Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση ποτιστικού αγρού στην Τ.Κ. Βροντισμένης

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΠΟΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΡΟΥ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΒΡΟΝΤΙΣΜΕΝΗΣ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Έχοντας υπόψη:
α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)
β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)
γ) το Ν.3852/2010
δ) την αριθ. 15/2017 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκμίσθωση ακινήτου
ε) την 17/2017 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ
δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω και καλούμε τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της διακήρυξης.
Καθορίζει τους όρους της πλειοδοτικής δημοπρασίας οι οποίοι είναι οι εξής:
1) Περιγραφή της καλλιεργούμενης έκτασης
Ποτιστικός αγρός εκτάσεως 13 στρεμμάτων περίπου που βρίσκεται στη θέση «Λόγγος» του Τ.Κ. Βροντισμένης.
Τρόπος Διενέργειας της Δημοπρασίας
Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική, διεξάγεται δε κατά την ορισθείσα ημέρα και ώρα που αναφέρεται παρακάτω. Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ' όσον εξακολουθούν άνευ διακοπής οι προσφορές. Για τη συνέχιση της δημοπρασίας και πέραν της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος Καφέ-ψησταριά & ξενώνα στην Τ.Κ. Δελβινακίου

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΦΕ-ΨΗΣΤΑΡΙΑ & ΞΕΝΩΝΑ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Έχοντας υπόψη:
α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)
β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)
γ) το Ν. 3852/2010
δ) την αριθ. 16/2017 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης
ε) την 15/2017 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ
δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:
1. Περιγραφή ακινήτου:
Δημοτικό κατάστημα εντός οικισμού Τ.Κ. Δελβινακίου το οποίο συνορεύει γύρωθε με δημοτική έκταση , δημοτικό δρόμο, ιδιοκτησία Ιεράς Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης και ιδιοκτησία Τράπεζας πρώην ΑΤΕ και νυν Πειραιώς, με συνολικό εμβαδό κύριας χρήσης 416,64 τ.μ. και υπόγειο αποθηκευτικό χώρο 208,32 τ.μ. ήτοι αναλυτικά:
1. Το ισόγειο αποτελείται από αίθουσα καταστήματος (καφέ – ψησταριά) 105,55m2,
WC 15,47 m2 και Reception- σαλόνι ξενώνα 87,30m2.
2. O 1ος όροφος αποτελείται από 7 δωμάτια με λουτρά συνολικού εμβαδού 208,32 m2.
3. Το υπόγειο είναι αποθηκευτικός χώρος αποτελούμενος από δύο χώρους συνολικού εμβαδού 208,32 m2.
Επίσης συμπεριλαμβάνονται στην εκμίσθωση του εν λόγω καταστήματος έπιπλα και είδη ξενοδοχειακού εξοπλισμού σύμφωνα με το από 15-02-2017 πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής ήτοι:

Ξεκινά στις 15 Μαρτίου η υποβολή των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.  Βαγγέλη Αποστόλου η έναρξη της περιόδου υποβολής των εφετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ, θα ξεκινήσει στις 15/3/2017 έως 15/5/2017 και από εκεί και μετά μέχρι 9/6/2017 με ποινή 1% την ημέρα.
Ειδικότερα:
1. Τη φετινή περίοδο η ΔΩΡΕΑΝ εφαρμογή της ON LINE υποβολής από τους ίδιους τους δικαιούχους εκσυγχρονίζεται και απλοποιείται περαιτέρω, επεκτείνεται δε η χρήση της σε όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων συμπεριλαμβανομένων και των κτηνοτρόφων,
2. Οι αιτήσεις των παραγωγών που δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος θα υποβάλλονται ΔΩΡΕΑΝ, με διαδικασία που θα ορίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
3. Απλοποιούνται και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες αποσφαλμάτωσης των αιτήσεων με μια σειρά μέτρων, εκ των οποίων το κυριότερο είναι η κατάργηση των φορέων Β’ βαθμού. Όλοι πλέον οι φορείς έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και μετονομάζονται σε «Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων».
4. Συστήνεται και λειτουργεί εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ Επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου των Φορέων καθώς και της αξιολόγησης του έργου τους. Το έργο της Επιτροπής θα υποστηρίζεται από ειδικές εφαρμογές μέσω του πληροφοριακού συστήματος εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 37χρονος αλλοδαπός για καταδικαστική απόφαση και παράνομη είσοδο στη χώρα

