Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΟΓΑ: Παράταση απογραφής μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου συνταξιούχων και επιδοματούχων


Παρατείνεται μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου, η διαδικασία απογραφής (άνοιγμα Τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού ΕΛ.ΤΑ) των συνταξιούχων του ΟΓΑ, η οποία έληγε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου. Επίσης, παρατείνεται μέχρι και 28 Φεβρουαρίου η διενεργούμενη απογραφή των επιδοματούχων του ΟΓΑ, η οποία έληγε και αυτή στις 31 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΓΑ, η απογραφή γίνεται προκειμένου η καταβολή των συντάξεων να γίνεται με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛ.ΤΑ.
Η καταβολή των συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου 2011, για όσους δεν έχουν απογραφεί θα γίνει με το ισχύον ως σήμερα σύστημα πληρωμής των συντάξεων, μέσω ΕΛ.ΤΑ, (ταχυδρομικές επιταγές).

ΔΕΗ: Με αργούς ρυθμούς οι αιτήσεις για κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο


Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για την ένταξή τους στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ.
Μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 251.838 άτομα, αν και οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής φέρουν τους δικαιούχους κοντά στο ένα εκατομμύριο.
Με το ΚΟΤ οι δικαιούχοι, κοινωνικά και εισοδηματικά ασθενείς ομάδες μπορούν να έχουν φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα 20% και 30% σε σχέση με το 2010 ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία έληξε σήμερα. Οι αιτήσεις βέβαια, μπορούν να συνεχίσουν να υποβάλλονται απλά όσοι ενταχθούν χάνουν το δικαίωμα της φθηνής τιμολόγησης μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου.

Πού υποβάλλεται η αίτηση
Ο πιο εύκολος τρόπος για την υποβολή αίτησης για την αποφυγή καθυστερήσεων, ουρών αναμονής κλπ είναι στην ιστοσελίδα των Διαχειριστών των Δικτύων (ΔΕΗ ΑΕ – www.dei.gr)
Επίσης είναι δυνατή η τηλεφωνική υποβολή αίτησης στο τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΗ ΑΕ (210 929 8000)
Τέλος από 18.10.2010 για τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στα ΚΕΠ.
Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την υποβολή αίτησης
Απαραίτητα στοιχεία είναι τα εξής :

Για υποβολή στην ιστοσελίδα ή τηλεφωνικά
•Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος (απαιτείται η δεύτερη σελίδα που αφορά στα δημοτικά τέλη κλπ) με ημερομηνία έκδοσης οπωσδήποτε μεταγενέστερη της 27.9.2010
•ΑΦΜ του αιτούντος και του/της συζύγου
•Αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
Για υποβολή στα ΚΕΠ
Τα παραπάνω και επιπλέον:
•Ταυτότητα δικαιούχου ή, αν υποβληθεί η αίτηση από τρίτο πρόσωπο, ταυτότητα του τρίτου και εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση ότι εκπροσωπεί το δικαιούχο.
Που μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο μπορείτε να λάβετε:
•Στο τηλεφωνικό κέντρο 210 979 7400 του ΥΠΕΚΑ
•Στο τηλεφωνικό κέντρο 210 929 8000 της ΔΕΗ Α.Ε.
•Στα καταστήματα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας
•Στα ΚΕΠ
•Στην ιστοσελίδα www.dei.gr της ΔΕΗ

ΟΕΕ: Τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και παραλαβή των δελτίων με την απογραφή


Ανακοινώθηκαν τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και άλλων παροχών από την Εργατική Εστία.
Τα προγράμματα που αφορούν και τους Ηπειρώτες έχουν ως εξής:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (7ήμερα διακοπών) - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ
Απευθύνεται σε 570.000 άτομα.
Η δαπάνη προϋπολογίζεται σε 62.700.000 ευρώ.
Ο χρόνος διάρκειας του προγράμματος για πρώτη φορά επιμηκύνεται και θα είναι από 1/04/2011 - 31/03/2012.
Η απογραφή των δικαιούχων στην Περιφέρεια θα αρχίσει στα μέσα Φεβρουαρίου και στην Αττική στο τέλος Φεβρουαρίου, με κριτήρια εισοδήματος για όλους ως εξής:
α Μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό / οικογενειακό εισόδημα 17.000€
β Δικαιούχοι δύο άτομα με οικογενειακό εισόδημα 25.000€
γ Δικαιούχοι τρία άτομα με οικογενειακό εισόδημα 33.000€
δ Δικαιούχοι τέσσερα άτομα (ΟΧΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ) με οικογενειακό εισόδημα 41.000€
ε Πολύτεκνοι δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα 50.000€

ΔΕΛΤΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
θα διατεθούν πανελλαδικά 141.000 δελτία αγοράς βιβλίων, δαπάνης 2.256.000 ευρώ.Οι δικαιούχοι θα μπορούν να προμηθεύονται και σχολικά βιβλία.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού θα παραλάβουν τα Δελτία ταυτόχρονα με την απογραφή τους ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία.
Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Άννα Νταλάρα, και η Πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας κα Βασιλική Τσιμπίδα, σχετικά με τα προγράμματα και τις δράσεις του ΟΕΕ για το έτος 2011.
Ο Οργανισμός, σε συνεργασία με το τμήμα μηχανογράφησης του ΙΚΑ έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία του Μητρώου των Συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, ώστε να μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί αν ο πολίτης που προσέρχεται να απογραφεί είναι δικαιούχος παροχών και αν έχει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν εάν είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων και μέσω της ιστοσελίδας του ΟΕΕ (http://www.oee.gr/dikaiouxoi-paroxon-9.html).

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με δύο 24ωρες πανελλαδικές απεργίες



Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αποφάσισε
την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και κήρυξε δύο 24ωρες πανελλαδικές απεργίες για την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.
Την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), προκειμένου να αποφασίσει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις
.

ΒΕΝΖΙΝΗ: Ακρίβυνε 48,5% μέσα σε ένα χρόνο



Ακριβότερα κατά 48,5%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, πλήρωσαν οι Έλληνες τη βενζίνη την πρωτοχρονιά του 2011, σύμφωνα με ου Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ). Τις πρώτες πέντε ημέρες του έτους η Ελλάδα είχε τη δεύτερη ακριβότερη βενζίνη στην Ε.Ε. μετά την Ολλανδία.

ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ-ΚΑΚΑΒΙΑΣ: Τροχαίο με ένα 39χρονο νεκρό και ένα 23χρονο σοβαρά τραυματία


Σε τροχαίο δυστύχημα, με πλαγιομετωπική σύγκρουση Ι.Χ. με φορτηγό, χτες το απόγευμα στο 31ο χμ Καλπακίου-Κακαβιάς, λίγο πριν το χωριό Κτίσματα, ανασύρθηκε νεκρός ο οδηγός του αυτοκινήτου.
Μέχρι αργά συνεχίζονταν οι προσπάθειες της πυροσβεστικής για να απεγκλωβίσει και δεύτερο σοβαρά τραυματία επιβάτη από το αυτοκίνητο.
Προανάκριση για το τροχαίο διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το θανατηφόρο τροχαίο προκάλεσε άγνωστος οδηγός, ο οποίος αναζητείται, με κλεμμένο φορτηγό (είχε δηλωθεί κλοπή από τον ιδιοκτήτη του το Σάββατο 29 Ιανουαρίου στο Τμήμα Ασφαλείας Βούλας).

ΥΠΕΚΑ: Ευνοική ρύθμιση για επενδυτές φωτοβολταϊκών


Με πρωτοβουλία του, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα προωθήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει στους υποψήφιους επενδυτές, που υποβάλλουν αίτημα στον αρμόδιο διαχειριστή (ΔΕΣΜΗΕ ή Διαχειριστή μη-διασυνδεδεμένων Νησιών) για σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας, την τιμή της κιλοβατώρας που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του πλήρους φακέλου τους, αντί της ημερομηνίας υπογραφής της σύμβασης.
Με τη ρύθμιση θα εξασφαλιστεί η τιμή που ίσχυε για την φωτοβολταϊκή κιλοβατώρα μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2011 σε όλους εκείνους που έχουν υποβάλει αιτήματα στους διαχειριστές, συνοδευόμενα από πλήρη φάκελο μέχρι την ημερομηνία αυτή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ενημερώνει τους δημάρχους για τον σχολικό «Καλλικράτη»


Η υφυπουργός Παιδείας κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, απέστειλε
επιστολή προς τους δημάρχους, με την οποία τους ενημερώνει για τις επερχόμενες συνενώσεις σχολικών μονάδων.
Στην επιστολή αποσαφηνίζονται τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα γίνουν οι συγχωνεύσεις, αλλά και οι ιδρύσεις νέων σχολείων, όπως για παράδειγμα η απόσταση, το οδικό δίκτυο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Υπογραμμίζεται, επιπλέον, ότι από τον αποκαλούμενο σχολικό «Καλλικράτη» θα εξαιρεθούν οι απομακρυσμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές.

