Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

ΠΕΔ Ηπείρου: Συνεδρίαση του Δ.Σ., την Τρίτη 6 Ιουλίου, ώρα 13:00

 


Πραγματοποιείται τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, την Τρίτη 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 και ώρα 13:00.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη και περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

Σχετικά με το κλείσιμο υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς σε Δήμους της Ηπείρου.

Σχετικά με την επιστολή της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (Ε.Ε.Τ.Ε.Π.).

Δράσεις για τον Πολιτισμό και έγκριση προτάσεων Π.Ε.Δ. Ηπείρου – Δήμων Ηπείρου.

Έγκριση πρωτοκόλλου Ε.Π.Π.Ε. του πακέτου εργασίας ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ του έργου με ακρωνύμιο SUSTOURISMO-ADRION 1135

Έγκριση δαπάνης εγγραφής της Π.Ε.Δ. Ηπείρου ως συνδρομητής σε υπηρεσία (www.4412.gr ) της διαδικτυακής βάση πληροφοριών ΔΗΜΟΣΝΕΤ για το έτος 2021.

Έγκριση της υπ. αρ. 12/2021 (ΑΔΑ: 6ΧΥΤΟΚΖ3-75Ρ) απόφασης του Προέδρου για την απευθείας ανάθεση υπηρεσιών νομικής υποστήριξης της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.

Σχετικά με την οργάνωση θεατρικών παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΙ σε Δήμους της Ηπείρου.

Συζήτηση επί θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος.

Η συνεδρίαση θα προβληθεί ζωντανά μέσω του καναλιού της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στο YouTube στον σύνδεσμο: https://youtu.be/-0HgGkfU-_o

Δήμος Κόνιτσας: Ψήφισμα διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβουλίου για την επικείμενη διακοπή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Κόνιτσα

 



Το Δημοτικό Συμβούλιο, παρόντος και του Δημάρχου, με αφορμή την πρόθεση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει, μεταξύ άλλων και το υποκατάστημα της Τράπεζας στην Κόνιτσα, συνήλθε μετά από εισήγηση του Δημάρχου σε έκτακτη συνεδρίαση στη 02/07/2021 και αποφάσισε την έκδοση του ακόλουθου ψηφίσματος:

Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας, τον προβληματισμό μας και την κάθετη-κατηγορηματική διαφωνία μας με την πρόθεση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να διακόψει τη λειτουργία του υποκαταστήματός της στην κωμόπολη της Κόνιτσας. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με τις επιπτώσεις της πανδημίας να είναι ορατές σε πολλές πτυχές της ζωής μας, η απόφαση αυτή, αν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει δυσάρεστη εξέλιξη και βαρύ πλήγμα για την ακριτική περιοχή μας, που αντί να απολαμβάνει προνόμια για λόγους εθνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, αντιμετωπίζει πρόσθετες δυσκολίες, αφού λαμβάνονται συνεχώς μέτρα υποβάθμισης και αποδυνάμωσής της.

Μετά το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Κόνιτσα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η στήριξη του τοπικού υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς από τον Δήμο με μεταφορά των αποθεματικών του Δήμου και των Κληροδοτημάτων του, αλλά και από την τοπική κοινωνία, γενικά, με την εκτέλεση των καθημερινών συναλλαγών από τους πολίτες της Κόνιτσας και των σαράντα δύο απομακρυσμένων χωριών της. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο υποκατάστημα αυξάνεται ο κύκλος εργασιών, καθώς στο πελατολόγιο εντάσσονται και οι πολίτες των κοντινών Κοινοτήτων των όμορων Δήμων Ζαγορίου, Πωγωνίου, Νεστορίου, Βορειοηπειρώτες και πολίτες της γειτονικής Αλβανίας, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη διακοπή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα λειτουργικά έξοδα του υποκαταστήματος είναι περιορισμένα, δεδομένου ότι το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Τράπεζα είναι ιδιόκτητο.

Νέα επιτυχία του Δασαρχείου Ιωαννίνων στην μάχη για τη πάταξη της λαθροϋλοτομίας

 


Μήνες συστηματικής συλλογής στοιχείων και στενή παρακολούθηση συχνά καθ’ όλο το 24ωρο οδήγησαν τελικά τους δασικούς υπαλλήλους στον εντοπισμό λαθροϋλοτόμου στο δημόσιο δάσος Δελβινακίου και σε κατάσχεση των υλικών και των μέσων λαθροϋλοτομίας. 

