Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Ιωάννινα: Κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις εις μνήμη του Πολιούχου Nεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου

Κορυφώθηκαν σήμερα στα Ιωάννινα με τη λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, παρουσία  εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και  πλήθους κόσμου, οι  λατρευτικές εκδηλώσεις εις μνήμη του Πολιούχου Nεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου.

H Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ξεκινά συζήτηση, ενέργειες και δράσεις για τα «νεκρά χωριά της Ηπείρου» και την ανεργία

Δημοτικό Σχολείο Παλαιό Μαυρονόρος Πωγωνίου 
Στις 19 Δεκεμβρίου 2017, συνεδρίασε με αυξημένη ενεργή συμμετοχή ατόμων συμπατριωτών της Ηπειρωτικής αποδημίας της Αττικής, ήτοι, μελών του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, μελών Δ.Σ. Αδελφοτήτων, Συλλόγων και Ενώσεων και Ομοσπονδιών και Ηπειρωτών επιστημόνων, η Επιτροπή Ανάπτυξης της ΠΣΕ.
Παλαιό Μαυρονόρος Πωγωνίου 
Η Επιτροπή Ανάπτυξης, ένα εισηγητικό όργανο προς το ΔΣ της ΠΣΕ, όπως και όλες οι άλλες επιτροπές της ΠΣΕ, από το 2014, έχει φέρει στην επιφάνεια με τεκμηρίωση και διύλιση, επιστημονικών, κοινωνικών και πολιτικών δεδομένων, σημαντικά θέματα (Γαλακτοκομική διάρθρωση παραγωγής στην Ήπειρο - γαλακτοβιομηχανία ''Δωδώνη'', Έρευνα εξόρυξη Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, Διατροφικό- πρωτογενής παραγωγή, Περιβάλλον -Υδάτινοι πόροι, Προστασία του ποταμού Καλαμά, Ανεργία στην Ήπειρο), για την Ήπειρο και την πατρίδα γενικότερα.
Το ΔΣ της ΠΣΕ για σειρά θεμάτων κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ανάπτυξης, αποφαίνεται για περαιτέρω ενημερωτικές ενέργειες, όπως η παρουσία ειδικών ημερίδων με καταρτισμένους επιστήμονες συντελεστές ομιλητές εισηγητές προκειμένου δοθεί κατάλληλος βηματισμός ενεργειών για αυξημένη διεκδίκηση, τακτοποίηση και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Ήπειρο και την μεγάλη ανήσυχη ενεργή Ηπειρωτική αποδημία.
Παλαιό Μαυρονόρος Πωγωνίου 
Στις 19 Δεκεμβρίου 2017 μετά από γενικο κάλεσμα και μέσα απο το Δ.Σ. του Δεκεμβριου 2017, προτάθηκαν και συζητήθηκαν δύο εξαιρετικά σημαντικά θέματα:
1) Αναβίωση νεκρών Χωριών.
Μια προσπάθεια της ΠΣΕ, αίτημα πολλών αποδήμων που προσδιορίζεται στις συνδυασμένες ενέργειες φορέων παραγόντων, ώστε επιλεγμένα έρημα εγκατελειμενα χωριά-οικισμοί, να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα Ευρωπαϊκά ή και ιδιωτικά ώστε να μπορέσουν να αναστηθούν και να ξανάρχονται οι ντόπιοι αλλά και επισκέπτες.
α) Ενδεικτικά τα χωριά που αναφέρθηκαν είναι, η Παλαιά Κατούνα-Νεοχώρι Νέα Κατούνα και το Παλαιό η Άνω Μαυρονόρος.
β) Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που είναι προς εξέταση ορίζεται σαν διασυνοριακό "Intereg" και προϋποθέτει διασυνοριακή συνεργασία φορέων τουλάχιστον δύο Χωρών Δήμων Κοινωνιών.
γ) οι τίτλοι των μελλοντικών ενεργειών προκειμένου να αναζητηθούν οι αντίστοιχες θεματικές ενότητες στα χρηματοδοτικά προγράμματα τέθηκαν ως εξής:
Παλαιό Μαυρονόρος Πωγωνίου 
1) Αναβίωση Νεκρών Χωριών
