Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Νεκρή η 68χρονη οδηγός που έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της στην Εγνατία Οδό εντός της σήραγγας Βασιλικού

 


Σήμερα (13-02-2024) το μεσημέρι στην Εγνατία Οδό εντός της σήραγγας Βασιλικού, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 68χρονη ημεδαπή, εκτράπηκε της πορείας του και προσέκρουσε σε κράσπεδο της σήραγγας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της.

Η οδηγός διακομίστηκε αρχικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας και ακολούθως στο Γ.Ν. Φιλιατών, όπου και κατέληξε.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας. 

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε τρεις διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου, συνεχίζοντας το πρόγραμμα της στοχευμένης  προβολής και προώθησης του προορισμού «Ήπειρος», το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα συμμετάσχει  σε τρεις συνολικά Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού

Πρόκειται για τις  εξής:

Έκθεση Τουρισμού Ι.Τ.Β. στο Βερολίνο το διάστημα 5-7 Μαρτίου 2024, σε περίπτερο του Ε.Ο.Τ

Έκθεση Τουρισμού FERIENMESSE WIEN στη Βιέννη το διάστημα 14-17 Μαρτίου 2024, σε περίπτερο του ΕΟΤ.

3. Έκθεση Τουρισμού Ταξίδι στη Λευκωσία της Κύπρου το διάστημα 19-21 Απριλίου 2024, σε περίπτερο του Ε.Ο.Τ.

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Ιωάννινα: Εγκρίθηκε η τροποποίηση της μελέτης για το Μ. Δακτύλιο

 


Στην έγκριση της τροποποίησης της μελέτης του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΚΟΜΒΟΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ – ΚΟΜΒΟΣ ΒΟΓΙΑΝΟΥ» ως προς την βελτίωση του υπεδάφους με χαλικοπασσάλους και κατασκευή τυπικού Επιχώματος προχώρησε, κατά πλειοψηφία, με απόφασή της η δημοτική επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών.

Όπως τονίζεται στην εισήγηση, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, μέσω συμπληρωματικών γεωτεχνικών ερευνών, προέβη στο συμπέρασμα ότι «για το υπέδαφος της περιοχής του έργου προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης ρευστοποιήσιμων στρώσεων ‘μηδενικής’ πρακτικά συνοχής, και υψηλής συμπιεστότητας».

Για την αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητημάτων και προκειμένου να διασφαλιστεί η έντεχνη κατασκευή και βιώσιμη λύση για το έργο, προτείνεται η κατασκευή χαλικοπασσάλων και το επίχωμα να κατασκευαστεί με «συμβατικό τρόπο και υλικά», καθώς η κατασκευή «ειδικού» επιχώματος από υψηλής πυκνότητας διογκωμένη πολυστερίνη (EPS), που προβλέπονταν αρχικά στην μελέτη αφενός δεν προσφέρει περαιτέρω ασφάλεια στην κατασκευή  και αφετέρου – λόγω του υψηλού κινδύνου πλημμύρας της περιοχής – ελλοχεύει ο κίνδυνος πλεύσης της κατασκευής.

Πανηπειρωτική Ενωση Ν. Δράμας: Ετήσιος χορός το μεσημέρι της Κυριακής 3 Μαρτίου, στο Πολυχώρο «Το Ρέμα»

 

Η Πανηπειρωτική Ενωση Νομού Δράμας διοργανώνει τον ετήσιο χορό της, το μεσημέρι της Κυριακής 3 Μαρτίου 2024,  στο Πολυχώρο «Το Ρέμα».

Περιφέρεια Ηπείρου: Δηλώσεις συμμετοχής για την Ι.Τ.Β. Βερολίνου

 


Η έκθεση τουρισμού Ι.Τ.Β. στο Βερολίνο, που θα πραγματοποιηθεί  το διάστημα 5-7  Μαρτίου 2024,  αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τουρισμού παγκοσμίως και στην οποία δίνεται βαρύτητα στις Β2Β συναντήσεις.