ΔΩΔΩΝΗ: Νέα σενάρια και «ξαφνικό» ενδιαφέρον Κινέζων


Τα σενάρια στην Ήπειρο δίνουν και παίρνουν.
Μετά το προ μηνός περίπου «μεγάλο» ενδιαφέρον δυο Ευρωπαϊκών ξένων εταιριών, που δραστηριοποιούνται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, της Arla και της Friesland για την εξαγορά της Δωδώνης τώρα ήρθε η σειρά των Κινέζων.
Κινεζικός Όμιλος έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΑΤΕ και κάποιων από τις θυγατρικές της εταιρείες, όπως τη «Δωδώνη».
Σύμφωνα με «πληροφορίες», εδώ και δυο μήνες η εταιρία Reignwood, Κινεζικών και Ταϊλανδέζικων συμφερόντων, έχει αποστείλει την πρότασή της στην ελληνική κυβέρνηση.
Η παραπάνω εταιρεία επιδιώκει να μπει στην ελληνική τραπεζική αγορά, αγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΑΤΕ, και έχει ακόμη ενδιαφερθεί για τα «φιλέτα» της ΑΤΕ, όπως η «Δωδώνη» και η «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης».

Ε.Ε.: "Ναι" στην επιμήκυνση;


Το ενδεχόμενο επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων που έχουν δοθεί σε Ελλάδα και Ιρλανδία στα 30 χρόνια εξετάζει η Eυρωπαική Ένωση, σύμφωνα με off the record δηλώσεις δύο αξιοματούχων της στο Reuters.
Η Ε.Ε. σκέφτεται να προχωρήσει στην κίνηση αυτή για να βάλει τέλος στο θόρυβο σχετικά με την κρίση χρέους στην Ευρώπη.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Καταχρηστικός ο όρος που επέτρεπε την τμηματική καταβολή στεγαστικού δανείου


Με απόφαση του Αρείου Πάγου ακυρώθηκε ως καταχρηστικός ο όρος που επέτρεπε την τμηματική καταβολή στεγαστικού δανείου, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών μιας οικοδομής.
Ο όρος αυτός αφορά τις περιπτώσεις που έχει εγκριθεί μεν το στεγαστικό δάνειο, ο δανειολήπτης έχει λάβει μέρος αυτού, αλλά λόγω μη προόδου των οικοδομικών εργασιών δεν εκταμιεύεται άλλο τμήμα του δανείου, το οποίο παραμένει στην Τράπεζα και παρ’ όλα αυτά τοκίζεται για δεύτερη φορά.
Όπως υπογραμμίζεται στην αρεοπαγιτική απόφαση, με τον όρο αυτό οι δανειολήπτες υποχρεούνται να καταβάλουν τόκο για υπηρεσία που δεν τους έχει παρασχεθεί, δηλαδή να καταβάλουν τόκους για ποσό των δανείων που δεν έχουν πάρει.
Ο όρος ορίζει πλασματική εκταμίευση του δανείου, απλά και μόνο για να ενεργοποιηθούν οι υποχρεώσεις του δανειολήπτη, δηλαδή η καταβολή τόκων, χωρίς μάλιστα να μεριμνά για τον περιορισμό της επιβάρυνσης του δανειολήπτη με το συνυπολογισμό του οφέλους, που θα έχει η Τράπεζα από τη κατοχή του ποσού (τμήματος) του δανείου.
Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο όρος αυτός είναι άκυρος ως καταχρηστικός, καθώς διαταράσσει την ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων (Τράπεζας και δανειολήπτη) σε βάρος του καταναλωτή.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: «Όχι» στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην Παιδεία


Δια στόματος του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Βασίλη Ζιώβα, η Λαϊκή Συσπείρωση λέει «όχι» στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» και στην Παιδεία.
Ζητά:
1.Να μην πραγματοποιηθεί καμία κατάργηση-συγχώνευση σχολείων
2.Καμία τάξη να μην υπερβαίνει τους 20 μαθητές
3. Εφαρμογή σύγχρονου προγράμματος σχολικής στέγης.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Ακριβώς έτσι, όπως λέει ο τίτλος. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις άρχισε η -Καλλικράτειος λογική- να εφαρμόζεται και στη Παιδεία. Μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή η πολιτική κατάργησης και συγχώνευση σχολείων, με το πρόσχημα των αντοχών της οικονομίας».
Ήδη, στην πράξη, πανελλαδικά έχουν πεταχτεί στο δρόμο χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές των αθλητικών και των μουσικών σχολείων. Με κλείσιμο επίσης ισοδυναμεί και η κατάσταση που υπάρχει και σε μια σειρά από ολοήμερα δημοτικά αλλά και σε δομές ειδικής αγωγής.
Πρώτος στόχος της κατάργησης-συγχώνευσης έχουν βάλει τα δυσπρόσιτα-περιφερειακά, τα ΕΠΑΛ και τα ειδικά σχολεία.
Ο κ. Ζιώβας εκφράζει την άποψη ότι οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις «δένουν» μια χαρά με τη μείωση κατά 21,9% των κρατικών δαπανών για την παιδεία.
«Δένουν άριστα με την προώθηση της επιχειρηματικής τους λειτουργίας. Αποτελούν στοιχείο του Καλλικράτη και θα υποβαθμίσουν την παρεχόμενη μόρφωση, θα καταργήσουν οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών και θα ελαχιστοποιήσουν παραπέρα τις εργασιακές τους σχέσεις».

