Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

ΠΑΝΟΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Στα «σκαριά» η αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Το ενδεχόμενο να επανέλθει η θητεία στον Ελληνικό Στρατό στους 12 μήνες εξετάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας που παρατηρείται αναφορικά με την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ).
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», παρατηρούνται ήδη σοβαρά προβλήματα στην επάνδρωση των μονάδων, ειδικά σε περιοχές της παραμεθορίου, γεγονός που οδήγησε τον αρμόδιο υπουργό, κ.  Πάνο Μπεγλίτη, να αναιρέσει την υπουργική απόφαση του προκατόχου του, Ευάγγελου Βενιζέλου, για κατάργηση της θητείας κληρωτών σε Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό.
Παράλληλα, έχει ήδη δοθεί εντολή μέρος των κατατασσόμενων να μεταφέρονται στους δύο άλλους κλάδους, όπου η θητεία είναι 12 μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι η θητεία στο Στρατό Ξηράς διαρκεί 9 μήνες.
Ωστόσο, σε φάση επαναξιολόγησης είναι και ο θεσμός του ειδικού έφεδρου οπλίτη, ενώ προβληματισμός επικρατεί και με τον διαρκώς μειούμενο αριθμό των υπό κατάταξη ή κατατασσόμενων νέων.
Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, για την τρέχουσα σειρά κατάταξης στον Στρατό Ξηράς (Αύγουστο - Σεπτέμβριο) έχουν κληθεί περίπου 22.000 άτομα, ωστόσο, δεν αναμένεται να παρουσιαστούν περισσότεροι από 13.000.

ΔΟΕ-ΟΛΜΕ: Αναμένεται «θερμός» Σεπτέμβρης στην εκπαίδευση



 «Θερμός» αναμένεται ο Σεπτέμβριος σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης.
Στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ εκτιμούν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με περισσότερες από 20.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες, αλλά και χωρίς βιβλία. Μάλιστα, η ΔΟΕ -μετά και την περικοπή κατά το ήμισυ του κινήτρου απόδοσης- αποφάσισε απεργιακές κινητοποιήσεις με την έναρξη των μαθημάτων, στις 12 Σεπτεμβρίου.



Σε αναβρασμό βρίσκεται και η ανώτατη εκπαίδευση. Στο τέλος Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ και οι εξελίξεις θα σηματοδοτηθούν από τους φοιτητές.

Ειδικότερα, «πυρετώδεις» είναι οι διαβουλεύσεις στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να βρεθούν τρόποι κάλυψης των κενών θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό που θα υπάρξουν φέτος στα σχολεία. Σημείο «κλειδί» είναι ο αριθμός των δασκάλων και των καθηγητών που θα συνταξιοδοτηθούν.
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει μεθαύριο Τετάρτη, με το χειρότερο σενάριο να αναφέρει ότι ο αριθμός τους θα φθάσει στα περσινά υψηλά επίπεδα (11.500).
Εάν αυτό επαληθευθεί, σε συνδυασμό με τους μειωμένους κατά 80% διορισμούς που θα γίνουν φέτος -περίπου 600 εκπαιδευτικοί θα διοριστούν συνολικά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση- τότε το εγχείρημα του υπουργείου Παιδείας θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Έρχονται νέοι φόροι - σοκ για τα ακίνητα

Στο «δόκανο» πάνω από 2.500.000 ιδιοκτήτες.


Εκτίναξη φόρων μέχρι και 300% για πάνω από 2.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων σε βάθος τριετίας φέρνει το κυβερνητικό σχέδιο για σταδιακή εξομοίωση των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές και ένταξη στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των εκτός σχεδίων οικοπέδων και αγροτεμαχίων σε ολόκληρη τη χώρα.
Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του "Έθνους", εκτός από την κατοχή αλλαγές έρχονται και στις μεταβιβάσεις ακινήτων με αισθητή μείωση του φόρου για ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας και επιβολή αυξημένου κλιμακωτού συντελεστή για τις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων σε ακριβές περιοχές
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι φορο-ανατροπές θα γίνουν σε τρεις φάσεις και θα ολοκληρωθούν το 2014.
Ειδικότερα το επόμενο έτος θα υπάρξει αισθητή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών κατά 50% κατά μέσον όρο και το 2013 θα έρθει το δεύτερο κύμα αυξήσεων που θα εξομοιώσει τις τιμές της εφορίας με τις αγοραίες, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία ένα αυτόματο σύστημα αναπροσαρμογής των τιμών με βάση τις εξελίξεις στην αγορά.