2) Ανάδειξη Πολιτιστικής κληρονομιάς εγκατελημενων χωριών της Ηπείρου.
Χρήσεις. Σημειώθηκαν οι προτάσεις που συντελούν στην αναβίωση των χωριών.
α) Παλαιό σχολείο στο Μαυρονόρος που μπορεί να μετατραπεί σε θεματικό μουσείο Λαογραφίας Πολιτιστικής Ηπειρωτικής κληρονομιάς.
β) Μελέτη και στοιχεία εσωτερικής μετανάστευσης στην νοητή γραμμή από Μαυρομάτι Θεσπρωτίας έως Κόνιτσα, όπου συνέβει εσωτερική μετανάστευση σε δύο περιόδους , στα τέλη του 1989 από Έλληνες της Β. Ηπείρου προς τον κεντρικό Ελλαδικό χώρο και προγενέστερα στις αρχές του 1950-55, με εσωτερική μετανάστευση Ηπειρωτών προς την Αθήνα.
γ) Ενίσχυση ή και κατασκευή υποδομών στα συγκεκριμένα χωριά όπως ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, οδικό δίκτυο, δομές δηλαδή για μελλοντική επανεγκατάσταση ενεργών πολιτών,
δ) προσέλκυση Ιδρυμάτων και ιδιωτικής πρωτοβουλίας με αναφορά σε παραδείγματα, προκειμένου μπορέσουν τα αναφερόμενα χωριά με συνεργασίες να αναδείξουν μοναδικά πολιτισμικά στοιχεία και επενδυτικά να παρουσιαστούν ανταποδοτικά με πρόκριμα την αναβίωση.
Σαν επίλογος για το θέμα "Αναβίωση νεκρών Χωριών" σημειώνεται ότι η προσπάθεια για αναβίωση των χωριών έχει μια 10 έτη αποσπασματική ιστορία με μεμονωμένες αλλά και συνολικές προσπάθειες συμπατριωτών.
Με την παραπάνω διάσταση και με συνεχή έρευνα αλλά και με προγραμματισμένη κατάλληλη προβολή η ΠΣΕ τίθεται συντονιστής στην προσπάθεια για την αναβίωση των Νεκρών Χωριών.
2) Ανεργία στην Ήπειρο.
Η Επιτροπή έχει σημειώσει την σημασία του τεράστιου κοινωνικού θέματος από το 2014. Δηλαδή, την παρουσίαση του ζητήματος στην ευρύτερη Ηπειρωτική αποδημία και στους Ηπειρώτες, όχι με "ξύλινες διαπιστώσεις", αλλά με κατάθεση σχεδιασμού και προτάσεων, από το σύνολο των φορέων που δικαιολογούν θέσεις παραγωγής απασχόλησης.
Σημειώθηκε, η συνεργασία και συμμετοχή φορέων για την υλοποίηση μιας Πανηπειρωτικής ημερίδας για το θέμα ''Ανεργία'' στην Ήπειρο όπως: Πανεπιστημιακή κοινότητα Ηπείρου, Εμπορικά Επιμελητήρια, ΟΑΕΔ Περιφέρεια, Δήμοι, ΣΕΒ.
Παλαιό Μαυρονόρος Πωγωνίου 
Ακόμα υπογραμμίστηκε ότι κυρίαρχα ερωτήματα θα δώσουν νοηματική κατεύθυνση όπως
1) Πόσο απασχόληση μπορεί να δημιουργηθεί-προστεθεί στην Ήπειρο;
2) Ποιές είναι οι προτάσεις για ενεργή και αυξημένη παραγωγική και άλλη απασχόληση;
3)Ποιά θέση έχει η καινοτομία σαν πρόταση στην παραγωγή, στις υπηρεσίες για νέες θέσεις εργασίας;
4) Τι θέσεις εργασίας μπορούν να αντιμετωπίσουν την υψηλή ανεργία ειδικά στους νέους;
Τέλος υπολογίζοντας τα χρονικά περιθώρια, τονίστηκε ο προγραμματισμός μιας τέτοιας τόσο ευαίσθητης αλλά επιτακτικής ημερίδας για τον Μάιο του 2018.
Με τις δύο παραπάνω επίκαιρες εισηγήσεις, αλλά και κατάλληλες διεργασίες για τα ουσιώδη θέματα των Ηπειρωτών, η ΠΣΕ προτάσσει την γόνιμη διεκδίκηση προς όλους τους εμπλεκόμενους, με τεκμηρίωση και λειτουργεί για το μεγάλο ενεργό σύνολο της Ηπειρωτικής Αποδημίας, μακριά από μικροδιαφορές, μικροσυμφέροντα και κομματικά οφέλη.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Γενική συνέλευση της Αδελφότητας Παρακαλαμιωτών Ηπείρου η «Ένωση», την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, ώρα 10:30 π.μ. Δεληγιώργη 7

