Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής σε οικία στην Παντάνασσα Άρτας


Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού, σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Άρτας, υπόθεση κλοπής σε μονοκατοικία στην Παντάνασσα Άρτας και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ενός ημεδαπού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, ο ημεδαπός κατηγορούμενος εμπλέκεται σε κλοπή από μονοκατοικία, η οποία έγινε πρωινές ώρες της 19-02-2019 στην Παντάνασσα Άρτας, απ’ όπου αφαιρέθηκαν χρηματικό ποσό και χρυσαφικά.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού.

Τη διάσωση των Ελληνικών μνημείων στη Νίζνα της Ουκρανίας ζητά η Βουλευτής Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα


Γέφυρα ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες» και τον Ελληνικό Σύλλογο «Αδελφοί Ζωσιμάδες» της πόλης Νίζνα της Ουκρανίας έγινε η Βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ κ. Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, προκειμένου να σωθούν τα Ελληνικά Μνημεία που σήμερα είναι υπό κατάρρευση.
Μέσω του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, ο Ελληνικός Σύλλογος της ΝΙΖΝΑΣ απευθύνει δραματική έκκληση για τη διάσωση των Ελληνικών μνημείων της Νίζνας, που αποτελούν μέρος της Ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς της πόλης, από την οποία ξεκίνησαν τη δράση και τη δημιουργία τους αρκετοί από τους πιο σημαντικούς Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες.
Η Βουλευτής Ιωαννίνων κατέθεσε αναφορά προς το Υπουργείο ζητώντας την μέριμνα του ιδίου και των αρμοδίων αρχών για την επίλυση του θέματος.

Στις 25 και 26 Νοεμβρίου θα πληρωθεί το επίδομα ενοικίου


Στις 25 και 26 Νοεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων του επιδόματος στέγασης (ενοικίου) για το Νοέμβριο.
Το ποσό του επιδόματος ξεκινάει από 70 ευρώ και φτάνει τα 210, αφού αυξάνεται κατά 35 ευρώ για κάθε μέλος σε πολυπρόσωπα νοικοκυριά.
Η πληρωμή αφορά αιτήσεις που έγιναν έως 31 Οκτωβρίου κι έχουν εγκριθεί.
Ειδικά για μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και για νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο, για το πρώτο ανήλικο μέλος του ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.
Η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.epidomastegasis.gr/  παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Εξιχνιάσθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας υπόθεση απάτης σε βάρος ηλικιωμένης στους Αγίους Αναργύρους Άρτας



Για την υπόθεση συνελήφθη ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, ενώ επιπλέον στη δικογραφία περιλαμβάνεται και μία ημεδαπή συνεργός του

Επιπρόσθετα, σε βάρος του κατηγορούμενου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για τα αδικήματα της κλοπής και της απόπειρας απάτης

Εξιχνιάστηκε άμεσα, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση απάτης σε βάρος ηλικιωμένης, που έγινε στους Αγίους Αναργύρους Άρτας.
Για την υπόθεση συνελήφθη ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη ενώ επιπρόσθετα στη δικογραφία περιλαμβάνεται και μία ημεδαπή συνεργός του.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, προχθές (13-11-2019) το μεσημέρι, οι δύο δράστες μετέβησαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στους Αγίους Αναργύρους Άρτας, όπου εκεί η ημεδαπή εισήλθε σε σπίτι ηλικιωμένης γυναίκας και προσποιούμενη την υπάλληλο της Δ.Ε.Η., την έπεισε να της παραδώσει χρηματικό ποσό προκειμένου να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση του σπιτιού της.
Στη συνέχεια, η κατηγορούμενη επιβιβάστηκε στο ανωτέρω αυτοκίνητο, στο οποίο την ανέμενε ο ημεδαπός συνεργός της και τράπηκαν σε φυγή.
Στο πλαίσιο εκτεταμένων αναζητήσεων, ανωτέρω ημεδαπός εντοπίστηκε χθες (14-11-2019) το πρωί στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας όπου και συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας.
Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε από την περεταίρω έρευνα των στοιχείων του συλληφθέντος, σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καρδίτσας, ποινής φυλάκισης (13) μηνών, για τα αδικήματα της κλοπής και της απόπειρας απάτης.
Ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Γιάννενα: Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών



Συνελήφθη, χθες (14-11-2019) απογευματινές ώρες στην πόλη των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών ότι ο αλλοδαπός αποκρύπτει στην οικία του και διακινεί ναρκωτικές ουσίες, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ανωτέρω στην πόλη των Ιωαννίνων και τον συνέλαβαν, διότι σε νομότυπη έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
·  επτά (7) συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 294,3 γραμμαρίων,
·  χρηματικό ποσό των (250) ευρώ και
·  κινητό τηλέφωνο
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΟΥΚΛΙΩΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ''ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ": Τακτική συνέλευση-εκλογές, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ώρα 10:30 π.μ.

Γιάννενα: Συναυλία με τον Δημήτρη Υφαντή για το ΚΕΘΕΑ, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου

Ο Δημήτρης Υφαντής τραγουδά για το ΚΕΘΕΑ, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ. στην αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας» στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννιτών.
Η συναυλία θα γίνει με τη συνδιοργάνωση του Δικηγορικού Συλλόγου και τα έσοδα θα πάνε στο ΚΕΘΕΑ.
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ.

9η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Νοεμβρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Θύελλα Κατσικάς-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 17-11-19/15:00)


ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2019
ΓΗΠΕΔΟ  ΚΑΤΣΙΚΑΣ  
ΩΡΑ: 15:00

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 16 Νοεμβρίου  2019
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (15:00)
Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (15:00)
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ  (15:00)
ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (15:00)           
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ (17:15)
Κυριακή 17 Νοεμβρίου  2019                
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (15:00)   
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ (15:00)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ (15:00)        

Με ένα βιβλίο δίνεις χαρά


Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ καλούν όλους τους αναγνώστες  να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να χαρίσουμε περισσότερα παιδικά χαμόγελα

Κύριο μέλημα των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ είναι η προάσπιση και η διάδοση του πολιτισμού που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Έχοντας επίγνωση της σπουδαιότητας στήριξης των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας, δεν μένουμε αδιάφοροι απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη κάθε χρόνο μέσα από δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Φέτος, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ξεκινούν μια συνεργασία με την ένωση μη κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το Παιδί» που εκπορεύεται από μια κοινή μας αγάπη: το παιδί. Από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, αγοράζοντας οποιοδήποτε παιδικό ή εφηβικό βιβλίο από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ενισχύετε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Ένωσης.
Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς οι δύο αυτοί μήνες βρίθουν εορτών με αποκορύφωμα τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κατά τις οποίες η ανάγκη για στήριξη των ανθρώπων που χρειάζονται τη βοήθειά μας γίνεται ακόμα επιτακτικότερη και συνάμα τα βιβλία έχουν την τιμητική τους ανάμεσα στις επιλογές δώρων.
Ελπίζουμε οι αναγνώστες να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας και να στηρίξουν την πρωτοβουλία μας, χαρίζοντας περισσότερα παιδικά βιβλία και ενισχύοντας ταυτόχρονα τους σκοπούς της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» που εργάζεται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το «Μαζί για το Παιδί» τιμήθηκε το 2016 με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά. Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση, που στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικούς πόρους και στη στήριξη εθελοντών. Οι πόροι της Ένωσης προκύπτουν αποκλειστικά από χορηγίες εταιρειών, δωρεές ιδιωτών, έσοδα από προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και από τη διοργάνωση πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Περισσότερα για τις δράσεις, τους σκοπούς και τον χαρακτήρα της Ένωσης θα βρείτε στο www.mazigiatopaidi.gr
Ας θυμηθούμε όλοι μαζί τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου: «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα», που αποτελούν μια πάντα επίκαιρη παραίνεση την οποία δεν πρέπει να παραβλέπουμε. 


Λίγα λόγια για το Μαζί για το Παιδί:
Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996.  Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο  εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.
Τα Σωματεία-μέλη του Μαζί για το Παιδί:
Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη» • Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον» - Κ.Α.Σ.Π. • Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών •Πνοή-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού• Οι Φίλοι του Παιδιού• Οι Φίλοι της Μέριμνας• Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) •Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» •Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος».
Αγ. Θωμά 14 Αθήνα 115 27 | Τηλ.: 210 7482690 |  Fax : 210 7482664 | E-mail: info@mazigiatopaidi.gr  http://www.mazigiatopaidi.gr  www.facebook.com/mazigiatopaidi |Twitter/Instagram: @mazigiatopaidi

Περιφέρεια Ηπείρου: Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, ώρα 15:00


Την  Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 15.00 θα πραγματοποιηθεί η ΕΙΔΙΚΗ Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 78 του Ν. 4172/2013, όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει, καθώς και τις διατάξεις των άρθρων 163, 176 και 268 του Ν. 3852/2010, όπως ισχύουν), στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με θέματα Ημερήσιας Διάταξης:
1. Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2020 (εισήγηση: η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού)
2.Ψήφιση Προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ- Πίνακας Στοχοθεσίας Οικονομικών Αποτελεσμάτων) της Περιφέρειας Ηπείρου, οικονομικού έτους 2020 . (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

9η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Νοεμβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Ο. Σταυρακίου 2009 17-11-19/15:00), εκτός έδρας η Αναγέννηση (Πανζαγορισιακός-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 17-11-19/15:00)


ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2019
ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ       
ΩΡΑ: 15:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009          

