Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι σε νέες αυξήσεις


Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις, όπως αυτήν του ΦΠΑ, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε περισσότερες επιπλέον εισπράξεις, δίνει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα ελπίζει σε μια αλλαγή των προϋποθέσεων δανεισμού των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ και σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πέρασε έναν μακρύ και άγριο δρόμο, μείωσε μέσα σε έναν χρόνο το έλλειμμα κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, οι περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν ή έχουν ήδη υλοποιηθεί, και έχει επιτευχθεί η αποκατάσταση της αξιοπιστίας, ενώ τώρα το μέλημα είναι να
διατηρηθεί αυτή η βάση.
Απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναγοράς κρατικών ομολόγων, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου διευκρινίζει πως πρόκειται για πρόταση που βρίσκεται επί τάπητος, δεν προέρχεται από την Ελλάδα και δεν υπάρχει επίσημα σχετική συζήτηση, αλλά συζητείται ως ιδέα, όπως και άλλες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, η ελληνική πλευρά ελπίζει σε μια αλλαγή των προϋποθέσεων δανεισμού των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ και σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους, κάτι που θα βοηθήσει, και, εάν λειτουργήσει καλά, θα είναι αρκετό για να συμβάλει στη σταθεροποίηση καθώς και σε μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να υποτιμούνται οι προσπάθειες.