Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΣΔΟΕ: Παραβάσεις στο 61% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν

Παραβάσεις καταλογίστηκαν σε περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ το καλοκαίρι, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο διευθυντής Σχεδιασμού Λογιστικών Ελέγχων του ΣΔΟΕ, Ν. Λέκκας. «Κάναμε ελέγχους σε 318 στόχους.
Οι παραβάτες ήταν 195. Δηλαδή, ο μέσος όρος παραβατικότητας ήταν 61%, με συνολικά 900 παραβάσεις», τόνισε και ανέφερε ότι τώρα το ΣΔΟΕ εστιάζει τους ελέγχους στην απόδοση του ΦΠΑ.
Σημείωσε δε, ότι έως τα τέλη του έτους θα λειτουργούν κανονικά όλες οι διευθύνσεις που θα κάνουν ελέγχους με το νέο σύστημα on line.
«Υπάρχει ένα σύστημα ελεγκτικών μηχανισμών, που πιλοτικά έχει αναλάβει το ΣΔΟΕ και θα γίνουν έλεγχοι στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.
Μέσα στον Οκτώβριο, οι τρεις υπηρεσίες αυτές θα λειτουργούν κανονικά, online και με laptop. Και προσδοκούμε από την 1η Ιανουαρίου του 2012 να λειτουργούν κανονικά όλες οι διευθύνσεις», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Έλεγχοι για την τήρηση του νέου ωραρίου

Με εγκύκλιο που απέστειλε προς τους αρμόδιους φορείς, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ντίνος Ρόβλιας, ζητά τη διεξαγωγή απογραφής, σχετικά με την εφαρμογή του νέου ωραρίου. Η επιβεβαίωση της τήρησης του νέου ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων του Δημοσίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011, σύμφωνα με τη σχετική Εγκύκλιο, η οποία απεστάλη σήμερα στα Υπουργεία, στις Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, στις Ανεξάρτητες Αρχές, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στους ΟΤΑ α΄ και β΄ Βαθμού (Δήμοι και Περιφέρειες) και στα λοιπά ΝΠΔΔ.


Οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από τις Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού είναι:
1.Εαν εφαρμόζεται το νέο ωράριο εργασίας από όλους τους υπαλλήλους
2.Εαν όλοι οι υπάλληλοι έχουν δηλώσει στις υπηρεσίες τους το ωράριο που επιθυμούν
3.Πόσοι υπάλληλοι επέλεξαν το κάθε ένα από τα προτεινόμενα ωράρια (ώρα έναρξης 7:00 ή 7:30 ή 8:00 ή 9:00 π.μ).

Η απογραφή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου το Υπουργείο να έχει συνολική και αναλυτική εικόνα για το νέο ωράριο, καθώς και στατιστικά στοιχεία για τις επιλογές των υπαλλήλων.
Το νέο ωράριο αύξησε τις ώρες εξυπηρέτησης του κοινού και επιφέρει εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης, χωρίς να έχει καταγγελθεί μέχρι στιγμής κάποιο πρόβλημα.

Taxisnet: Νέες υπηρεσίες και διευκολύνσεις στην υποβολή φόρων

Σε αναβάθμιση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, με τον γενικό τίτλο «Προσωρινή Δήλωση Απόδοσης Φόρου και Τελών Χαρτοσήμου», προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, καλύπτοντας τέσσερις ομάδες από προσωρινές περιοδικές δηλώσεις απόδοσης φόρου και τελών χαρτοσήμου, ανάλογα με το είδος του εισοδήματος.

Ειδικότερα, η αναβαθμισμένη εφαρμογή της ΓΓΠΣ περιλαμβάνει τις εξής υπηρεσίες:
1. Εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις: μισθοί μελών διοικητικού συμβουλίου ΑΕ και εταίρων ΕΠΕ που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, παρακράτηση φόρου για προμήθειες, μεσιτείες, αμοιβές σε μη επιτηδευματίες, παρακράτηση φόρου για αμοιβές που καταβάλλουν δημόσιες υπηρεσίες, παρακράτηση φόρου για αμοιβές διαμεσολάβησης πωλήσεων Αμοιβαίων Κεφαλαίων και παρακράτηση φόρου στα κέρδη που εισπράττει φορολογούμενος κάτοικος Ελλάδας, από αλλοδαπή Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης.
2. Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες
3. Εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα: παρακράτηση φόρου από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος και προκαταβολή φόρου επί των ποσών αναφοράς των εργολαβικών και μερισμάτων των δικηγόρων.
4. Λοιπά εισοδήματα: παρακράτηση φόρου σε αμοιβές τρίτων όταν εκδίδεται απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, παρακράτηση φόρου από εκμεταλλευτή ΤΑΧΙ και παρακράτηση φόρου και τελών χαρτοσήμου σε εισοδήματα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: Πτώση από 150 έως και 1.300 μόρια στις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η σημαντική μείωση του αριθμού των φετινών αριστούχων, σε συνδυασμό με την κατάργηση των μετεγγραφών και την ένταση της οικονομικής κρίσης, που εκτός των άλλων πριμοδοτεί και τη μείωση των προσδοκιών των υποψηφίων, «χρωματίζουν» φέτος την κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Η αναμενόμενη πτώση των βάσεων, όπως αναφέρει το in.gr, η οποία για την πλειονότητα των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ θα αρχίζει από τα 150 μόρια και θα φτάνει τα 1.300, συνοδεύεται και από εκπλήξεις που αναμένεται να εκδηλωθούν σε μια ορατή ομάδα σχολών, διασκορπισμένη σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία, η οποία για διάφορους λόγους θα ανεβάσει το «κασέ» των βάσεων εισαγωγής τους.
Τη Δευτέρα αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων.
Σύμφωνα με "Τα Νέα", η φετινή μείωση των αριστούχων (6.178 έναντι 10.571 πέρσι και 10.688 πρόπερσι) ανοίγει τον δρόμο για σημαντική πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αριστούχοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης είναι φέτος 1.009 λιγότεροι από πέρσι, οι αριστούχοι της Θετικής Κατεύθυνσης είναι 1.630 λιγότεροι, ενώ οι αριστούχοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 είναι φέτος 1.683 λιγότεροι.
Ως εκ τούτου δεν χωράει αμφιβολία ότι τα υψηλόβαθμα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά (Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών κ.λπ.), νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά τμήματα, τόσο των δύο μεγάλων αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας, θα χαμηλώσουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους.
Η «καραμπόλα» θα συμπαρασύρει στην πτώση και τις βάσεις σχολών με μεσαία και χαμηλή βαθμολογία, εκτός από εκείνες που έχουν σημαντική μείωση θέσεων εισακτέων φέτος.
Ωστόσο, στη γενική εικόνα της πτώσης θα υπάρχουν νησίδες ανόδου κυρίως στα κεντρικά τμήματα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικά βάσεις εισαγωγής κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Είναι φανερό ότι βάσεις σαν τις περσινές που άρχιζαν από τα 868 μόρια σε ΤΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή από τα 1.000 έως 1.164 μόρια σε ΤΕΙ του 2ου ή του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα δούμε φέτος.
Παράλληλα και ορισμένα Τμήματα με ειδικά μαθήματα θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία παρουσιάζοντας άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Διευκρινίσεις για το ΦΠΑ στην εστίαση

Διευκρινίσεις για τον εφαρμοζόμενο συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση παρέσχε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου οικονομικών κ. Γ. Καπελέρης από την 1η Σεπτεμβρίου η εστίαση γενικά υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%). Η διάταξη αυτή αφορά και στις υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 1.1.2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%).
Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο και δημοσιεύει το in.gr, με στόχο την αποφυγή ουσιαστικής επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού τομέα, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα τουριστικά πακέτα συμφωνούνται σε χρόνο προγενέστερο της εκτέλεσής τους, στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση, κατά συντελεστή φόρου, από 1.9.2011, να γίνεται ως εξής:


α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.


β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.
Επισημαίνεται ότι βασική αρχή του συστήματος ΦΠΑ είναι η επιβολή του φόρου επί των αγαθών και υπηρεσιών κατά αντικειμενικό τρόπο, δηλαδή για κάθε αγαθό ή υπηρεσία εφαρμόζεται ο ανάλογος συντελεστής ΦΠΑ ανεξάρτητα από την ιδιότητα του αγοραστή και τη χώρα προέλευσής του.
Ακόμα σημειώνεται ότι μία επιχείρηση που εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά είδη υπηρεσιών και ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας που αφορά την κύρια δραστηριότητά της, υποχρεούται να εφαρμόζει τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία.


Π.χ. (α) επιχείριση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή, (β) σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή (23%) για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.
Διευκρινίζεται πως τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή (13%), παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση.
Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες.
Η περίπτωση αυτή αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες, (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κλπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια.
Όπως σημειώνεται, η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.
"Είναι αυτονόητο ότι στο μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης", αναφέρεται σττην εγκύκλιο.
Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%).
Στον ίδιο συντελεστή συνεχίζουν να υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.
Τονίζεται ότι το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%).
Τέλος αναφέρεται ότι ο εφαρμοζόμενος συντελεστής ΦΠΑ δεν εξαρτάται από τη λιανική ή χονδρική παράδοση των αγαθών.