Ο δράστης είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έξι ετών για κλοπές

Συνελήφθη, χθες (09-03-2017) το απόγευμα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 37χρονος υπήκοος Αλβανίας, για καταδικαστική απόφαση και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, ο 37χρονος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Συνάντηση του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη και της Συντονιστικής Επιτροπής των ΑΝ.ΕΛ. Ιωαννίνων

Η ασφάλεια της παραμεθορίου περιοχής και οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να δρομολογηθούν για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη και της Συντονιστικής Επιτροπής των ΑΝ.ΕΛ. Ιωαννίνων.
Ο κ. Καψάλης έθεσε επί τάπητος σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή, για την επίλυση των οποίων απαιτείται η παρέμβαση της πολιτείας. «Η ασφάλεια των κατοίκων που επιλέγουν, παρά τις αντιξοότητες, να παραμείνουν στην ιδιαίτερή τους πατρίδα, αποτελεί ζήτημα αιχμής για τη Δημοτική Αρχή. Το αίσθημα ασφάλειας πρέπει να επιστρέψει και ζητούμε την παρέμβαση των αρμοδίων Υπουργείων σε αυτή την κατεύθυνση, με αύξηση της αστυνόμευσης και φύλαξης καθώς και διατήρηση και επάνδρωση όλων των φυλακίων» σημείωσε ο κ. Καψάλης.
Σημαντική ήταν η δέσμευση για παρεμβάσεις της ΜΟΜΚΑ σε δύσβατες περιοχές και συγκεκριμένα στον οικισμό Αρμύρες της Τ.Κ. Λάβδανης, με τις οποίες θα δοθεί λύση σε ένα χρονίζων πρόβλημα καθώς και για επικουρική βοήθεια των στρατιωτικών γιατρών στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών με εξετάσεις και συνταγογραφήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Παράλληλα συζητήθηκε ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για το νέο Πολεμικό Μουσείο και το Πάρκο Ιστορίας, καθώς ο Δήμος Πωγωνίου αποτελεί κομβικό σημείο στον εορτασμό του Έπους του '40.
Ο κ. Καψάλης έθεσε συγχρόνως το θέμα των δασικών χαρτών, το οποίο έχει προκαλέσει προβληματισμό στο σύνολο της κοινωνίας σημειώνοντας ότι κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες, με το κλιμάκιο των ΑΝ.ΕΛ. να τονίζει ότι έχει κατατεθεί τροπολογία από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας.
Στη συνάντηση επισημάνθηκαν κι άλλα θέματα της περιοχής όπως η ανάγκη για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η ύπαρξη κινήτρων ώστε να επιστρέψουν οι νέοι στα χωριά.
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν εκτός του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Γκόγκος, ενώ τους ΑΝ.ΕΛ. εκπροσώπησαν η κ. Ελπινίκη Μπάρκα, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και οι κ.κ. Γιώργος Νανάκης και Ευάγγελος Κουτσής, Συντονιστής Π.Ε. Ιωαννίνων και Μέλος Συντονιστικής Π.Ε. Ιωαννίνων αντίστοιχα.


