRONTEX, ένας 36χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας ενός μη νόμιμου αλλοδαπού.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο 36χρονος, διαπιστώθηκε ότι αυτός προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έναν 27χρονο αλλοδαπό, στερούμενο νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ επιπρόσθετα σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στην ελληνική επικράτεια.
Ανωτέρω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά, κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Β΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, ώρα 11:00 π.μ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
 Έχοντας υπόψη:
 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010.
 Τις διατάξεις του Ν.4555/2018.
 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.
 Την αρ. 972/6899/13-9-19 ορθή επανάληψη(66ΧΤΩ1Ω-20Γ)απόφαση Δημάρχου περί ορισμού
μελών Ο.Ε.
 Την αρ.1035/7307/1-10-19 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της
Α.Δ.972/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.
 Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 11η Οκτωβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή & ώρα 11.00 π.μ. για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Έγκριση της αρ. 17/19 (ορθή επανάληψη) απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. με
την επωνυμία «ΝΠΔΔ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ» με θέμα : Έγκριση απολογισμού του ΝΠΔΔ του Δήμου Πωγωνίου οικονομικού έτους 2018.»
2. Διαγραφή τελών ύδρευση Δήμου Έγκριση Πωγωνίου. (6693/10-9-19 εισήγηση Ο.Υ.).
3. Διαγραφή πρόστιμων Κ.Ο.Κ. (6694/10-9-19 & 6758/11-9-19 εισηγήσεις Ο.Υ.).
4. Διαγραφή προστίμου για λειτουργία καταστήματος άνευ γνωστοποίησης (6695/10-9-19 εισήγηση Ο.Υ.).
5. Διαγραφή οφειλής από μισθώματα σε εκτέλεση της αρ. 253/15 τελεσίδικης δικαστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων (4-9-19 εισήγηση ΕΙΔ.Τ.Υ.).
6. Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένων πιστώσεων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων μνήμης  για τον Παύλο Μελά που θα πραγματοποιηθούν στις 13-10-2019.
7. Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένων πιστώσεων για την πραγματοποίηση ιστορικών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2019».
8. Έγκριση πρακτικού ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης και κατακύρωση αποτελέσματος διαγωνισμού του έργου : «Τοίχοι αντιστήριξης Δήμου».
9. Ανάθεση σε δικηγόρο για έρευνα στα Υποθηκοφυλακεία Πωγωνίου, Ζίτσας και Κήπων σχετικά με ιδιοκτησίες όλων των πρώην Κοινοτήτων και των πρώην Δήμων και διευρυμένων
Κοινοτήτων μετά τον Καποδίστρια του Δήμου Πωγωνίου ενόψει του εθνικού κτηματολογίου.
10. Αποδοχή δωρεάς 3 μελετών (αρχιτεκτονική, ηλεκτρολογική & υδραυλική) για την εκτέλεση έργων ανάπλασης στην Τ.Κ. Κρυονερίου από τον ΟΜΙΛΟ ΜΗΤΣΗ.
11. Καθορισμός όρων διακήρυξης ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τίτλο «Αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου Πωγωνίου με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την μείωση του κόστους λειτουργίας.»

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος το χτίσιμο του αφορολογήτου


Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται δραστική αύξηση του ορίου ηλεκτρονικών πληρωμών με πλαστικό χρήμα το οποίο «κατοχυρώνει» το αφορολόγητο στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος.
Συγκεκριμένα το προσχέδιο αναφέρει η καθιέρωση συντελεστή 30% του εισοδήματος ως ελάχιστες δαπάνες με ηλεκτρονικό τρόπο για μισθωτούς και συνταξιούχους με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Συγκεκριμένα  αναφέρει ότι «για αυτό τον σκοπό θεσμοθετείται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Η προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής δεν είναι άλλωστε υπόθεση αποκλειστικά και μόνο του κράτους.
Αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ιδίως τους φορολογούμενους πολίτες, η κινητοποίηση των οποίων σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών την οποία ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2020, δημιουργεί το απαραίτητο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής και εξασφάλισης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που θα χρησιμοποιηθεί στα επόμενα έτη για τον περαιτέρω περιορισμό των φορολογικών βαρών και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών».
Σημειώνεται ότι με το σημερινό καθεστώς οι ελάχιστες ηλεκτρονικές δαπάνες για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι 10% για εισόδημα έως 10.000, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 και πάνω από 30.000 είναι 20%.
Με την καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή 30% προκύπτει σημαντική αύξηση για όλους των ελάχιστων απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Συνελήφθη 33χρονος φυγόποινος στην Κακαβιά Πωγωνίου


