Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Μειώνονται στο μισό οι προμήθειες για συναλλαγές μέσω POS έως 10 ευρώ

 


Σε νομοθετική ρύθμιση, που καταθέτει εντός της εβδομάδος- ή το αργότερο την επομένη- στη Βουλή, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να μειωθούν στο μισό οι χρεώσεις στις συναλλαγές μέσω POS.

Την εν λόγω πρόθεση της κυβέρνηση γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομικών και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ήταν δίκαιες οι αντιδράσεις επαγγελματιών από διαφόρους κλάδους, περίπτερα, τα ταξί κ.λπ. και αυτό διότι επιβαρύνονταν με προμήθειες 1%, ακόμα και για συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ.

Ανέφερε ότι αυτές οι προμήθειες, θα περιοριστούν στο μισό, καθώς διαπιστώθηκε αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη που επιβάλλουν προμήθειες (τράπεζες, πάροχοι και σχήματα πληρωμών), σημειώνοντας ότι οι τράπεζες ήταν οι πιο «εύκολες» στη σχετική συζήτηση και ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μειώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπει πλαφόν 0,5% για συναλλαγές σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων (μίνι μάρκετ, περίπτερα, ταξί κ.λπ.) και δεν θα αφορά το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Κένταυρος Μουσιωτίτσας-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 1-2

 

*Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος επικράτησε  στο γήπεδο Μουσιωτίτσας του τοπικού Κένταυρου με 2-1 για την 29η αγωνιστική της ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής.  

Τα αποτελέσματα της 29ης αγωνιστικής της ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής

Τετάρτη  24 Απριλίου 2024

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ     3-1

ΠΑΣΣΑΡ.ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ 0-5

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ 1-5

Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ-Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ 2-1

ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 1-1

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 2-5

ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ 1-3

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 1-2

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ - Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 1-2

Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Α.ΕΓΙΑΝΝΕΝΑ   3-4

Βαθμολογία  της ΙΕΚ Δέλτα της Β΄ ερασιτεχνικής

1.  Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 85

2.  Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 78

3.  Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 57

4.  Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 55

5.  Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ 53 

6. Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑ 51   

7.  Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ  51

8.  Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ 49

9. Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ 40

10. Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ 39 

11. Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 38

12. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 37

13. Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 35

14. Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ  33

15.  ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ  33

16.  Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ 31 

17.  ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ 27

18. ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ 26

19. Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ  10

20.  ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 4

Ενεργοποιείται από σήμερα η «Κάρτα του Αγρότη»

 


Ενεργοποιείται από την Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο η «Κάρτα του Αγρότη» η οποία θα διατίθεται στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του.

Μέσω της «Κάρτας του Αγρότη»  παρέχεται στον δικαιούχο η δυνατότητα να κάνει αγορές από επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες αυτών που εμπορεύονται προϊόντα τα οποία σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων), αλλά και να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης.

Η Ολυμπιακή φλόγα άναψε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 


Τη σκυτάλη της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας παρέλαβε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου, με τη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Έλενα Παπασταματοπούλου, μέλος της Εθνικής ομάδας para TAEKWONDO να ανάβει την Ολυμπιακή Φλόγα.

Στον αύλειο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου «Κάρολος Παπούλιας» πλήθος κόσμου, μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της πόλης, φοιτητές και φοιτήτριες, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος συμμετείχαν στη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων, στη μεγάλη γιορτή της ευγενούς άμιλλας, της ειρήνης και της οικουμενικότητας.

Κάτω από έναν ανέφελο και γαλανό ουρανό κυμάτισαν οι σημαίες της Γαλλίας, της Ελλάδας και των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ οι φοιτητές/τριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών έψαλλαν τους Εθνικούς Ύμνους των δύο χωρών και τον Ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Πρύτανης Καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου, στον χαιρετισμό της, τόνισε:

«Η διαδρομή της φλόγας μέσα από την Πανεπιστημιούπολη φωτίζει την εξηντακονταετή πνευματική διαδρομή ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος που έχει τις ρίζες του στη γη και στην ιστορία της Ηπείρου, αλλά είναι και ανοιχτό στον κόσμο… Αντλώντας έμπνευση από τους αθλητές και τις αθλήτριες των Ολυμπιακών Αγώνων, βάζουμε ψηλά τον πήχη των ακαδημαϊκών επιδόσεων.