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη 30χρονος υπήκοος Αλβανίας σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

Συνελήφθη, χθες (09-03-2017) το βράδυ, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.
Συγκεκριμένα, σε βάρος του 30χρονου εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης από τις Αρχές Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το οποίο κατηγορείται για παράνομη εισαγωγή, προμήθεια και διακίνηση ναρκωτικών, ψυχοτρόπων ουσιών και φαρμάκων, πράξεις που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 08-04-2013 έως 02-07-2015 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Πανηγυρικά και ηπειρώτικα τίμησε ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου Αττικής, την Ημέρα της Γυναίκας, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στην Κλεισθένους, με πανηγυρικό ύμνο στην Ηπειρώτισσα γυναίκα και εκδήλωση διαγωνισμού ηπειρώτικης πίτας, φαγητό, χορό και τραγούδι ...

Πέλαγος συναισθημάτων στη γιορτή της γυναίκας, του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου Αττικής, τη Τετάρτη το απόγευμα 8 Μαρτίου 2017, στο σπίτι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Στη γυναίκα, το πιο τέλειο πλάσμα του κόσμου είναι αφιερωμένη παγκοσμίως η μέρα της 8ης Μαρτίου. Μέρα τιμής, αναγνώρισης, καταξίωσης και ευγνωμοσύνης στα πιο όμορφα και ευωδιαστά λουλούδια του κόσμου.
Τη μέρα αυτή, την ολοδικιά τους μέρα γιόρτασαν πανηγυρικά την Κυριακή 8 Μαρτίου 2017, το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στην Κλεισθένους 15,  τα μέλη του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου στην Αθήνα σε συνέργεια με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, τμήμα Ηπείρου, εν μέσω φίλων, γνωστών, πατριωτών με φαγητό, χορό και τραγούδι.
Κατάμεστη από χαρούμενα πρόσωπα η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ηπειρωτών, το σπίτι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, «κατάμεστη» και από ευωδιαστές, γαργαλιστικά μυρωδάτες πίτες που φτιάχτηκαν από ηπειρώτικα χέρια και παραδοσιακές συνταγές για να πάρουν μέρος στον καθιερωμένο από το Σύνδεσμο ετήσιο διαγωνισμό. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Ηπειρώτισσα βουλευτής στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η υπεύθυνη της επιτροπής γυναικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μαρία Δημητρακοπούλου, ο πρώην Υπουργός Γεωργίας Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Ελλάδας Στέφανος Φούσας, ο επιχειρηματίας Λευτέρης Γείτονας, ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτος Kαρούμπας, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, παρέστησαν, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Β' Αντιπρόεδρος Κώστας Ζηκόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Γαβριήλ, ο Έφορος Πολιτισμού Κώστας Μάτσιας, ο Έφορος Τύπου Αντώνης Κοντός, ο Έφορος Πνευματικού Κέντρου Χριστόφορος Τζαρτζούλης, η αναπληρωτής Ταμίας Ρωξάνη Μαύρου και τα μέλη του Δ.Σ.  Ελευθερία Σιαμέτη, Μάκης Κιάμος και Μαίρη Καραγιώργου.  
Ακόμη, ο Πρόεδρος της Πανπωγωνισιακής Ομοσπονδίας Γρηγόρης Άλμπιρος, ο  Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων περιοχής Καλαμά Ιωαννίνων Κώστας Στεργίου συνοδευόμενος από πολλά μέλη του Δ.Σ., ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Τζουμερκιωτών Χρήστος Λαναράς, συνοδευόμενος από μέλη του Προεδρείου, πολυμελής αντιπροσωπεία από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας, με επικεφαλή τον Πρόεδρο Γιώργο Κουρτέσα, πολυμελής αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αποδήμων 

Πάρκινσον: Απλή βιοψία δέρματος εντοπίζει τη νόσο πριν εκδηλωθεί

Μία απλή βιοψία δέρματος μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο του Πάρκινσον πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν τα τυπικά, κινητικά συμπτώματά της όπως οι αργές κινήσεις (βραδυκινησία), ο τρόμος (τρέμουλο) και η αστάθεια που οδηγεί σε πτώσεις.
Η βιοψία εντοπίζει μία ουσία που είναι γνωστό ότι συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών. Ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο την μελετούν εδώ και πολλά χρόνια ως πιθανή ένδειξη του Πάρκινσον, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει σε ικανοποιητικό αριθμό ασθενών και υγιών εθελοντών ότι θα μπορούσε όντως να αποτελέσει τη βάση για την πρώτη διαγνωστική εξέταση.
Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με συγκρατημένη αισιοδοξία από τους ειδικούς, που εκτιμούν ότι υπάρχει επιτέλους γνήσια ελπίδα για έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας στο εγγύς μέλλον.
Όπως εξηγεί ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και πρόεδρος της εταιρείας νόσου Πάρκινσον «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-Κίνηση», έως ότου εκδηλώσουν οι πάσχοντες από Πάρκινσον τα κινητικά συμπτώματα που θα τους οδηγήσουν στον γιατρό, έχουν ήδη χάσει το 60-80% των κυττάρων του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη.
Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, δηλαδή μία ουσία που επιτρέπει την μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, και η παρουσία της είναι απαραίτητη για την εκτέλεση των κινήσεων.

Γιάννης Καραγιάννης: Στη Βουλή οι υδρευτικές ανάγκες του Δήμου Δωδώνης

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, κατέθεσε ως αναφορά στη Βουλή επιστολή του Δημάρχου Δωδώνης Χρήστου Ντακαλέτση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη, με αίτημα χρηματοδότησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες υδρευτικές ανάγκες του Δήμου Δωδώνης.
Η επιστολή ενημερώνει για τα προβλήματα ύδρευσης που παρατηρούνται στην Τοπική Κοινότητα Μουσιωτίτσας λόγω της παλαιότητας και των φθορών του δικτύου (ο οικισμός της Νέας Μουσιωτίτσας υδρεύεται με σιδηροσωλήνες και η σκουριά καθιστά το νερό μη πόσιμο - απαιτείται αντικατάσταση των αγωγών με σωλήνες πολυαιθυλενίου HDPE 3ης γενιάς, κατάλληλους για πόσιμο νερό) και στην Τοπική Κοινότητα Θεριακησίου στην οποία κρίνεται απαραίτητη η στεγανοποίηση της δεξαμενής, η αντικατάσταση των αντλιών και η παροχή 40 νέων συνδέσεων.
Για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων υδρευτικών αναγκών, που αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στην λειτουργικότητα των οικισμών και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τόσο των κατοίκων τους όσο και των επισκεπτών τους, ο Δήμος Δωδώνης αιτείται την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης.

22η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαρτίου στη Β΄ ερασιτεχνική, εκτός η Αναγέννηση (Α.Ο. Σταυρακίου-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 11-03-17/16:30), εκτός η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε. Γιάννενα-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 11-03-17/16:30), εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Π.Α.Ο. Κόνιτσας-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 12-03-17/16:30)

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΚΑΜΗΝΑΣ 
ΩΡΑ: 16:30    

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

ΓΗΠΕΔΟ ΑΣΦΑΚΑΣ
ΩΡΑ: 16:30   

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 12  ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ   
ΩΡΑ: 16:30    

Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Το πρόγραμμα της 22ης αγωνιστικής του Α΄ Ομίλου, της Β΄ Ερασιτεχνικής
Σάββατο 11 Μαρτίου 2017
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (16:30)
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-Α.Π.Ο.Ε.Λ. (16:30)
Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (16:30)
Κυριακή 12 Μαρτίου 2017
Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (16:30)
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ (16:30)
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ - Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (16:30)
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ - Π.Α.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (16:30)

Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (19:30)

O Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας, γλέντησε γνήσια και παραδοσιακά το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Η πολύ όμορφη αίθουσα του κέντρου «Λιθαρίτσια» αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει τους Ηπειρώτες της Γλυφάδας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του νέου ΔΣ και κατέκλυσαν την αίθουσα από πολύ νωρίς το βράδυ του Σαββάτου 4 Μαρτίου 2017, με αποτέλεσμα όσοι δεν είχαν κλείσει τραπέζι να φύγουν άπραγοι.
Ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Στέφος Σπύρος, συγκλονισμένος από την μεγάλη ανταπόκριση των μελών και φίλων, δήλωσε πως παρά την οικονομική κρίση που μας ταλανίζει, οι Ηπειρώτες έχουν απόθεμα ψυχής και χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερες αίθουσες για να ανταμώνουν.
Υπό τους ήχους της καταπληκτικής ορχήστρας του νεαρού βιρτουόζου κλαρινίστα Χρήστου Γκίτσου και τις μελωδικές φωνές των τραγουδιστών Γιώργου Ράπτη, Κώστα Καρρά, Βίκης Κούρου και των αδερφών Κωνσταντίνου και Γιώργου Κόντη η εκδήλωση άνοιξε με το χαρακτηριστικό τραγούδι «Καλώς ανταμωθήκαμε» και συνεχίστηκε με το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου που με καμάρι και περίσσεια χάρη χόρεψε υπέροχα τραγούδια και σκοπούς της Ηπείρου.
Ο πρόεδρος προσφώνησε τους επίσημους παρεβρεθέντες, οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμό. Τον Δήμαρχο Γλυφάδας ο οποίος είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις, εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Υποδομών και Αστικής Ανάπτυξης κος Αγγελόπουλος Γιώργος. Επίσης παρευρέθησαν ο πρώην Δήμαρχος Γλυφάδας και επικεφαλής της παράταξης «Δυνατή Γλυφάδα» κος Κόκκορης Κώστας, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος κος Γεωργούλας Στάθης, ο αντιδήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού κος Τογρίδης Λάζαρος, ο Α’ αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κος Κωνής Κώστας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Αυλωνίτου Ελένη, το μέλος του ΔΣ του ΚΑΠΠΑ Γλυφάδας κος Σπύρος Δήμου, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης ο πρόεδρος κος Σπέγκος Νίκος, ο αντιπρόεδρος κος Κωστούλας Γιάννης και οι φιλόλογοι κος Τούμπουρος Χρήστος και κα Μαραζοπούλου Μαργαρίτα, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Αργυρούπολης ο πρόεδρος κος Κωτσαντής Γιώργος, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ελληνικού ο επίτιμος πρόεδρος κος Βάσιος Βαγγέλης, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Αγ. Δημητρίου «Το Κούγκι» η γραμματέας κα Μπαλούμη Αλέκα και η ταμίας κα Ντόλου Δώρα, ο αντιπρόεδρος των Ηπειρωτών Ιλίου κος Δάλλας Δημήτρης, ο πρόεδρος των Ηπειρωτών Περιστερίου κος Κόντης Ζήκος, ο πρόεδρος των Ηπειρωτών Κορωπίου κος Τσόγκας Φώτης, η αντιπρόεδρος της αδελφότητας Κοκκινιάς Θεσπρωτίας κα Γκόκου Ματούλα. Επίσης ο κος Τσιντής Νίκος πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Γλυφάδας, η κα Τσαγκαράκη Δέσποινα πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Γλυφάδας, η κα Μαυρακάκη Λένα πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Γλυφάδας «Εμείς», η κα Καψάσκη Θεώνη αντιπρόεδρος του Σύνδεσμου συνταξιούχων εκπαιδευτικών Γλυφάδας.
Επίσης ξεχώρισαν με την παρουσία τους ο κος Στέφανος Φούσας, καθηγητής καρδιολογίας, διευθυντής καρδιολογικής κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου και πρόεδρος Ελληνικής καρδιολογικής εταιρείας και ο κος Ζώης Γιώργος, ιδιοκτήτης των εκπαιδευτηρίων ΖΩΗ. Επιβλητική η παρουσία και του πρώην προέδρου του Συλλόγου μας και δημοτικού συμβούλου Φιλιατών κου Γρηγόρη Ζιάκα, ο οποίος αμέσως μετά την εκδήλωση αναχώρησε για την Θεσπρωτία για να είναι παρών στις δημαιρεσίες του Δήμου Φιλιατών.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου πανευτυχής από την απρόσμενη επιτυχία που γνώρισε η πρώτη αυτή εκδήλωση που οργανώθηκε σε ασφυκτικά λίγο χρόνο, ευχαρίστησε τους συνάδελφους συμβούλους στο ΔΣ για την άοκνη προσπάθειά τους καθώς και κάθε χορηγό ξεχωριστά.
Κατόπιν ξεκίνησε ο χορός, η πίστα παρέμενε διαρκώς γεμάτη, το γλέντι άναψε για τα καλά και κράτησε μέχρι της πρώτες πρωινές ώρες. Οι Ηπειρώτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εκδήλωση, αφιερωμένη στην επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, που θα εορταστεί την επόμενη Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 το πρωί με δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό του Αγίου Τρύφωνα και κατάθεση στεφάνων.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας


Σπύρος Στέφος Λάμπρος Βασιλείου

Βαρέθηκα να περπατώ στης Πανηπειρωτικής τα μεσάνυχτα!!!

Βαρέθηκα να περπατώ στης Πανηπειρωτικής τα μεσάνυχτα!!! Η Σωτήρια κλίση και το Σωτήριο «κλείσιμο» ...γιατί θα πάει σύννεφο «της γερατειάς ο σκουσμός»

«Ύποπτοι θαυματοποιοί που πυροβολούν τις λέξεις»
«Αφού κλείνανε σε όλους τους χρόνους την επιτυχία της εκδήλωσης και τον κόσμο που την παρακολούθησε…»
Η Σωτήρια κλίση και το Σωτήριο «κλείσιμο» 

Μάλλον πρέπει να κλίνουμε τη λαϊκή ρήση - απορία: «Τι έχουν τα έρμα και ψοφάν».
Το ρήμα κλείνω (αρχαία ελληνικά κλείω) χρησιμοποιείται και ως μεταβατικό και ως αμετάβατο. Κλείνω τα μάτια, κλείνω τα στραβά, να μη δω, να μην ακούσω και να «τα κάνω από κούπες», όπως εγώ θέλω και όπως ταιριάζει στο «προσωπικό μου τραλαλά». Επίσης, το ρήμα κλείνω λειτουργεί και ως αμετάβατο που σημαίνει μετακινούμαι, ώστε να μην υπάρχει πέρασμα. «Η συμφωνία έκλεισε, η επιτυχία έκλεισε καταπώς ορίζει «το προσωπικό μου τραλαλά». 

Έχουμε κι άλλες ερμηνείες, αλλά αυτό μας μάρανε; Εδώ μπερδέψαμε για τα καλά το κλείνω με τον Αόριστο (μη ρωτάτε Α΄ και Β΄).
Θα τους «κλείνουμε» καταπώς θέλουμε και «νομίζουμε», όπως ακριβώς κλείνουν «τα γίδια στο μαντρί, τα πρόβατα στη στρούγκα» κλπ. Τουτέστιν «θα τους αλλάξουμε τα σπρόκια». 
Ποιος να διαβάσει για να τον κατακτήσει η μέθεξη των Υπερρεαλιστικών νοημάτων του Σαχτούρη.


  Ο σωτήρας
«Μετρ στ δάχτυλα τν κομμένων χεριν μου/τς ρες πο πλανιέμαι στ δώματα ατ τ᾿ νέμου/δν χω λλα χέρια γάπη μου κι ο πόρτες/δ θέλουνε ν κλείσουν κι ο σκύλοι εναι νένδοτοι.» Μίλτος Σαχτούρης

Μάλλον ισχύει ο πόθος του Εμπειρίκου.
«Είναι τα βλέφαρά μου διάφανες αυλαίες. /Όταν τ’ ανοίγω βλέπω εμπρός μου ό,τι κι αν τύχει./Όταν τα κλείνω βλέπω εμπρός μου ό,τι ποθώ.»
Με μια διευκρίνηση. Ο πόθος επί της καθηλώσεως, για να γίνουν τα πάντα «σκρούμπ’ και αγριορίγαν’». Ποιος, πού και γιατί; «Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου».

