Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Από 13 Μαρτίου έως 4 Μαΐου το «Καλάθι της Σαρακοστής»

 


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση (18680/05-03-2024) για το «καλάθι του νοικοκυριού» που ισχύει από τις 13 Μαρτίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024.

Για τις κατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» οι υπόχρεες επιχειρήσεις αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τον σχετικό κατάλογο των προϊόντων και ειδικότερα ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που εντάσσεται στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Όπου προβλέπεται, οι υπόχρεοι πρέπει να εντάσσουν στον κατάλογο που αποστέλλουν στο υπουργείο τουλάχιστον ένα προϊόν επώνυμης ετικέτας και, φυσικά, από την υποχρέωση εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν στο καταναλωτικό κοινό προϊόντα επώνυμης ετικέτας στην αντίστοιχη κατηγορία.

Οι κατηγορίες των προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» είναι:

1. Ρύζι

2. Ψωμί για τοστ

ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνεται στους δικαιούχους το επίδομα γέννας

 


Το επίδομα αυξάνεται μόνιμα και αναδρομικά από τις γεννήσεις που έγιναν από 1/1/2023, από 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο σε 2.400 έως 3.500 ευρώ, δηλαδή σημειώνεται αύξηση κατά 400 έως 1.500 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των τέκνων, το οποίο καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις.

Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.

Στο μαιευτήριο, μαζί με την ληξιαρχική πράξη γέννησης, οι γονείς μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση της πρώτης δόσης του αυξημένου επιδόματος γέννησης. Εναλλακτικά μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού.

Το αυξημένο επίδομα γέννησης 2.400- 3.500 ευρώ χορηγείται σε 2 ισόποσες δόσεις.

Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού. Η 2η δόση θα καταβληθεί μετά από 5 μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, την Τρίτη 12 Μαρτίου, ώρα 10:00 π.μ. στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 74Α του Ν.3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (άρθ. 9 του Ν.5056/2023) και το υπ. αρ. 1/03-01-23 πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου περί εκλογές των μελών της, όπως αρμοδίως επικυρώθηκε, σας καλούμενα προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης  στις  12 Μαρτίου 2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 π.μ. στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, για την ενημέρωση, συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που ακολουθεί:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1.Έγκριση απολογισμού και ισολογισμού οικ. έτους 2022  του Κληροδοτήματος «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΕΤΣΟΥ» Κοινότητας Λάβδανης –Δήμου Πωγωνίου.

2.Έγκριση προϋπολογισμού οικ. έτους 2024 του Κληροδοτήματος «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΕΤΣΟΥ» Κοινότητας Λάβδανης –Δήμου Πωγωνίου.

3.Άνοιγμα  τραπεζικού  λογαριασμού  στην  Τράπεζα  Πειραιώς  που  αφορά  την  διαχείριση  και παρακολούθηση προγράμματος της κοινωνικής δομής  ΚΗΦΗ  του Δήμου Πωγωνίου.

4.Κλείσιμο λογαριασμού εξυπηρέτησης δανείου της καταργημένης ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ –ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ –ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ στην Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και άνοιγμα νέου με δικαιούχο τον Δήμο Πωγωνίου  για τον ίδιο σκοπό.

5.Αποδοχή όρων της Πρόσκλησης του Προγράμματος Programme: Interreg (VΙ-A) IPA CBC "Greece-Albania 2021-2027", 1st Call –1st Stage / Concept Note Priority 1: Supporting transition to greener and more resilient cross-border regions Specific Objective: RSO2.4 -Promoting climate change adaptation and disaster risk prevention, resilience taking into account e-co-system-based approaches.

6.Έγκριση της μελέτης με τίτλο «Οριοθέτηση –διευθέτηση ρέματος οικισμού Κουκλιών» προϋπολογισμού 32.798,00€ με Φ.Π.Α. (σχετ. υπ.αρ.4944/29-07-21 σύμβαση)

7.Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης του προϋπολογισμού 2024 Δήμου Πωγωνίου, για την οικονομική ενίσχυση αθλητικών σωματείων  Δήμου Πωγωνίου (σχετ.38/24 Α.Δ.Σ.).

8.Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης του προϋπολογισμού 2024 Δήμου Πωγωνίου για την συνδρομή του Δήμου στην ηλεκτρονική βάση πληροφοριών της ΔΗΜΟΣΝΕΤ για το έτος 2024.

9.Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης με τίτλο «Δαπάνες αδελφοποίησης με Δήμο Αγίας Νάπας Κύπρου» Δήμου Πωγωνίου (σχετ.30/24 Α.Δ.Σ.).

10.Έγκριση μετακίνησης από 20/3/24 έως και 25/3/24 Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων Δήμου Πωγωνίου στο εξωτερικό -Δήμο Αγίας Νάπας Κύπρου (εκδήλωση Αδελφοποίησης).

