Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου εγκαινίασε το Κέντρο Υποστήριξης Δανειοληπτών

Σήμερα έγιναν τα εγκαίνια του Κέντρου Υποστήριξης Δανειοληπτών από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου.
Η εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να βοηθήσει τους πολίτες που έχουν αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους, οδήγησε στη θεσμοθέτηση της Ειδικής Γραμματείας Δανειοληπτών.
Το Κέντρο παράσχει δωρεάν ενημέρωση και νομική υποστήριξη σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Η συνεργασία και η αρωγή του Δήμου της πόλης μας και προσωπικά του Δημάρχου για τη στέγαση και τον εξοπλισμό του Κέντρου υπήρξε πολύτιμη.

Επίσκεψη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Γιάννη Καραγιάννη στις εγκαταστάσεις της Dimstel strom

Τις εγκαταστάσεις της DIMSTEL STROM ΑΒΕΕ στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων επισκέφτηκε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, συνοδεύοντας τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Γιάννενα για τη συμμετοχή του στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Ήπειρο.
Η Dimstel είναι μία ελληνική βιομηχανία στρωμάτων και προϊόντων ύπνου με εξαγωγικό προσανατολισμό, με απόλυτα καθετοποιημένη παραγωγή, εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας σε όλα τα στάδια παραγωγής και εξειδικευμένο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) που την καθιστά, από απόψεως όγκου καθετοποιημένης παραγωγής, την μεγαλύτερη βιομηχανία στρωμάτων της ελληνικής αγοράς.

Ο κ. Καραγιάννης σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ σημείωσε: "Οι σύγχρονοι Ηπειρώτες επιχειρηματίες έχουν τον δικό τους τρόπο να αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση, επενδύοντας στον τόπο τους σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και πλούτο στη χώρα τους, πραγματοποιώντας εξαγωγές και καινοτομώντας σε μεθόδους, μέσα παραγωγής και προϊόντα".

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Κέρδος το αναπτυξιακό συνέδριο για την Ήπειρο

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε κατά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών ότι αποτελεί κέρδος για την Ήπειρο το Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και  κάλεσε όλους να συνεργαστούν για τις ανάγκες του τόπου.
Ο περιφερειάρχης, αφού χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη λαϊκή ρήση, ότι «είναι κέρδος και η σκόνη που οι πελάτες αφήνουν στο μαγαζί» τόνισε, πως η παρουσία των υπουργών και του πρωθυπουργού θα έχει θετικό αποτέλεσμα για την περιοχή.
Ο κ. Καχριμάνης παράλληλα, έστειλε μήνυμα πως «μόνο όλοι μαζί, μπορούμε να αγωνιστούμε, να περάσουμε το ποτάμι και να μην πνιγούμε».

Επίσκεψη στην Περιφέρεια του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου

Την Περιφέρεια Ηπείρου επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, με την ευκαιρία της διεξαγωγής του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.
Τον Υπουργό ενημέρωσε για θέματα που αφορούν την Περιφέρεια και σχετίζονται με το Υπ. Οικονομίας ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης. Μεταξύ άλλων από τον Περιφερειάρχη τέθηκε η πορεία ανάπτυξης και διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020»,  με ειδική αναφορά στα έργα περιβάλλοντος, υποδομών και οδικών συνδέσεων, ως επίσης και στην αξιοποίηση άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως το «HELENA».
Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης στην σπουδαιότητα ολοκλήρωσης των οδικών αξόνων που αφορούν την Ήπειρο, όπως τον Ε65, την σύνδεση Ιόνιας Οδού με Πρέβεζα, τον παραλιακό οδικό άξονα, τις οδικές συνδέσεις προς Αλβανία κ.α..
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης (αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Περιβάλλοντος) κ. Τ. Καλογιάννη, η Αντιπεριφερειάρχης (αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης) κ. Παν. Μητροκώστα, ενώ τον Υπουργό συνόδευαν οι βουλευτές Ιωαννίνων κ.κ. Ι. Στέφος, Μ. Τζούφη, Ι. Καραγιάννης.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Ο ΟΑΕΔ έδωσε παράταση έξι μηνών για τις ρυθμίσεις των δανείων του πρώην ΟΕΚ