ΙΚΑ - ΕΤΑΜ: Έως 2.773,40 ευρώ η ανώτατη σύνταξη

Χωρίς τις προσαυξήσεις λόγω τέκνων θα ισχύει, αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, το πλαφόν των 2.773,40 ευρώ ως ανώτατο ποσό σύνταξης για τους νέους (από 1/1/93 και μετά) ασφαλισμένους στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και στα ειδικά ταμεία κύριας ασφάλισης μισθωτών.
Το πλαφόν αυτό ορίζει εγκύκλιος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που εκδόθηκε χθες.
Όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο «μετά την ψήφιση του νόμου 3986/11, οι προσαυξήσεις λόγω τέκνων δεν προσαυξάνουν πλέον το τετραπλάσιο του μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. που λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού του πλαφόν» και από την 1/7/2011, δηλαδή από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 3986/2011, συμπεριλαμβάνονται στο πλαφόν το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 2.773,40 ευρώ.
Αιτήσεις για συνταξιοδότηση από 1/7/2011 και μετά θα κριθούν σύμφωνα με αυτή τη διάταξη, ενώ οι αποφάσεις συνταξιοδότησης με έναρξη καταβολής της σύνταξης από 1/7/2011 και μετά θα αναθεωρηθούν (θα μειωθούν) χωρίς, ωστόσο, να αναζητηθούν από τους συνταξιούχους οι διαφορές έως και αυτή την ημερομηνία.

ΟΓΑ: Από τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, τα δελτία κοινωνικού τουρισμού

Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου ξεκινά, μέσω των ΚΕΠ, διαδικασία χορήγησης στους δικαιούχους του ΟΓΑ των δελτίων κοινωνικού τουρισμού εκδρομικού προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων.

Όπως αναφέρει η "Ελευθεροτυπία", οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, προκειμένου να ενημερωθούν αν κληρώθηκαν. Οι δικαιούχοι του Εκδρομικού- Επιμορφωτικού Προγράμματος νέων αγροτών θα λάβουν τα Δελτία τους με συστημένη επιστολή από τον ΟΓΑ.
Το χρονικό διάστημα που θα μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν χρήση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού ξεκινά από την παραλαβή τους και διαρκεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2012.
Των δελτίων για τα προγράμματα των εκδρομών και της δωρεάν παροχής βιβλίων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.
Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ για τα συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ τουριστικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία και βιβλιοπωλεία.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Χαμένοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι

Σε μισθολόγιο πολλών ταχυτήτων οδηγεί η εφαρμογή του θεσμού της προσωπικής διαφοράς, στην οποία προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, με στόχο να μην υπάρξουν υπερβολικές μειώσεις μισθών στους σημερινούς υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο θεσμός της προσωπικής διαφοράς θα αναπληρώσει τις απώλειες εισοδήματος που θα προκύψουν στους υπηρετούντες σήμερα δημοσίους από την περικοπή όλων των επιδομάτων του Δημοσίου, πλην τεσσάρων: του οικογενειακού, του επιδόματος ειδικών συνθηκών, του επιδόματος θέσης και του κινήτρου απόδοσης, το οποίο όμως θα δίνεται ως μπόνους μετά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.
Με βάση το μηχανισμό, η σταδιακή μείωση των επιδομάτων, σε διάστημα επταετίας, θα αντισταθμιστεί από ετήσιες αυξήσεις των μισθών -πέραν της εισοδηματικής πολιτικής και των ωριμάνσεων-, που θα έχουν ως αποτέλεσμα, στο τέλος της περιόδου, το εισόδημα των υπηρετούντων σήμερα δημοσίων υπαλλήλων να παραμένει αλώβητο.
Με βάση το μηχανισμό του νέου μισθολογίου, η σταδιακή μείωση των επιδομάτων σε διάστημα επταετίας θα αντισταθμιστεί από ετήσιες αυξήσεις των μισθών.
Μάλιστα, για να μπορεί να υποστηριχτεί η ενίσχυση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, στο νέο μισθολόγιο θα υπάρξει πρόβλεψη ότι μαζί με τις μετατάξεις υπαλλήλων από υπουργείο σε υπουργείο θα μεταφέρεται και το δικαίωμα της προσωπικής διαφοράς.
Το σύστημα αυτό δεν αντιμετωπίζει τις μισθολογικές ανισότητες στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα διατηρεί υπαλλήλους με ίδια προσόντα και πολλές ταχύτητες αμοιβών.


Στο κάτω μέρος της κλίμακας, οι πλέον χαμένοι θα είναι οι νεοεισερχόμενοι του δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα είναι ελάχιστοι, αφού οι νέες προσλήψεις θα γίνονται με τον κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Στις νέες προσλήψεις θα υφίστανται μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα ειδικών συνθηκών, το επίδομα θέσης και το κίνητρο απόδοσης, το οποίο όμως θα δίνεται ως μπόνους έπειτα από αξιολόγηση.
Παράλληλα, στη μισθολογική τους εξέλιξη θα λαμβάνονται πλέον υπόψη 11 μισθολογικά κλιμάκια, αντί των 18, και κατά συνέπεια θα εισπράττουν ολιγόποσες "ωριμάνσεις", δηλαδή αυξήσεις μισθών εκτός εισοδηματικής.