ΓΗΠΕΔΟ    ΤΣΕΠΕΛΟΒΟΥ   
ΩΡΑ: 15:00

ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ              

Το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 16 Νοεμβρίου  2019
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ (15:00)
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ (15:00)
Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ-Α.Σ. ΑΧΕΡΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ  (15:00)      
Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ  (15:00)
Κυριακή 17 Νοεμβρίου  2019                
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (15:00)
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009  (15:00)
Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟ (15:00)               
Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (17:15) 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων: Όχι «παιχνίδια» με τη βλάχικη διάλεκτο

Έντονη διαμαρτυρία για την προσπάθεια διαφόρων κύκλων εντός και εκτός συνόρων, που μεθοδεύουν την ομογενειοποίηση - τυποποίηση της βλάχικης διαλέκτου*, επιδιώκοντας καθεστώς … «μειονότητας» για τους Βλάχους της Ελλάδας
Με μία έντονη ανακοίνωση, που κοινοποιείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κ.α., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων διαμαρτύρεται έντονα για την προσπάθεια διαφόρων κύκλων εντός και εκτός συνόρων, που μεθοδεύουν την ομογενειοποίηση – τυποποίηση της βλάχικής διαλέκτου, επιδιώκοντας καθεστώς … «μειονότητας» για τους Βλάχους της Ελλάδας.
«Ιστορικά η απουσία γραπτής ενοποιημένης και επίσημης μορφής της γλώσσας δεν σήμαινε ότι αυτή δεν μιλιόταν στις διάφορες περιοχές, με τη μορφή τοπικών διαλέκτων όπως «φαρσερώτικη», «γραμμουστιάνικη», «μετσοβίτικη» κλπ. Η διαπίστωση αυτή καθιστά επιστημονικά επισφαλή την αντιμετώπισή τους ως μίας και ενιαίας «γλώσσας», και κατ’ επέκταση τον κοινό και ενιαίο εγγραμματισμό των διαφορετικών αυτών τοπικών προφορικών διαλέκτων» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΠΟΠΣΒ, που επισημαίνει με νόήμα πως: «δεν είναι πρώτη φορά που επιστήμονες απεργάσθηκαν μακριά από τις τοπικές κοινωνίες και τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, γλωσσολογικά θέματα των Βλάχων» με στόχο τον ετεροπροσδιορισμό τους.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός  59χρονου αλλοδαπού  προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι Ι.ΧΕ όχημα που οδηγούσε ο 59χρονος, έφερε πλαστές πινακίδες, ενώ εντός του ΙΧΕ οχήματος εντοπίστηκε άδεια κυκλοφορίας που δεν αντιστοιχούσε σε αυτή του πλαστού αριθμού πλαισίου και που ήταν καταχωρημένη ως κλαπέν-υπεξαιρεθέν-απωλεσθέν έγγραφο.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η άδεια και το ΙΧΕ όχημα.

Παιδιά: Εφαρμογή για smartphone εντοπίζει οφθαλμοπάθειες στις φωτογραφίες


Μία πρωτότυπη, δωρεάν εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά που επιτρέπει στους γονείς να ανιχνεύσουν σοβαρές παθήσεις στα μάτια των παιδιών τους, δημιούργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Baylor, στο Τέξας.
Η εφαρμογή (app) αναζητά στις φωτογραφίες των παιδιών τα ίχνη από μη φυσιολογικές αντανακλάσεις από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών. Ο χιτώνας αυτός βρίσκεται βαθιά μέσα στο μάτι. Οι μη φυσιολογικές αντανακλάσεις του φωτός από αυτόν είναι υπεύθυνες για την λευκοκορία, η οποία αποτελεί κύριο σύμπτωμα ορισμένων οφθαλμοπαθειών, όπως το ρετινοβλάστωμα.
Όταν η λευκοκορία (ή αλλιώς «άσπρη κόρη του οφθαλμού») είναι εξελιγμένη, γίνεται εύκολα αντιληπτή, αφού η κόρη του ματιού του παιδιού φαίνεται άσπρη στο δυνατό φως (όπως αυτό ενός φλας).
Η νέα εφαρμογή όμως μεγεθύνει αποτελεσματικά τις πρώιμες ενδείξεις της. Έτσι οι γονείς μπορούν να την εντοπίσουν στα μάτια των παιδιών τους σε πιο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής της.
Οι επιστήμονες του Baylor δοκίμασαν την εφαρμογή τους σε χιλιάδες φωτογραφίες παιδιών, ορισμένα από τα οποία είχαν διαγνωστεί αρκετό καιρό μετά τη λήψη τους με διάφορες οφθαλμοπάθειες που προκαλούν λευκοκορία. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η εφαρμογή τους εντόπισε με ακρίβεια τις οφθαλμοπάθειες στο 80% των περιπτώσεων. 
Επιπλέον, οι φωτογραφίες που κρίθηκαν ως ύποπτες είχαν ληφθεί κατά μέσο όρο 1,3 χρόνια πριν από τη διάγνωση των οφθαλμοπαθειών.