Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης

 


Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου συζητήθηκε το περιεχόμενο   Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν τα παρακάτω έργα:

 «Ίδρυση κτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 750 μόσχων πάχυνσης (375 Ι.Ζ.), με υδρογεώτρηση, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ», της Τ.Κ. Πετραλώνων του Δ. Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση)

 «Τροποποίηση ΑΕΠΟ, πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 30.000 πτηνών πάχυνσης (αύξηση δυναμικότητας από 15.000 πτηνά πάχυνσης σε 30.000 πτηνά) εγκατεστημένη και λειτουργούσα στη θέση «Βραζέλη», υπ’ αριθ. 313 τεμάχιο αναδασμού Ροδοτοπίου, του Δ. Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση)

 «Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, συνολικής δυναμικότητας 30.000 πτηνών πάχυνσης (αύξηση δυναμικότητας από 20.000 πτηνά πάχυνσης σε 30.000 πτηνά), με φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 99,9 KW,εγκατεστημένη και λειτουργούσα στην Τ.Κ. Γαρδικίου του Δ. Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση υπό προϋποθέσεις)

 «Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 20.400 ορνιθίωνκρεατοπαραγωγής, στην Τ.Κ. Αμπελιάς, Δ. Ιωαννιτών , Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση)

 «Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 6.000 ινδιάνων κρεατοπαραγωγής , στον αναδασμό Τ.Κ. Ροδοτοπίου, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου»  (θετική γνωμοδότηση)

 «Μετατόπιση και επέκταση πλωτής μονάδας εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, που λειτουργεί σε θαλάσσια έκταση 15 στρ., δυναμικότητας 190 τόνων/ έτος, στη θέση «Όρμος Ορλιάς», Λωρίδας Σαγιάδας, Δήμου Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας της  Περιφέρειας Ηπείρου, σε 20 στρ. χωρίς αύξηση δυναμικότητας, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των πλωτών εγκαταστάσεων και ίδρυση συνοδών χερσαίων υποδομών υποστήριξης της μονάδας» (θετική γνωμοδότηση)

 «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο, ισχύος 160 KW, όπου θα εκμεταλλεύεται την αρδευτική παροχή της πηγής Τζαραγόρα, μέσω της οποίας αρδεύεται ο οικισμός Μυρσίνης της Δημοτικής Ενότητας Ζαλόγγου του Δήμου Πρέβεζας,Π. Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση)

  «Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 44.800 πτηνών πάχυνσης (αύξηση δυναμικότητας από 24.000 πτηνά σε 44.800 πτηνά), με υδρογεώτρηση, εγκατεστημένη στη θέση «Μουσιάς», Τ.Κ. Ράχης, Δ.Ε Αμβρακικού, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας» (ομόφωνη θετική γνωμοδότηση)

 «Εγνατία οδός για τη λειτουργία του τμήματος 1.3.1. Αγία Αναστασία - Δωδώνη (Χ.Θ. 0-4=113)», Δ.Ε. Δωδώνης, Δήμου Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου»  (θετική γνωμοδότηση)

Μετά από εκτενή συζήτηση, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά (κατά πλειοψηφία) επί της Μ.Π.Ε. για το έργο «Ισόπεδος κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αντιρρίου, οδού Ιωαννίνων και συνδετήριας περιφερειακής οδού πόλης Ιωαννίνων, Δ.Ε. Ανατολής, Δ. Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Ιωαννιτών.

 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Με πρωτοβουλία της ΠΣΕ διαδικτυακή συνάντηση (την Παρασκευή 18.12.2020) με όλους τους Ηπειρώτες βουλευτές για το ζήτημα του πραγματικού δικαιούχου

 


Προς τους

Ηπειρώτες Ευρωβουλευτές και Βουλευτές

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Το ΔΣ της ΠΣΕ σας εύχεται υγεία και δύναμη για την επιτυχία του έργου σας,

Οι γιορτές που έρχονται να βρουν εσάς και τις οικογένειες σας υγιείς και ευτυχισμένους

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Απευθυνόμαστε σε σας για θέμα ύψιστης σημασίας για την ύπαρξη και λειτουργία των τοπικών πολιτιστικών μας συλλόγων (αδελφοτήτων, συνδέσμων, ενώσεων και Ομοσπονδιών).

