Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαζαρακίου Πωγωνίου: Δεν θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο γλέντι του χωριού

 


Αγαπητοί χωριανοί και φίλοι μετά από σύσκεψη του Δ.Σ. του συλλόγου και του προέδρου του χωριού μας αποφασίσαμε για την ασφάλεια όλων μας να μην πραγματοποιηθεί το ετήσιο γλέντι μας.

Ευχόμαστε του χρόνου εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν να γλεντήσουμε και πάλι.

ΜΕ ΕΚΤΊΜΗΣΗ ΤΟ Δ.Σ.

Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι διορισμοί μόνιμων στην εκπαίδευση

 

Ξεκίνησε η ανακοίνωση των 11.700 μόνιμων διορισμών: 9.535 εκπαιδευτικοί σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, και 451 εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ79.01, σε Μουσικά Σχολεία, από τους τελικούς αναμορφωμένους πίνακες κατά ταξης των Προκηρύξεων 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ.

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων, στο πλαίσιο της με αριθμ. πρωτ. 90497/Ε1/23-7-2021 (ΦΕΚ 39/τ. ΑΣΕΠ/23.7.2021, ΑΔΑ: ΨΡΒΓ46ΜΤΛΗ-Ι6Ν) υ.α./πρόσκλησης για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις Α/θμιας και Β/θμιας Γενικής Εκπαίδευσης και σε Μουσικά Σχολεία, κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.02, ΠΕ04.04, ΠΕ04.05, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ33, ΠΕ60, ΠΕ70, ΠΕ78 και ΠΕ79.01, εγγεγραμμένων στους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης Α΄ του ΑΣΕΠ, διορίζονται:

5.807 εκπαιδευτικοί στην Α/θμια Εκπ/ση,

3.728 εκπαιδευτικοί στη Β/θμια Εκπ/ση, και

451 εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ79.01, σε Μουσικά Σχολεία.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης διορισμών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα ακολουθήσει νεότερο δελτίο τύπου, με το οποίο θα ενημερωθούν οι διοριζόμενοι για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες οφείλουν να παρουσιαστούν για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η νέα Ρυθμιστική για το κυνήγι

 


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η νέα Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι και για την περίοδο 2021-22.

Η μείωση «κάρπωσης» των τρυγονιών, η δήλωση του αριθμού που θήρευσε ο κυνηγός μέσω κινητού και η απαλλαγή των από τα τέλη που αφορούν το Δημόσιο σε ό,τι αφορά την έκδοση άδειας είναι τα τρία νέα στοιχεία που προβλέπονται στη ρυθμιστική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος της περιόδου 2021 -2022.

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ) δηλώνει ικανοποιημένη ως προς την απόφαση την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για απόφαση η οποία «σέβεται, και σε μεγάλο βαθμό ικανοποιεί, όλο το περιεχόμενο των συζητήσεων που για μήνες έκανε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος με την πολιτική ηγεσία και την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου».

H νέα ρυθμιστική περιέχει τη μείωση της ανώτατης ημερήσιας κάρπωσης τρυγονιών και την υποχρέωση δήλωσης του αριθμού που θήρευσε ο κυνηγός σε κάθε έξοδό του, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής κινητού τηλεφώνου (app). Ταυτόχρονα οι κυνηγοί απαλλάσσονται από το ποσό που αντιστοιχεί σε δημόσια τέλη, χαρτόσημα κ.λπ., όσον αφορά την ανανέωση των αδειών θήρας τους.

Η ΚΣΕ στέκεται ιδιαίτερα και στο ότι στη νέα ρυθμιστική έγιναν αποδεκτές διευθετήσεις που εξασφαλίζουν την οικονομική δυνατότητα των Κυνηγετικών Οργανώσεων κάθε βαθμίδας να δρουν υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος και της θηροφύλαξης.

ΕΟΔΥ: Οκτώ θάνατοι σήμερα, 2.156 νέα κρούσματα

 


8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οκτώ θάνατοι σήμερα, 2.156 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.156, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 497.061 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 155 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.687 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 188 (64,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.815 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 167 (ημερήσια μεταβολή +2,45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 173 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.983 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζει τη χιουμοριστική παράσταση “Εχθροί εξ αίματος” του Αρκά, το Σάββατο 6 Αυγούστου, ώρα 9 μ.μ. στην πλατεία

 


Τη χιουμοριστική παράσταση “Εχθροί εξ αίματος” του Αρκά παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων το Σάββατο 6 Αυγούστου και ώρα 9 μ.μ. στην πλατεία Κεφαλοβρύσου.

Εξιχνιάστηκε άμεσα κλοπή από σπίτι σε χωριό της Πρέβεζας

 


Συνελήφθησαν για την υπόθεση 4 ημεδαποί

 

Εξιχνιάστηκε άμεσα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας κλοπή που έλαβε χώρα χθες (01-08-2021) το πρωί σε χωριό της Πρέβεζας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τεσσάρων ημεδαπών, που κατηγορούνται για κλοπή κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι εισήλθαν σε σπίτι και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό -300- ευρώ.

Μετά την ταυτοποίησή τους, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν λίγη ώρα αργότερα στην ευρύτερη περιοχή από αστυνομικούς της παραπάνω υπηρεσίας.