Μαζί με την πρώτη δόση της αύξησης των αντικειμενικών τιμών θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και στη συνέχεια θα διευρυνθεί η βάση του ΦΑΠ με τη φορολόγηση και των εκτός σχεδίου πόλης ακινήτων.


Ο συνδυασμός των παραπάνω μέτρων θα έχει ως αποτέλεσμα:
- Ο ΦΑΠ, που πληρώνουν κάθε χρόνιο οι ιδιοκτήτες, θα αυξηθεί δραστικά μέχρι και θα τριπλασιαστεί.
- Θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο κατοχής εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που μέχρι σήμερα η αξία της ακίνητης περιουσίας τους ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο ή εξαιρούνταν από τη φορολογία.
- Θα υπάρξει ντόμινο επιβαρύνσεων σε μια σειρά από φόρους και τέλη για την κατοχή ακινήτων που υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία (τεκμήρια διαβίωσης, δημοτικά τέλη κ.ά.).

Για τις αγοραπωλησίες ακινήτων σχεδιάζεται η μείωση του συντελεστή ακόμα και στο 1%-2% από 8%-10% που είναι σήμερα για αγορά ακινήτων αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ και αύξησή του μέχρι το 15% για ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
Το εναλλακτικό της αύξησης των συντελεστών σενάριο αγορά την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, δηλαδή επί της διαφοράς της τιμής κτήσης και πώλησης.

Το αφορολόγητο όριο για αγορά πρώτης κατοικίας θα παραμείνει αμετάβλητο, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για μείωση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές που σήμερα για πρόσωπα πρώτου βαθμού συγγένειας είναι 150.000 ευρώ, το οποίο και θεωρείται πολύ υψηλό.
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι το νέο πακέτο μέτρων για τα ακίνητα στοχεύει πέραν των άλλων και στο χτύπημα της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος στην οικοδομή, σημειώνοντας ότι η εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες θα φέρει στο φως αδήλωτα εισοδήματα, καθώς θα υποχρεώσει τους πωλητές να αναγράφουν στο συμβόλαιο το πραγματικό πόσο που εισέπραξαν.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Έρχεται νέα «καταιγίδα» μέτρων

Κάλεσε το λαό σε αντίδραση.



«Οι έντονες συζητήσεις των τελευταίων ημερών για την διάσωση της ευρωζώνης δεν είναι παρά μια νέα καταιγίδα που έρχεται κατά των λαών με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες».
Αυτό είπε σε συνέντευξη Τύπου η κα Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην κάθονται και να παρακολουθούν «με σταυρωμένα χέρια», αλλά να αντιδράσουν απέναντι στις ιμπεριαλιστικές και καπιταλιστικές δυνάμεις.
Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα «οι δύο επόμενες δεκαετίες να είναι δεκαετίες εξεγέρσεων και επαναστάσεων για την ανατροπή του συστήματος».
Όσον αφορά στο ευρωομόλογο, τόνισε ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω «από τα απατηλά μέτρα διαχείρισης του καπιταλισμού», προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ δεν υιοθετεί φάρμακα ενίσχυσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, η κα Παπαρήγα απάντησε ότι οι εκλογές, αν γίνουν, θα σηματοδοτήσουν την επιθυμία των επιχειρηματικών ομίλων για συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και για τον λόγο αυτό, τόνισε, είναι ανάγκη να γίνει ένα βαθύ ρήγμα στο πολιτικό σύστημα με την ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Οι τελικές ρυθμίσεις για μισθούς και προαγωγές

Από τις βασικές αλλαγές η σύνδεση του μισθού με βάση το βαθμολόγιο.