Η προθεσμία εξέπνεε στις 25 Οκτωβρίου 2017

Παράταση έξι μηνών έδωσε ο ΟΑΕΔ για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών των οικιστών του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΚ) με οριστικά παραχωρητήρια.
Ειδικότερα, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής στο portal του Οργανισμού έως 25 Απριλίου 2018.
Η προηγούμενη προθεσμία εξέπνεε στις 25 Οκτωβρίου του 2017.
Η απόφαση έχει στόχο την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των δικαιούχων, προκειμένου οι οικιστές να μπορέσουν να ωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους, βάσει της Υπουργικής Απόφασης 13097/661/13.04.17, και να εξασφαλίσουν τη νέα ενιαία, ανά την επικράτεια, τιμή μονάδας παραχώρησης των εργατικών κατοικιών, η οποία έχει ορισθεί στα 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να προσκομίσουν στην αρμόδια υπηρεσία τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προς επαλήθευση των δηλούμενων στοιχείων, ώστε να οριστικοποιηθεί η καταχώρηση της αίτησης τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό του ΟΑΕΔ 11320.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Για ποια ανάπτυξη μιλάτε; Πώς και για ποιον;

Με αφορμή το λεγόμενο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης που διεξάγεται αυτές τις μέρες στα Γιάννενα, τονίζουμε και υπενθυμίζουμε ότι για μια σοβαρή συζήτηση, που ούτως ή άλλως έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, οι ελάχιστες προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι να έχουμε ξεκαθαρίσει πιο πριν:
1. Ποιες είναι οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας;
2. Ποιες είναι οι διαχρονικές σχέσεις εξάρτησης από ξένα και εγχώρια κέντρα εξουσίας;
3. Με μια ουσιαστικά ανύπαρκτη Αγροτική Πολιτική μέχρι σήμερα, διότι η πολιτική τάξη της χώρας δεν έδινε και δεν δίνει την απαιτούμενη σημασία στην πρωτογενή παραγωγή, ποια είναι τα άμεσα και επιτακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερης αυτάρκειας της χώρας;
4. Τι σχεδιάζεται να γίνει με τις βασικές υποδομές ανάπτυξης (σιδηρόδρομος, φυσικό αέριο, αεροδρόμια, κάθετοι άξονες των αυτοκινητοδρόμων κ.λ.π.) μετά την καθυστερημένη παράδοση της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού, δεδομένου ότι οι υποδομές είναι προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων;
5. Ποιες οι “έξυπνες” κατευθύνσεις στον Τουρισμό, ώστε να έχουμε ποιοτική και όχι μόνο ποσοτική αύξηση;
Χωρίς τα παραπάνω, η όποια συζήτηση γίνεται, είναι άνευ αντικειμένου και αποτελεί μια ακόμη φλύαρη φιέστα της περιφερειακής και κεντρικής εξουσίας, την ώρα που η χώρα καταστρέφεται με την μεθοδευμένη φτωχοποίηση, την ανεργία, την υποαπασχόληση, τα λουκέτα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τις συντάξεις πείνας, την εξαθλίωση, τις αυτοκτονίες.
Για ποια ανάπτυξη γίνεται η συζήτηση; Της υπερφορολόγησης των πάντων, του ξεπουλήματος του Δημόσιου Πλούτου της χώρας (λιμάνια, τρένα, αυτοκινητόδρομοι, ορυκτός πλούτος, ενέργεια, επικοινωνίες κλ.π.), της διάλυσης του κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία, πρόνοια) και των πλειστηριασμών προς όφελος του τραπεζο-κλεπτικού κεφαλαίου;
Σε μια χώρα που, επισήμως, ξένοι αποφασίζουν και ξένοι «επιτρέπουν» τις επιλογές, ποιά ανάπτυξη μπορείτε να σχεδιάσετε όταν η χώρα είναι υπό έλεγχο και ουσιαστικά λειτουργεί ως αποικία χρέους.
Φαίνεται όμως πως ούτε οι ξένοι ούτε οι εγχώριοι εξουσιαστές θέλουν την πραγματική ανάπτυξη αυτής της χώρας. Η «μη ανάπτυξη» είναι στρατηγική τους επιλογή. Η καταστροφή είναι διαχρονική αφού η πολιτική τάξη της χώρας είναι ενιαία και αδιαίρετη.
Οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από ψευδεπίγραφες «γέφυρες ανάπτυξης», δεν έχουν ανάγκη από άλλες φιέστες!