Για τη λειτουργία των συλλόγων υπάρχει σειρά νόμων με  βασικό το Ν281/1914. Νόμο εδώ και 106 χρόνια! Νόμοι που έχουν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια φορτώνουν τη γραφειοκρατία ακόμη παραπάνω. Οι συλλογικές δράσεις το βλέπουμε καθημερινά βρίσκονται στο στόχαστρο κάτω από ένα μεθοδικό κυνηγητό. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ενισχύονται στο έργο τους από την Πολιτεία, η οποία αντιθέτως όλο και περσότερο τους αντιμετωπίζει ως επιχειρήσεις, απεργάζεται ό, τι είναι δυνατόν για να δυσκολευτεί η δράση τους. Αποκορύφωμα είναι οι διατάξεις του Ν 4557/2018 με τις οποίες πρέπει όλες τους οι ενέργειες να ελέγχονται κάτω από αυτό το πρίσμα.

Προφανές είναι ότι οι συντάκτες των νομοθετημάτων αυτών δεν γνωρίζουν πως λειτουργούν τα σωματεία.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Εμείς οι Ηπειρώτες, για λόγους που δεν είναι της παρούσας, έχουμε υψηλό επίπεδο συλλογικής οργάνωσης ιδιαίτερα στο χώρο της αποδημίας. Αυτή στιγμή η ΠΣΕ έχει 475 εγγεγραμμένα μέλη.

Πολλοί από τους συλλόγους αυτούς, έχουν πάνω από 120 χρόνια ιστορίας. Σύλλογοι που ξεκίνησαν τις δράσεις τους από την τουρκοκρατία στην Κωνσταντινούπολη, στην Πάτρα, την Αθήνα. Στην υπεραιωνόβια λειτουργία τους οι σύλλογοι μας έχουν διακυμάνσεις δράσης. Ορισμένοι, παρουσιάζουν αδιάλειπτη δράση. Άλλοι, οι περσότεροι, έχουν περιόδους αδράνειας. Αλλά ορθώνονται και προσπαθούν να συσπειρώσουν τα μέλη τους, να διοργανώσουν εκδηλώσεις για τον λαϊκό μας πολιτισμό, για τα προβλήματα της γενέτειρας, για γενικότερα ζητήματα. Η ΠΣΕ, κεντρικό άξονα της δράσης της έχει θέσει ακριβώς αυτόν: Να βοηθάει τα σωματεία μέλη στον προσανατολισμό τους, στις εκδηλώσεις τους, στη λειτουργία τους. Να μεταφέρει την εμπειρία, να συνοψίζει και να εμπνέει.

Οι διοικήσεις των συλλόγων μας αποτελούνται από απόδημους μισθωτούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μικροεπαγγελματίες, βιοτέχνες, νοικοκυρές, συνταξιούχους. Ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Τα οικονομικά των συλλόγων ίσα με τις συνδρομές των μελών. Ελάχιστοι διαχειρίζονται κάποιο ακίνητο (δωρεά συνήθως κάποιου χωριανού) τα ενοίκια του οποίου συμβάλουν κυρίως σε κάποια έργα το χωριό. Οι εφημερίδες που εκδίδονται διανέμονται δωρεάν. Οι λίγες καταχωρίσεις για ενίσχυση ουσιαστικά απαγορεύτηκαν για να μην θεωρηθούμε μεγαλοεκδότες! Τα έσοδα από τις εκδηλώσεις (πίτες, συνεστιάσεις, πανηγύρια) μόλις που αρκούν για την κάλυψη της δαπάνης. Τα χορευτικά καλύπτονται εκ των ενόντων. Τα μέλη των ΔΣ εκ των πραγμάτων καλύπτουν εξ ιδίων πολλά από τα τρέχοντα έξοδα. Παρόλα αυτά επιμένουμε! Δεν κάνουμε πίσω!

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2021

 


Τον προϋπολογισμό του 2021 της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε στη σημερινή του ειδική συνεδρίαση του, το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το ύψος του ανέρχεται σε 183.706.311,76 ευρώ, εκ των οποίων τα 144.467.544,34 ευρώ προέρχονται από έσοδα και τα 39.238.787,42 ευρώ από ταμειακό υπόλοιπο.

 «Αυτός είναι προϋπολογισμός ανάγκης. Αλλά ένας προϋπολογισμός ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για να δουλέψουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης για να προσθέσει: «H Περιφέρεια δεν αφήνει πουθενά κενά και είναι μακράν μπροστά σε όλα από άλλες περιφέρειες». 

Ο εισηγητής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Κων. Σιαράβας, τόνισε ότι « ως Περιφερειακή Αρχή μέσα από το πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι είμαστε πρώτα και πάνω απ΄ όλα  ρεαλιστές, συναισθανόμενοι απολύτως τις ανάγκες και τις δυσκολίες του κεντρικού κράτους, αλλά παραμένουμε πιστοί στο δόγμα και την διεκδίκηση ούτε ένα ευρώ χαμένο για τον τόπο μας και την Ήπειρο». Εξήγησε ότι «ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με γνώμονα και οδηγό πρώτα και πάνω απ΄ όλα τον ρεαλισμό, την ειλικρίνεια και την ακρίβεια των οικονομικών μεγεθών, με έσοδα και δαπάνες που δεν υποκρύπτουν και απέχουν από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, ούτε προβλέψεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του υπογράμμισε και τα εξής:

«Σε κάθε συζήτηση που γίνεται για τον προϋπολογισμό, επαναλαμβάνονται ως κλισέ θέσεις «περί μη αναπτυξιακού». «περί μη διεκδικητικού» κ.ο.κ.

Φέτος ακούστηκε για διακοπή όλων των έργων που έχουν προγραμματιστεί και για δημιουργία ενός ταμείου για τον κορωνοϊό κ.ο.κ.

Ακόμη και αν όλα αυτά απηχούν καλές προθέσεις και δεν πρόκειται για ενσυνείδητη παραπληροφόρηση, εκείνο που δε λαμβάνουν υπόψη όσοι προβάλλουν τέτοιες απόψεις είναι ότι οι ΟΤΑ και οι Περιφέρειες δε νομοθετούν, αλλά είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν και να τηρούν το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο.

Άρα, οι πλειοδοσίες υποσχέσεων και προτάσεων καλό θα είναι να μείνουν εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Εξιχνιάσθηκε ύστερα από τις συντονισμένες ενέργειες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων υπόθεση εισαγωγής και μεταφοράς ναρκωτικών

 


Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση συνελήφθησαν, στο πλαίσιο οργανωμένων επιχειρήσεων αστυνομικών της παραπάνω υπηρεσίας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και του Αστυνομικού Τμήματος Μετσόβου, χθες το βράδυ σε περιοχή της Θεσσαλονίκης και σήμερα το μεσημέρι στο Βοτονόσι Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 28 και 30 ετών αντίστοιχα, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ενός ακόμη 28χρονου αλλοδαπού συνεργού τους.

Σε βάρους τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εισαγωγής, μεταφοράς, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών, παράνομης οπλοκατοχής, απείθειας και επικίνδυνης οδήγησης.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, προχθές  το μεσημέρι, ο 30χρονος επιβαίνοντας σε μοτοσικλέτα χωρίς πινακίδα κυκλοφορίας δε συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης αστυνομικών στο Καλπάκι Ιωαννίνων και διέφυγε αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα και πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς. Ακολούθησε ευρεία κινητοποίηση αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων για τον εντοπισμό του και τελικά στην περιοχή Προφήτη Ηλία Μετσόβου, η μοτοσικλέτα που οδηγούσε εξετράπη της πορείας της, την εγκατέλειψε και διέφυγε πεζός.

