Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Το βράδυ της Τρίτης 26 Μαΐου η Αναστάσιμη Ακολουθία


Την Τρίτη 26 Μαΐου θα εορταστεί από την Εκκλησία το Πάσχα. 
Η εγκύκλιος, που εκδόθηκε με την υπογραφή του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής και Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα, Θεοχάρη, έχει σταλεί σε όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια.
Η Εσπερινή Δοξολογία θα πραγματοποιηθεί στη Μητρόπολη της Αθήνας από τις 9 το βράδυ έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, κατά την οποία θα τελεστεί και η Θεία Λειτουργία του Πάσχα. Θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Η Αρχιεπισκοπή προτρέπει να γίνει το ίδιο σε όλες τις εκκλησίες και τις μονές, εφόσον είναι εφικτό.
Έτσι, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο, "θα δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να αναβιώσουν την πασχάλια χαρά, την οποία στερήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού".
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, "Τό βράδυ της Τρίτης 26ης Μαΐου 2020 καί ραν 11ην μ.μ. θά τελεσθε κολουθία το Μεσονυκτικο πως γίνεται τό βράδυ το Μεγάλου Σαββάτου. Στίς 11:45 θά γίνει μετάδοσις το γίου Φωτός καί στίς 12:00 θά τελεσθε κολουθία τς ναστάσεως μέ πανηγυρική κωδωνοκρουσία καί ν συνεχεία ρθρος καί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία το Πάσχα".

Οι Ορίζοντες Ηπείρου ζητούν έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο για το ΕΤΑΗ (Ειδικό Ταμείο Ανασυγκρότησης της Ηπείρου) και Περιφερειακή Διακυβέρνηση Ειδικού Σκοπού


Σήμερα εστάλησαν τρεις διαφορετικές επιστολές στον κ. Καχριμάνη, στον κ. Παργανά και στους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.
Για να εξετάσουμε τη δυνατότητα σύγκλισης έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά η ολοκληρωμένη πρότασή των Οριζόντων Ηπείρου  για την ανασυγκρότηση της Ηπείρου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βασικές συνέπειες που αφήνει πίσω της η πανδημία του covid-19.
Βασικοί άξονες της πρότασης αυτής είναι η δημιουργία ΕΤΑΗ (ειδικού ταμείου ανασυγκρότησης της Ηπείρου) και Περιφερειακή Διακυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Υπουργείο Υγείας: Ένας νέος θάνατος συνολικά 172 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 4 νέα κρούσματα


Ανακοινώνονται 4 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2882, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 627 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1640 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
18 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 5 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
101 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 172 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 51 ήταν γυναίκες (29.7%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 155.037 κλινικά δείγματα.

Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, 
εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό

ΕΜΥ: Μεταβολή του καιρού με βροχές και καταιγίδες


Σύμφωνα με την ΕΜΥ, μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις επόμενες ώρες και  αναμένεται να σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες ενώ τοπικά θα πνέουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 26 βαθμούς, στην Ήπειρο από 11 έως 27, στη Θεσσαλία από 10 έως 26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 25 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.
Την Τρίτη 26 Μαΐου αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Τα φαινόμενα, που πιθανώς θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο, το βράδυ στα δυτικά θα εξασθενήσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου (μέσω Τηλεδιάσκεψης) την Παρασκευή 29 Μαΐου, ώρα 12.00


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

   Σας  καλούμε σε  συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί  στις είκοσι εννέα   (29) του μηνός Μαΐου 2020, ημέρα   Παρασκευή και ώρα 12.00,  ΜΕΣΩ   ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ,   με  θέματα  Ημερήσιας Διάταξης:
Α. 1. Επικύρωση πρακτικών  –αποφάσεων της  7ης /15-5-2020 (μέσω τηλεδιάσκεψης) συνεδρίασης  Περιφερειακού Συμβουλίου.
Β.   1. Έγκριση 2ης  τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2020 (εισήγηση: η Εκτελεστική Επιτροπή).
2. Έγκριση 3ης τροποποίησης προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2020 (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού
3. Συζήτηση σχετικά με  προβολή  και ενέργειες στήριξης του  πρωτογενούς τομέα Π.Η. (εξ αναβολής)
4. Συζήτηση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας
5. Συζήτηση επί του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» (εξ αναβολής)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΓΑΝΑΣ

Το Κεντρικό Μητρώο «σβήνει» τις Αδελφότητες των Αποδήμων!

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία από τους απανταχού Ηπειρώτες
Την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα ζήτησε η «Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία»

Πρόβλημα επιβίωσης και κίνδυνο αφανισμού θα αντιμετωπίσουν  οι Αδελφότητες αποδήμων της Ηπείρου, αλλά και των υπόλιπων περιοχών της χώρας,  με την υποχρεωτική τους ένταξη στο "Κεντρικό Μητρώο Πραγματικού Δικαιούχου".
Πραγματικός δικαιούχος (beneficial owner) θεωρείται κάθε φυσικό πρόσωπο, στο οποίο πραγματικά ανήκει ή το οποίο ελέγχει πραγματικά μία εταιρική οντότητα ή για λογαριασμό του οποίου διεξάγονται συναλλαγές ή δραστηριότητες μιας εταιρίας.
Σκοπός του Κεντρικού Μητρώου είναι η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον πραγματικό δικαιούχο, στο πλαίσιο της διαφάνειας των εταιρικών οντοτήτων και των παρεμφερών νομικών μορφωμάτων, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της χρησιμοποίησής τους για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Στόχος της Ε.Ε. είναι η διασύνδεση των εθνικών Μητρώων Πραγματικών Δικαιούχων μέσω της ευρωπαϊκής κεντρικής πλατφόρμας έως τις 10 Μαρτίου 2021.
Οι Αδελφότητες όμως δεν είναι εταιρίες, έχουν περιορισμένα έσοδα και αυτά από δωρεές, τα οποία διαθέτουν για κοινωφελείς σκοπούς. Τις απαρτίζουν εθελοντές, που με μεγάλη δυσκολία συμμετέχουν και αυτοί τα τελευταία χρόνια.
Άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορούν και δεν πρέπει να ενταχθούν σ' αυτό το πλαίσιο. Διαφορετικά θα διαλυθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ήδη εγκαταλελειμμένα χωριά.
Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος ο πρόεδρος της  Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Μάκης Κιάμος,  σε συνάντηση με τον Ηπειρώτη Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, έθεσε ως πρωταρχικό θέμα την επίλυσή του.
Ο κ. Κ. Τασούλας, αντιλαμβανόμενος τις επιπτώσεις που θα προκληθούν, ζήτησε από την Π.Σ.Ε. να διαμορφώσει υπόδειγμα αιτιολογικής έκθεσης και νομική-φοροτεχνική διατύπωση, προκειμένου να ψηφιστεί νόμος από τη Βουλή που να απαλλάσσει τα αποδημικά Σωματεία από τέτοιες δυσβάσταχτες υποχρεώσεις. Η ΠΣΕ ανταποκρίθηκε και αναμένει τις ενέργειες της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: https://www.proinoslogos.gr/

Ιωάννινα: Δύο συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών, παράνομη οπλοκατοχή, απείθεια και αντίσταση


Συνελήφθησαν μετά τα μεσάνυκτα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, κατηγορούμενοι  -κατά περίπτωση- για κατοχή ναρκωτικών, παράνομη οπλοκατοχή, απείθεια και αντίσταση.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στους δύο κατηγορούμενους βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν:
στον πρώτο, δύο συσκευασίες με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους (8,96) γραμμαρίων,
στον δεύτερο, μία συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (2,7) γραμμαρίων καθώς και ένας σουγιάς, συνολικού μήκους 15,5 εκατοστών.
Σημειώνεται ότι ο πρώτος κατηγορούμενος αρχικά αρνήθηκε τον έλεγχο και απώθησε τον αστυνομικό που επιχείρησε να τον ελέγξει.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Νέα παράταση έως 15 Ιουνίου 2020 για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων


Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι: Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων περιόδου 2020/2021 στα πλαίσια του Καν. (ΕΕ) 1308/2013, παρατείνεται από τις 25 Μαΐου στις 15 Ιουνίου 2020.
Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων που είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Στο Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020" έργα αποχέτευσης στους Δήμους Νικ. Σκουφά και Ζίτσας