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
-ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΕΥΤΟΠΙΑ»
-ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ «Αντι-δρώ»

-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Άρτα: Ο Γ.Γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες ανακοίνωσε την ένταξη των έργων στο ΠΔΕ 2017 για τον Ν. Άρτας

Την Κυριακή 22/10/2017 πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Π.Ε. Άρτας σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Γ.Γ. Υποδομών, Γιώργος Δέδες, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς και οι Δήμαρχοι του Δ. Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, του Δ. Νικ. Σκουφά, Ευστάθιος Γιαννούλης, του Δ. Κεντρικών Τζουμέρκων, Μαρίνος Γαρνέλης και του Δ. Γεωργ. Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε διεξοδική συζήτηση για την πορεία των έργων υποδομών στον Ν. Άρτας και ο κ. Δέδες έκανε αποτίμηση και απολογισμό των έργων που ήδη έχουν δρομολογηθεί στον Νομό από πιστώσεις προηγούμενων ετών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στη συνέχεια ιεραρχήθηκαν και προκρίθηκαν ως σημαντικότερα για να χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ του 2017 τα παρακάτω έργα:
•  Βελτίωση και άρση επικινδυνότητας της Οδού Καταρράκτης – Βουργαρέλι  (Β’ φάση - από Ι. Μ. Αγίου Κοσμά μέχρι Βουργαρέλι), με προϋπολογισμό 5.000.000 Ευρώ.  Πρόκειται για δρόμο δασοτουριστικής ανάπτυξης για τη σύνδεση ανατολικών - δυτικών Τζουμέρκων.
•  Βελτίωση της Οδού Φράξου Καστανιάς – Τετρακώμου, με προϋπολογισμό 6.500.000 Ευρώ. Αφορά  διαδημοτική οδική σύνδεση 6,8 χλμ. ο οποίος συνδέει τους Δήμους Κ. Τζουμέρκων και Γ. Καραϊσκάκη.
• Αλιευτικό καταφύγιο της Κόπραινας, με προϋπολογισμό 2.740.000 Ευρώ. Ο λιμένας θα εξυπηρετήσει τα μικρά επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη των οικισμών της περιοχής.

Συνελήφθη 37χρονος ημεδαπός στην Ιόνια Οδό, ο οποίος μετέφερε με Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, πέντε μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη, χθες (22-10-2017) το πρωί στο 178ο χιλιόμετρο της Ιόνιας Οδού (κοντά στα διόδια Τερόβου), από αστυνομικούς της Ομάδας Συνοριακής Δράσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, ένας 37χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά πέντε μη νόμιμων μεταναστών.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 37χρονος, διαπιστώθηκε ότι αυτός προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας, πέντε υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 36, 46, 20, 21 και 24 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο των στοιχείων των μη νόμιμων αλλοδαπών, προέκυψε ότι σε βάρος τριών εξ αυτών εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.
Κατασχέθηκε το Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δωδώνης.

Οι οχυρές θέσεις και τα κρυφά πολυβολεία του 1940

Πολυβολείο-Βροντισμένη
Το αμυντικό πέταλο στη ζώνη αντιστάσεως Ελαία-Καλαμάς, ορίζονταν από το γυμνό ύψωμα της Γκραμπάλας στη μια άκρη και δια μέσου Ασόνιστας, Βελλάς, Χρυσόραχης, Βροντισμένης, Ρεπετίστας, Τσιούρανης, Σωσίνου κατέληγε στη Μονή του Αγίου Αθανασίου.
Όλο το μήκος αυτού του πετάλου ήταν ανασκαμμένο από πυροβολεία, πολυβολεία, ολμοβολεία  και οφιοειδή χαρακώματα, ενώ το χαμηλότερο σημείο του διέτρεχε η αντιαρματική τάφρος.
Τα έργα αυτά έγιναν υπό την επίβλεψη του Προέδρου της επιτροπής οχυρώσεως της Μεραρχίας, Συνταγματάρχου Μαυρογιάννη Παναγιώτη, με ελάχιστες πιστώσεις και κυρίως με την εθελοντική εργασία των φτωχών κατοίκων των χωριών της περιοχής. 
Βροντισμένη, τοιχία χαρακωμάτων
Όλα αυτά, με το πέρασμα του χρόνου, επιχωματώθηκαν με φερτές ύλες από τις βροχές και θάφτηκαν κάτω από την πυκνή βλάστηση, χαρακτηριστικό γνώρισμα των γύρω από την κοιλάδα του Καλαμά βουνών και υψωμάτων.
Μαζί με αυτά θάφτηκε και η νεώτερη ιστορία αυτού του τόπου αφού τίποτε δυτικά του Καλαμά δεν θυμίζει της θυσίες των αγωνιστών του 1940, παρά μόνο ο Καλαμάς, το Καλπάκι, η Γκραμπάλα και κάποια χωριά όπως αναφέρονται στα βιβλία της ιστορίας. 
Πολυβολείο Αγίου Αθανασίου, οπή εξόδου πολυβόλου
Πριν ακόμη αρχίσει ο πόλεμος, ο αμυντικός τομέας της Μεραρχίας, κατανεμήθηκε στους τομείς Νεγράδων - Καλαμά – Θεσπρωτίας, για την καλύτερη ενάσκηση της διοικήσεως, οι οποίοι υποδιαιρούντο σε υποτομείς. Ένας από αυτούς τους υποτομείς που υπαγόταν στον τομέα Καλαμά (έδρα Ζίτσα) ήταν και ο υποτομέας Γκρίμπιανη, σήμερα Αρετής.
Στον υποτομέα αυτόν ήταν ταγμένο το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων Λαμίας, με Διοικητή το Συνταγματάρχη Ασημακόπουλο, δύο λόχοι πολυβόλων του 2ου  τάγματος πολυβόλων υπό τον Αντισυνταγματάρχη Ζωίδη από την Αρίστη που έπεσε αργότερα στην Πρεμετή και τρεις ορειβατικές πυροβολαρχίες υπό τον Ταγματάρχη πυροβολικού Κωστάκη Δημήτριο, από την Μπεστιά Ιωαννίνων
Τσιούρανη, είσοδος πολυβολείου
Δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει το πέρασμα και την προσφορά του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων Λαμίας στα χωριά του Άνω Καλαμά, όπως δεν υπάρχει και δεν θυμίζει τίποτα το πέρασμα του Κωστάκη με την πλούσια πολεμική του δράση.
Από το παρατηρητήριό του που ήταν στην κορυφή του Σιάστη με τις ακριβείς συντεταγμένες που έδινε στους πυροβολητάς διά της ανυψώσεως της χειρός (γροθιά) σκορπούσε τον όλεθρο.
Στα όρια του Δήμου Άνω Καλαμά έπεσαν 18 άνδρες από τις κοινότητες του Δήμου και 26 Αξιωματικοί και οπλίτες του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων. 
Τσιούρανη, εσοτερικό πολυβολείου
ΤΑ ΠΟΛΥΒΟΛΕΙΑ
Το αμυντικό σύστημα στην ευρύτερη περιοχή βασίστηκε στην ύπαρξη των ορυγμάτων και των πολυβολείων καθώς επίσης και των αντιαρματικών τάφρων.
Τα πολυβολεία ήταν σκαμμένα με σφυρί και καλέμι σε επιλεγμένα βράχια της αμυντικής τοποθεσίας. 
Oπή εξόδου πολυβόλου, από το εσωτερικό πολυβολείου
``Επίσης κατεσκευάσθησαν πολυβολεία μετά σκεπάστρων εκ φυσικής ξυλείας, αρκούσης ανθεκτικότητος.
Ιδιαιτέρως εις τα βραχώδη υψώματα όπου το έδαφος δε προσεφέρετο δι` εκσκαφάς ανωρύχθησαν εντός των βράχων, κατόπιν παρατεταμένης και επιπόνου εργασίας, υπο ειδικών τεχνητών μετακληθέντων εξ Αθηνών, ισχυρά πολυβολεία ανθεκτικότητας ίσης προς τα μόνιμα τοιαύτα, μετά δύο θυρίδων και υπογείου εισόδου. Κατεσκευάσθησαν επίσης υπόγεια στέγαστρα επι της της γραμμής μάχης ενισχυμένα και ανθεκτικά δια την κάλυψιν των ανδρών του Πεζικού από της βολής του εχθρικού πυροβολικού και του βομβαρδισμού αεροπλάνων.``
(Απόσπασμα από το μνημειώδες έργο ``Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣΑ``, εκδ.1953, του Χαράλαμπου  Κατσιμήτρου, διοικητή της VIII Μεραρχίας Πεζικού την περίοδο του πολέμου 1940-41) 
Λεπροβούνι, διάδρομος προσέγγισης 
χώρου πολυβόλων, εντός βράχου
Αυτά τα πολυβολεία πρέπει να αξιοποιηθούν και να αναδειχτούν ως ιστορικά μνημεία με έργα προσέγγισης και ανάπλασης των γύρω χώρων και να αποτελέσουν μέρος μιας ολοκληρωμένης μελέτης, που θα περιλαμβάνει την ευρύτερη ζώνη αντιστάσεως, αμυντικό πέταλο Ελαίας-Καλαμάς.    

Στην περιοχή του Παρακαλάμου και στη ευρύτερη περιοχή   εντοπίστηκαν και φωτογραφήθηκαν όλα τα πυροβολεία που υπήρξαν   στη διάρκεια των επιχειρήσεων του `40 και είναι στις τοποθεσίες:
Τσιούρανη, Ρεπετίστα, Λεπροβούνι, Βορώνι, Σιάστη, Βροντισμένη     

Ιδού πως περιγράφει, στο βιβλίο του με τον τίτλο ``Εγώ εκτύπησα την Ελλάδα``,  ο Ιταλός Αρχιστράτηγος Βισκόντι Πράσκα την αποτελεσματική δράση και άμυνα των πολυβολείων κατά τη διάρκεια της 31ης Οκτωβρίου του 1940 :
``Πυροβολαρχίαι εντός σπηλαίων, τας οποίας δεν κατόρθωσε να ανακαλύψει ούτε η επίγειος ούτε η εναέριος παρατήρησις, έπληττον τα τμήματα εις τα σημεία της αναγκαστικής διαβάσεώς των ή επί των ακαλύπτων σημείων τα οποία δεν ήτο δυνατόν να αποφευχθώσι και προεκάλουν πολλά θύματα, βάλλουσαι προς όλας τας κατευθύνσεις, κατά του μετώπου και κατά των πλευρών των στρατευμάτων μας``
(Απόσπασμα από το μνημειώδες έργο ``Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣΑ``, εκδ.1953, του Χαράλαμπου  Κατσιμήτρου, διοικητή της VIII Μεραρχίας Πεζικού την περίοδο του πολέμου 1940-41)

Επιμέλεια-Φωτογραφίες: Tasos Kastanis

Δυο συλλήψεις για παράνομο κυνήγι στην περιοχή της Άρτας


Στη σύλληψη δύο ατόμων προχώρησαν  οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Ε’ ΚΟΗ στην περιοχή της Άρτας.
Στην πρώτη περίπτωση, το πρωί της Δευτέρας στη θέση «Παλιούρα» Συκιών του Δήμου Νικολάου Σκουφά, κλιμάκιο Θηροφυλάκων κατά τη διενέργεια περιπολίας εντόπισε δύο άτομα να ασκούν κυνήγι πτερωτών θηραμάτων (τσίχλες), κάνοντας χρήση ηχομιμητικής συσκευής.
Οι Θηροφύλακες δήλωσαν την ταυτότητά τους στα δύο άτομα, τα οποία όμως τράπηκαν σε φυγή, εγκαταλείποντας στο σημείο τη συσκευή, ένα μαχαίρι, φυσίγγια κυνηγετικού όπλου και εννέα (9) τσίχλες τις οποίες είχαν θηρεύσει.
Σε έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκε ένα Ι.Χ αγροτικό όχημα, στο οποίο μετά την πάροδο μερικών ωρών εμφανίστηκε το ένα από τα δύο άτομα, το οποίο αναγνωρίστηκε από τους Θηροφύλακες και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.
Στη δεύτερη περίπτωση, μία ημέρα μετά, το πρωί της Τρίτης 18 Οκτωβρίου, κλιμάκιο Θηροφυλάκων εντόπισε στη θέση «Πρόχωμα» στο Νεοχωράκι του Δήμου Νικολάου Σκουφά, ένα άτομο, σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας του, να επισκευάζει και να επιτηρεί παγίδες (θηλιές) για αγριόχοιρους.

Συνολικά, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 14 αυτοσχέδιες θηλιές, και ένα κυνηγετικό όπλο, που ήταν παραποιημένο, ενώ το άτομο συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.

Εξιχνίαση κλοπής κινητού τηλεφώνου από 47χρονη ημεδαπή στην Ηγουμενίτσα

Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος 28χρονης ημεδαπής

Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, κλοπή κινητού τηλεφώνου από 47χρονη ημεδαπή στην Ηγουμενίτσα.
Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 28χρονης ημεδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η 28χρονη, το απόγευμα της 04-08-2017 σε εμπορικό κατάστημα στην πόλη της Ηγουμενίτσας, αφαίρεσε από 47χρονη ημεδαπή, ένα κινητό τηλέφωνο.
Το κλεμμένο κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε στην κατοχή της 28χρονης κατασχέθηκε και αποδόθηκε στην ιδιοκτήτριά του.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Υπέρταση: Το φυσιολογικό βάρος κρατά την πίεση χαμηλά

Καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης διαδραματίζει η διατήρηση ενός υγιούς βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) για την υπέρταση, που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβρη στο Σαν Φρανσίσκο.
«Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί ένα από τους πέντε κύριους παγκόσμιους κινδύνους θνησιμότητας και δυστυχώς τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες η πίεση αίματος των περισσότερων ενηλίκων είναι υψηλότερη από το ιδανικό επίπεδο. 
Μαζί με τη χρήση καπνού, τον σακχαρώδη διαβήτη, τη σωματική αδράνεια και το υπερβολικό βάρος /παχυσαρκία ευθύνεται για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων», σημειώνει ο κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος, Καρδιολόγος-Αρχίατρος ε.α., Επιστημονικός Διευθυντής του Ιδιωτικού Πολυϊατρείου Ηλιούπολης, και μας εξηγεί περαιτέρω: «Για να χαρακτηριστεί ένα άτομο υπερτασικό θα πρέπει η συστολική αρτηριακή πίεση να είναι ίση ή μεγαλύτερη από 140 mm Hg και η διαστολική ίση ή μεγαλύτερη από 90 mm Hg. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αλλάζει τη δομή των αρτηριών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκλησης πλήθους ασθενειών. Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για υπέρταση είναι η διατροφή που περιέχει υψηλές ποσότητες νατρίου και χαμηλές καλίου, η έλλειψη βιταμίνης D, η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης και η παχυσαρκία».

Δύο συλλήψεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 40 και 29 ετών, προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Παρακάλαμος: Ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά διοργανώνει πάρτι στο “PLEGMA” cafe bar, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου

Ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά διοργανώνει πάρτι για οικονιμική ενίσχυση της ομάδας στο “PLEGMA” cafe bar, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου.

Η λίστα με τις ηλεκτρικές πληρωμές (αποδείξεις) που εξασφαλίζουν το αφορολόγητο για φέτος

Για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ οι φορολογούμενοι, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να έχουν καλύψει φέτος ένα ποσοστό του εισοδήματος τους με δαπάνες που γίνονται με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα.
Όταν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.
Παράδειγμα:
Φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ, πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.000 ευρώ.
Στη διαφορά των 500 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 110 ευρώ.
Για να αποφύγουν οι φορολογούμενοι  την πληρωμή έξτρα φόρου, καλό θα είναι να ελέγξουν από τώρα, μέσω των τραπεζών τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικό χρήμα ανάλογα με τα εισοδήματα τους.
Η λίστα με τις e-αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα.
Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.
Αναλυτικά η λίστα με τις ηλεκτρικές πληρωμές
Η λίστα των δαπανών με e-αποδείξεις που εξασφαλίζουν για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες την έκπτωση φόρου περιλαμβάνει:
•Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, χυμοί, νερό, αναψυκτικά κλπ.
•Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Αλκοολούχα, οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά, μπύρες, καπνός, τσιγάρα, πούρα, πουράκια.

Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Βίτσας: Γιορτή τσίπουρου το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, ώρα 5:00 μ.μ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Βίτσας διοργανώνει τη « Γιορτή τσίπουρου» το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, ώρα 5:00 μ.μ..

Ανδρέας Ρίζος: «Το Διπλοκάγκελο στους Μελισσουργούς Άρτας, την αετοφωλιά των Τζουμέρκων»