Ο λαθροϋλοτόμος είχε προχωρήσει όχι μόνο στην παράνομη υλοτομία μεγάλου αριθμού δέντρων δρυός και γαύρου αλλά και τα είχε διαμορφώσει επιτόπου σε μικρότερες διαστάσεις (καυσόξυλα) χρησιμοποιώντας πριονοκορδέλα δίπλα στο δάσος (!). Ακολούθως τα φόρτωνε σε κλειστό φορτηγό αυτοκίνητο με σκοπό να τα μεταφέρει προς άγνωστους παραλήπτες. Τα παραπάνω υλικά και μέσα κατασχέθηκαν επί τόπου και ο παραβάτης θα οδηγηθεί πλέον στην δικαιοσύνη.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά εντός του τελευταίου έτους που κάποιος συλλαμβάνεται να χρησιμοποιεί πριονοκορδέλα απευθείας στο δάσος για να διαμορφώσει παράνομα υλοτομημένα δέντρα δρυός σε μικρότερες διαστάσεις καυσοξύλων. Η μεγάλη ποσότητα αυτών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό τα κομμένα καυσόξυλα να οδηγούνται απευθείας σε αποθήκη ή μάντρα μεσάζοντα για να πωληθούν μετέπειτα στο εμπόριο. Δεν είναι μάλιστα καθόλου απίθανο τα γεγονότα αυτά να συνδέονται με την προσπάθεια ορισμένων κύκλων το τελευταίο διάστημα να καταργήσουν τα απαραίτητα δελτία μεταφοράς, κάτι που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τις αρχές αλλά και τα ΜΜΕ, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για τις διασυνδέσεις του παράνομου κυκλώματος στην περιοχή όπου μάλιστα έχει απειληθεί στο πρόσφατο παρελθόν και η ζωή των δασικών υπαλλήλων, ιδιαίτερα των δασοφυλάκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προστασίας των δασών με ελλιπή συχνά μέσα (βλέπε εδώ)!

Συνάντηση της Ε' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Αμυρά

 


Συνάντηση του Προέδρου Νικόλαου Παπαγρηγορίου και του Μέλους Μιχάλη Γκίκα του ΔΣ της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Αμυρά.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη Θήρα και συγκεκριμένα:

1. την έκδοση της νέας Ρυθμιστικής καθώς και των τελών αδειών θήρας,

2. τη νέα ρυθμιστική απόφαση για την άσκηση της δραστηριότητας της θήρας στον Αμβρακικό και

3. του ρόλου των Κυνηγετικών Οργανώσεων και ιδιαίτερα της θηροφυλακής, στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν οι απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις, ώστε οι πταισματικές παραβάσεις να τιμωρούνται τουλάχιστον με διοικητικό πρόστιμο εν τη γενέσει τους.

ΕΟΔΥ: Έξι θάνατοι σήμερα, 801 νέα κρούσματα

 


4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έξι θάνατοι σήμερα, 801 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

 Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 801, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 426.963 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 109 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.238 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.743 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 173 (68.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 86.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.702 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή +96.67%). 

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 39 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ. αρωγός στην καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς

 


Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την “απάτη μαμούθ” σε βάρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας (ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ.) καταδικάζει και στηλιτεύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τέτοιες δράσεις απ’ όπου και αν προέρχονται και δηλώνει κατηγορηματικά, ότι σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τον κλάδο, τα μέλη του οποίου -εταιρείες πάροχοι ιατροτεχνολογικών προϊόντων υγείας- παραμένουν αταλάντευτα δίπλα στον ασθενή, ακόμα και στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών. Ειδικότερα σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος επισημαίνει:

«Ήμασταν και παραμένουμε πάντοτε δίπλα στην Πολιτεία, στο Υπουργείο Υγείας  και στον  Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως αρωγοί για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων, με όλα τα μέλη μας για οτιδήποτε χρειαστεί ο οργανισμός, ώστε να ανακουφιστούμε επιτέλους από τέτοιου είδους κυκλώματα που εκμεταλλεύονται καταστάσεις αυξάνοντας τον προϋπολογισμό και επιβαρύνοντας όλους τους συμβεβλημένους παρόχους με δυσβάσταχτο clawback.