Δενδροφύτευση στο Δήμο Ζίτσας για τη Διεθνή «Ημέρα Γης»

 


Με δενδροφύτευση στο λόφο «Γορίτσα» της Δ.Κ. Ελεούσας, από τους μαθητές του Γυμνασίου Ελεούσας, γιόρτασε τη Διεθνή «Ημέρα Γης» ο Δήμος Ζίτσας.

Η 22α Απριλίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ως Διεθνής «Ημέρα Γης» με εκδηλώσεις - δράσεις σε περισσότερες από 190 χώρες στον κόσμο που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στα πλαίσια του εορτασμού, ανήμερα της 22ας  Απριλίου ο Δήμος Ζίτσας, οργάνωσε δενδροφύτευση με πρωταγωνιστές τους μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Ελεούσας.

Ταυτοποιήθηκε και δεύτερη ημεδαπή για την υπόθεση της κακουργηματικής απάτης στην Πρέβεζα

 


Με το πρόσχημα ότι θα «λύσουν τα μάγια», είχε αποσπάσει από κοινού με την -ήδη ταυτοποιηθείσα- συνεργό της  χρήματα και κοσμήματα, συνολικής αξίας 190.000 ευρώ, από ημεδαπή

Στο πλαίσιο συνεχιζόμενης έρευνας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ταυτοποιήθηκε και δεύτερη ημεδαπή για την υπόθεση της κακουργηματικής απάτης στην Πρέβεζα (σχετικό το από 17-04-2024 Δελτίου Τύπου).

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο γυναίκες, από έτους περίπου, είχαν αφαιρέσει σταδιακά από ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 40.000 ευρώ, αφού την είχαν πείσει ότι μπορούν, έναντι αμοιβής, να «λύσουν τα μάγια» που τρίτοι της είχαν κάνει.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Βροντισμένη Πωγωνίου: Πρόγραμμα Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος

 

Πρόγραμμα των Ακολουθιών της  Μεγάλης Εβδομάδος στη Βροντισμένη Πωγωνίου.

Καταβάλλεται το «μπόνους» των 300 ευρώ σε επιπλέον 3.196 μακροχρόνια ανέργους, που κατήρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης

 


Καταβάλλεται την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) η εφάπαξ παροχή των 300 ευρώ σε επιπλέον 3.196 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που κατήρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους λογαριασμούς εντός 1-2 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους.

Συνολικά, έως τώρα, η παροχή έχει καταβληθεί σε 100.186 δικαιούχους.

Το «μπόνους» στοχεύει στην ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων, μέσω της δημιουργίας επικαιροποιημένου Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης, βάσει του οποίου θα κατευθυνθούν σε δράσεις ενίσχυσης της απασχολησιμότητας και εύρεσης εργασίας.

Δικαιούχοι της νέας παροχής είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των πέντε ετών και κατόπιν καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ οι άγαμοι, 24.000 ευρώ οι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο ή 29.000 ευρώ οι μονογονεϊκές οικογένειες, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο και, παράλληλα, το ύψος των συνολικών ακαθάριστων εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.

Αλλαγές και «κούρεμα» στα πρόστιμα των τελών κυκλοφορίας από το 2025

 


Αλλαγές στα όσα ξέραμε με πρόστιμα για την εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Από το 2025 τελειώνουν οι πρακτικές με τις παρατάσεις δύο μηνών (έως τα τέλη Φεβρουαρίου) και έρχεται η επιβολή προστίμων ανάλογα με το πόσο καθυστέρησε ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας μετά τη λήξη της προθεσμίας. Δηλαδή, όσο νωρίτερα γίνει η εκπρόθεσμη πληρωμή τόσο μικρότερη θα είναι και η προσαύξηση στα τέλη κυκλοφορίας (π.χ. 5% επιπλέον από το ποσό της οφειλής για μικρή καθυστέρηση, 25% για μεγαλύτερη καθυστέρηση κ.ο.κ). Σήμερα επιβάλλεται οριζόντιο πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ανεξάρτητα από τη διάρκεια καθυστέρησης της πληρωμής ακόμα και αν αυτή είναι μια ημέρα μετά την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εχει συστήσει Ομάδας Εργασίας που θα επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια κοστολόγησης και να υποβάλλει προτάσεις για τις αλλαγές που θα μπορέσουν να επέλθουν στα τέλη κυκλοφορίας.

Γαλίτσης Νικόλαος: Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός των δεξαμενών σε όλες τις Κοινότητες της Δ.Ε. Δελβινακίου

 


Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός των δεξαμενών σε όλες τις Κοινότητες της Δ.Ε. Δελβινακίου.

Ευχαριστώ πολύ τους Προέδρους για την άριστη συνεργασία αλλά και τους δημότες για την υπομονή τους κατά την ολιγόωρη απαραίτητη διακοπή νερού, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Εξιχνιάστηκαν άμεσα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο διαφορετικές περιπτώσεις κλοπών

 


Συνελήφθησαν δύο άτομα και ταυτοποιήθηκε ακόμη ένα

Στο πλαίσιο των ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για τη διαλεύκανση καταγγελθέντων περιστατικών κλοπών, εξιχνιάστηκαν άμεσα δύο διαφορετικές περιπτώσεις, για τις οποίες συνελήφθησαν δύο άτομα, ενώ ταυτοποιήθηκε ακόμη ένα.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, εντοπίστηκε χθες (23-04-2024) το μεσημέρι και συνελήφθη ημεδαπός, διότι, όπως προέκυψε, την προηγούμενη ημέρα είχε αφαιρέσει το παγκάρι εκκλησίας από περιοχή των Ιωαννίνων, το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ περίπου.

Το παγκάρι, άνευ χρημάτων, βρέθηκε σε σημείο, όπου το είχε απορρίψει ο κατηγορούμενος και αποδόθηκε σε νεωκόρο του ναού.

Στη δεύτερη περίπτωση, ταυτοποιήθηκαν ημεδαπός και ημεδαπή, οι οποίοι διακριβώθηκε ότι προχθές το μεσημέρι εισήλθαν σε χώρους σούπερ-μάρκετ, μη προσβάσιμους στο κοινό, από όπου αφαίρεσαν κινητό τηλέφωνο υπαλλήλου.

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων εντοπίστηκε χθες το βράδυ στα Ιωάννινα και συνελήφθη ο ημεδαπός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε το κινητό τηλέφωνο, το οποίο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ρίψη από αέρος εμβολίων δολωμάτων για τον εμβολιασμό της άγριας πανίδας κατά της λύσσας

 


Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας: Ρίψεις δολωμάτων από αέρος

Από το Τμήμα Υγείας Ζώων της Δ/νσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας,  Ιωαννίνων και μικρού τμήματος Πρεβέζης πραγματοποιείται  ρίψη από αέρος εμβολίων δολωμάτων για τον εμβολιασμό της άγριας πανίδας κατά της Λύσσας από 24-04-2024 έως και 28-04-2024.

Το εμβολιακό δόλωμα είναι μικρός κύβος χρώματος λαδί – καφέ με οσμή ψαριού και περιέχει κάψουλα με υγρό.

Σε περίπτωσης εύρεσης εμβολιακών δολωμάτων οι πολίτες απαγορεύεται να τα ακουμπούν ή να τα πατούν και γενικά απαγορεύεται να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά, ενώ επιβάλλεται η σχετική ενημέρωση των τοπικών κτηνιατρικών αρχών.

 Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση επαφής με το υγρό της κάψουλας του εμβολιακού δολώματος  πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό.

Οι κυνηγετικοί σκύλοι κλπ ζώα δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο δόλωμα κατά της Λύσσας.

Το πρόγραμμα του από αέρος εμβολιασμού της άγριας πανίδας για την προστασία από την Λύσσα εφαρμόζεται από το 2013κάθε Φθινόπωρο και Άνοιξη και έχει συμβάλει στο να αποκτήσει η χώρα μας καθεστώς απαλλαγής από την Λύσσα το 2021.

Δήμος Πωγωνίου: Ευχαριστήριο στην εταιρεία «Ηπειρωτικά Αυγά»

 


Μία σημαντική δωρεά που θα ενισχύσει το Πασχαλινό τραπέζι των οικονομικά αδύναμων οικογενειών προσέφερε στο Δήμο Πωγωνίου η εταιρεία «Ηπειρωτικά Αυγά».

