Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Πωγωνίου καταγγέλλει την αύξηση τελών από την δημοτική αρχή

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Πωγωνίου καταγγέλλει τις προκλητικές απόφασεις της δημοτικής αρχής να αυξήσει τα τέλη στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, την ίδια ώρα που άφησε άθικτες τις απαλλαγές για το εργοστάσιο του Βίκου.
Το χτύπημα ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ενάντια στους ανέργους, τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους νέους και τους συνταξιούχους στο Δήμο μας, δεν έχει τελειωμό. Δε φτάνουνε τα νέα δυσβάστακτα μέτρα που ψηφίζει και υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το 3ο μνημόνιο και που έρχονται να προστεθούν σε όλα εκείνα των προηγούμενων μνημονίων. Δε φτάνουνε οι σαρωτικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με νέες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις και περαιτέρω τσάκισμα των δικαιωμάτων στην Υγεία και την Πρόνοια. Δε φτάνει ούτε η ανελέητη φορομπηξία, ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, τα μέτρα που κατά τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ οδηγούν τους αγρότες σε αφανισμό, οι απειλές να βγουν στο σφυρί ακόμα και τα ίδια μας τα σπίτια. Από όλη αυτή την επίθεση όχι μόνο “δεν ιδρώνει το αυτί” της δημοτικής αρχής για να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των δημοτών, αλλά αντίθετα παίρνει κι αυτή, για ακόμη μία χρονιά, πόστο στο τσάκισμά τους.


Με επιχειρηματολογία καρμπόν με αυτή των προηγούμενων χρόνων, ότι δηλαδή “δεν τα βγάζουμε πέρα”, “οι κρατικοί πόροι δεν επαρκούν”, “πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδά μας και να γίνουμε και πιο αποτελεσματικοί στο να τα εισπράττουμε”, η δημοτική αρχή πήρε χωρίς ντροπή τις αποφάσεις της.
Αύξησε το κόστος του νερού όλο το χρόνο, γιατί:  μείωσε  κατά τρεις μήνες την περίοδο της απεριόριστης κατανάλωσης (ήταν από Οκτώβρη μέχρι Ιούνιο και την πήγε από Νοέμβρη μέχρι Απρίλιο), αύξησε και τα τέλη ύδρευσης κατά 0,05 ευρώ για αυτό το διάστημα, και αύξησε και 0,10-0,20 ευρώ τα τέλη για την κατανάλωση τον υπόλοιπο καιρό, σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Το ίδιο έκανε και για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που τα αύξησε κατά 0,10 ευρώ για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Η στυγνή κλιμάκωση της φοροαφαίμαξης των δημοτών όμως, για μια ακόμη χρονιά άφησε στο απυρόβλητο το μονοπώλιο του Βίκου, διατηρώντας τις απαλλαγές που από πέρυσι η δημοτική αρχή είχε εξασφαλίσει για τον κ. Σεπετά. Αυτή είναι η βάση της πολιτικής τους: στήριξη με κάθε μέσο στο κεφάλαιο κι ας ψωμολυσσάει ο λαός! Το εργοστάσιο που πλουτίζει εκμεταλλευόμενο ένα φυσικό αγαθό να δίνει όσο το δυνατόν λιγότερα και όλοι οι υπόλοιποι να πούμε το νερό νεράκι...
Η “Λαϊκή Συσπείρωση”, η Δημοτική παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ, τόνιζε επανειλημμένα όλο το προηγούμενο διάστημα ότι η δημοτική αρχή σχεδιάζει νέες αυξήσεις στα τέλη, γιατί, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, οι δήμοι πρέπει να αυξάνουν συνεχώς τα “ίδια έσοδά” τους, χαρατσώνοντας το λαό, ώστε το κράτος να συμμετέχει με όλο και λιγότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών σε Δήμους και Περιφέρειες.
Αυτή η κατεύθυνση αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 που προβλέπει νέες αιματηρές περικοπές για τη χρηματοδότηση των φορέων της Τοπικής Διοίκησης, που από το 2009 και έπειτα έχει μειωθεί πάνω από 80%. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η πολιτική θα φέρνει συνεχώς χειρότερες μέρες για το λαό του τόπου μας. Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με κλαψουρίσματα για τους μειωμένους πόρους και μεταβίβαση των ευθυνών στις κυβερνήσεις, όπως κάνει η δημοτική αρχή. Ούτε φυσικά δίνει απάντηση η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο, που παρότι δεν ψήφισε αυτά τα μέτρα, επικαλούμενη ότι δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένα και προϋπολογισμένα με ακρίβεια, στην ουσία συμφωνεί με αυτά, αφού συμφωνεί με την πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, συμφωνεί με τον Καλλικράτη, που θέλουν τους Δήμους φορομπήχτες, να ξεζουμίζουν τους δημότες για να αυξάνουν τα έσοδά τους.
Πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η μείωση των τελών του νερού, να αντιστοιχηθούν δηλαδή με την τεράστια μείωση που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια τα λαϊκά εισοδήματα. Ειδικά στην περιοχή μας, που το νερό υπάρχει σε αφθονία, το τέλος ύδρευσης θα έπρεπε να είναι διαμορφωμένο στα 0,05ευρώ για όλους, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
Ανάλογη πρέπει να είναι και η μείωση στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στα λαϊκά νοικοκυριά και στα μικρομάγαζα, αλλά να αυξηθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι πολύτεκνοι, οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 Ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί, τα ΑμΕΑ, καθώς και κοινωνικοί φορείς (σωματεία κλπ) να απαλλαγούν από αυτά τα τέλη!
Παλεύουμε για την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση στην Τοπική Διοίκηση! Δε συμβιβαζόμαστε με τους σημερινούς εξευτελιστικούς πόρους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.    
Να φορολογηθεί με 45% το μεγάλο κεφάλαιο!
Τέτοια μέτρα και απαλλαγές για τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν παρθεί στο Δήμο της Πάτρας, αλλά και σε άλλους Δήμους όπου την διοίκηση έχουν οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι. Κι απ' αυτό ακόμη γίνεται σαφές ότι η δημοτική αρχή στο Δήμο μας έχει διαλέξει μπάντα: δίπλα στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα συμφέροντά τους και απέναντι από τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον αγροτοκτηνοτρόφο, το συνταξιούχο.
Καμία αυταπάτη! Καμία άλλη αναμονή! Καλούμε τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας να γυρίσουν την πλάτη στη δημοτική αρχή, την κυβέρνηση και τα κόμματα που μας  ζητάν να σκύψουμε κι άλλο το κεφάλι, να υπομείνουμε κι άλλες θυσίες, για να καταφέρουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες να αυξήσουν κι άλλο τα αμύθητα κέρδη τους.
Ορθώνουμε το ανάστημά μας! Λύση και διέξοδος υπάρχει για το λαό μόνο αν πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με την οργάνωσή του στα σωματεία και τους συλλόγους του, με επιτροπές αγώνα σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά. Για να βάλουμε εμπόδια στα μέτρα που έρχονται, αλλά και για να ανοίξουμε το δρόμο για συνολικότερες ανατροπές στην οικονομία και στην  κοινωνία, για να γίνει ο λαός μας πραγματικός αφέντης του πλούτου που παράγει με τον ιδρώτα του. Σ' αυτό τον αγώνα, η “Λαϊκή Συσπείρωση” και οι κομμουνιστές θα είναι στην πρώτη γραμμή.