Ο χαιρετισμός  του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Δόση, στην παρουσίαση του βιβλίου, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, τη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών.   
Τέτοια ώρα ήταν εψές, τέτοια και παραπροψές
 Τέτοια και παραπροψές, στο χορό που χόρευαν.
Στο χορό που χόρευαν όλο αγόρια και παιδιά.
Όλο αγόρια και παιδιά και κορίτσια ανύπαντρα …
Συ που σέρνεις το χορό, κάμε διπλοκάγκελο.
Κάμε διπλοκάγκελο, κάμε καγκελίσματα …
Είπαν πολλοί, με πικρία, πως από τη λαϊκή μας παράδοση απέμειναν μόνον οι χοροί. Και λησμονούν πως ο χορός, όπως και το τραγούδι ήταν πάντα και θα μείνουν ως τα πιο σημαντικά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης.
Και τούτο γιατί ο χορός άνθισε πριν ανθίσει ο άνθρωπος: στα έντομα, στα πουλιά, στα ζώα κάθε είδους, και ακόμη γιατί ‘’ο χορός‘’ όπως παρατηρεί ο Μωρίς Μπεζάρ, ‘’είναι από τις σπάνιες δραστηριότητες, όπου ο άνθρωπος δίνεται ολόκληρος: σώμα, καρδιά, πνεύμα‘’
Αν, καθώς λέγουν, ‘’η ύλη κινείται σε έναν αιώνιο κύκλο, τότε το σύμπαν ο-λόκληρο είναι ένας χορός στο άπειρο του χώρου και του χρόνου‘’.
‘’Σε κάθε μας κίνηση‘’, λέει ο Γάλλος φιλόσοφος Ροζέ Γκαρωντύ, ‘’μεταδίδεται όλη η αναταραχή του κόσμου, που ανασαίνει με την ανάσα μας και χτυπάει με το σφυγμό μας‘’.
Τα λόγια, πολλές φορές, χωρίζουν, ο χορός ενώνει.
Ενώνει τα χέρια, ενώνει τις ανάσες, ενώνει τους καημούς και τα όνειρα και εκφράζει την ενότητα και την υπεροχή της ομάδας. Γι’ αυτό αποκαλύπτει το μεγαλείο ή τις αδυναμίες ενός πολιτισμού. 

