Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

ΔΟΕ-ΟΛΜΕ: Αναμένεται «θερμός» Σεπτέμβρης στην εκπαίδευση



 «Θερμός» αναμένεται ο Σεπτέμβριος σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης.
Στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ εκτιμούν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με περισσότερες από 20.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες, αλλά και χωρίς βιβλία. Μάλιστα, η ΔΟΕ -μετά και την περικοπή κατά το ήμισυ του κινήτρου απόδοσης- αποφάσισε απεργιακές κινητοποιήσεις με την έναρξη των μαθημάτων, στις 12 Σεπτεμβρίου.



Σε αναβρασμό βρίσκεται και η ανώτατη εκπαίδευση. Στο τέλος Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ και οι εξελίξεις θα σηματοδοτηθούν από τους φοιτητές.

Ειδικότερα, «πυρετώδεις» είναι οι διαβουλεύσεις στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να βρεθούν τρόποι κάλυψης των κενών θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό που θα υπάρξουν φέτος στα σχολεία. Σημείο «κλειδί» είναι ο αριθμός των δασκάλων και των καθηγητών που θα συνταξιοδοτηθούν.
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει μεθαύριο Τετάρτη, με το χειρότερο σενάριο να αναφέρει ότι ο αριθμός τους θα φθάσει στα περσινά υψηλά επίπεδα (11.500).
Εάν αυτό επαληθευθεί, σε συνδυασμό με τους μειωμένους κατά 80% διορισμούς που θα γίνουν φέτος -περίπου 600 εκπαιδευτικοί θα διοριστούν συνολικά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση- τότε το εγχείρημα του υπουργείου Παιδείας θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο.