Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στους τραπεζικούς λογαριασμούς χρήματα από τις αγροτικές επιδοτήσεις

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν πιστωθεί οι αγροτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για όσους έχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ επέλεξαν να γίνει η πληρωμή τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου καθώς οι δικαιούχοι- με βάση τον κοινοτικό κανονισμό- θα λάβουν έτσι το 90% της βασικής ενίσχυσης, αντί του 70% αν η πληρωμή γινόταν μέσα στο Νοέμβριο.
Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να πληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών οφειλών (κάποιες από το 2008) από εξισωτική, αγροπεριβαλλοντικά κ.λπ.
Το σύνολο των ποσών που θα πληρωθούν μέχρι 15 Δεκεμβρίου θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Δείτε πόσα θα πάρετε: 

Βασιλικό Πωγωνίου: Άγνωστοι λήστεψαν 84χρονη υπό την απειλή τσεκουριού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, που διέπραξαν ληστεία σε βάρος 84χρονης, σήμερα μετά τα μεσάνυκτα στο Βασιλικό Πωγωνίου.
Ειδικότερα, οι δράστες  διέρρηξαν την είσοδο του σπιτιού, έγιναν όμως αντιληπτοί από την παθούσα και αφού την ακινητοποίησαν με την απειλή τσεκουριού, αφαίρεσαν από το πορτοφόλι της μικρό χρηματικό ποσό και ένα χρυσό δακτυλίδι.
Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου.


Ερώτηση του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Ν. Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνο Σκουρλέτη, σχετικά με τη χορήγηση χρήσης άδειας νερού για υδροληψία από γεωτρήσεις

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Ν. Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ερώτηση, την οποία συνυπέγραψαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνο Σκουρλέτη, σχετικά με τη χορήγηση χρήσης άδειας νερού για υδροληψία από γεωτρήσεις.
          Στην ερώτηση αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας καταγραφής και αδειοδότησης κάθε χρήσης και έργου αξιοποίησης του νερού στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ), προβλέπονται υψηλά τέλη και πρόστιμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 1 της με αριθμό 101123 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄1435/10-7-2015),  οι αγρότες που θα καταθέσουν εκπρόθεσμα και μετά τις 30/9/2015 αίτηση για χορήγηση άδειας χρήσης νερού, υποχρεούνται να καταβάλλουν πρόστιμο έως 150 Ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 και 1000-2000 Ευρώ από 1/1/2016, σε μια εποχή που η ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί προτεραιότητα.
          Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο αγροτικός τομέας πλήττεται από σοβαρότατα προβλήματα μετά από πέντε χρόνια συνεχόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Λαμβάνοντας,  λοιπόν, υπόψη τα ανωτέρω, ο  κ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ερωτάται σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι και να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία χορήγηση χρήσης άδειας νερού για υδροληψία από γεωτρήσεις.

Αλληλεγγύη στα παιδιά των προσφύγων από τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, σε συνεργασία με τους Εθελοντές Σαμαρείτες