Παράλληλα, οφείλουμε να τονίσουμε πως το ρήμα κλίνω καταργήθηκε από το ελληνικό λεξιλόγιο, καθόσον θυμίζει το «κλίνατε επί δεξιά», σε αμνημόνευτες εποχές και ούτως απάδει προς το δημοκρατικό πνεύμα των ημερών και «του ημετέρου πολιτιστικού τραλαλά».

Κατ’ αναλογία οφείλουμε να αφαιρέσουμε και τη δημιουργική τέχνη της ηπειρώτισσας που με μεράκι έφκιαχνε εκείνες τις πίτες, που σήμερα θεωρούνται κομμάτι του ηπειρώτικου πολιτισμού.
«Να τηρούμε και τις «παραδόσεις» μας! Ο άντρας καβάλα και η γυναίκα πεζή και ζαλωμένη!»
Τι φταίει κι αυτή η παράδοση;

Τη λέξη την «κλείναμε», «την κλείσαμε» ή τέλος πάντων την κλίναμε. Κύριος οίδε(ν)… Δεν κλείνετε η παράδοση. Ούτε ερμηνεύεται «κατά το δοκούν».

Δεν αντέχω. Θα καταχερί (ά) σω και τον Κρυστάλλη. Πόσο οπισθοδρομικός είναι… Ακούς εκεί αργαλειό οι γυναίκες; Ακούς εκεί να ράβει προικιά η γυναίκα; Ακούς….

Τραγούδι τ΄αργαλειού
Ζερβοπούλα μορφη κι ρχοντοθυγατέρα/στνργαλι τς φαινε κι νάρια τραγουδοσε:/- Διασίδι, καλοδιάσιδο, γνεμένο στ νυχτέρι,/διασίδι μ᾿, ντας σ᾿ γνεθα, τν συχνονειρεύομουν,/διασίδι, ντας σ᾿ διάζομουν, ρθεν π τ ξένα,/διασίδι, ντας σ᾿ τύλιγα στν κκλησι τν εδα,/διασίδι, ντας σ᾿ κόλναγα, μστειλεν ρραβνα./ Παξε ργαλιέ μου, βρόντησε, πέτα χρυσ σαΐτα,/ τρίχτε καημένα χτένια μου, βασττε τν χό μου,/ν βγον τ φάδια γλήγορα, ν ράψω τ προικιά μου,/ γιατ᾿ καλός μου βιάζεται, βιάζεται ν μ πάρει!
(Μην τολμήσει κανείς και το διαβάσει αυτό το ποίημα θα τον βάλουμε να «κλείνει» συνέχεια τη λέξη ο αργαλειός)

Να πω, όμως, ότι, αν ζούσε, θα μας έδινε αυτή την απάντηση.
«Ποις λέει δν κλανε τ βουνά; Ποις λέει πς δν γεράζουν;...
Χιόνια κα κρούσταλλα παλιά, γεράματα γιομάτα,
σκεπάζουνε τν Πίνδο μου, κα καταχνις τν πνίγουν·
κι κούγω, κούγω π μακρυά, κούγω π τ ξένα
τς γερατεις του τ σκουσμό, τ κλάμμα τς σκλαβις του.»

Άκρως επίκαιρο, γιατί τώρα χρειαζόμαστε την «απελευθέρωση» από το «πολιτιστικό κλείσιμο…», γιατί θα πάει σύννεφο «της γερατειάς ο σκουσμός».

Βαρέθηκα να περπατώ στα «Σωτήρια» μεσάνυχτα!!!


Κίτσος ο Αθαμάνας