Συνελήφθη, χθες (07/10/2019) το απόγευμα στην Κακαβιά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου, ένας 33χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν οι παρακάτω καταδικαστικές αποφάσεις:
απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης επτά (7) ετών και χρηματική ποινή (3.000) ευρώ, για παράβαση της νομοθεσίας περί Ναρκωτικών
απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κω, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων (4) μηνών και χρηματική ποινή (400) ευρώ, για παράβαση διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Γότιστα Ιωαννίνων: Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 74χρονος καταπλακώθηκε από το αυτοκίνητό του



Σήμερα και ώρα 12:50 στη Μικρή Γότιστα Ιωαννίνων απεγκλωβίστηκε και ανασύρθηκε νεκρός 75χρονος άνδρας από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μετσόβου, ύστερα από καταπλάκωσή του από το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό του, έξω από αυλόπορτα οικοπέδου του.
Ενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Μετσόβου για τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάσιμου τραυματισμού του.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 23χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
 Συγκεκριμένα, ο 23χρονος, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
 Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Σεπτέμβριο 2019 στην Ήπειρο


Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Σεπτέμβριο του 2019, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 11 τροχαία ατυχήματα (έναντι 10 το 2018 ).
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
 1 θανατηφόρο τροχαίο (έναντι 3 το 2018)
 2 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι ενός το 2018)
 8 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 6 το 2018)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 17 παθόντες (έναντι 15 το 2018). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
1 νεκρός (έναντι 3 το 2018)
3 σοβαρά τραυματίες (έναντι ενός το 2018)
13 ελαφρά τραυματίες (έναντι 11 το 2018)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
υπερβολική ταχύτητα
παραβίαση προτεραιότητας
κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
ολισθηρότητα οδοστρώματος
λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (7.155) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Βεβαιώθηκαν:
1.324 για υπερβολική ταχύτητα.
82 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη).
26 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
296 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση.

Δυσφαγία: Τι κρύβει και πώς αντιμετωπίζεται


Η δυσφαγία (οι διαταραχές κατάποσης) συνδέεται με κάθε υποκειμενική ή αντικειμενική δυσκολία στην κατάποση στερεάς ή υγρής τροφής ή με εμφάνιση βήχα ή πνιξίματος κατά τη διάρκεια της κατάποσης. Είναι ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα, που πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, για να αποφευχθούν σοβαρότερες επιπλοκές για τον ασθενή.
«Η δυσφαγία μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες ηλικίες, από νήπια μέχρι ηλικιωμένους. Μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις της κεφαλής και του τραχήλου, κακοήθειες στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, της υπερώας, σε νευρομυϊκές παθήσεις, σε νευρολογικές παθήσεις (πολλαπλή σκλήρυνση, Πάρκινσον κ.ά.), σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ή να προκύπτει μετά από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, επιπλοκές σε χειρουργικές επεμβάσεις ή ακτινοσκόπηση στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου», εξηγεί η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr).
«Στα παιδιά οφείλεται κυρίως σε συγγενείς διαταραχές, ενώ στους ηλικιωμένους κυρίως στον εκφυλισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος, που προκαλεί προβλήματα στις λειτουργίες της κατάποσης και άλλες νευρολογικές ασθένειες, που οδηγούν σε απώλεια συνείδησης κτλ».
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι διαταραχές κατάποσης μπορεί να συμβούν και αιφνίδια, εάν οφείλονται σε κάποιο τροχαίο, τραύμα ή μετεγχειρητική επιπλοκή. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται άμεση αποκατάσταση λειτουργίας της σίτισης, για την επιβίωση του ασθενούς. Αυτό μπορεί να συμβεί με σίτιση με σωληνάκι Levin ή και γαστροστομία.