          Πρωτοβουλία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, οι οποίοι σε συνεργασία με το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Τοπικού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αποφάσισαν να δείξουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους, στο δράμα που βιώνουν καθημερινά τα παιδιά των προσφύγων.
          Στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής προσφοράς τους, θα συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία στη συνέχεια θα παραδοθούν από αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στα παιδιά των προσφύγων, που βρίσκονται στα σύνορα, στην Ειδομένη Κιλκίς, για να συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι τους, για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
          Για το λόγο αυτό, οι μαθητές και οι Σαμαρείτες, καλούν τα παιδιά, τους γονείς, κάθε ενεργό πολίτη των Ιωαννίνων αλλά και τους φορείς της περιοχής, να στηρίξουν με τη συμβολή τους, την πρωτοβουλία αλληλεγγύης.
          Τα είδη που θα συγκεντρωθούν είναι:
       Γάλα μακράς διάρκειας,
       Εμφιαλωμένο νερό (συσκευασίες 0,5L),
       Χυμοί φρούτων (που διατηρούνται εκτός ψυγείου),
       Φρυγανιές,
       Μπισκότα χωρίς σοκολάτα (τύπου Πτι-Μπερ, Μιράντα),
       Μπάρες δημητριακών,
       Είδη προσωπικής υγιεινής (μωρομάντηλα, πάνες, χαρτομάντηλα)
       Κουβέρτες, υπνόσακοι,
       Ρούχα (πλυμένα) και αδιάβροχα για παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών.
          Η συγκέντρωση των ανωτέρω ειδών θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 14:00, στη συμβολή των πεζόδρομων Μιχαήλ Αγγέλου και Βλαχλείδη (έναντι της Εθνικής Τράπεζας), όπου οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ και οι Σαμαρείτες θα σας περιμένουν, προκειμένου να παραλάβουν τα είδη που θα προσφέρει ο καθένας από εσάς, για να απαλύνουμε τον πόνο από το δράμα που βιώνουν τα παιδιά των προσφύγων. 
          Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα: 26510-44113 και 26510-37417.
Με την παράκληση να δημοσιευθεί ή να μεταδοθεί μέχρι και την Παρασκευή 11/12.

Στις 21/12 οι συντάξεις Ιανουαρίου του ΟΑΕΕ-ΟΓΑ, στις 23/12 του ΙΚΑ-Δημοσίου λόγω εορτών

Απόφαση για την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου εξέδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο συντάξεις -κύριες και επικουρικές- του μηνός Ιανουαρίου θα καταβληθούν ως εξής:
- Οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα καταβληθούν στις 21 Δεκεμβρίου, αντί στις 4 Ιανουαρίου 2016.

- Οι συντάξεις όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, Δημόσιο κ.λ.π.) θα καταβληθούν στις 23 Δεκεμβρίου αντί στις 30 Δεκεμβρίου 2015.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Πωγωνίου καταγγέλλει την αύξηση τελών από την δημοτική αρχή

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Πωγωνίου καταγγέλλει τις προκλητικές απόφασεις της δημοτικής αρχής να αυξήσει τα τέλη στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, την ίδια ώρα που άφησε άθικτες τις απαλλαγές για το εργοστάσιο του Βίκου.
Το χτύπημα ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ενάντια στους ανέργους, τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους νέους και τους συνταξιούχους στο Δήμο μας, δεν έχει τελειωμό. Δε φτάνουνε τα νέα δυσβάστακτα μέτρα που ψηφίζει και υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το 3ο μνημόνιο και που έρχονται να προστεθούν σε όλα εκείνα των προηγούμενων μνημονίων. Δε φτάνουνε οι σαρωτικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με νέες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις και περαιτέρω τσάκισμα των δικαιωμάτων στην Υγεία και την Πρόνοια. Δε φτάνει ούτε η ανελέητη φορομπηξία, ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, τα μέτρα που κατά τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ οδηγούν τους αγρότες σε αφανισμό, οι απειλές να βγουν στο σφυρί ακόμα και τα ίδια μας τα σπίτια. Από όλη αυτή την επίθεση όχι μόνο “δεν ιδρώνει το αυτί” της δημοτικής αρχής για να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των δημοτών, αλλά αντίθετα παίρνει κι αυτή, για ακόμη μία χρονιά, πόστο στο τσάκισμά τους.