Την ένταξη δύο ακόμη έργων αποχέτευσης ακαθάρτων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», (Άξονα Προτεραιότητας: Προστασία Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη),   υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Το ένα  θα υλοποιηθεί από το Δήμο Νικολάου Σκουφά και το δεύτερο από το Δήμο Ζίτσας.
Συγκεκριμένα:
Το έργο του Δήμου Νικολάου Σκουφά, αφορά τα «δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμών Αμφιθέας και Αγίου Ταξιάρχη» με τη συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη να  ανέρχεται σε 3.197.162,54  ευρώ. Προβλέπεται να κατασκευαστούν 9.283 μ., αγωγοί  προκατασκευασμένα φρεάτια και 5 τεμ. Αντλιοστασίων. Τα ακάθαρτα  θα καταλήγουν στην Ε.Ε.Λ. Κομποτίου η οποία είναι εγκεκριμένη και υπό κατασκευή. 
Το έργο στο Δήμο Ζίτσας, αφορά τη β΄ φάση του «δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Δ.Κ. Ελεούσας», με τη συνολική
δημόσια επιλέξιμη δαπάνη να ανέρχεται σε 2.037.148,06 €.  Περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων συνολικού μήκος 7.720 μ, την κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων, φρεατίων, δύο   Αντλιοστασίων, κατασκευή δύο καταθλιπτικών αγωγών, συνολικού μήκους 455 μ. κ.α. Το δίκτυο θα συνδεθεί με το υφιστάμενο της Ελεούσας από το οποίο θα γίνεται μεταφορά στην ΕΕΛ της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων για την κατάλληλη επεξεργασία και την τελική διάθεσή τους. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Παρέμβαση της Μαρίας Κεφάλα για τη λειτουργία μαστογράφων στις δημόσιες δομές Υγείας των Ιωαννίνων


Τέλος στην πολύμηνη ταλαιπωρία και αναμονή, επιχειρεί να βάλει η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα, με παρέμβασή της στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αναφορικά με τη λειτουργία  μαστογράφων στις δημόσιες δομές Υγείας των Ιωαννίνων.  Είναι προφανής η ανάγκη άμεσης λύσης στο πρόβλημα αυτό, καθώς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και μόνο,  που διαθέτει σήμερα ψηφιακό μαστογράφο η αναμονή για την εξέταση φτάνει τα δύο έτη, με ότι αυτό συνεπάγεται. 
Οι δημόσιες δομές Υγείας των Ιωαννίνων δέχονται καθημερινά πολλαπλάσιο αριθμό ασθενών καθώς προσέρχονται για εξετάσεις και θεραπεία από ολόκληρη την Βορειοδυτική Ελλάδα, αλλά και τη γείτονα Αλβανία. Δεδομένων αυτών των στοιχείων η Βουλευτής Ιωαννίνων ζητά από τον Υπουργό Υγείας να παρέμβει δυναμικά με πρωτοβουλίες και ενέργειες, ώστε οι δημόσιες δομές Υγείας,  Νοσοκομεία και Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων να μπορούν να εξυπηρετούν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, ώστε η επικίνδυνη και ψυχοφθόρα αναμονή να περιοριστεί σημαντικά. 

Μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου τα μαθήματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία


Δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα

Η υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν από τη Δευτέρα δημοτικά και νηπιαγωγεία.
Τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου.
Συνολικά για τους εκπαιδευτικούς το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιουνίου, έως τότε θα παραταθούν και οι συμβάσεις των αναπληρωτών.
Προβλέπονται έως 15 μαθητές στο κάθε τμήμα, με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία.
Αν οι μαθητές είναι παραπάνω θα λειτουργούν εκ περιτροπής δύο υποτμήματα, αν όχι το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.
Για την ώρα, όπως είπε η υπουργός, για την ώρα δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα.
Τα παιδιά θα βγαίνουν διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες, ενώ ισχύει απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.
Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία.
Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.
«Σχεδόν 3 μήνες τώρα εργαζόμαστε συλλογικά, Πολιτεία και εκπαιδευτική κοινότητα, για να προσαρμόσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία στα νέα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης. Τώρα κάνουμε ένα ακόμη βήμα» σημείωσε η κα Κεραμέως, παραθέτοντας έξι παράγοντες στους οποίους βσίστηκε η απόφαση επαναλειτουργίας των νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020:

Γονική αποξένωση: όταν ο ένας γονέας χειραγωγεί το παιδί του για να απορρίψει τον άλλο γονέα

Φωτογραφία: cottonbro / pexels.com
Η γονική αποξένωση που προέρχεται από την προσκόλληση, είναι μία πολύπλοκη και επιβλαβής δυναμική μέσω της οποίας ένας γονιός χειραγωγεί τα παιδιά του ώστε να απορρίπτουν και να περιφρονούν τον άλλο γονιό.

Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σύμπτωμα της ναρκισσιστικής διαταραχής και προκαλεί ανησυχία στον κλινικό ψυχολόγο ως προς την υγιή ανάπτυξη του παιδιού.
Ορισμός της γονικής αποξένωσης
Η γονική αποξένωση μπορεί να περιέχει τα παρακάτω συμπτώματα:
  • Την καταστολή της φυσιολογικής λειτουργικότητας του συστήματος προσκόλλησης του παιδιού
  • Σχέση αντιστροφής ρόλων, όπου το παιδί χρησιμοποιείται για να ικανοποιήσει τις συναισθηματικές και ψυχολογικές ανάγκες του ενός γονιού (του γονιού με τον οποίο έχει γίνει η «συμμαχία» και είναι ο «αγαπημένος»).
  • Συμπτώματα ναρκισσιστικής και / ή οριακής διαταραχής προσωπικότητας μπορεί επίσης να παρουσιαστούν στο παιδί, προκαλώντας έντονη κλινική ανησυχία για την υγιή ανάπτυξή του.
  • Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο παιδί μπορεί να είναι μόνο προϊόν των πρακτικών της «παθογενούς ανατροφής» και δεν αναδύονται ταυτόχρονα ή εξαιτίας λόγων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.
Οι ρόλοι στη δυναμική της γονικής αποξένωσης μέσω της προσκόλλησης
Στη δυναμική της αντιστροφής των ρόλων, οι παρακάτω ρόλοι έχουν αναγνωριστεί:
  • Παθογενής γονέας: Ο γονιός που χειραγωγεί ψυχολογικά το παιδί για να υποτιμήσει και να απορρίψει τον στοχοποιημένο γονέα.
  • Στοχοποιημένο παιδί: Το παιδί μέσα σε ένα οικογενειακό σύστημα το οποίο έχει επιλεγεί από τον παθογενή γονέα.
  • Στοχοποιημένος γονέας: Ο γονιός που λειτουργεί μέσα στο «φυσιολογικό φάσμα» και είναι συναισθηματικά διαθέσιμος, ο οποίος είναι το «θύμα» της ιστορίας. Είναι ο γονιός που γίνεται ο «αποδιοπομπαίος τράγος».

8 δεδομένα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον καταρράκτη


Ο καταρράκτης είναι μία από τις συχνότερες οφθαλμικές παθήσεις στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι ηλικίας άνω των 65-70 ετών πάσχουν από αυτόν, καθώς και ότι στην Ευρώπη χειρουργούνται ετησίως περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια ασθενείς για να απαλλαγούν από τη μείωση της όρασης που τους προκαλεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat).
«Είναι ενδιαφέρον ότι σε χώρες όπως η Γαλλία πραγματοποιούνται 1 εκατομμύριο επεμβάσεις ετησίως (μία για κάθε 67 άτομα του γενικού πληθυσμού), ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μόλις 70.000 έως 80.000 ανάλογες επεμβάσεις, που αντιστοιχούν σε λιγότερες από τις μισές», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης (NYU Medical School). «Το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπολείπονται οι οφθαλμολογικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να αναλογούν, για την βελτίωση της όρασης και της συναφούς ασφάλειας και ποιότητας ζωής για τους Έλληνες συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας».
Παρότι ο αριθμός των επεμβάσεων είναι σχετικά μικρός, το επίπεδο των επεμβάσεων είναι υψηλό. «Στη χώρα μας, η επέμβαση καταρράκτη πραγματοποιείται με εξαιρετική τεχνολογία και τεχνογνωσία από πολλές κρατικές και ιδιωτικές μονάδες, όπως οι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας που έχουν επίπεδο παραμονής στον επεμβατικό χώρο 1-2 ωρών», τονίζει ο Δρ. Κανελλόπουλος. Και συμπληρώνει: «Η επιστημονική μας ομάδα διακρίθηκε παγκοσμίως, όταν "έσπασε" το μέχρι τότε όριο τομής της επέμβασης και από τα 2,5 χιλιοστά το έφερε στα 1,6 χιλιοστά. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο της Οφθαλμολογίας στην Ελλάδα και την παγκόσμια θέση που διατηρεί σε καινοτομίες».
Μολονότι ο καταρράκτης είναι πολύ συχνός, πολλά δεδομένα γι' αυτόν δεν είναι ευρέως γνωστά. Ο Δρ. Κανελλόπουλος παραθέτει μερικά από τα πιο σημαντικά.
1. Δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος καταρράκτη.
Στη διάρκεια της ζωής μας, ο φυσικός φακός του ματιού που βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του, αρχίζει σταδιακά να χάνει τη διαύγειά του. Η αδιαφάνεια αυτή είναι η έναρξη του καταρράκτη, ο οποίος όμως διαγιγνώσκεται όταν το θόλωμα του φυσικού φακού αρχίζει να προκαλεί συμπτώματα που αντιλαμβάνεται ο ασθενής. Αυτό συνήθως παρατηρείται σταδιακά στις ηλικίες άνω των 50 ετών.