Η  Περιφέρεια Ηπείρου πρόκειται να συμμετέχει με φυσική παρουσία ως συνεκθέτης στο περίπτερο του ΕΟΤ.  Στο περίπτερό της η Περιφέρεια θα  φιλοξενήσει  όσους επιθυμούν να συμμετέχουν, με φυσική παρουσία, για να επικοινωνήσουν με ταξιδιωτικούς πράκτορες και το ευρύ κοινό της έκθεσης, επιδιώκοντας την  ανάπτυξη συνεργασιών και την προώθηση του προορισμού και των επιχειρήσεών τους.   Μπορούν ακόμη   να συμμετέχουν  με εκπροσώπους τους: Δήμοι, Επιμελητήρια, Ενώσεις Ξενοδόχων και γενικά φορείς της Ηπείρου αλλά και επιχειρήσεις του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο. Επίσης, μπορεί να αποσταλεί και υλικό προβολής.

Στο site της Έκθεσης https://www.itb.com/en/ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά με περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα λειτουργίας της Έκθεσης και μέσω της σελίδας https://www.itb.com/en/besuchen/tickets/ να κάνουν τη διαδικασία για την αγορά των καρτών εισόδου τους, κάρτες οι οποίες θα τους δώσουν πρόσβαση για να οργανώσουν και να προγραμματίσουν οι ίδιοι τις Β2Β συναντήσεις τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για συμμετοχή και φιλοξενία στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι  η εκδήλωση  ενδιαφέροντος να γίνει μέσω της συμπλήρωσης της συνημμένης φόρμας και την αποστολή της στο  email: i.markoula@php.gov.gr   ως την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 11 δόσεις

 


Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ από 10 σε 11 για το 2024 (και σε 12 από το 2025), καθώς και επίσπευση της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 (στην περίπτωση που υπάρχουν μεταβολές στην περιουσία) προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες» κ.λπ.

Ειδικότερα, οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

ΕΝΦΙΑ

Αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ για το 2024 σε 11, έναντι 10 δόσεων που ίσχυε έως τώρα. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και η τελευταία το Φεβρουάριο του 2025. Από το 2025 και μετά, ορίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλεται σε έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με χρονικό όριο εξόφλησης της τελευταίας δόσης το Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Στόχος των ρυθμίσεων είναι η μείωση του ύψους της κάθε δόσης προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του φόρου, αλλά και ο προγραμματισμός των φορολογουμένων.

Ιωάννινα: Μειώσεις σε δίδακτρα, αλλαγές στα ΚΑΠΗ, διατήρηση των ελαφρύνσεων σε τροφεία

 


Τις προτάσεις της προς το δημοτικό συμβούλιο για τον καθορισμό των διδάκτρων εκπαιδευτικών τμημάτων της καταργηθείσας Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών, αλλά και των τροφείων βρεφών και νηπίων, του καταργηθέντος Νομικού Προσώπου Δήμου Ιωαννιτών ΟΚΠΑΠΑ ψήφισε σήμερα η δημοτική επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών.

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής, η οποία εγκρίθηκε, φέρνει νέες μειώσεις σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες του δήμου.

Οι δομές του πρώην Πνευματικού Κέντρου

Πιο συγκεκριμένα και αναφορικά με τις δομές του πρώην Πνευματικού Κέντρου αποφασίστηκε οι απαλλαγές που έχουν ήδη εφαρμοστεί από την πρώην κοινωφελή επιχείρηση για το τρέχον διδακτικό έτος να εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την λήξη του διδακτικού έτους.

Για τις νέες εγγραφές που θα γίνουν μετά την λήψη της παρούσης απόφασης προτείνονται οι εξής απαλλαγές μειώσεις διδάκτρων:

Ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαπές για κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης στην Άρτα

 


Εξιχνιάστηκαν 2 περιπτώσεις

Ταυτοποιήθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας δύο ημεδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές, που τελέστηκαν στην πόλη της Άρτας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενες είχαν οργανωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από σπίτια, στοχεύοντας σε ηλικιωμένα άτομα, από τα οποία, αφού θα απασχολούσαν με διάφορα προσχήματα, θα αφαιρούσαν χρήματα και χρυσαφικά.

Με τον παραπάνω τρόπο, διακριβώθηκε ότι την 4/2/2024 αφαίρεσαν από ηλικιωμένη, στην οποία παρουσιάστηκαν ως εργαζόμενες στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», χρήματα και χρυσαφικά συνολικού ύψους 4.300 ευρώ, ενώ την 15/10/2023 αφαίρεσαν από ηλικιωμένη χρηματικό ποσό 400 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Η συνεπής φροντίδα του Metropolitan Hospital που κάνει τη διαφορά

 


Από το 2017 που δημιουργήθηκε το Hellenic Healthcare Group, έχει ως κεντρικό του στόχο να εξελίξει την ιατρική φροντίδα στην Ελλάδα και την Κύπρο, καλύπτοντας τους τομείς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης και παρέχοντας 24/7 ένα σύνολο υπηρεσιών υγείας από την πρόληψη έως και τη θεραπεία. Ο Όμιλος HHG εξοπλίζει τα χέρια των πλέον εμπειρων ιατρών με τεχνολογία τελευταίας γενιάς ώστε να προσφέρει με σεβασμό και αφοσίωση στον άνθρωπο, το υπέρτατο αγαθό, την υγεία. 

Η καθοριστική παρουσία του Metropolitan Hospital στον εγχώριο ιατρικό κλάδο

Ένας από τους βασικούς πυλώνες του Ομίλου Hellenic Healthcare είναι ασφαλώς το Metropolitan Hospital, το οποίο έχει καθιερωθεί πλέον ως το κορυφαίο ιατροτεχνολογικό και ρομποτικό κέντρο στην Ελλάδα. Από το 2001 που ιδρύθηκε έως σήμερα, έχει ταυτιστεί με την ιατρική πρωτοπορία, προσφέροντας ολοκληρωμένη και υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα.

Διαθέτοντας ένα έμπειρο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου και βαθιάς επιστημονικής κατάρτισης, το νοσοκομείο αναπτύσσει σχέσεις σεβασμού και εμπιστοσύνης με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, δεσμευόμενο να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες σε κάθε ασθενή και για κάθε θέμα υγείας, μέσω της έγκαιρης πρόληψης, της ακριβούς διάγνωσης και της εξατομικευμένης θεραπείας. Σ' αυτό το πλαίσιο, το Metropolitan Hospital μεριμνά για τη δημιουργία ενός άριστου, ασφαλούς, δίκαιου και συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος, που προάγει το ομαδικό πνεύμα και την αποτελεσματικότητα και στοχεύει στην από κοινού επίτευξη των στόχων του οργανισμού. 

Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου: Εκδήλωση για τον εορτασμό της 111ης επετείου της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

 

Η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου διοργανώνει εκδήλωση για τον εορτασμό της 111ης  επετείου της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 10:00 π.μ..

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου

 


Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Κοινό, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10:00-13:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60,

08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Ιώσεις: Πρόληψη και θεραπεία

 


Υπάρχουν εκατομμύρια ιοί στο σύμπαν αλλά περίπου χίλιοι θεωρούνται ότι μπορεί να προκαλέσουν κάποια νόσο στους ανθρώπους. Οι ιοί είναι λοιμογόνοι παράγοντες που μπορούν να πολλαπλασιαστούν μόνο σε ζωντανά κύτταρα, χρησιμοποιώντας τις δομές και τους μηχανισμούς του ξενιστή. Μπορεί να προκαλέσουν στον άνθρωπο από πολύ ήπια συμπτώματα μέχρι βαρύτατη νόσηση που οδηγεί στην απώλεια ζωής.

«Ο ιός είναι ένας παθογόνος παράγοντας που γίνεται ορατός μόνο με τη χρήση μικροσκοπίου. Αποτελείται από ένα πρωτεϊνικό περίβλημα (καψίδιο) μέσα στο οποίο υπάρχει το γενετικό του υλικό (DNA ή RNA). Διαπερνά τους φυσικούς φραγμούς και τον έλεγχο του ανοσοποιητικού μας συστήματος, εισέρχεται μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα και χρησιμοποιεί τις δομές του κυττάρου για να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει λοίμωξη» εξηγεί ο κ. Θεόφιλος Σαχινίδης Διευθυντής Παθολόγος, Υπεύθυνος Τμήματος Διεθνών Ασθενών στο Metropolitan Hospital.

Στη συνέχεια αναφέρεται στους τύπους των λοιμώξεων που προκαλούνται από ιούς, τα συμπτώματα, την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους:

Ποιες ομάδες ιών υπάρχουν;

Οι ιοί διακρίνονται σε διαφορετικές ομάδες ανάλογα με τα όργανα που στοχεύουν, τον τρόπο που διασπείρονται ή τα συμπτώματα που προκαλούν:

-Ιογενείς λοιμώξεις αναπνευστικού

-Ιογενείς γαστρεντερίτιδες

-Ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί

-Ιογενή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

-Ιογενείς εξανθηματικές νόσοι

-Ιογενείς λοιμώξεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ)

-Συγγενή ιογενή νοσήματα

Πώς μολύνουν τους ανθρώπους;