Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου-Δελβινακίου, προστατεύει το περιβάλλον


Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου-Δελβινακίου προστατεύει το περιβάλλον.
 
 
 

Ιωάννινα: Συλλήψεις δύο ατόμων για διωκτικά έγγραφα


Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 48ωρο στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο άτομα, ένας 53χρονος αλλοδαπός και ένας 69χρονος ημεδαπός, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα.
Αναλυτικότερα εκκρεμούσαν:
σε βάρος του 53χρονου απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και χρηματική ποινή (16.000) ευρώ, για παράνομη διακίνηση μεταναστών,
σε βάρος του 69χρονου καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βέροιας Ημαθίας, ποινής φυλάκισης ενός έτους, για απάτη.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

«Άνοιξε» το e-Άδειες για έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικών άδειων


Ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος e-Άδειες, μέσω του οποίου η διαδικασία έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικών αδειών θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.
Το νέο σύστημα, που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4495/2017 και διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τα μέσα Οκτωβρίου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε σχετικά:
«Το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, σε συνδυασμό και με άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ανοίγουν νέες δυνατότητες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κακοδαιμονιών του παρελθόντος. Δημιουργείται ένα πλέγμα ηλεκτρονικών εργαλείων για τον εντοπισμό των αυθαιρεσιών και την αποτελεσματική προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος.
Έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε αποφασιστικά, σε συνεργασία με τον τεχνικό κόσμο, βάζοντας οριστικά και αμετάκλητα τέλος στις αυθαιρεσίες που κυριαρχούσαν επί χρόνια στη χώρα μας».
Είναι το δεύτερο βήμα που υλοποιεί η πολιτεία με τη συνδρομή και την τεχνογνωσία του ΤΕΕ, μετά το πληροφοριακό σύστημα δήλωσης – καταγραφής αυθαιρέτων, που οδηγεί σε μια νέα ψηφιακή εποχή στα θέματα δομημένου περιβάλλοντος. Απομένουν τα επόμενα δύο: η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου για τα υφιστάμενα κτίρια και ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης με όλες τις θεσμικές γραμμές για την οργάνωση του χώρου. Με θέληση, τεχνογνωσία, οργάνωση και αποτελεσματικότητα μπορούμε, αν η Πολιτεία προχωρήσει, μέσα στα επόμενα δύο – τρία χρόνια να περάσουμε σε αυτή τη νέα ψηφιακή εποχή για τη χώρα στον τομέα των ακινήτων.

Πιστωτικές κάρτες, δάνεια, λογαριασμοί ρεύματος και κινητού τηλεφώνου μπορεί να αυξήσουν τον φόρο


Έρχεται το περιουσιολόγιο και θα αποτελέσει τη νέα παγίδα για την εφορία που αναζητά τρόπους να αυξήσει τους φόρους. Δάνεια, πιστωτικές κάρτες, κινητό τηλέφωνο ή λογαριασμοί ρεύματος, μπαίνουν στο στόχαστρο μαζί με άλλα στοιχεία έτσι ώστε οι “ράμπο” της ΑΑΔΕ να κάνουν ελέγχους για την πραγματική εισοδηματική κατάσταση των φορολογούμενων.
Ο συνδυασμός των στοιχείων θα δίνει το προφίλ του φορολογούμενου, βάσει του οποίου θα καθορίζεται και ο φόρος.
Τα πλεονάσματα δεν προκύπτουν έτσι εύκολα, κάποιοι πληρώνουν. 
Στις εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνονται τέτοιου είδους λεπτομέρειες, καθώς μπαίνουμε σε προεκλογική τροχιά και τα κυβερνητικά στελέχη έχουν μόνο… παροχές στο “πουγκί” τους.
Μπορεί να μην διαφημίζεται απ’ τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς δεν συμφέρει, ωστόσο ολοκληρώνεται ως τα τέλη του μήνα ένα μεγάλο έργο. Κατ’ εντολή της τρόικας έρχεται το περιουσιολόγιο βάσει του οποίου ηλεκτρονικά θα γίνει πλήρης καταγραφή περιουσιακών στοιχείων και δαπανών, όλης της οικονομικής κίνησης δηλαδή, κάθε φορολογουμένου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Εστία” ήδη έχει ξεκινήσει το “φακέλωμα” με στοιχεία που αφορούν στις πληρωμές δανείων, πιστωτικών καρτών, δαπάνες για ηλεκτρικό, νερό σταθερό και κινητό τηλέφωνο, ασφαλιστικά συμβόλαια, αποζημιώσεις, δωρεές, πληρωμές σχολείων και φροντιστηρίων.