Στην τελική φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το σχέδιο νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο στο δημόσιο, το οποίο αναμένεται να δοθεί για δημόσια διαβούλευση ως το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega μία απο τις βασικές αλλαγές είναι η σύνδεση του μισθού με βάση το βαθμολόγιο καθώς μέχρι σήμερα οι βαθμοί που παίρνει ένας υπάλληλος δεν συνδέονται με τη μισθολογική του εξέλιξη.
Ειδικότερα, στο νέο μισθολόγιο θα υπαχθούν όλοι οι υπάλληλοι στο στενό δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου καθώς και στις ΔΕΚΟ ενώ θα εξαιρεθούν τα ειδικά μισθολόγια που έχουν ορισμένοι κλάδοι του δημοσίου όπως δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, στρατιωτικοί, αστυνομικοί και άλλοι.
Μια απο τις βασικές αλλαγές είναι οτι πτυχιούχοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης θα έχουν νέο βαθμολόγιο που θα ξεκινάει απο τον βαθμό Α1 και θα φτάνει στον Α6 ενώ οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν πέντε βαθμούς απο Β1 έως Β5, όπως ισχύει ήμερα.


Σε ότι αφορά τις προαγωγές, με το νέο βαθμολόγιο θα προάγεται σε θέση ευθύνης και μετά απο αξιολόγηση απο το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης μόνο ένα μικρό ποσοστό υπαλλήλων πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εφόσον αυτοί θα έχουν ήδη υψηλούς βαθμούς στην ιεραρχία.
Σε όσους καταλάβουν θέση ευθύνης θα χορηγείται επίδομα έως 800 ευρώ για τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές.
Σε ότι αφορά τα μισθολογικά κλιμάκια που σήμερα είναι 18 αυτά θα γίνουν 11 ενώ απο τα επιδόματα καταργούνται όλα με εξαίρεση πέντε: ανθυγιεινό, παραμεθόριων περιοχών, εορτών και αδείας, οικογενειακό και θέσης ευθύνης.

ΔΕΗ: Έρχονται απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα

Νέο "ηλεκτροσόκ" μας περιμένει σε μερικούς μήνες, αφού οι αυξημένες τιμές που πληρώνουμε από την αρχή του χρόνου έχουν ημερομηνία λήξης. Μετά έρχονται ... απανωτές αυξήσεις!

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" από 1/1/ του 2012 και σε βάθος διετίας θα έρθουν οι αναπροσαρμογές στα τιμολόγια, κάτι που θα σημάνει σημαντική επιβάρυνση για μικρούς και μεσαίους, κυρίως, καταναλωτές.
Μετά λοιπόν τις τελευταίες αυξήσεις (φέτος) που ξεπέρασαν το 13%, έρχονται και νέες οι οποίες, αν και σε δόσεις, θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά.
Στις νέες αυξήσεις βέβαια θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και τις ... παράπλευρες απώλειες, καθώς έχει αυξηθεί και ο ΦΠΑ από το 10% (Ιούλιος του 2010) στο 13% τον περασμένο Ιανουάριο.


Τις νέες αυξήσεις προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κάνοντας λόγο για εξορθολογισμό των τιμολογίων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: "Βουτιά" στις βάσεις των περιζήτητων σχολών

Αισθητή πτώση αναμένεται να σημειώσει η πλειονότητα των τμημάτων σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία που συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση από τους υποψηφίους.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, καθώς οι βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας αναμένεται να ανακοινωθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Πάνω από 8.000 θέσεις σε δεκάδες ΤΕΙ θα ανοίξουν τις εισόδους τους σε υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια, ενώ αναμένεται ότι πάνω από 3.000 θέσεις θα μείνουν ακάλυπτες, σύμφωνα με "Τα Νέα".
Τα υψηλόβαθμα τμήματα, όπως τα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά, νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά των δύο μεγάλων αστικών κέντρων και ακόμη περισσότερο της περιφέρειας θα χαμηλώσουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους.
Ιδιαίτερα τα ιατρικά, οδοντιατρικά και φαρμακευτικά τμήματα αναμένεται να σημειώσουν αρκετά μεγάλη πτώση.
Ωστόσο, θα υπάρξει και άνοδος των βάσεων στα κεντρικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικές βάσεις κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσεις σαν τις περσινές που άρχιζαν από τα 868 μόρια σε ΤΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή από 1.000 έως 1.164 μόρια σε ΤΕΙ του 2ου ή του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα δούμε φέτος.


Ορισμένα τμήματα με ειδικά μαθήματα θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία, σημειώνοντας άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

ΟΙΚΟΔΟΜΗ: Μειώθηκαν κατά 25,2% οι οικοδομικές άδειες τον Απρίλιο

Σε ύφεση η οικοδομική δραστηριότητα.