Στο πλαίσιο επισταμένων αναζητήσεων βρέθηκε το μεσημέρι της 16-12-2020 σακίδιο πλάτης που είχε κρύψει ο 30χρονος δράστης σε δασώδες σημείο στην περιοχή του Ανήλιου Μετσόβου, το οποίο περιείχε (6) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -6- κιλών και -300- γραμμαρίων.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 30χρονος είχε παραλάβει το σακίδιο με τα ναρκωτικά κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα από τον έναν από τους δύο 28χρονους συνεργούς του, οι οποίοι στη συνέχεια επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο, λειτουργούσαν ως προπομποί διευκολύνοντας τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:

 -6- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -6.300- γραμμαρίων,

 πιστόλι TOKAREV & γεμιστήρα με επτά (7) φυσίγγια, που βρέθηκαν στο σπίτι του 28χρονου συλληφθέντα,

 συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης,

 χρηματικό ποσό -1.250- ευρώ,

 η μοτοσικλέτα και το αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των ναρκωτικών,

 -3- κινητά τηλέφωνα και κάμερα.

 Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

«Το ΠΡΑΤΤΩ στο πλευρό του αγροτικού κόσμου»

 


Τη δήθεν φιλοαγροτική πολιτική της ΝΔ και του αρμόδιου υπουργού της, αποκαλύπτουν αδιάψευστα στοιχεία, δείγμα εμπαιγμού, κυνισμού και περιφρόνησης του αγροτικού κόσμου της χώρας μας, στην εποχή της πανδημίας:

1.      Το 95% των παράκτιων αλιέων έχει αποκλειστεί από την έκτακτη ενίσχυση για «προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων».

2.      Μόλις ένας στους οκτώ αμπελοκαλλιεργητές εντάχθηκε στον «πράσινο τρύγο».

3.      Οι μισοί ελαιοπαραγωγοί μένουν εκτός ενίσχυσης από το Μέτρο 21.

4.      Ένας στους δέκα αιγοπροβατοτρόφους δεν έλαβε την ειδική ενίσχυση των 3,9 ευρώ.

5.      Οι έξι στους δέκα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μένουν εκτός επιστρεπτέας ενίσχυσης.

6.      Οι 7 στους 10 δραστηριοποιούμενους στις λαϊκές αγορές έμειναν εκτός ενισχύσεων.

Το ΠΡΑΤΤΩ καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να αποκαταστήσει άμεσα τις αδικίες και να σταθεί στο πλευρό του αγροτικού κόσμου, που έχει πληγεί από την υγειονομική κρίση.

Η Κίνηση, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων, τις καλεί να επεξεργαστούν, από κοινού, δράσεις και προτάσεις για την παραγωγική και αγροτική ανασυγκρότηση της χώρας. 

Στην κατεύθυνση αυτή η Κίνηση προτείνει:

1)  Την πρόσβαση όλων των Ελλήνων σε τρόφιμα υγιεινά, ασφαλή, υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας σε προσιτές τιμές.

2) Αύξηση του βαθμού επάρκειας της χώρας σε τρόφιμα

3)Σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, πολιτισμό και γαστρονομία.

4) Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε Περιφέρειας.

5) Χάραξη εθνικής στρατηγικής για τα εθνικά μας προϊόντα λάδι, φέτα, μέλι, κρασί, ψάρι κλπ.

6) Προστασία των ΠΟΠ προϊόντων μας από τις συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες.

7) Ανασυγκρότηση του χώρου της Κοινωνικής Οικονομίας με νέους συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών.

8) Απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους αμαύρωσης των ιδεών του συνεργατισμού στη χώρα μας.

9)Πρόσβαση σε χρηματοδότηση των μικρών παραγωγών.

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα οκτώ θάνατοι σήμερα, 1.155 νέα κρούσματα

 


8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα οκτώ νέοι θάνατοι, 1.155 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.155 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 128.710, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5.171 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37197 (28.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

542 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 165 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 782 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 78 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3948 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1585 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (με τηλεδιάσκεψη), τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, ώρα 17:30

 


Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  2  του  Ν. 4623/2019 και της ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ του ΥΠ.ΕΣ. αριθμ. 426/Α.Π. 77233/13-11-2020 [ΑΔΑ  6ΩΚΛ46ΜΤΛ6-ΥΔ4],  για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε   να είστε παρόντες  ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ   στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί  τη  Δευτέρα   21η   Δεκεμβρίου  2020   και ώρα  17.30.  

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί   ΜΕ  ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ. 

                       ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1.Έγκριση  Τεχνικού  Προγράμματος  έργων  έτους  2021.

Έγκριση  13ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού  έτους 2020.

Ορισμός Επιτροπών υπαλλήλων  για τις συνάψεις δημοσίων συμβάσεων έργων  ετ. 2021  [Διεξαγωγή κληρώσεων].

2.Αντικατάσταση μελών Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής, λόγω παραιτήσεων. [Επανάληψη απόφασης].

3.Αντικατάσταση μελών Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, λόγω παραιτήσεων.  [Επανάληψη απόφασης].

4.Υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα  «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»  [Πρόσκληση ΑΤ 09] για τη χρηματοδότηση μελετών.

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής μοτοσικλέτας στην Ηγουμενίτσα

 


Εξιχνιάσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας υπόθεση κλοπής μοτοσικλέτας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, ο κατηγορούμενος αφαίρεσε τον Μάιο του 2019 μοτοσικλέτα από την πόλη της Ηγουμενίτσας.

Η μοτοσικλέτα βρέθηκε τρεις ημέρες αργότερα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φαναρίου στην περιοχή Νεκρομαντείου Μεσοποτάμου Πρέβεζας.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Εξήντα δυο παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (58.017) έλεγχοι, από τους οποίους οι (10.884) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.662) παραβάσεις και συνελήφθησαν (30) άτομα, ως ακολούθως:

(1.224) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(358) στην Αττική,

(132) στη Δυτική Ελλάδα,

(110) στη Θεσσαλία,

(101) στη Θεσσαλονίκη,

  (94) στη Στερεά Ελλάδα,

  (94) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (89) στην Κρήτη,

  (64) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (62) στην Ήπειρο,

  (34) στη Δυτική Μακεδονία,

  (28) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (27) στην Πελοπόννησο,

  (17) στα Ιόνια Νησιά και

  (14) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (46.163) ομοειδείς παραβάσεις.

(429) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης κ.λπ. και επιβλήθηκαν (398) πρόστιμα των 300 ευρώ και (31) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(122) στην Αττική,

  (58) στην Κρήτη,

  (34) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (34) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (28) στη Στερεά Ελλάδα,

  (26) στη Θεσσαλονίκη,

  (26) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (24) στα Ιόνια Νησιά,

  (21) στη Δυτική Μακεδονία,

  (16) στη Δυτική Ελλάδα,

  (13) στην Ήπειρο,

  (11) στη Θεσσαλία,

  (10) στην Πελοπόννησο και

    (6) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (19.306) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (18.182) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.124) των (150) ευρώ.

(9) παραβάσεις και (30) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων:

στην Αττική, 5.000 ευρώ σε καφενείο – ουζερί,

στη Στερεά Ελλάδα, 1.000 ευρώ σε κομμωτήριο,

στην Πελοπόννησο, 3.000 ευρώ και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφέ – παντοπωλείο και 5.000 ευρώ σε φυσικό πρόσωπο για πώληση προϊόντων σε λαϊκή,

στην Κρήτη, 5.000 ευρώ σε καφενείο και 3.000 ευρώ και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας σε αναψυκτήριο,

στην Κεντρική Μακεδονία, 3.000 ευρώ σε φυσικό πρόσωπο για υπαίθριο εμπόριο,

στη Δυτική Ελλάδα, 5.000 ευρώ σε καφενείο,

στη Θεσσαλία, 3.000 ευρώ σε φυσικό πρόσωπο που διοργάνωσε την τηλεοπτική παρακολούθηση ποδοσφαιρικού αγώνα.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση,μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (447) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (451) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγεία.

Δήμος Πωγωνίου: Έως 31 Δεκεμβρίου 2020 οι δηλώσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και συσσίτιο

 


Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο του Δήμου Πωγωνίου καλεί τους δημότες, που ενδιαφέρονται για την ένταξη τους στη Δομή να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά νέοι και παλαιοί από 15/12/2020 ΕΩΣ 31/12/2020

Καθημερινά στο Δημαρχείο Καλπακίου.

Το ωράριο αποδοχής των αιτήσεων είναι 9:00-13:00.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

Εκκαθαριστικό 2019

Ταυτότητα φωτοτυπία

Βεβαίωση Δήμου περί ένταξης στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ

Οικογενειακή κατάσταση

Βεβαίωση σπουδών (18-24 χρονών)

Βεβαίωση στρατού ( για προστατευόμενο τέκνο που υπηρετεί)

Βεβαίωση εντοπιότητας

Για αλλοδαπούς κάρτα παραμονής

ΑΜΚΑ από όλα τα μέλη της οικογένειας

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλ.: 2653042298

 

ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΕΝΤΗ ΒΑΡΒΑΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ

Συμβουλευτική Γραμμή 115 25 «Μαζί για το Παιδί»: Διαφορετικά Χριστούγεννα

 

 Γράφει η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί"

Τα Χριστούγεννα είναι μια  γιορτή, που συμβολίζουν την αγάπη, τη καλοσύνη, τη φροντίδα για τον διπλανό μας και τη κοντινότητα με τους δικούς μας ανθρώπους. Είναι η γέννηση της ελπίδας και οι αποφάσεις για αλλαγές και νέα προχωρήματα. Μια μεγάλη γιορτή, όπου οι πόλεις και οι πλατείες στολίζονται με υπέροχα και πολύχρωμα φωτεινά λαμπάκια. Όπου τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία το δώρο του  Άγιου Βασίλη. Όπου σε κάθε γωνιά του δρόμου ακούγονται παιδικές φωνές  να λένε τα κάλαντα. Οι περισσότεροι από εμάς, είναι σχεδόν σίγουρο, ότι διαφορετικά το είχαμε στο μυαλό μας. Φανταζόμασταν ότι θα βρούμε τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας, θα επισκεπτόμασταν τα μέρη που μεγαλώσαμε ή ότι ίσως να κάναμε και κάποιο ταξίδι. Να καθίσουμε όλοι μαζί γύρω από το γιορτινό τραπέζι, να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας, να μοιραστούμε ιστορίες. Με άλλα λόγια να λειτουργήσουμε με τους γνώριμους σε εμάς τρόπους. Ίσως το πιο σημαντικό όμως, θα ήταν ότι θα βρισκόμασταν και πάλι όλοι μαζί. Κάτι που σε όλους μας έχει λείψει αυτό το διάστημα.

Το δεύτερο όμως κύμα του covid - 19 και η αύξηση των κρουσμάτων, ανέτρεψε και πάλι τα σχέδιά μας.

Μπορούμε όμως τις ξεχωριστές μυρωδιές και τα αρώματα που μας φέρνει η γιορτή των Χριστουγέννων να τα μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι μας. Να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τις δικές μας προσωπικές εμπειρίες, για το πως καθόμασταν δίπλα από τη γιαγιά ή τη μητέρα μας και τις βλέπαμε να μαγειρεύουν. Για τη μυσταγωγία που επικρατούσε μέχρι να στρωθεί το γιορτινό τραπέζι. Για τις όλο ενδιαφέρον ιστορίες των μεγαλυτέρων. Όλοι μας έχουμε να μοιραστούμε και όμορφες στιγμές, από τις οποίες μόνο κερδισμένοι θα βγούμε εμείς, αλλά και οι σημαντικοί μας άνθρωποι. Η τεχνολογία ευτυχώς συνεχίζει να εξελίσσεται και μπορεί να σταθεί σύμμαχός μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Μπορούμε λοιπόν να την αξιοποιήσουμε και να φροντίσουμε μέσω βιντεοκλήσεων, τα παιδιά να δουν τον παππού και τη γιαγιά που με τόση λαχτάρα ανυπομονούσαν να συναντηθούν.

Είναι στο χέρι μας λοιπόν να φροντίσουμε, ώστε να δώσουμε μια διαφορετική νότα σε αυτά τα Χριστούγεννα. Μια νότα αισιοδοξίας, δύναμης και αλλαγής, ότι ακόμη και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θα βρούμε τον τρόπο να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο και να βρεθούμε μέσω της τεχνολογίας πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Και ενώ οι συνθήκες είναι πραγματικά δύσκολες, είναι στο χέρι της κάθε οικογένειας πως θα οδηγήσει τα πράγματα και αν θα σταθεί μονάχα στις απώλειες ή θα επιτρέψει να χαρεί και κάποιες όμορφες στιγμές.

Οι ειδικοί της Γραμμής απαντούν καθημερινά στη Συμβουλευτική Γραμμή 115 25, από Δευτέρα έως  Παρασκευή, 9.00-21.00.

Δεν είστε μόνοι. Σηκώστε ακουστικό σας! 

________________________________________

Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25& το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης  «Μαζί για το Παιδί»

 


Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι  μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Έχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

• Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών

• Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων

• Παραπομπές & ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο

• Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της

Παράλληλα με την Συμβουλευτική γραμμή  λειτουργεί και Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς  το οποίο διοργανώνει δωρεάν  διαδικτυακές ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και  δωρεάν  διαδικτυακά ψυχο-εκπαιδευτικά  σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους. 

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία: Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 της Ένωσης Μαζί για το Παιδί λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.

Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.

Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής: https://youtu.be/6Vurai6rRF8

Περιφέρεια Ηπείρου: Έκτακτη συνεδρίαση (δια περιφοράς) της Οικονομικής Επιτροπής την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, ώρα 8:30

 


Την 17-12-2020, ημέρα Πέμπτη και ώρα 08:30 συνεδριάζει εκτάκτως, δια περιφοράς, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 1 της Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α’55/11-03-2020) η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν.4682/2020 (ΦΕΚ Α΄76), με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης το εξής:

1.      Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής, μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση του έργου «Προμήθεια υλικών για τη δημιουργία έξι (6) θαλάμων Covid - 19 στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα». προϋπολογισμού € 22.500,00 με ΦΠΑ, ορισμός εκπροσώπων για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της σύμβασης και έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης

Σημειώνεται ότι η παρούσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, συγκαλείται εκτάκτως, λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα λήψης απόφασης επί του ως άνω θέματος, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία σύναψης συμβάσεως, προκειμένου να εξοπλισθεί το Νοσοκομείο Χατζηκώστα, με τα κατάλληλα μέσα και υποδομές, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Hellenic Healthcare Group: Για πρώτη φορά ενιαίος Απολογισμός Υπευθυνότητας από τον μεγαλύτερο Όμιλο παροχής υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα

 


Ο Όμιλος Hellenic Healthcare (HHG), ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, εξέδωσε τον πρώτο –σε ομιλικό επίπεδο- Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ο Απολογισμός συντάχθηκε σύμφωνα με το διεθνές πλαίσιο οδηγιών GRI Standards του Global Reporting Initiative (σε επίπεδο συμφωνίας “Core”). Η έκδοση αφορά το έτος 2019 και αποτελεί τη συνέχεια της 8ης δημοσίευσης Απολογισμού Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου Υγεία, ο οποίος δημοσιεύει Απολογισμό ΕΚΕ από το 2011.

Με γνώμονα την διεύρυνση της αρχής της λογοδοσίας και με στόχο την υπεύθυνη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων μερών του Ομίλου, ακόμη και σχετικά με μη χρηματοοικονομικά στοιχεία, ο Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου Hellenic Healthcare περιλαμβάνει τις δράσεις και των έξι κλινικών του: Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ και Creta InterClinic.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της διεθνούς πρωτοβουλίας Global Reporting Initiative – GRI, ο Απολογισμός του Ομίλου Hellenic Healthcare αποτυπώνει τη συνολική δράση του Οργανισμού σε όλους τους άξονες Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, στην έκδοση αναλύονται οι δράσεις, τα προγράμματα του Ομίλου Hellenic Healthcare (HHG) στην Ελλάδα, καθώς και οι στόχοι που επιτεύχθηκαν σχετικά με:

       την επικοινωνία και κάλυψη των αναγκών της κάθε ομάδας των ενδιαφερομένων μερών του Ομίλου

       την εταιρική διακυβέρνηση του Οργανισμού

       την υπεύθυνη προσφορά υπηρεσιών υγείας, αλλά και την αξίωση υπευθυνότητας από τους προμηθευτές του

       τα προγράμματα που υλοποιεί ο Όμιλος για το πολυτιμότερο κεφάλαιό του, το Ανθρώπινο Δυναμικό

       τις ενέργειες που υλοποιεί προκειμένου να ελέγχει και να μειώνει τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του στο Περιβάλλον

       όλες τις δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα στην ενότητα Κοινωνία οι οποίες επικεντρώνονται στους άξονες (α) της κάλυψης αναγκών ιατρικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, (β) της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα Υγείας, (γ) της υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ΜΚΟ.