Ο Δήμος αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει την εταιρεία για την συγκινητική προσφορά και απευθύνει έκκληση προς τις επιχειρήσεις και τους απλούς πολίτες να στηρίξουν το κοινωνικό του έργο με προσφορά σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

29η αγωνιστική την Τετάρτη 24 Απριλίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Κένταυρος Μουσιωτίτσας-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 24-04-24/17:30)

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

ΓΗΠΕΔΟ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ

ΩΡΑ: 17:30

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Α.Ε.Δ.ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 

Το πρόγραμμα της 29ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής

Τετάρτη  24 Απριλίου 2024

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ     (17:30)

ΠΑΣΣΑΡΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ  (17:30)

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ (17:30)

Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ-Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ (17:30)

ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (17:30)

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ (17:30)

ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ (17:30)

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (17:30)

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ - Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (17:30)

Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Α.ΕΓΙΑΝΝΕΝΑ    (18:00)

Καταρράκτης Πωγωνίου: Ημερήσιο πανηγύρι τα πλαίσια του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου τη Δευτέρα του Πάσχα

Στα πλαίσια του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου την Δευτέρα του Πάσχα θα πραγματοποιηθεί ημερήσιο πανηγύρι στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του 17ου αιώνα.

Θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσουν κεράσματα και ποτά συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Το πρόγραμμα του εθελοντικού καθαρισμού, ενόψει εορτασμού του Πάσχα

Το πρόγραμμα του εθελοντικού καθαρισμού, ενόψει εορτασμού του Πάσχα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολιανών «Ο Γεννάδιος».

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 24 Απριλίου

 


Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μέτσοβο, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-13:00

Δακρυοαδενίτιδα: Μορφές, αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

 


Η δακρυoαδενίτιδα είναι μία ασυνήθιστη και σπάνια διαταραχή των ματιών, που χαρακτηρίζεται από διόγκωση τους ενός ή και των δύο δακρυϊκών αδένων λόγω φλεγμονής (στις περισσότερες περιπτώσεις στον έναν από τους δύο αδένες). Το μέγεθος των αδένων είναι σχεδόν όσο ένα αμύγδαλο από τους οποίους παράγονται τα δάκρυα και ένας τυχόν ερεθισμός στους μεγάλους δακρυϊκούς αδένες, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και διόγκωσή τους.

Αν και δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή, μελέτη έχει υπολογίσει ότι 1 στους 10 οφθαλμικούς ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δακρυοαδενίτιδα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

«Η ενόχληση από τη φλεγμονή μπορεί να είναι παροδική ή επίμονη, όμως αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, υπάρχει η πιθανότητα να εξελιχθεί σε μια σοβαρή νόσο που θα προκαλέσει βλάβη στον οφθαλμό του ασθενούς», επισημαίνει η κ. Δήμητρα Πορτάλιου Χειρουργός Οφθαλμίατρος – Οφθαλμοπλαστικός, Διευθύντρια της Β' Οφθαλμολογικής Κλινικής  στο Metropolitan Hospital και συνεχίζει μ’ όσα συνδέονται με αυτή τη σπάνια, αλλά σοβαρή πάθηση των ματιών:

Μορφές της δακρυοαδενίτιδας

«Η δακρυοαδενίτιδα διακρίνεται σε οξεία και χρόνια λέει και εξηγεί την κάθε μορφή.

  • Οξεία δακρυοαδενίτιδα, έχουμε όταν εκδηλώνεται μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες, από τη μια πλευρά, μόνο με έντονα συμπτώματα, όπως πόνο, ερυθρότητα, οίδημα επιπεφυκότα, διόγκωση του πάνω βλεφάρου, πυώδεις εκκρίσεις, ενώ μπορεί να συνυπάρχουν σημεία λοίμωξης από το ανώτερο αναπνευστικό, πυρετός, διόγκωση των παρωτίδων και διογκωμένοι λεμφαδένες.
  • Χρόνια δακρυοαδενίτιδα, έχουμε όταν η διόγκωση διαρκεί για περισσότερο από ένα μήνα και στις δύο πλευρές. Η συμπτωματολογία δεν είναι έντονη, δεν υπάρχει πόνος, αλλά μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Ωστόσο, σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις ο δακρυϊκός αδένας ενδέχεται να προβάλλει έξω από το βλέφαρο στην έξω πάνω μεριά του ματιού».

Ποια αίτια προκαλούν τη δακρυοαδενίτιδα;