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο  Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,5% η ανεργία το 4ο τρίμηνο του 2023

 


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 488.667 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση 5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε 10,5% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το δ’ τρίμηνο πέρυσι, από 10,8% το γ’ τρίμηνο και έναντι 11,9% το δ’ τρίμηνο του 2022.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 488.667 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση 5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 12,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Από το σύνολο των ανέργων, ποσοστό 50,8% ή περίπου 248.000 άτομα είναι μακροχρόνια άνεργοι (αναζητούν εργασία ένα έτος ή περισσότερο).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 12,9% και στους άνδρες σε 8,5%.

Τα ποσοστά ανά ηλικία

Ιωάννινα: Έργα περίφραξης επί της Δ. Φιλοσόφου

 


 Έργα περίφραξης για λόγους ασφαλείας θα πραγματοποιηθούν επί της Παραλίμνιας οδού, σε τμήμα της οδού Διονυσίου Φιλοσόφου, τη Δευτέρα 11/03/24.

Συγκεκριμένα, θα απαγορευτεί για το επόμενο διάστημα η διέλευση πεζών και οχημάτων σε έκταση του παραλιμνίου όπου διαπιστώθηκε κίνδυνος κατολίσθησης από τα βραχώδη πρανή του Κάστρου Ιωαννίνων.

Με τη ρύθμιση αυτή, θα παραμείνει ενεργή μια λωρίδα κίνησης οχημάτων, καθώς και η περιοχή κίνησης πεζών και ποδηλάτων κατά μήκος της λίμνης, ενώ για ένα τμήμα του οδοστρώματος δε θα είναι δυνατή η στάθμευση.

Παράλληλα ο Δήμος Ιωαννιτών προχωράει στις απαραίτητες ενέργειες για τη μόνιμη επίλυση του ζητήματος διάβρωσης που έχει διαπιστωθεί, σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

Συνελήφθη σε παραμεθόρια περιοχή της Θεσπρωτίας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και ψευδή κατάθεση

 


Συνελήφθη προχθές (6-3-2024) το απόγευμα σε παραμεθόρια περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και ψευδή κατάθεση.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο, ο οποίος στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και όπως προέκυψε, είχε εισέλθει νωρίτερα παράνομα στη χώρα, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε απαγόρευση εισόδου.

Από τον περαιτέρω έλεγχο και τη δακτυλοσκοπική του εξέταση από το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος ήταν προσεσημασμένος και με διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, βάσει των οποίων διωκόταν με:

·         ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Ηλείας για κλοπή και

·         απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, με συνολική ποινή κάθειρξης (5) ετών και (2) μηνών και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ, ομοίως για το αδίκημα της κλοπής.

Για όλες τις παραπάνω υποθέσεις, ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε κατά περίπτωση στην αρμόδια εισαγγελική αρχή. 

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Πακέτα εξετάσεων σε ειδικές τιμές στα Διαγνωστικά Κέντρα HealthSpot

 


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας που εορτάζεται σήμερα 8 Μαρτίου, τα διαγνωστικά Κέντρα ΗealthSpot του Ομίλου HHG, σχεδίασαν ειδικά check up σε προνομιακή τιμή, υπενθυμίζοντας σε όλες τις γυναίκες να μην αμελούν το πιο σημαντικό αγαθό, την υγεία τους.

Για όλο το Μάρτιο ισχύουν οι παρακάτω προσφορές:

Έλεγχος ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) στα 15 ευρώ.

Περιλαμβάνει:

• VDRL

• Αντισώματα HIV I+ II

• Αυστραλιανό Αντιγόνο (HBsAg)

• Αντισώματα Ηπατίτιδας A Ολικά

• Αντισώματα Ηπατίτιδας C (HCV)

Πρόληψη οστεοπόρωσης στα 35 ευρώ

Περιλαμβάνει: 

• Μέτρηση οστικής μάζας οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης

• Ασβέστιο

• Φώσφορος

• Βιταμίνη 25(OH) D3

Έλεγχος μαστών στα 35 ευρώ

Περιλαμβάνει:

• U/S Μαστών

• Κλινική εξέταση

Γυναικολογικός έλεγχος στα 45 ευρώ

Περιλαμβάνει:

• Test ΠΑΠ

• Ενδοκολπικός Υπέρηχος

• Γυναικολογική Εξέταση

O Μάρτιος στα HealthSpot είναι… γυναικεία υπόθεση!

Τηλεφωνική γραμμή για ραντεβού: 212 8086000                         

Αδελφότητα Κρυονεριτών Πωγωνίου: Ετήσιος χορός την Κυριακή 7 Απριλίου, ώρα 13:00 μ.μ., στον χώρο εκδηλώσεων «ΓΟΡΓΟΝΑ»

Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι,

 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Αδελφότητα διοργανώνει τον καθιερωμένο ετήσιο χορό.