Ζητούμε τόσο από τον Υπουργό Υγείας όσο και από την πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. την παραδειγματική τιμωρία όσων λειτούργησαν εις βάρος του Οργανισμού αλλά και κατ’ επέκταση εις βάρος όλων των υγειών παρόχων υγείας, που δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης των εταιρειών τους, έχοντας ως κύριο μέλημα την υγεία των ασθενών ασφαλισμένων του οργανισμού».

Δήμος Πωγωνίου: Εκδήλωση με τίτλο "Το Δελβινάκι στην Ελληνική Επανάσταση", την Παρασκευή 16 Ιουλίου, στο Δελβινάκι


Ο Δήμος Πωγωνίου σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο "Το Δελβινάκι στην Ελληνική Επανάσταση" που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021.



Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιούνιο 2021 στην Ήπειρο

 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιούνιο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν -9- τροχαία ατυχήματα (όπως και το 2020).

Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

-2- θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (όπως και το 2020)

-2- τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι -1- το 2020)

-5- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -6- το 2020)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 12 παθόντες (όπως και το 2020). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

-2- νεκροί (όπως και το 2020)

-2- σοβαρά τραυματίες (έναντι -1- το 2020)

-8- ελαφρά τραυματίες (έναντι -9- το 2020)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

υπερβολική ταχύτητα

παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (6.654) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

1.735 για υπερβολική ταχύτητα

   401 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

   232 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

   146 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

   116 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

     66 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

     40 για αντικανονικό προσπέρασμα

     29 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (161) παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (102) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (537) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

 

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός που λίγο νωρίτερα είχε αφαιρέσει ποδήλατο από πυλωτή πολυκατοικίας

 


Η επιχειρησιακή ετοιμότητα αστυνομικών του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων οδήγησε στην άμεση σύλληψη ημεδαπού, που κατηγορείται για κλοπή που έγινε σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στην πόλη των Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο να επιβαίνει σε ποδήλατο και από τον έλεγχο που διενήργησαν διακρίβωσαν ότι το είχε αφαιρέσει λίγο νωρίτερα από πυλωτή πολυκατοικίας. 

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων μετά από σχετική έρευνα κατάφεραν να εξακριβώσουν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν είχε αντιληφθεί την κλοπή του ποδηλάτου του και ακολούθως του αποδόθηκε.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ορίζοντες Ηπείρου: Συνέντευξη τύπου του κ. Σπύρου Ριζόπουλου, την Τρίτη 6 Ιουλίου, στις 11:00 π.μ.

 


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος θα παραχωρήσει αύριο, Τρίτη 06/07 στις 11.00 π.μ., συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της παράταξης Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Ιωάννινα (Τηλέφωνο 26510 39931).

Ανακοίνωση της Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας στο Δήμο Ζίτσας για τον θάνατο του πρώην Αντιδημάρχου Ζίτσας και Δημοτικού Συμβούλου Κωσταντίνου Σιώζου

 


Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του πρώην Αντιδημάρχου Ζίτσας και Δημοτικού Συμβούλου Κωσταντίνου Σιώζου.

Αποχαιρετούμε έναν αγωνιστή της Δημοκρατίας, έναν μαχητή και οραματιστή της Αυτοδιοίκησης που υπηρέτησε τον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε, έζησε με την οικογένειά του και αναδείχθηκε επαγγελματικά, με αρχές και αξίες ηθικής, εντιμότητας, δημοκρατίας, έχοντας στο επίκεντρο πάντα τον δημότη και τις ανάγκες του.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Καλό ταξίδι φίλε συνοδοιπόρε και αγωνιστή Κώστα.

Οι αγώνες σου για έναν καλύτερο τόπο, για έναν Δήμο με ποιότητα ζωής και οι αγωνίες που εξέφραζες μέχρι και σήμερα για τα ζητήματα αυτά μας συνοδεύουν και θα εξακολουθούν να συνοδεύουν τον δικό μας αγώνα τα κοινά μας οράματα και την πίστη μας σε όσα με ανιδιοτέλεια μας δίδαξες.

Αντί στεφάνων για την μνήμη του η παράταξη και όποιος επιθυμεί θα καταθέσει χρηματικό ποσό στο ίδρυμα «Ελένης Γύρα» στην Δ.Κ. Ζίτσας.

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού, την Κυριακή 4 Ιουλίου

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 99.196 έλεγχοι, από τους οποίους οι 56.364 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 35 παραβάσεις, ως ακολούθως:

19 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

9 στη Στερεά Ελλάδα,

4 στο Βόρειο Αιγαίο,

2 στη Πελοπόννησο,

2 στη Κρήτη,

1 στα Ιόνια Νησιά και

1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 59.842 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 57.689 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.153 των 150 ευρώ.