Στην Κίνα του 6ου π.Χ. αιώνα ο σοφός Κομφούκιος έλεγε: ‘’Δείξε μου πώς χορεύει ένας λαός και θα σας πω αν ο πολιτισμός του είναι άρρωστος ή υγιής‘’.
Οι αρχαίο πρόγονοί μας, σχετικά με την αρχή του χορού στη γη, αφηγούνταν την πιο κάτω μικρή ιστορία, που αποτέλεσε και μέρος της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
Τις πρώτες μέρες της δημιουργίας του κόσμου, πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη, μια από τις Τιτανίδες, η Ρέα, η γυναίκα του Κρόνου, δίδαξε την ΄τεχνη του χορού στους Κουρήτες, γιους της γης, που κατοικούσαν στην Κρή-τη και στους Κορύβαντες, που ζούσαν στη Φρυγία της Μ. Ασίας. Η πράξη αυτή της βγήκε σε καλό αργότερα. Ο Κρόνος, όπως λέγει ο μύθος, μόλις γεννιούνταν τα παιδιά του τα έτρωγε, για να μη χάσει τη βασιλεία του. Η Ρέα, για να γεννήσει το μικρότερο γιο της, το Δία, έφτασε στην Κρήτη. Αμέσως τον έκρυψε σε μια σπηλιά και έδωσε στον Κρόνο μια πέτρα τυλιγμένη με φασκιές. Ο Κρόνος κατάπιε την πέτρα και η Ρέα ανέθεσε τη φροντίδα του βρέφους στους Κουρήτες. Αυτοί, για να ‘’σκεπάσουν‘’ το κλάμα του Δία και να μην το ακούσει ο Κρόνος, χόρευαν έναν άγριο, πηδηχτό χορό, βγάζοντας δυνατές κραυγές και χτυπώντας τα σπαθιά τους στις ασπίδες τους. Σύμφωνα με το μύθο, οι Κουρήτες έγιναν, αργότερα, ιερείς του Δία και συνέχισαν αυτοί και οι απόγονοί τους, για πολλούς αιώνες, τους χορούς τους, ως μέρος της λατρευτικής τελετουργίας.
Με το χορό συνδέθηκε πολύ στενά, η κυνηγετική και η αγροτική φάση της ανθρώπινης κοινωνίας, όταν οι άνθρωποι εξαρτιόνταν άμεσα από τη φύση και τις ιδιοτροπίες της, από τις εποχές και τη γονιμότητα της γης.
Στην εποχή μας, εποχή επανάστασης στην επιστήμη και την τεχνολογία, θεωρούμε μοναδική πρόοδο κάθε τι που έρχεται από την ‘’πολιτισμένη‘’ Δύση: αντίθετα, αμφισβητούμε και θεωρούμε παλαιά, ξεπερασμένα στοιχεία της δικής μας παράδοσης, αγνοώντας τα λόγια του Σεφέρη: ‘’Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα κομμάτι από το μέλλον‘’.
Υπάρχουν, όμως, κάποιοι συνάνθρωποί μας, θρεμμένοι με τη μαγιά της παράδοσης και ‘’ζυμωμένοι‘’ με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, οι οποίοι, με πολλούς τρόπους, εκδηλώνουν την ανησυχία τους, ευτυχώς, για τη διατήρηση των βασικών θεμάτων του λαϊκού μας πολιτισμού ή προσπαθούν να διατηρήσουν την ενθύμησή τους στις νεότερες γενιές, για να οδηγούνται αυτές στο δρόμο του μέλλοντος, με γνώμονα τη γνώση του παρελθόντος.
Ένας από αυτούς είναι και ο συμπατριώτης μας, εκλεκτός δημοσιογράφος και εκδότης  Ανδρέας Ρίζοε, συγγραφέας  και άλλων βιβλίων σχετικά με τη παράδοση και τα Τζουμέρκα αλλά  και του σημαντικού πονήματος που έχουμε στα χέρια μας και παρουσιάζουμε σήμερα, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών: 
«Το Διπλοκάγκελο στους Μελισσουργούς Άρτας, την αετοφωλιά των Τζουμέρκων"
Ο οποίος ανυποχώρητος πάντα, στερεί από τον εαυτό του πολλές από τις μικροχαρές της ζωής για να συγκεντρώσει κομμάτι-κομμάτι τα απομεινάρια του λαϊκού  Πολιτισμού  μας και να τα παραδώσει στη γενιά μας και τις γενιές που θα ακολουθήσουν.
Το Καγκελάρι, πολυπρόσωπος υπαίθριος χορός, χορεύεται κατά κανόνα παραδοσιακά, σε ορεινά χωριά του Νομού Πρέβεζας  σε όλα τα Τζουμέρκα, τη περιοχή του Ξηροβουνίου Άρτας και τα χωριά που είναι στα νότια της Περιφερειακής Ενότητας των Ιωαννίνων και συνορεύουν με Αρτινά ή Πρεβεζάνικα χωριά που χορεύουν Καγκελάρι,  τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο: την Δεύτερη ή Τρίτη της Λαμπρής, στις Παπαδάτες Πρέβεζας  χορεύεται και της Ζωοδόχου Πηγής και τη δεύτερη ημέρα του κορυφαίου πανηγυριού του χωριού, αυτό της  της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο ή της γιορτής του προστάτη Αγίου του Χωριού, π.χ. της Αγίας Παρασκευής (26 και 27 Ιουλίου).
Την ονομασία του Καγκελάρι την οφείλει ή στη λέξη κάγκελο, επειδή οι χορευτές είναι τοποθετημένοι και συνδεδεμένοι όπως τα κάγκελα ή στα καγκέλια ή καγκελίσματα, τα διπλώματα, δηλαδή, του κύκλου που κάνουν οι χορευτές στο χορό. Πάντως με την ονομασία Καγκελάρι δεν εννοούμε έναν συγκεκριμένο χορό αλλά όλα όσα λαβαίνουν χώρα κατά τη διάρκεια του δρώμενου.
Οι ρίζες του χορού χάνονται στα βάθη του χρόνου. Μαρτυρίες για το πότε ακριβώς εμφανίστηκε δεν υπάρχουν. ‘’Από το ύφος του και τις μονότονες κινήσεις και την καθολική σχεδόν συμμετοχή των πανηγυριστών, φαίνεται ότι είναι αρχαϊκό λείψανο, μέσο συμμετοχής και εκδηλώσεων κοινών συναισθημάτων από μεγάλες ομάδες λαού‘’. Πάντως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας είναι ήδη γνωστός.
Θα πρέπει, λοιπόν, να συνδέεται με τα ηρωικά χρόνια των αγώνων των κατοίκων αλλά και με τη μακρόχρονη σκλαβιά της Ηπείρου, αν κρίνουμε από τα λόγια ενός γέρου Ηπειρώτη από τους Παπαδάτες Πρεβέζης που χόρεψε το χορό αυτό στο χωριό του πριν από 1912:
--‘’Για μας τότε το Καγκελάρι ήταν ξέσπασμα. Με τα σφιχτοδεμένα χέρια μας, ήτανε σαν να δίναμε ο ένας στον άλλο θάρρος. Και το πάτημά μας στον σκοπό του χορού ήταν δυνατό και οργισμένο. Έμοιαζε σαν να πατούσαμε την τυραννία...‘’
Δε θα ήταν όμως και άστοχο να υποθέσουμε ότι τα τραγούδια, όπως και οι χορευτικοί σχηματισμοί, να ήρθαν στην περιοχή των Τζουμέρκων με τους Σουλιώτες μετά την καταστροφή του Σουλίου. Είναι γνωστό ότι σε αρκετά χωριά της περιοχής εγκαταστάθηκαν μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες ταράφια Σουλιώτικα.