Τοποθέτηση του Βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Στέφου για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία

Τοποθέτηση του Βουλευτή Ιωαννίνων Ι. Στέφου για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία στην συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα:
"Ακρόαση του προτεινόμενου για διορισμό στη θέση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.), κ. Δημητρίου Ψύλλου."
Κύριε Πρόεδρε,
τα είπατε όλα για τον κ. Ψύλλο, όσον αφορά στην επιστημονική του συγκρότηση. Εγώ, όμως, θα ήθελα να πω δύο λόγια, επειδή είμαι εκπαιδευτικός, για τα πειραματικά και τα πρότυπα σχολεία.
Αν τα δημόσια σχολεία, δεκαετίες τώρα, που γίνονται συζητήσεις, τουλάχιστον μετά το 1981, είχαν δομηθεί και στελεχωθεί με τέτοιο τρόπο, που θα μπορούσαν οι εκπαιδευτικοί να κάνουν τη δουλειά τους, οι μαθητές να μαθαίνουν γράμματα και να διαπαιδαγωγούνται, πιθανότατα σήμερα δεν χρειαζόταν να μιλάμε για πειραματικά και πρότυπα σχολεία, τουλάχιστον για πειραματικά σχολεία, τα οποία, προσωπικά πιστεύω, ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν.

Δήμος Πωγωνίου: Διανομή ρυζιού και φρούτων

Οκτώμισι (8,5) τόνους ρύζι, τέσσερις (4) τόνους μανταρίνια, ένα (1) τόνο ακτινίδια διένειμε ο Δήμος Πωγωνίου στους κατόχους κάρτας αλληλεγγύης, στα πλαίσια του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σε ωφελούμενους του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους καθώς και δικαιούχων άλλων προγραμμάτων διανομής τροφίμων. 

Μέρος από τις ποσότητες διανεμήθηκε και στους μαθητές των σχολείων του Δήμου.

Αφορολόγητο μόνο με χρήση πλαστικού χρήματος από την 1η Ιανουαρίου 2016

Από την 1η Ιανουαρίου 2016, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αναγνωρίζει καμία έκπτωση δαπάνης η οποία δεν έχει γίνει με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής, ώστε να χορηγήσει έκπτωση φόρου.
Παράλληλα, προωθείται και η σταδιακή σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών, έχει προβλεφθεί νομοθετικά από το 2011, αλλά δεν προχώρησε ποτέ.
Μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται να κατατεθεί η διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιανουαρίου 2016, προκειμένου να χτιστεί το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ (για όσους κερδίζουν το μέγιστο όφελος μείωσης φόρου 2.100 ευρώ) θα απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 10% του συνολικού εισοδήματος, με μέγιστο όριο 10.500 ευρώ.
Σημειώνεται ότι προσμετρούνται πάσης φύσεως αποδείξεις, αρκεί οι δαπάνες να έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα ή μέσω τράπεζας.

Το ίδιο θα ισχύσει και για την έκπτωση των ιατρικών δαπανών. 
Από το μέτρο θα εξαιρεθούν ηλικιωμένοι (άνω των 75 ή 80 ετών) και κάτοικοι δυσπρόσιτων περιοχών.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ηπειρωτών Φλώρινας, για ακόμη μια χρονιά, διοργανώνει τον ετήσιο χορό του και προσκαλεί τους Ηπειρώτες της περιοχής και τους φίλους της Ηπείρου το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015, στο Κέντρο Ι και Ν. Χρυσοχοϊδης, στο Αρμενοχώρι Φλώρινας


Ο Σύλλογος σας περιμένει όλους, να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, υπό τους ηπειρώτικους μουσικούς δρόμους και χορούς, που θα παίξει η κομπανία του Βασίλη Μπακαγιάννη, με τον Κώστα Μήτση στο τραγούδι, που εγγυούνται μια γνήσια ηπειρώτικη βραδιά, γεμάτη κέφι και χορό.
Τιμή πρόσκλησης 13 ευρώ (χωρίς ποτό)
Τηλ. κρατήσεων  6983505618 - 6945708606 - 6942401323
Διάθεση προσκλήσεων: 
Στα μέλη του Δ.Σ. και στο  INKSTATION (Γομώσεις μελανιών), έναντι Μαρινόπουλου στη Κεντρική Αγορά της Φλώρινας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας Αττικής «Άπειρος Γαία». Αντάμωμα μελών και φίλων την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, στις 12:00 το μεσημέρι, στο «Αρχοντικό Gallery” (Καποδιστρίου 106, Ν. Ιωνία)