Το αφαιρεθέν χρηματικό ποσό ανευρέθηκε και αποδόθηκε στον παθόντα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Συνεργασία Περιφέρειας- ΙΤΕ Κρήτης για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

 


Τις προοπτικές συνεργασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Κρήτης για τη δημιουργία ενός   ερευνητικού πόλου στα Ιωάννινα, συζήτησαν σε τηλεδιάσκεψη που είχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Πρόεδρό του Νεκτάριο Ταβερναράκη και τον εκπρόσωπό του στα Ιωάννινα καθηγητή κ. Σάββα Χριστοφορίδη.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΙΤΕ για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι προετοιμασίες για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, υπογραμμίζοντας ότι με τη δημιουργία του Τμήματος Βιοϊατρικών Ερευνών που έχει προγραμματιστεί στα Ιωάννινα (και σε έκταση απέναντι του οικοπέδου στο οποίο θα κατασκευαστεί το Πάρκο), δίνεται πλέον η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο θα προσδώσει νέα δυναμική στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Κουκλιοί Πωγωνίου: «3ο Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού» την Παρασκευή 6 Αυγούστου, ώρα 20:30

 


Στο δρόμο της Πολυφωνίας

Ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού σε συνεργασία με τον Δήμο Πωγωνίου και στο πλαίσιο του Διευθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ και Συνεδρίου POLYPHONIA (POLYPHONIA Preservation of Polyphonic Music, as a Common Feature of the Cross-Border Area), διοργανώνει στους Κουκλιούς Πωγωνίου, την Παρασκευή 06/08/2021 και ώρα 20.30 το «3ο Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού».

Πρόκειται για μια εκδήλωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία ξεκίνησε το 2018 και πλέον αποτελεί θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Πωγωνίου.

Σκοπός της η ανάδειξη του πολυφωνικού τραγουδιού και η μύηση των νέων και όχι μόνο «Στο δρόμο της Πολυφωνίας».

Θα προηγηθεί 18:30-20:30 συνέδριο.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Κωνσταντίνος Λώλης

Ηλίας Γκαρτζονίκας

Γεωργία Τέντα

Φώτης Τράσιας

Έλενα Ζιάβρα

Τα πολυφωνικά σχήματα που συμμετέχουν είναι:

Μουσικό σχολείο Ιωαννίνων

Lot Kurbeti

Πλειάδες

Τα Δελβινιώτικα

Πολυφωνική Ομάδα Βλάχων Ιεροπηγής Καστοριάς

Πολυφωνικό σχήμα Αγνάντων Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων

Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού

Παρουσίαση Φεστιβάλ: Παναγιώτης Τζόκας

Σας περιμένουμε να βιώσουμε όλοι μαζί την εμπειρία του πολυφωνικού

τραγουδιού!

Είσοδος Ελεύθερη

Δώδεκα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 1 Αυγούστου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 1 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 114.122 έλεγχοι, από τους οποίους οι 77.737 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 120 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 3 συλλήψεις, ως ακολούθως:

87 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 86 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

25 στη Θεσσαλονίκη,

23 στη Στερεά Ελλάδα,

12 στην Ήπειρο,

10 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  5 στο Βόρειο Αιγαίο,

  3 στην Κεντρική Μακεδονία,

  3 στη Πελοπόννησο,

  2 στο Νότιο Αιγαίο,

  2 στη Δυτική Ελλάδα,

  1 στη Δυτική Μακεδονία και

  1 στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 62.695 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 60.454 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.241 των 150 ευρώ.

4 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.026 ομοειδείς παραβάσεις.

29 παραβάσεις και 3 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 10.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ – μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων και υπεράριθμων πελατών καθώς και μη τήρηση ελάχιστων αποστάσεων μεταξύ τους.

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραμονή δύο ανεμβολίαστων ατόμων στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος.

Στην Πελοπόννησο,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο μεζεδοπωλείου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση καραντίνας.

Στην Αττική, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ σε ισάριθμα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στην Ήπειρο, 300 ευρώ πρόστιμο σε εστιατόριο, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κρήτη,

- από 2.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 καταστήματα καφέ μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε καφετέρια, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε ισάριθμα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους,

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 8.288 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.284 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, τη Δευτέρα 2 Αυγούστου

 


Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Εθνικής Αντίστασης, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Δημαρχείο Πέρδικας, Θεσπρωτία, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Κοινότητα Κλιματιάς, Ιωάννινα, 10:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

Γιατί τα παιδιά βάζουν κιλά το καλοκαίρι;

 



Οι χαλαρές καλοκαιρινές μέρες μακριά από τις υποχρεώσεις μπορεί να αποδειχθούν επιζήμιες για τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Η αποδιοργάνωση των δραστηριοτήτων που συνήθως ακολουθούν επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα να παχαίνουν. Η αλλαγή στο πρόγραμμα διατροφής, σωματικών δραστηριοτήτων και ύπνου, καθώς και η αύξηση του χρόνου που κάθονται είναι οι λόγοι που ο Δείκτης Μάζας του Σώματος τους (ΔΜΣ) μεταβάλλεται κάθε μήνα που βρίσκονται μακριά από το σχολείο.

«Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων δείχνει ότι τα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών σε πολλές δυτικές κοινωνίες παρουσιάζουν ολοένα μεγαλύτερη αύξηση του ΔΜΣ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι μηχανισμοί που οδηγούν στην επιτάχυνση της αύξησης αυτής τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο πιθανόν να αφορούν σε έναν πολύπλοκο ιστό συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και βιολογικών παραγόντων.



Όσον αφορά στους παράγοντες συμπεριφοράς, τα παιδιά αυξάνουν τον χρόνο που κάθονται, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, μειώνουν τη μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα που έχουν όσο το πρόγραμμά τους είναι καλά οργανωμένο ή ακόμα και υπερφορτωμένο, κοιμούνται και ξυπνούν αργότερα, και κυρίως ξεφεύγουν από την υγιεινή διατροφή τους, τρώνε περισσότερα ανθυγιεινά σνακ και παγωτά, με συνέπεια να βάζουν αρκετά κιλά», μας εξηγεί ο Ειδικός Εφαρμογών Διαιτολογίας κ. Δημήτρης Οικονομάκης.