Σας προσκαλούμε την Κυριακή, 7 Απριλίου 2024 και ώρα 13:00 μ.μ., στον χώρο εκδηλώσεων «ΓΟΡΓΟΝΑ», Κύπρου 33, Νέα Χαλκηδόνα (είσοδος από Αχαρνών, έναντι Σκλαβενίτη), τηλέφωνο 2102520909.

Την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει το συγκρότημα του Γιώργου Χαλιγιάννη και στο τραγούδι ο Γιάννης Αγοράς, που θα μας διασκεδάσουν και θα χορέψουμε ηπειρώτικα τραγούδια.

 Σας περιμένουμε όλους σας με χαρά να παραβρεθείτε στην εκδήλωσή μας.

23η αγωνιστική το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαρτίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνική, εκτός η Αναγέννηση (Θύελλα Ελεούσας-Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 10-03-24/16:00)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

ΓΗΠΕΔΟ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΩΛΗΣ

ΩΡΑ: 16:00

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ             

Το πρόγραμμα της 23ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ   (16:00)

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ    (16:00)

ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009   (16:00)

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (16:00)

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024   

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (16:00)

Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (16:00)

Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (16:00)

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ (18:15)      

22η αγωνιστική το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαρτίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Π.Α.Σ. Αγίας Μαρίνας-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 10-03-24/16:00)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

ΩΡΑ: 16:00

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ                  

Το πρόγραμμα της 22ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ (16:00)

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (16:00)

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ (17:15)

Κυριακή 10  Μαρτίου 2024          

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (16:00)

Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ-ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ (16:00)

ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ (16:00)     

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Σ.ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ (16:00)          

Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ (16:00)

Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ-Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ(16:00)

Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ (16:00)

ΕΦΚΑ: Ποιοι χάνουν την ασφαλιστική κάλυψη

 


Ο ΕΦΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο διαμέσου της οποίας καθορίζονται οι δικαιούχοι χορήγησης και παράτασης της ασφαλιστικής ικανότητας για την περίοδο από την 1η Μαρτίου του 2024 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι ελάχιστος αριθμός οφειλετών προσήλθαν έως την 1η Μαρτίου για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και κατά συνέπεια να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα.

Αναλυτικότερα μόλις 10.000 άτομα από τις 600.000 των οφειλετών διαφόρων ποσών στον ΕΦΚΑ, προσήλθαν για να τις τακτοποιήσουν. Από τους υπόλοιπους οι 170.000 χρωστούν μόλις 500 ευρώ αλλά προφανώς με την μη τακτοποίησή τους προτίμησαν να χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας, ιδιώτες γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές (η δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές διατηρείται).

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 8 Μαρτίου

 


Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Ευρυαγγείες και Κιρσοί: Τι κοινό έχουν και πώς θεραπεύονται;

 


Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες εμφανίζονται στο 25-30% του γενικού πληθυσμού των ενηλίκων στην Ευρώπη. Οι ευρυαγγείες εντοπίζονται συνήθως στα πόδια και στο πρόσωπο, ενώ οι κιρσοί μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο των κάτω άκρων με πιο συχνή κατανομή την εσωτερική επιφάνεια του ποδιού και κατά μήκος της γαστροκνημίας.

«Ως κύρια αιτία δημιουργίας κιρσών και ευρυαγγειών θεωρούμε την ανεπάρκεια των βαλβίδων συγκεκριμένων φλεβών που ως συνέπεια έχει την αύξηση της φλεβικής πίεσης στα πόδια με πρώιμο σημάδι τις ευρυαγγείες και απώτερο, σε πιο προχωρημένο στάδιο, τη δημιουργία κιρσών. Ενοχοποιούνται επίσης παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η απότομη και σε μικρό χρονικό διάστημα αύξηση σωματικού βάρους καθώς και ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, θεραπεία με ορμόνες όπως επίσης και η υπερβολική ορθοστασία ή η καθιστική ζωή» αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης MD, PHD, MSC Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Δ´ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής-Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής και συνεχίζει:

«Συνήθως στα αρχικά στάδια δεν υπάρχει συμπτωματολογία ή κλινική εικόνα που να ανησυχήσει την/τον ασθενή πέρα από κάποιες ήπιες ευρυαγγείες. Στην εξέλιξή της όμως η πάθηση μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία, πόνο, αίσθημα βάρους και ενίοτε εντονότατο κνησμό, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε πιο προχωρημένα στάδια η ενοχλητική αυτή συμπτωματολογία μπορεί να καταστεί αφόρητη στην καθημερινότητα του ασθενούς, αλλά και λίαν επικίνδυνη σε περίπτωση φλεβικής θρόμβωσης.