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής για εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών

Αποφάσεις για έργα συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών έλαβε- μεταξύ άλλων-στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Συγκεκριμένα, ανέδειξε αναδόχους για τα εξής:
«Κατασκευή γέφυρας και εργασίες αποκατάστασης ζημιών λόγω υπερχείλισης ρέματος εντός οικισμού Αβαρίτσας», προϋπολογισμού 55.800,00 €. Ανάδοχος ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
«Αποκατάσταση της 12α επαρχιακής οδού προς Λίππα», προϋπολογισμού € 105.000. Ανάδοχος «Γεωτεχνική Μηχανική- Μονοπρόσωπη ΙΚΕ».
«Προστασία οδού και αποκατάσταση κοίτης ποταμού από Γρεβενήτι προς Λίμνη Πηγών Αώου», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ. Ανάδοχος «Κούγκουλης Βασίλειος & ΣΙΑ Ο.Ε.».
«Κατασκευή βάθρων για την υποδοχή Γέφυρας μπέλευ στην Τ.Κ. Βαθυπέδου Ιωαννίνων», προϋπολογισμού € 57.500. Ανάδοχος Ιωάννης Σταύρου του Κωνσταντίνου.
Συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών αντλιοστασίων στράγγισης πεδιάδας Άρτας», προϋπολογισμού € 10.000. Ανάδοχος «Α. Τσώρος- Λ. Σακκάς Ο.Ε.».

Πρέβεζα: Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί για κλοπή με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος 82χρονης ημεδαπής

Συνελήφθησαν, χθες (16-01-2018) το απόγευμα στην Πρέβεζα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας και του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, τρεις ημεδαποί, ένας 23χρονος και δύο 19χρονοι, κατηγορούμενοι για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες το μεσημέρι στην Πρέβεζα, οι τρεις δράστες, ενεργώντας από κοινού, εισήλθαν σε σπίτι 82χρονης ημεδαπής και με τη μέθοδο της απασχόλησης της αφαίρεσαν χρηματικό ποσό.
Μέρος του κλεμμένου χρηματικού ποσού που βρέθηκε στην κατοχή των δραστών κατασχέθηκε και αποδόθηκε στην παθούσα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Στις 20 Οκτωβρίου 2018, η εναρκτήρια εκδήλωση των «Πολιτιστικών Διαδρομών στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου»

Στις 20 Οκτωβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η  εναρκτήρια εκδήλωση του καινοτόμου προγράμματος της Περιφέρειας  «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου». Η ημερομηνία οριστικοποιήθηκε σήμερα σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια, στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου  Αλεξ. Καχριμάνης, εκπρόσωποι του Σωματείου «Διάζωμα» με επικεφαλής τον Πρόεδρο Στ. Μπένο, ο Αντιπεριφερειάρχης   αρμόδιος για θέματα Τουρισμού  Στρ. Ιωάννου, ο Πρόεδρος και η Διευθ. Σύμβουλος της «Ήπειρος Α.Ε.»   Κ. Ντέτσικας και Ελ. Ρόκκου αντίστοιχα, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δ. Σιώλος, και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σε δηλώσεις που ακολούθησαν ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Κάναμε ένα συντονισμό όλων όσοι εμπλέκονται στο πρόγραμμα και μπορώ να σας πω ότι μέχρι τον Απρίλιο θα έχουμε έτοιμο το cluster των τοπικών προϊόντων που θα αφορούν τα πέντε θέατρα. Θα γίνει σπουδαία δουλειά. Είναι το άλλο κομμάτι-  εκτός από την αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων-  που θα δώσει υπεραξία και δουλειά στον τόπο. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο «Διάζωμα» και ειδικά στον κ. Μπένο, που τον έχουμε αρωγό σε όλους τους τομείς. Νομίζω ότι αν  αυτό γινόταν σε όλη την πατρίδα μας,  το είχαν ενστερνιστεί και το είχαν καταλάβει όλοι θα είχαμε δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη υπεραξία μέσα από τα μνημεία της κάθε περιοχής που βοηθάει εκτός από την αναστήλωση και την ανάπτυξη του τόπου».
 Ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος ανακοίνωσε την εξασφάλιση δύο χορηγιών εκ μέρους του «Διαζώματος» προς το πρόγραμμα. Η πρώτη προέρχεται από την βραβευμένη ομάδα «Clio Muse» που θα αναλάβει την ανάπτυξη μιας αφήγησης για τα μνημεία του προγράμματος που θα παρουσιάζεται μέσω κινητών τηλεφώνων. Η δεύτερη χορηγία αφορά τη δημιουργία της ιστοσελίδας του προγράμματος, καθώς και προτύπων για τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν.
Συνεχίζοντας ανέφερε τα εξής:

