Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΙΚΑ: Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου η πληρωμή των συντάξεων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Ιδρύματος την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου θα γίνει η πληρωμή των συντάξεων σε όλους τους δικαιούχους του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Εξαίρεση θα γίνει για τις συντάξεις του τέως Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠΟΤΕ) οι οποίες θα καταβληθούν την επομένη 31 Ιανουαρίου.

Η Ήπειρος κάνει το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού

Στις «Διαδρομές» συμμετέχουν οι Δήμοι Ιωαννιτών, Πωγωνίου
και Μετσόβου

Μέσω του έργου «PIL.TOUR» που υλοποιείται μαζί με την Ιταλία
Τριήμερο Φεστιβάλ από αύριο στο Καλπάκι

Πολλές μορφές τουρισμού μπορούν να αναπτυχθούν στην Ήπειρο, αφού πολλά είναι και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή μας, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους επισκέπτες ειδικών κατηγοριών.
Εκτός του αγροτουρισμού, του αθλητικού, του ορεινού, του πολιτιστικού κ.λ.π., το πεδίο του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού είναι σήμερα «παρθένο» και μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κυρίως των περιοχών που διαθέτουν σημαντικά μνημεία αυτού του είδους, όπως βυζαντινές εκκλησίες, σπάνιας ομορφιάς ξωκλήσια και ιστορικά μοναστήρια. Εξάλλου και οι τέσσερις Νομοί της Ηπείρου είναι πλούσιοι από άποψη θρησκευτικής κληρονομιάς, γι’ αυτό και κατά καιρούς βλέπουμε να φτάνουν στην περιοχή μας προσκυνητές από όλο τον κόσμο προκειμένου να θαυμάσουν τα εξαιρετικά αυτά μνημεία και τα έργα τέχνης που τα κοσμούν! 

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη 29χρονος αλλοδαπός αναζητούμενος με ένταλμα σύλληψης για ληστεία και παράνομη οπλοκατοχή

Συνελήφθη, σήμερα (29-01-2014) τα ξημερώματα στην Κακαβιά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, 29 χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, την ώρα που επιχειρούσε να εξέλθει από τη χώρα μέσω του μεθοριακού σταθμού Κακαβιάς.
Από τον έλεγχο των στοιχείων του συλληφθέντα προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή του Τμήματος Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας, για ληστεία και παράνομη οπλοκατοχή, πράξεις που έγιναν στις 18-04-2013 στην περιοχή Γιόλακα Φιλιατρών Μεσσηνίας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. 

Σε λειτουργία διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης για συνταξιούχους του Δημοσίου

Έχουν τη δυνατότητα υπολογισμού της σύνταξής τους, αλλά και της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησής τους 
 
Ηλεκτρονικά τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων του Δημοσίου

Νέων τεχνολογιών εφαρμογές αναπτύσσει το υπουργείο Οικονομικών, στο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, έχει τεθεί σε λειτουργία η διαδικτυακή πύλη με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και τη προώθηση της αναγκαίας διαφάνειας.
Μέσω της πύλης οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν ήδη τη δυνατότητα υπολογισμού της σύνταξής τους και, από την 1η Ιανουαρίου 2013, παρακολούθησης της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησής τους. Ακόμη, έχει τεθεί σε λειτουργία, από την 1η Ιανουαρίου 2014, σχετική εφαρμογή και πλέον διατίθενται ηλεκτρονικά τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων του Δημοσίου, από τη διαδικτυακή πύλη.