11 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.744 ομοειδείς παραβάσεις.

2 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ σε άτομο για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο του στην χώρα.

Στο Νότιο Αιγαίο, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα που διοργάνωνε γαμήλια εκδήλωση για υπεράριθμους παρευρισκόμενους.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.010 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.137 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. 

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 261 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ για τους φοιτητές του έτους 2020-21

 


Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους – δικαιούχους ότι ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα στέγασης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγησή του έως και την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021.

Δικαιούχοι:

Φοιτητές Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κάτοχοι ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ και κάτοχοι Α.Φ.Μ.

Η υπηκοότητα τους να συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτών

Απαραίτητη προϋπόθεση πριν προχωρήσετε σε δημιουργία αίτησης για το Ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, είναι να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2020.

Σε αντίθετη περίπτωση η αίτησή σας θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της.

Για συζύγους οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που είναι εξαρτώμενα μέλη ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο.

Η αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, τη Δευτέρα 5 Ιουλίου

 


Τη Δευτέρα 5 Ιουλίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Δημαρχείο Πέρδικας, Θεσπρωτία, 10:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Πάρκο Πυρσινέλα-Γιαννιώτικο Σαλόνι, Διογένη 8, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σταύρου Νιάρχου 60, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00.

Αυνανισμός: Πώς επιδρά στον οργανισμό;

 


Ο αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση) είναι ένα θέμα που προσφέρεται για… παραφιλολογία. Πίσω από τα πονηρά γελάκια και τις ενοχές εκείνων, που τον θεωρούν ταμπού, εν έτει 2021, οι φήμες συγκρούονται με την αλήθεια. Τελικά ποια είναι η επίδρασή του στον οργανισμό; Είναι αλήθεια ότι τυφλώνει; Και ποια είναι η «φυσιολογική» συχνότητα; Τι λένε οι μελέτες και τι η κλινική εμπειρία;

Οι επιστήμονες είναι σαφείς. Ο αυνανισμός αφορά εσάς και μόνο εσάς και δεν προκαλεί σωματικές βλάβες. Ακόμη, όμως, κι αν δεν αυνανίζεστε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κι αυτό είναι δικαίωμά σας και δεν σας επηρεάζει αρνητικά σε κάτι.

«Ο αυνανισμός είναι μια φυσική σεξουαλική δραστηριότητα, που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους», εξηγεί ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κωνσταντίνος A. Ρόκκας MD.

«Μπορεί να μειώσει την ένταση και να μας κάνει να νιώσουμε σεξουαλικά απελευθερωμένοι. Επιπλέον μας βοηθά να γνωρίσουμε και να εξοικειωθούμε με το σώμα μας και να μάθουμε τι μας ευχαριστεί».

Υπάρχουν άνθρωποι, που αυνανίζονται κάθε μέρα, μία φορά την εβδομάδα ή ποτέ. Υπάρχουν κι άλλοι, που έχουν εμμονή με το θέμα, αυτοϊκανοποιούνται σε κάθε ευκαιρία κι αυτό, τελικά, επηρεάζει την καθημερινότητά τους.

Απελευθερώνει ορμόνες

Κατά τη διάρκεια του αυνανισμού απελευθερώνονται ορμόνες:

- Ντοπαμίνη. Αυτή είναι μια από τις λεγόμενες ορμόνες της ευτυχίας, που σχετίζεται με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σας.

- Ενδορφίνες. Τα φυσικά ανακουφιστικά του σώματος, οι ενδορφίνες, καταπραΰνουν το στρες και βελτιώνουν τη διάθεση.

- Οξυτοκίνη. Αυτή η ορμόνη ονομάζεται συχνά και ορμόνη της αγάπης. Έχει να κάνει με την κοινωνική σύνδεση.

- Τεστοστερόνη. Αυτή η ορμόνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ για τη βελτίωση της αντοχής και της διέγερσης. Επίσης εκκρίνεται, όταν έχουμε σεξουαλικές φαντασιώσεις.

- Προλακτίνη. Μια ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη γαλουχία και επηρεάζει επίσης τη διάθεση και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

«Ο αυνανισμός βοηθά στην απελευθέρωση αυτών των ορμονών, επηρεάζοντας θετικά την ψυχική και τη σωματική υγεία», επισημαίνει ο κ. Ρόκκας.