Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Περιφέρεια Ηπείρου: Έκτακτο δελτίο της Ε.Μ.Υ. για εκδήλωση καιρικών φαινομένων


Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού,  σύμφωνα με το οποίο  σήμερα Τρίτη από τις βραδινές ώρες και από τα Δυτικά, θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. 
Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ήπειρο, ενώ εξασθένηση προβλέπεται από τα Βορειοδυτικά μετά το μεσημέρι της Τετάρτης.  
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας εφιστά την προσοχή των εμπλεκομένων φορέων, των δήμων και των πολιτών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΜέΡΑ25 Ιωαννίνων: Ο «Εφιάλτης» του (θολού) νερού σε χωριά της Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά


Δελτίο τύπου της Προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΣΕ) του ΜέΡΑ25 Ιωαννίνων

Με ιδιαίτερη ανησυχία ακούσαμε πρόσφατα την είδηση που αφορά στην έντονη θολότητα του πόσιμου νερού σε τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ηπείρου και ειδικότερα σε χωριά μας της Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά. Το νερό αποτελεί συστατικό-κλειδί του συνολικού κύκλου αναπαραγωγής της ζωής στη γη στον οποίο συμμετέχουμε ως είδος. Η διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ποιότητα της ζωής μας και μακροπρόσθεσμα με την ίδια την ζωή μας. Εμφατικά επισημαίνουμε πως το νερό αποτελεί κρίσιμο δημόσιο αγαθό και για τον λόγο αυτό είναι διαρκής και ανυποχώρητη η απαίτησή μας για τη συστηματική διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων σε φρέσκο και καθαρό πόσιμο νερό. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ήπειρο επί σειρά ετών, έως και σήμερα, απέτυχαν σε ό,τι αφορά στη δημιουργία και εγκατάσταση συστήματος ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής μας, τέτοιου που να συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διαρκή προστασία και αναβάθμιση του σημαντικού υδάτινου οικοσυστήματος που αφορά στον ποταμό Καλαμά (Θύαμις) -τον μεγαλύτερο σε μήκος ποταμό της Ηπείρου.
Θεωρούμε ότι η εν λόγω ορθή διαχείριση δεν μπορεί εύκολα να αποσπασθεί από την ανάγκη ύπαρξης ενός γενικότερου μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή μας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις φωνές κατοίκων της Δ.Ε. Άνω Καλαμά, οι οποίοι αναρωτιούνται για την ενδεχόμενη σύνδεση της πρόσφατης εξαιρετικά έντονης θολότητας του νερού που φθάνει στις βρύσες των σπιτιών τους ως πόσιμο, με την διεξαγωγή έργων κατασκευής αιολικών πάρκων στο όρος Κασιδιάρης. Παρότι σαφώς προσβλέπουμε στην ανάπτυξη και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ως μέσο αντιμετώπισης της προϊούσας κλιματικής κρίσης και σχεδιασμού των κοινωνιών μας με τρόπο ευνοϊκό για την διαγενεακή προστασία της ζωής και την ποιοτική αναβάθμισή της, δεν ενστερνιζόμαστε τις ΑΠΕ ανεξάρτητα από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις -ούτε αποσπασματικά, ξέχωρα δηλαδή από τον αναγκαίο κατά την αντίληψή μας γενικότερο σχεδιασμό για τη διαχείριση τόσο της ενέργειας όσο και της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.
Η αδυναμία διασφάλισης φρέσκου και καθαρού πόσιμου νερού σε κατοίκους των περιοχών μας, μας δημιουργεί εύλογη επιπρόσθετη αγωνία για την κρισιμότητα και το εύρος των (αρνητικών) συνεπειών από τις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. 
Είμαστε ενάντιοι στις τελευταίες δραστηριότητες για μία σειρά από λόγους με πρώτιστο το ενδιαφέρον μας για την προάσπιση της υγείας των κατοίκων. 
Δεν συναινούμε στη συνυφασμένη με τις εν λόγω δραστηριότητες διακινδύνευση στοιχειωδών όρων της ύπαρξής μας ούτε στην συνολική υποβάθμιση – δραματική, όπως εκτιμούμε- της ποιότητας της ζωής μας. 
Κατ’ ελάχιστο στην τρέχουσα συγκυρία, ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές να προβούν σε ανάλυση της χημικής σύστασης του θολού νερού, στο οποίο αναφερόμαστε, καθώς και στην εξαγωγή επίσημου πορίσματος, μετά από έρευνα, σχετικά με τα αίτια του φαινομένου. 
Απαιτούμε να φθάνει καθημερινά ασφαλές και καθαρό νερό στις βρύσες των σπιτιών μας.

Ολοκληρώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας σε θέματα ελέγχων ταχογράφων


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία εκπαιδευτικό σεμινάριο σε στελέχη υπηρεσιών τροχαίας σε θέματα ελέγχων ταχογράφων, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, με πρωτοβουλία του Γ΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων.
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό των Τμημάτων Τροχαίας Θέρμης και Λήτης της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ενώ το σεμινάριο παρακολούθησαν αστυνομικοί των Α΄ και Γ΄ Τμημάτων Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, των Τμημάτων Τροχαίας Άρτας και Πρέβεζας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας.
Οι συμμετέχοντες αστυνομικοί είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο επάνω σε θέματα χρήσης, λειτουργίας, άντλησης και ανάλυσης δεδομένων αναλογικών, ψηφιακών και ευφυών ταχογράφων κατά τον τροχονομικό έλεγχο, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον εντοπισμό οχημάτων τα οποία φέρουν συσκευές επέμβασης στην ορθή λειτουργία των ταχογράφων τους.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ένταξη είκοσι έργων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020


Είκοσι (20) έργα εντάσσονται με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. της Περιφέρειας στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 – 2020. 
Πρόκειται για πράξεις του Τοπικού Προγράμματος  LEADER της Ο.Τ.Δ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. για την Άρτα και την Πρέβεζα, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ. 
Αναλυτικά, ανά δράση εντάσσονται οι πράξεις:
Στην υποδράση «Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (ενδεικτικά: ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού), συμπεριλαμβανόμενης της εξοικονόμησης ενέργειας σε χρησιμοποιούμενα δημόσια κτίρια», εντάσσονται οι πράξεις:
 «Ύδρευση Λούρου από πηγές Σκάλας»/Δήμος Πρέβεζας, προϋπολογισμού 201.612,90 ευρώ
 «Βελτίωση – αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης πρώην Δήμου Αγνάντων»/ Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, προϋπολογισμού 193.548,39 ευρώ
 «Μελέτη κατασκευής κόμβων στο Κομπότι – κόμβος Δημαρχείου»/ Δήμος Νικολάου Σκουφά, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ
 «Βελτίωση υποδομών οδοποιίας εντός οικισμών του Δήμου Αρταίων»/ Δήμος Αρταίων, προϋπολογισμού 580.000 ευρώ
Στην υποδράση «Στήριξη για τη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό, καθώς και των σχετικών υποδομών», εντάσσονται οι πράξεις:

Ορίζοντες Ηπείρου: Αδύναμη η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου να διαχειριστεί τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό


Μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των Περιφερειών της χώρας, το μεσημέρι της Δευτέρας, από τα ρεπορτάζ του αθηναϊκού τύπου προκύπτει ότι επίκειται εντός των επομένων ωρών, η ανακοίνωση του σχεδίου της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική και τη νησιωτική χώρα.
Δεδομένου ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, κυκλοφορούσαν σενάρια για πιθανές χωροθετήσεις τέτοιων δομών στους Νομούς της Ηπείρου, μερικά εκ των οποίων ήταν επιεικώς απαράδεκτα, καλούμε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για το σχεδιασμό της κυβέρνησης και να μην επιτρέψει για πολλοστή φορά να βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις.
Βασικό μέλημα των Οριζόντων Ηπείρου εδώ και αρκετούς μήνες ήταν να συζητηθεί άμεσα το Μεταναστευτικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να να διαμορφωθεί έγκαιρα το σχέδιο της Περιφέρειας ώστε να χειριστούμε εμείς τις ελλειμματικές στρατηγικές της κεντρικής διοίκησης.
Στο ενδιάμεσο καταθέσαμε βασικά ερωτήματα τεχνοκρατικής αντιμετώπισης με στόχο να λάβουμε απαντήσεις οι οποίες θα βοηθούσαν την Περιφέρεια να φτιάξει ένα δικό της σχέδιο. Και ενώ συγκεντρώσαμε τις απαραίτητες υπογραφές ώστε να πραγματοποιηθεί η συζήτηση η Περιφέρεια δεν έδωσε ποτέ καμία απάντηση.