ΤΡΟΪΚΑ: Καταφτάνουν σήμερα


Από σήμερα «πιάνουν» δουλειά οι ελεγκτές της Τρόικας, Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, Σ. Ντερούζ από την ΕΕ και Κ. Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισκεπτόμενοι όλα τα παραγωγικά υπουργεία, για να διαπιστώσουν εάν επιτεύχθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί, έτσι ώστε να δώσουν το πράσινο φως για την τέταρτη δόση του δανείου.

Στο μικροσκόπιο των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και ΔΝΤ θα τεθεί η εξειδίκευση των μέτρων, ύψους 12,77 δισ. ευρώ, για την τριετία 2012- 2014, καθώς και η πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που επιβάλλει το μνημόνιο.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης 2010


Από σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011, θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων παραγωγών με ποσά της ενιαίας ενίσχυσης 2010, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Συνολικά οι πληρωμές αφορούν 8.863 δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης.
Συνολικά οι παραγωγοί θα λάβουν το ποσό των 16.626.890,84 ευρώ.

ΙΚΑ: 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Τρίτη 1 έως Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου


Οι γιατροί του ΙΚΑ προχωρούν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Τρίτη 4 έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Μ. Βλασταράκος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό που «συνενώνει αδύναμους λειτουργικά και οργανωτικά κλάδους υγείας του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ ΟΠΑΔ, θα υποβαθμίσει την περίθαλψη και θα ισοπεδώσει τους εργαζόμενους γιατρούς».
Την Τρίτη έχουν κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (9.00-13.00) και οι νοσοκομειακοί γιατροί, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι σε νέες αυξήσεις


Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις, όπως αυτήν του ΦΠΑ, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε περισσότερες επιπλέον εισπράξεις, δίνει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα ελπίζει σε μια αλλαγή των προϋποθέσεων δανεισμού των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ και σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πέρασε έναν μακρύ και άγριο δρόμο, μείωσε μέσα σε έναν χρόνο το έλλειμμα κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, οι περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν ή έχουν ήδη υλοποιηθεί, και έχει επιτευχθεί η αποκατάσταση της αξιοπιστίας, ενώ τώρα το μέλημα είναι να
διατηρηθεί αυτή η βάση.
Απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναγοράς κρατικών ομολόγων, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου διευκρινίζει πως πρόκειται για πρόταση που βρίσκεται επί τάπητος, δεν προέρχεται από την Ελλάδα και δεν υπάρχει επίσημα σχετική συζήτηση, αλλά συζητείται ως ιδέα, όπως και άλλες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, η ελληνική πλευρά ελπίζει σε μια αλλαγή των προϋποθέσεων δανεισμού των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ και σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους, κάτι που θα βοηθήσει, και, εάν λειτουργήσει καλά, θα είναι αρκετό για να συμβάλει στη σταθεροποίηση καθώς και σε μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να υποτιμούνται οι προσπάθειες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Από σήμερα λειτουργούν 10 νέες επιτροπές για εξέταση αιτημάτων παροχής ασύλου


Αρχίζει από σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, η λειτουργία 10 επιτροπών εξέτασης αιτημάτων για παροχή ασύλου σε μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ήδη, από τις 14 Ιανουαρίου λειτουργούν επτά επιτροπές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, στόχος της λειτουργίας των επιτροπών είναι «η γρήγορη και ουσιαστική εξέταση» των αιτημάτων για παροχή ασύλου.
«Από αύριο Δευτέρα 31/1/2011, θα λειτουργούν 10 επιτροπές εξέτασης αιτημάτων Διεθνούς Προστασίας σε πρώτο βαθμό, μετά την ολοκλήρωση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της πρώτης φάσης της εκπαίδευσης των μελών των Επιτροπών Προσφυγών, των εξεταστών αιτημάτων Διεθνούς Προστασίας σε πρώτο βαθμό, καθώς και των μελών της γραμματειακής υποστήριξης των Επιτροπών προσφυγών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, από αύριο Δευτέρα, αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην ανακοίνωσή του ότι «αρχίζει και η διαδικασία εξέτασης, τόσο των εκκρεμών σε Β΄ βαθμό αιτημάτων αλλοδαπών για Διεθνή Προστασία προηγούμενων ετών (47.000), όσο και νέων προσφυγών.