Υπουργείο Παιδείας: Νέο σύστημα για τις πανελλαδικές εξετάσεις και το απολυτήριο


Ποιες αλλαγές ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας  

Τέσσερις ομάδες προσανατολισμού, σχολές ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές στις εξετάσεις για το απολυτήριο, κατάργηση των Λατινικών και αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία, κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας και κατάθεση μηχανογραφικού προ της έναρξης της Γ' λυκείου
Αλλαγές στις ομάδες προσανατολισμού, ομάδα σχολών ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές για την απόκτηση απολυτηρίου, αλλά και αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και τις ώρες διδασκαλίας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, ανακοινώνει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που παραχωρεί αυτήν τη στιγμή.
«Η πρόταση που σας παρουσιάζουμε διαμορφώθηκε με βάση την πρόταση του ΙΕΠ, του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία που έγινε το 2015-16, των σχετικών συζητήσεων της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπαιδευτικούς και μετά από συστηματική μελέτη των συστημάτων που ισχύουν σε άλλες χώρες» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, ξεκινώντας την παρουσίαση του νέου σχεδίου.
Επίσης, τόνισε ότι είναι βασικό να υπάρξει «σαφέστατη προοπτική και μία καλά προμελετημένη μεταβατική περίοδος» και επισήμανε ότι οι αλλαγές ήταν μέρος της συνολικής αναβάθμισης και αναμόρφωσης της εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζεται, ότι οι όποιες αλλαγές ανακοινωθούν, θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τη «φουρνιά» των παιδιών που φέτος θα ξεκινήσουν να φοιτούν στη Β' λυκείου.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 07η Σεπτεμβρίου 2018, ημέρα Παρασκευή & ώρα 12.00 το μεσημέρι για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Έγκριση ή μη πρακτικού της Επιτροπής διαγωνισμού για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για την «Προμήθεια τροφίμων για την λειτουργία Κοινωνικού Συσσιτίου-Παντοπωλείου & προμήθεια γάλακτος εργατοτεχνικού προσωπικού Δήμου Πωγωνίου».
2. Έγκριση ή μη πρακτικού της Επιτροπής διαγωνισμού για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου του έργου «ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ».
3. Κατάρτιση όρων διακήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για την «Αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου Πωγωνίου με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την μείωση κόστους λειτουργίας».
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Δύο νέα μέλη στην γραμματεία του οργανωτικού προεκλογικού αγώνα ανακοίνωσε ο Σπύρος Ριζόπουλος


Δύο νέα μέλη στην γραμματεία του οργανωτικού προεκλογικού αγώνα ανακοίνωσε η παράταξη του Σπύρου Ριζόπουλου.
Πρόκειται για τους Κώστας Παπαγεωργίου και Θωμά Πάντο.
Αναλυτικότερα: "Εμπλουτίζεται η γραμματεία Οργανωτικού προεκλογικού αγώνα του Σπύρου Ριζόπουλου -για τις εκλογές στην Περιφέρεια Ηπείρου το 2019.
Στα ήδη 26 υπάρχοντα στελέχη από όλη την Ήπειρο, συμπαρατάσσονται ακόμη δύο γνωστά και ικανά στελέχη με ιστορική διαδρομή και διαχρονική προσφορά που έχουν διακριθεί στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης:
Ο Κώστας Παπαγεωργίου, πρώην δήμαρχος Πρέβεζας (1999-2002) και ο Θωμάς Πάντος, πρώην δήμαρχος Ηγουμενίτσας (1991-1998).
Καλωσορίζοντας τα νέα μέλη στην ομάδα, ο Σπύρος Ριζόπουλος δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος που συντάσσονται στην κοινή μας προσπάθεια δύο εγνωσμένης αξίας ικανά στελέχη, με εμπειρία και καθαρές απόψεις. Η συμβολή τους θα είναι πολύτιμη. Έχουν διοικήσει δύο πόλεις, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα, οι οποίες έχουν αδικηθεί διαχρονικά από το μοντέλο διοίκησης της Περιφέρειας που έχει καθιερώσει η σημερινή ηγεσία της. Και η συστράτευσή τους στην κοινή, υπεριδεολογική μας προσπάθεια, αποδεικνύει ότι το μοντέλο της Περιφερειακότητας που πρεσβεύουμε ως παράταξη αποτελεί μονόδρομο ανάπτυξης και προόδου για όλη την Ήπειρο. Αξιότιμοι κύριοι Παπαγεωργίου και Πάντε, αγαπητοί Κώστα και Θωμά σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ θερμά που είσαστε μαζί μας στον αγώνα. Όλοι μαζί θα παλέψουμε για να αλλάξουμε την Ήπειρο»."

Σύλληψη ημεδαπού για παράνομη θήρα από του Θηροφύλακες της Ε΄ ΚΟΗ


Στην επ' αυτοφώρω σύλληψη ενός ημεδαπού προχώρησαν Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Ε' ΚΟΗ με την κατηγορία της παράνομης άσκησης θήρας.
Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών ότι ακούγονται πυροβολισμοί, τις νυχτερινές ώρες της 28ης Αυγούστου, Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες κινήθηκαν σε αγροτική περιοχή μεταξύ Πέρδικας και Σκλίβανης του Δ. Δωδώνης.
Μετά από παρακολούθηση εντόπισαν έναν ημεδαπό να κινείται στην αγροτική περιοχή έχοντας μαζί του ένα κυνηγετικό όπλο. Σε βάρος του ατόμου σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη άσκηση θήρας τις νυχτερινές ώρες, ενώ το όπλο κατασχέθηκε. Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας περιόδου θήρας και για τα τριχωτά θηράματα, η Ε' ΚΟΗ καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές συμπεριφορές που προσβάλλουν την κυνηγετική οικογένεια, πολύ δε περισσότερο όταν από αυτές τις συμπεριφορές πλήττεται η πανίδα της περιοχής.

Παιδιά: Ποια αθλήματα είναι επικίνδυνα για τραυματισμό στα μάτια


Οι τραυματισμοί των ματιών αποτελούν την κυριότερη αιτία απώλειας της όρασης στα παιδιά σχολικής ηλικίας, με τους τραυματισμούς στη διάρκεια αθλημάτων να είναι οι πιο συνηθισμένοι. Ευτυχώς, στο 90% των περιπτώσεων οι σοβαροί τραυματισμοί των ματιών στη διάρκεια της άθλησης μπορούν να αποφευχθούν.
«Οι πιθανότητες τραυματισμού στο μάτι εξαρτώνται από τη δραστηριότητα», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Το μπάσκετ είναι η κύρια αιτία τραυματισμού των ματιών στην εφηβεία, ενώ πολλοί τραυματισμοί συμβαίνουν κατά τα αθλήματα με ρακέτες, τα αθλήματα στο νερό αλλά και το ποδόσφαιρο».
Στην πραγματικότητα, τα αθλήματα μπορεί να ταξινομηθούν ως χαμηλού, υψηλού ή πολύ υψηλού κινδύνου για τραυματισμό στα μάτια.
Τα αθλήματα χαμηλού κινδύνου είναι αυτά που κατά κανόνα δεν απαιτούν επαφή με άλλα άτομα, ούτε χρήση μπάλας, ρακέτας, ροπάλου ή άλλου εξοπλισμού χειρός. Παραδείγματα χαμηλού κινδύνου αθλημάτων είναι η κολύμβηση, ο χορός, η ενόργανη γυμναστική, το τρέξιμο, το βάδην κ.λπ.
Τα υψηλού κινδύνου αθλήματα συχνά χρησιμοποιούν εξοπλισμό ή/και μπορεί να εμπεριέχουν σωματική επαφή, έκθεση στον ήλιο ή έκθεση σε επιβλαβή αντικείμενα. Παραδείγματα τέτοιων αθλημάτων είναι το μπάσκετ, το μπέιζμπολ, το χόκεϊ, το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι, το λακρός κ.λπ. Η ποδηλασία σε υπαίθριους χώρους, η ξιφασκία, το τένις, το πινγκ πονγκ και τα άλλα αθλήματα με ρακέτες επίσης είναι υψηλού κινδύνου.