Καλπάκι Πωγωνίου: «Μπλόκο» σε 106 κιλά και 850 γραμμάρια ακατέργαστη κάνναβη


Κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους -106- κιλών και -850- γραμμαρίων, που βρέθηκε στο εσωτερικό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου

Οι συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, οδήγησαν σήμερα νωρίς το πρωί στο Καλπάκι Ιωαννίνων, στη σύλληψη αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν και ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, οποίο οδηγούσε ο κατηγορούμενος.
Σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο, βρέθηκαν στο χώρο των αποσκευών και στα πίσω καθίσματα, 91 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 106 κιλών και 850 γραμμαρίων.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
-106- κιλά και -850- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οποίου ερευνάται,
χρηματικό ποσό των (180) ευρώ,
δύο κινητά τηλέφωνα.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομική Επιτροπή, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, ώρα 09:30


Την Τετάρτη 20-11-2019 και ώρα 09:30  συνεδριάζει η  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,  με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: 
1. Κατάρτιση του σχεδίου της 7ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2019 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 30-09-2019 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας οδού περιοχής Μπουραζανίου και κατασκευή υδραυλικού τεχνικού προστασίας», προϋπολογισμού 100.000,00 € με ΦΠΑ.
3. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από12-07-2019 της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδών από θεομηνίες στις περιοχές Κρυόβρυσης, Νέας Σελεύκειας και Συβότων», προϋπολογισμού € 122.000,00 με ΦΠΑ.
4. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 27-09-2019 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση-αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ασημοχωρίου», προϋπολογισμού 135.000,00 € με ΦΠΑ.
5. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 10-09-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση – ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού Αγίας Βαρβάρας - Κόνιτσας», προϋπολογισμού € 74.000,00€ με ΦΠΑ.
6. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 16-07-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση – βελτίωση οδού προς Λύχνο του Δήμου Πάργας και σύνδεσή της με επαρχιακή οδό προς αποφυγή ατυχημάτων», προϋπολογισμού 35.500,00 € με ΦΠΑ.
7. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 19-09-2019 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – αποκατάσταση Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Βάρδας», προϋπολογισμού 29.000,00€ με Φ.Π.Α.
8. Έγκριση του από 23-10-2019 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της από 23-10-2019 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση οδού πρόσβασης από Ανατολική σε γέφυρα Παπαστάθη (Τσιμεντοστρώσεις, κατασκευή οχετών, διευθέτηση υδάτων)», προϋπολογισμού 200.000,00 € με ΦΠΑ.
9. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδού πρόσβασης προς Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία Πρέβεζας», αναδόχου «Ιωάννη Καραμπιτιάνη Ε.Δ.Ε.», μέχρι την 23-01-2020.

Δήμος Πωγωνίου: Έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, ώρα 1:00 μ.μ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Έχοντας υπόψη:  Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως ισχύουν σήμερα.
·  Τις διατάξεις του Ν.4555/2018.
·  Την αρ. 138/19 Α.Δ.Σ. (ΩΘΩΙΩ1Ω-6ΤΡ) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής .
·  Τις αρ. 972/6899/13-9-19
· & 1035/7307/1-10-19 αποφάσεις Δημάρχου περί ορισμού μελών Ο.Ε. τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 77 του Ν.4555 / 2018 για έκτακτη σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής, σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί την 19 η Νοεμβρίου 2019, ημέρα Τρίτη & ώρα 13.00 το μεσημέρι στο Δημαρχείο – ΚΑΛΠΑΚΙ για συζήτηση και λήψη του μοναδικού θέματος της ημερήσιας διάταξης:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένων πιστώσεων για την πραγματοποίηση διασυλλογικών αγώνων μαχητικών τεχνών «Κing Pyrros Trial» στις 23-11-19 στο Καλπάκι.
Η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα λόγω στενών χρονικών περιθωρίων που δεν επιτρέπουν την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος σε τακτική συνεδρίαση.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Αναβίωση του εθίμου “Τα Μπόλια” την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας, στο Κοινοτικό Κατάστημα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος» αναβιώνει το έθιμο “Τα Μπόλια” την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας, στο Κοινοτικό Κατάστημα Δολιανών.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αναρτήθηκαν τα ονόματα των αγροτών με μικρές εκμεταλλεύσεις που λαμβάνουν εφάπαξ επιδότηση 14.000 ευρώ


Αναρτήθηκαν από τις περιφέρειες της χώρας τα ονόματα 2.178 αγροτών με μικρές εκμεταλλεύσεις, οι οποίοι θα επιδοτηθούν με εφάπαξ ποσό 14 χιλιάδων ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικής τους διαδικασίας δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα τους.
Στόχος του υπομέτρου 6.3 είναι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις να αναπτύξουν περαιτέρω τις γεωργικές τους δραστηριότητες, μέσω ενεργειών που αφορούν, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση, τη βελτίωση της οικονομικής ή περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους ή την εν γένει διαρθρωτική τους προσαρμογή (όπως παραγωγική, οργανωτική κλπ) ούτως ώστε να είναι «ικανές» να υποστηρίξουν μελλοντική επαγγελματική ενασχόληση των κατόχων τους στη γεωργία.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr
Τα ονόματα των αγροτών:

ΕΜΥ: Βροχές και καταιγίδες κατά τη διάρκεια της Τρίτης


Σύμφωνα με την ΕΜΥ, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός κατά τη διάρκεια της Τρίτης 19 Νοεμβρίου καθώς προβλέπεται να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας,  με τα φαινόμενα μάλιστα τοπικά να έχουν και μεγάλη ένταση.
Αναλυτικά για την Τρίτη 19 Νοεμβρίου
Από τις πρωινές ώρες αναμένεται να κυριαρχήσει η συννεφιά σε όλη σχεδόν τη χώρα η οποία κατά τόπους θα είναι αυξημένη κυρίως στα δυτικά οπότε αναμένεται να εκδηλωθούν διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες στα Επτάνησα και ενδεχομένως στα δυτικά παράκτια τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Πελοποννήσου.
Αργά την νύχτα της Τρίτης προς τα μεσάνυχτα και ξημερώματα Τετάρτης, αναμένεται μια νέα σημαντική επιδείνωση του καιρού στη δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική Πελοπόννησο  και θα εκδηλωθούν έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδευτούν από ισχυρές ριπές ανέμων και πιθανώς τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Μάλιστα στο κεντρικό και κυρίως βόρειο Ιόνιο και στα δυτικότερα τμήματα της Ηπείρου ενδέχεται τα φαινόμενα να αποκτήσουν πρόσκαιρα και σφοδρό χαρακτήρα.
Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα θα πρέπει να επιμείνουν κάποιες τοπικές βροχές και καταιγίδες ενώ στην περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας δεν αποκλείεται τη νύχτα τα φαινόμενα να ενταθούν.
Οι νοτιάδες στο Ιόνιο θα ενισχυθούν ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΝΝΑ διευθύνσεις με ένταση 5-6 Μποφόρ, τη νύχτα όμως η ένταση θα φτάνει κατά τόπους και τα 8 Μποφόρ.
Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις με ένταση μέχρι 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 7 έως 19 βαθμούς, στα δυτικά από 8 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 21 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη από 12 έως 22 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Ατυχημάτων: Μια γιατρός εξομολογείται


Κάθε χρόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι «θυσιάζονται» στον Μολώχ της ασφάλτου. Σχεδόν 4.000 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίζονται στους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR) και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Δώδεκα χρόνια αργότερα έλαβε παγκόσμιο χαρακτήρα, όταν υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (ψήφισμα 60/5 της 26ης Οκτωβρίου 2005).
Στόχος της ημέρας αυτής είναι να φέρουμε στη μνήμη μας και να τιμήσουμε τους νεκρούς από τροχαία και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή στο μέλλον θανάτων και τραυματισμών, που μπορούν να αποφευχθούν.
Ειδικότερα τα στοιχεία για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά:
Από το 1965 έως και το 2008 είχαμε 150.000 νεκρούς και 1,5 εκατομμύριο τραυματίες.
Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, έχουμε 3.650 νεκρούς, πάνω από 10.000 ανθρώπους που μένουν ανάπηροι, 45.000 τραυματίες και περίπου 2.500 μικρά παιδιά να συνεχίζουν τη ζωή τους με μόνιμες αναπηρίες.
Η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής-τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr), εξομολογείται:
«Πριν από πολλά χρόνια έχασα τον αδερφό μου σε τροχαίο. Πέθανε ακαριαία, ήταν μόλις 21 ετών. 
Τον συνάντησα στο νεκροτομείο της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, εκεί που την προηγούμενη χρονιά κάναμε το μάθημα της Ιατροδικαστικής και όλοι οι φοιτητές αμέριμνα μελετούσαμε ανατομία του ανθρώπινου σώματος.