Περιφέρεια Ηπείρου: Απομάκρυνση πλατάνων από τους ποταμούς Λούρο-Βοϊδομάτη

Τη διάθεση νέων πιστώσεων, συνολικού ύψους 49.600 ευρώ, διαθέτει η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για εργασίες καθαρισμού των ποταμών Λούρου και Βοϊδομάτη από την πτώση – κατά τις πρόσφατες πλημμύρες-πλατάνων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.
Ανάδοχος για τις εργασίες στο Λούρο (από γέφυρα Ζήτα έως Πλατανάκια)  αν ο Κωνσταντίνος Σκαριώτης και για τις αντίστοιχες στο Βοϊδομάτη ο  Γεώργιος Γκαλιμάνας.    


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δυο ημεδαποί, ηλικίας 31 και 27 ετών, για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν, χθες (16-01-2018) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δυο ημεδαποί, ηλικίας 31 και 27 ετών, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών ότι ο 31χρονος κατέχει και διακινεί ναρκωτικά στην πόλη των Ιωαννίνων, εντοπίστηκε χθες το βράδυ στα Ιωάννινα τη στιγμή που προμήθευε 27χρονο ημεδαπό, με μία συσκευασία που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (2,3) γραμμαρίων.
Στη συνέχεια σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 31χρονου βρέθηκαν  και κατασχέθηκαν, τα παρακάτω:
• δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (91,7) γραμμαρίων,
• το χρηματικό ποσό των (1.150) ευρώ και
• μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ολοκληρώθηκε πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών για τη διακρίβωση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε παραγωγούς και εμπόρους τοπικών προϊόντων

Τα μέλη της οργάνωσης παρουσιάζονταν ως αντιπρόσωποι ξένης εταιρείας και χρησιμοποιούσαν πλαστά αποδεικτικά πληρωμής 

Κατάφεραν να αποσπάσουν διάφορα προϊόντα η αξία των οποίων ξεπερνά τις 420.000 ευρώ, ενώ επιχείρησαν να αποσπάσουν προϊόντα αξίας πάνω από 330.000 ευρώ 

Εξιχνιάστηκαν, μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, πολλές απάτες και απόπειρες απάτης σε βάρος παραγωγών και εμπόρων τοπικών προϊόντων, σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας. 