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας Αττικής «Άπειρος Γαία», καλεί τα μέλη και τους φίλους να ανταμώσουν την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι στο «Αρχοντικό Gallery” (Καποδιστρίου 106, Ν. Ιωνία).
Κρατήσεις μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2015.
Τηλέφωνα επικοινωνίας για τους ενδιαφερόμενους:

6972334988 – 6979222285 – 6973557393

Ετήσιος χορός Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 22.00, στο κέντρο "Χαλκιάς Palace" (Ψαρών 4, Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα-Μεταξουργείο)


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Σελλαδιτών σας καλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας, τον ετήσιο χορό του χωριού μας, που θα διεξαχθεί ημέρα Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 με ώρα προσέλευσης 22:00 στο κέντρο "Χαλκιάς Palace" (Ψαρών 4, Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα-Μεταξουργείο) με κορυφαίους καλλιτέχνες της ηπειρώτικης μουσικής.
 Θα γλεντήσουμε και αυτή τη χρονιά με την δική μας ορχήστρα σε αποκλειστικά δικό μας χώρο, στο τραγούδι ο Δημήτρης Αχνούλας και η Μαρία Ακρίβου ενώ στο κλαρίνο ο Βασίλης Μαρκόπουλος, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το χορευτικό μας τμήμα.
 Η πρόσβαση στο χώρο είναι εύκολη καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και μπορεί να γίνει από την Λεωφόρο Αθηνών και επίσης με το Μετρό που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από το κέντρο. 
Η πρόσκληση ανέρχεται στα 20 ευρώ με πλήρες μενού, με άφθονο κρασί και αναψυκτικά. 
Σας περιμένουμε με τους συγγενείς σας και τους φίλους σας να γλεντήσουμε μέχρι το πρωί. 
Η παρουσία σας συμβάλει ουσιαστικά στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών μας και το Δ.Σ. της Αδελφότητας προσδοκά στην στηριξή σας, καθώς η δύναμή της είστε εσείς.

Η ντουλάπα της Νάρνια

Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης*

Η ταινία «Το Χρονικό της Νάρνια» ξεκινά στο Λονδίνο του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ναζί βομβαρδίζουν την πόλη και οι κάτοικοι στέλνουν τα παιδιά τους σε σπίτια της βρετανικής επαρχίας. Τέσσερα από αυτιά τα παιδιά ανακαλύπτουν μια ντουλάπα-Πύλη που οδηγεί στην Νάρνια, μια φανταστική χώρα στην οποία ζουν νάνοι, γίγαντες, κένταυροι και άλλα μυθικά πλάσματα. Τα παιδιά τρυπώνουν στη ντουλάπα, ξεφεύγουν για λίγο από τη φρίκη του πραγματικού πολέμου και ξεκινούν τις δικές τους μάχες σε έναν μυθικό κόσμο.
Το σκηνικό αυτό θυμίζει εν πολλοίς τη σημερινή στάση της ελληνικής κοινωνίας. Η εκτόνωση της αγωνιστικής διάθεσης των πολιτών με διαμάχες που άπτονται του απώτερου παρελθόντος ή έχουν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και δεν επηρεάζουν διόλου την καθημερινότητα είναι στη ημερήσια διάταξη. 
Συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες για θέματα διχογνωμίας επί των σχολικών βιβλίων ή την διαφύλαξη των συμφερόντων μιας Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρίας διοργανώνονται με μεγάλη συμμετοχή. 
Κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι ο «αντίπαλος» είναι συνήθως απρόσωπος, ενώ η συμμετοχή σε αυτές τις –κατά τα λοιπά ευπρόσδεκτες- διαδηλώσεις, δεν επιφυλάσσει κανένα κίνδυνο για την οικογενειακή γαλήνη ή την καριέρα των συμμετεχόντων.