 

Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία» από το Metropolitan Hospital και τον Όμιλο HHG, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δυναμικά στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα

 


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2018 έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του πνεύμονα 1.6 εκατομμύρια άνθρωποι 45 ετών και άνω σε όλο τον κόσμο. Κατά το ίδιο έτος στην Ελλάδα, 8.343 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτή τη νόσο, που αποτελεί μια παγκόσμια επιδημία, την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε άντρες και γυναίκες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε ώρα 203 άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα. Οι θάνατοι που οφείλονται σε καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας ξεπερνούν σε αριθμό το άθροισμα των θανάτων που οφείλονται στον καρκίνο του μαστού, στον καρκίνο του προστάτη και στον καρκίνο του παχέος εντέρου μαζί, τρεις από τους όγκους για τους οποίους υπάρχει αποδεδειγμένα αποτελεσματικός προληπτικός έλεγχος.

Ο καρκίνος του πνεύμονα κατά κανόνα διαγιγνώσκεται σε προχωρημένα στάδια και αυτό συμβαίνει γιατί δίνει συμπτώματα αργά ή συμπτώματα που μπορεί να υποτιμηθούν σε έναν βαρύ καπνιστή. Το κάπνισμα είναι πλέον ένας αποδεδειγμένα αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, ωστόσο μπορεί να νοσήσουν και μη καπνιστές. Αυτό κάνει την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου περισσότερο από αναγκαία για όλους και κυρίως για τους καπνιστές.

Στοχεύοντας σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη το Πρότυπο Κέντρο Κλινικών Μελετών, η Πνευμονολογική Κλινική «Πνοή» με το Τμήμα Επεμβατικής Πνευμονολογίας και το Τμήμα Ιατρικής Απεικόνισης του Metropolitan Hospital, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στη χώρα μας το οργανωμένο Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου «Πνευμόνων Υγεία».

Τα τελευταία χρόνια το μοναδικό, αποδεδειγμένα χρήσιμο εργαλείο για πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα είναι η χρήση αξονικής τομογραφίας θώρακα με χαμηλή δόση ακτινοβολίας και χωρίς σκιαγραφικό (low-dose CT, LDCT), δηλαδή τομογραφία με περίπου το 1/3 της ακτινοβολίας μιας κλασικής αξονικής θώρακα. 

Η τομογραφία αυτή έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη ως διαγνωστικό μέσο πραγματοποιούμενη ετησίως σε άτομα υψηλού κινδύνου: ενήλικες άντρες και γυναίκες 50-80 ετών, βαρείς καπνιστές, που καπνίζουν τώρα ή διέκοψαν μέσα στα τελευταία 15 χρόνια, και με ένα ιστορικό καπνίσματος τουλάχιστον 30 «πακέτα-έτη» (pack-years). 

Ο δείκτης «πακέτα-έτη» υπολογίζεται με τον αριθμό των πακέτων τσιγάρων που καπνίζει ημερησίως ένας καπνιστής πολλαπλασιαζόμενο επί τον αριθμό των ετών που καπνίζει (π.χ. ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 30 έτη ή 2 πακέτα για 15 έτη = 30 «πακέτα-έτη»).

Σε προληπτικό έλεγχο μπορεί να υποβληθούν ανεξάρτητα από το ιστορικό καπνίσματος και άτομα με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου πνεύμονα. 

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας είναι πλέον εγκεκριμένος για ομάδες υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ και ήδη και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Στη χώρα μας η συζήτηση αυτή δεν έχει καν αρχίσει, παρότι κατέχουμε τα θλιβερά πρωτεία σε αριθμό καπνιστών κάτω των 45 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.