Ο Δήμος Πρέβεζας, το Δημοτικό Ωδείο "Σπύρος Δήμας", το Θέατρο Μπολσόι και η εταιρεία Pathe Live συνεχίζοντας την συνεργασία τους παρουσιάζουν την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα σε απευθείας μετάδοση από τη Μόσχα τις «Χαμένες Ψευδαισθήσεις»

Ο Δήμος Πρέβεζας, το Δημοτικό Ωδείο "Σπύρος Δήμας", το Θέατρο Μπολσόι και η εταιρεία Pathe Live συνεχίζοντας την συνεργασία τους παρουσιάζουν την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα σε απευθείας μετάδοση από τη Μόσχα τις «Χαμένες Ψευδαισθήσεις».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η παράσταση, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, ανέβηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο στη σκηνή της ιστορικής Grand Opera και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και αποδοχή από το κοινό με παρατεταμένο χειροκρότημα που «ξάφνιασε» ευχάριστα τους χορευτές αλλά και τους διοργανωτές της περιοδείας.

Αυστηροποιούνται τα κριτήρια για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Οδηγία της ΕΕ

Έπρεπε να καταρρεύσει η Ιρλανδία από το κραχ της αγοράς ακινήτων, να φτάσει στο χείλος του γκρεμού η Ισπανία και να «βουλιάξουν» οι ελληνικές τράπεζες από το βάρος των «κόκκινων» δανείων, για να «ξυπνήσουν» οι Ευρωπαίοι και να θεσμοθετήσουν κάποια κριτήρια στη χορήγηση στεγαστικών δανείων, που ούτως ή άλλως οι τράπεζες υποχρεούνται να υιοθετούν υπό το φόβο της «μαύρης» λίστας των stress tests.
Με βάση την Οδηγία, που υποτίθεται ότι θα βάλει τάξη στο πλαίσιο και με φόντο τις εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξηση των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα στο 40% του συνόλου των δανείων, δηλαδή στα περίπου 90 δισ ευρώ, οι τράπεζες θα πρέπει:
-Να παρέχουν γενικές πληροφορίες διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή σχετικά με το εύρος των πιστωτικών προϊόντων που προσφέρουν.

«Στα μαλακά» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη από ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ και Φόρο Πολυτελείας

Για τους παραπάνω φόρους που η ημερομηνία πληρωμής τους λήγει μεθαύριο, βεβαιώθηκαν ήδη έως 31.12.2013, οπότε  θα ισχύουν τα παλαιά και πιο "ήπια" πρόστιμα!

Δεν θα πληρώσουν τα νέα δρακόντεια πρόστιμα καθυστέρησης που ισχύουν από 1.1.2014, όσοι χρωστούν αλλά δεν πληρώσουν τον Ιανουάριο την δόση του ΕΕΤΗΔΕ του 2012, του ΦΑΠ 2011-2013 ή το Φόρο Πολυτελείας.
 Με βάση το νέο φορολογικό νόμο, όσοι αφήσουν απλήρωτη τη δόση που λήγει στις 31.1.2014 θα έπρεπε να πληρώσουν για τη ληξιπρόθεσμη οφειλή τους να επιβαρυνθούν με τόκο 0,7% για κάθε μήνα καθυστέρησης, 10% πρόστιμο για καθυστέρηση δύο μηνών, 20% για καθυστέρηση ενός έτους και 30% για καθυστέρηση τριών ετών.

Το Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Π. Ζήση, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Δωδώνης, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων σας προσκαλούν στην εκδήλωση, που συνδιοργανώνουν στις 31 Ιανουαρίου 2014 στις 8:30 το βράδυ, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Δήμου Ιωαννιτών

Το Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Π. Ζήση, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Δωδώνης, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων σας προσκαλούν στην εκδήλωση, που συνδιοργανώνουν στις 31 Ιανουαρίου 2014 στις 8:30 το βράδυ, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Δήμου Ιωαννιτών.
Πρόκειται για εκδήλωση-παρουσίαση της μουσικής παράδοσης των Σουλιωτών με τίτλο:
«ΕΙΣ ΣΟΥΛΙ ... ΝΑ ΦΕΡΩ ΤΗΝ ΛΥΡΑΝ ΜΟΥ ΜΕ ΣΑΣ ΝΑ ΨΑΛΛΩ».
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσίαση του δίσκου ακτίνας (cd) που εξέδωσε το Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Π. Ζήση με τη συμπαράσταση του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Δωδώνης, αποτέλεσμα ενδελεχούς μακροχρόνιας ερευνητικής εργασίας του Παναγιώτη Τζόκα.
Οι εξαιρετικοί λαϊκοί οργανοπαίχτες της ορχήστρας του Νίκου Φιλιππίδη, συνεπικουρούμενοι από τους άξιους ερμηνευτές Σάββα Σιάτρα, Κώστα Λεοντίδη, Κώστα Τζίμα, Γιώργο Πατσιούρα, Ηλιάνα Τζόκα, θα ερμηνεύσουν ζωντανά το έργο επί σκηνής.
Θα χορέψουν τα χορευτικά τμήματα της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Ιωαννίνων, της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Ρωμανού και του Εθνομουσικολογικού Ιδρύματος Π. Ζήση. 
Σκηνοθετική επιμέλεια: Παναγιώτης Τζόκας. 
Αφήγηση: Γιώργος Τζέρμπος.
Τα έσοδα από την πώληση του δίσκου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα διατεθούν για τους σκοπούς της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων. 
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ και της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
 ***

Άνοιξε η εφαρμογή «e-παράβολο» στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών

Άνοιξε τις πύλες της η ηλεκτρονική εφαρμογή «e-παράβολο» στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται και να εξοφλούν παράβολα που χρειάζονται χωρίς να πρέπει να καταφεύγουν στο ταμείο της εφορίας.
Τα παράβολα έχουν ηλεκτρονική μορφή. 
Σ' αυτή τη φάση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται παράβολα που σχετίζονται με τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Τουρισμού, Εξωτερικών, Εργασίας, Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων αλλά και φορέων όπως ο ΕΟΤ, το ΑΣΕΠ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Σωμάτων Ασφαλείας και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης- Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης. Τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν παράβολα και από άλλους φορείς του Δημοσίου, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή και για τα 1.800 παράβολα που υπάρχουν συνολικά.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Πέντε νέα έργα στο ΕΣΠΑ

Με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εκφράζεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για τα σχέδια σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης των έργων:
 "Κατασκευή Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.)" (υπό προϋποθέσεις), προϋπολογισμού 2.760.981 ευρώ (Φορέας υλοποίησης: Περιφέρεια Ηπείρου)
 "Τοπικές Δράσεις Ενίσχυσης Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Πρωτογενούς Τομέα" (υπό προϋποθέσεις), προϋπολογισμού 405.000 ευρώ (Φορέας υλοποίησης: Α.Σ. Νέοι Ορίζοντες)
 "Ανάπλαση πεζοδρόμων και κλιμάκων στο κέντρο της πόλης της Ηγουμενίτσας", προϋπολογισμού 274.922 ευρώ (Φορέας υλοποίησης: Δήμος Ηγουμενίτσας)
 "Σχέδιο για την Απασχόληση προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας του Δήμου Πάργας" (υπό προϋποθέσεις), προϋπολογισμού 333.000 ευρώ (Φορέας υλοποίησης: Αναπτυξιακή Σύμπραξη "Π.ΑΡ.Γ.Α. (Πληροφόρηση - Αρωγή - Γνώση - Απασχόληση)".
 "Προμήθεια εξοπλισμού για τον Παιδικό Σταθμό στη Δ.Κ. Πέτα" (πακέτο Γ' "Έπιπλα"), προϋπολογισμού 12.293 ευρώ (Φορέας υλοποίησης: Δήμος Νικολάου Σκουφά).
Επίσης, με έγγραφο προς το Δήμο Ζηρού εκφράζεται η αρνητική γνώμη της Ε.Δ.Α. της Περιφέρειας για το έργο "Προμήθεια εξοπλισμού για τα Τμήματα Ένταξης των σχολείων του Δήμου Ζηρού", προϋπολογισμού 118.663 ευρώ.