Πτώση 30,3% παρουσίασε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ( με βάση τον όγκο των νέων οικοδομών) ενώ το τετράμηνο Ιανουάριος - Απρίλιος η πτώση ανήλθε σε 49,2% συγκριτκά με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2010.



Αυτό προκύπτει απο τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Αναλυτικότερα τον Απρίλιο, το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 2.772 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 476,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.847,5 χιλιάδες m3 όγκου.
Παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 25,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 35,7 % στην επιφάνεια και κατά 30,3 % στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Στο δωδεκάμηνο Μαΐου 2010 - Απριλίου 2011 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 22,0 % στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 29,9 % στην επιφάνεια και κατά 30,6 % στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Μαΐου 2009 - Απριλίου 2010.


Επίσης το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2011, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 43,0 % στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 52,0 % στην επιφάνεια και κατά 49,2% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2010
Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από το Μάιο 2010 έως τον Απρίλιο 2011, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας ( Ιδιωτικής-Δημόσιας ) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 42.891 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 8.644,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 31.296,7 χιλιάδες m3 όγκου. Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση κατά 22,2 % στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 29,7 % στην επιφάνεια και κατά 30,7 % στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Μαΐου 2009 - Απριλίου 2010.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Μαΐου 2010 - Απριλίου 2011 η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 22,0 % στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 29,9 % στην επιφάνεια και κατά 30,6 % στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Μαΐου 2009 - Απριλίου 2010.


Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 3,5%.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ακόμα δεν έχουν παραγγείλει χαρτί για τα σχολικά βιβλία!

Κανονικά τέτοια εποχή διανέμονται στα σχολεία.



Πέρσι τέτοιες μέρες γίνονταν η διανομή των βιβλίων στα σχολεία, ωστόσο φέτος όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει η εκτύπωση τους-εκτός από ελάχιστα για τα οποία χρησιμοποιούνται περσινά αποθέματα χαρτιού- αλλά ακόμη η διοίκηση του Οργανισμού δεν έχει παραγγείλει το χαρτί για να τυπωθούν τα σχολικά εγχειρίδια!
Σύμφωνα με μεγαλοστέλεχος του ΟΕΔΒ, η άποψη του οποίου μεταφέρεται με επιφύλαξη από την ιστοσελίδα www.esos.gr, η μόνη λύση θα είναι τα σχολεία να βγάζουν φωτοτυπίες των βιβλίων τις οποίες θα μοιράζουν στους μαθητές για να γίνονται τα μαθήματα, δεδομένου ότι ακόμη και τον Οκτώβριο τα βιβλία θα βρίσκονται στα τυπογραφεία και όχι στα σχολεία.

Αξίζουν τα συγχαρητήριά μας...

Δυο εκδηλώσεις απ' αυτές που -μέχρι στιγμής- διοργανώθηκαν στο Δήμο Πωγωνίου, εντυπωσίασαν τον κόσμο που τις παρακολούθησε.
Η μια εκδήλωση στον Παρακάλαμο, με τίτλο "Κάνοντας την μουσική εικόνα" που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου "Το Σώσινο" με τη στήριξη του Δήμου με τη συμμετοχή των παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων απ' το Νέο Σούλι Σερρών , την Ηλιόκαλη, το Κεφαλόβρυσο και αυτών του διοργανωτή συλλόγου καθώς και του Συλλόγου Γυναικών ΄Ανω Καλαμά και η άλλη αυτή στο Καλπάκι,με διοργανωτή τον Δήμο, αφιερωμένη στον μεγάλο ΄Ελληνα μουσικοσυνθέτη -αείμνηστο- Μάνο Χατζηδάκη, με την εκπληκτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Σκριπερού Κερκύρας.
Αξίζουν τα συγχαρητήριά μας οι διοργανωτές, συντελεστές και υποστηρικτές των εκδηλώσεων καθώς και όσοι συμμετείχαν σε αυτές γιατί προσέφεραν μια όαση ψυχαγωγίας σε κατοίκους, απόδημους και επισκέπτες της περιοχής, αλλά και για την υψηλή ποιότητά τους.
Και πιστεύουμε αλλά και ελπίζουμε τέτοιου επιπέδου εκδηλώσεις να διοργανώνονται κάθε χρόνο και όλες τις εποχές και όχι μόνο το καλοκαίρι...


Παναγιώτης Μανούρης