Περιφέρεια Ηπείρου: Νέα οδικά έργα προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2020


Το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου περιλαμβάνει για το 2020 νέα οδικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Στα νέα μεγάλα έργα που ξεχωρίζουν είναι η κατασκευή του κόμβου της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Άρτας με την Εγνατία, έργο που έχει προϋπολογισμό 1,4 εκατομμύρια ευρώ.
Η νέα χρονιά θα φέρει δύο ακόμη νέους κόμβους, ο ένας στην Λυγιά στην Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας και ο δεύτερος στη Λαψίστα στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων Κοζάνης.
Τον κατάλογο των νέων έργων συμπληρώνουν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
Συντήρηση-βελτίωση με την κατασκευή ασφαλτικών ταπήτων στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας-Όρια Νομού προϋπολογισμού 200 χιλιάδων ευρώ
Βελτίωση της Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας με τη διάστρωση ασφαλτοταπήτων  προϋπολογισμού 350 χιλιάδων
Συντήρηση της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κακαβιάς, προϋπολογισμού 100 χιλιάδων
Βελτίωση της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης, προϋπολογισμού 100 χιλιάδων
Συντήρηση-βελτίωση με την κατασκευή ασφαλτικών ταπήτων στην Ε.Ο. Άρτας-Καρδίτσας, προϋπολογισμού 100 χιλιάδων.
Βελτίωση της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Τρικάλων, προϋπολογισμού 100 χιλιάδων.
Βελτίωση οδού Θεριακήσι-Δερβιζιανα-Όρια Νομού, με προϋπολογισμό 500 χιλιάδες ευρώ.
Κατασκευή κόμβου οδού Παραμυθιά-Γλυκή προς Σούλι, με προϋπολογισμό 300 χιλιάδες.
Κατασκευή κόμβου στην Ε.Ο. Άρτας-Τρικάλων στο ύψος του Διάσελου με προϋπολογισμό 300 χιλιάδες.
Βελτίωση οδού Άγναντα-Καταρράκτης-Μικροσπηλιά-Ράμια- Κυψέλη-Βουργαρέλι με προϋπολογισμό 500 χιλιάδες.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΝΠΕ: Νέος Πρόεδρος ο Απόστολος Τζιτζικώστας-Αντιπρόεδρος ο Αλέξανδρος Καχριμάνης


Με την ανάδειξη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα ως νέου Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του Προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου και των Μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΠΕ.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, εξελέγη Πρόεδρος με 22 ψήφους επί 23 ψηφισάντων (μία ψήφος ήταν «λευκό»).
 Για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΝΠΕ τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν τα εξής:
-Για το αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου ο Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής έλαβε 20 ψήφους επί 23 ψηφισάντων.
-Για το αξίωμα του Β΄ Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου έλαβε 22 ψήφους επί 23 ψηφισάντων.
-Για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου ο Ιωάννης Γιώργος, Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής έλαβε 21 ψήφους επί 24 ψηφισάντων.
-Για το αξίωμα του Ταμία του Διοικητικού Συμβουλίου ο Χρήστος Μιχαλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων έλαβε 22 ψήφους επί 24 ψηφισάντων.
Μέλη εξελέγησαν οι:
-Γεώργιος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με 22 ψήφους
-Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης με 20 ψήφους
-Ρόδη Κράτσα, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με 20 ψήφους
-Χρήστος Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής  Μακεδονίας & Θράκης με 20 ψήφους.

Οι ενέσεις κορτιζόνης σε γόνατο και ισχίο μπορεί να επιταχύνουν την αρθρίτιδα


Οι ενέσεις κορτιζόνης στο γόνατο και στο ισχίο για την αντιμετώπιση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές οι οποίες ακυρώνουν τα οφέλη τους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης ανακάλυψαν ότι ναι μεν οι ενέσεις αυτές καταπραΰνουν τον πόνο, αλλά επιταχύνουν σε αρκετούς ασθενείς την εκφύλιση των αρθρώσεων εξαιτίας της νόσου, με συνέπεια να επισπεύδουν την ανάγκη για ολική αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου.
Στην πραγματικότητα, στην παρούσα μελέτη το 10% των ασθενών που έκαναν ενέσεις κορτιζόνης στο ισχίο παρουσίασαν μέσα σε 12 μήνες σοβαρές επιπλοκές. Το ίδιο και το 4% όσων έκαναν τις ενέσεις στο γόνατό τους. Εκτός από την επιτάχυνση της οστεοαρθρίτιδας, άλλες επιπλοκές ήταν κατάγματα κοπώσεως και καθίζηση της άρθρωσης ή καταστροφή των οστών.
Τα ευρήματα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι η καταπράυνση του πόνου δημιουργεί ψευδή αίσθηση ίασης, ενώ τα κορτικοστεροειδή καθαυτά διαβρώνουν τον χόνδρο των αρθρώσεων, σχολιάζει ένας Έλληνας ειδικός.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή νόσος των αρθρώσεων του γόνατος και του ισχίου. Η συχνότητά της είναι ήδη πολύ υψηλή, αλλά αναμένεται να αυξηθεί τις προσεχείς δεκαετίες λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης της παχυσαρκίας.