Για την υπόθεση σχηματίστηκε και υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 4 ημεδαπών ηλικίας 47, 48, 57 και 63 ετών, καθώς και ενός 50χρονου υπηκόου Ρουμανίας, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και πλαστογραφία.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2016, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με δομημένη και διαρκή δράση, έχοντας διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση τοπικών παραγωγών και εμπόρων, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.
Ως προς τον τρόπο δράσης, εμφανίζονταν ως αντιπρόσωποι ξένης εταιρείας με σκοπό την εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων σε χώρα του εξωτερικού και με πλαστά αποδεικτικά πληρωμής, έπειθαν τους παθόντες και τους αποσπούσαν ποσότητες των προϊόντων.
Για την παραλαβή και μεταφορά των προϊόντων χρησιμοποιούσαν φορτηγά με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες ήταν πλαστές και με το τέχνασμα των συνεχών μεταφορτώσεων αποκρύπτονταν ο τελικός προορισμός των εμπορευμάτων.
Από την αναλυτική έρευνα των αστυνομικών εξακριβώθηκαν οι επιμέρους ρόλοι των μελών της οργάνωσης και συγκεκριμένα:
ο 57χρονος είχε τον διευθυντικό ρόλο της οργάνωσης, υποβοηθούμενος από τον 47χρονο και
ο 48χρονος μαζί με τον 63χρονο και τον 50χρονο αλλοδαπό είχαν τον ρόλο του μεταφορέα.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι κατάφεραν και απέσπασαν:
ποσότητες τυροκομικών προϊόντων αξίας πάνω από 296.000 ευρώ από βιομηχανία επεξεργασίας και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στην Λέσβο, από τυροκομική μονάδα στη Νάξο, από επιχείρηση στην Κρήτη και από εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στις Σέρρες,
ποσότητες ξηρών καρπών από εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, αξίας πάνω από 53.000 ευρώ,
συσκευασίες προϊόντων από εταιρεία στα Τρίκαλα, αξίας 42.000 ευρώ και
φιάλες μπύρας από εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, αξίας 37.000 ευρώ.
Επιπλέον προσπάθησαν να αποσπάσουν προϊόντα αξίας πάνω από 330.000 ευρώ από εταιρεία εμπορίας καφέ στην Αττική, από μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία και από 2 εταιρείες εμπορίας τυροκομικών προϊόντων σε Αρκαδία και Ημαθία.
Επίσης εξακριβώθηκε ότι επικοινώνησαν με άλλες 7 εταιρείες – επιχειρήσεις σε Άργος, Αττική, Κοζάνη, Κρήτη, Μεσσηνία και Τρίπολη, με σκοπό την αγορά διαφορών προϊόντων.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αποθήκη ιδιοκτησίας του 57χρονου σε περιοχή της Ημαθίας, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα δοχεία και παλέτες με τυροκομικά προϊόντα που είχαν αποσπάσει και αποδόθηκαν.
Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκε και φορτηγό όχημα ιδιοκτησίας του 57χρονου, που ήταν έμφορτο με συσκευασμένα προϊόντα που είχαν αποσπάσει, τα οποία αποδόθηκαν, ενώ το παραπάνω φορτηγό κατασχέθηκε.

Ιερά Μονή Σωσίνου: Θεία Λειτουργία, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου

Η πρώτη θεία Λειτουργία του νέου χρόνου στην Ιερά Μονή Σωσίνου θα τελεστεί την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, εορτή του Αγίου Αθανασίου.

Hπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιά: Κοπή Πίτας και γλέντι, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, ώρα 11:30, στην αίθουσα ''Πατινάζ'', Μυκηνών και Εδέσσης, Άλσος Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο)

Ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιά διοργανώνει Κοπή Πίτας και γλέντι, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, ώρα 11:30, στην αίθουσα ''Πατινάζ'', Μυκηνών και Εδέσσης, Άλσος Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο).

Πρότυπο περιβαλλοντικό έργο για όλη την Ελλάδα η Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου

Έργο πρότυπο, που προσθέτει αξία στην περιβαλλοντική διάσταση της χώρας, χαρακτήρισε ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικόλαος Μαντζούφας την υπό κατασκευή Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, την οποία επισκέφτηκε σήμερα στο πλαίσιο της μηνιαίας συνάντησης εργασίας για την αξιολόγηση του έργου.
Παράλληλα ο Ειδικός Γραμματέας, ενημέρωσε ότι το έργο αξιολογήθηκε λεπτομερώς από τη Εurostat, η οποία αφού εξέτασε λεπτομερώς τη σύμβαση έκρινε ότι αυτό δεν προσμετράτε στο δημόσιο χρέος και στο έλλειμα της χώρας, καθώς οι όποιοι κίνδυνοι που μπορεί να υπάρξουν,  έχουν περάσει ουσιωδώς στον ιδιωτικό τομέα.
 Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο εργοτάξιο, από όλα τα μέλη της Ομάδας Εργασίας εκφράστηκε απόλυτη ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης του έργου, που σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φορέα Σύμπραξης κ. Μανώλη Μαραγκουδάκη και τον Γενικό Διευθυντή του έργου κ. Νικόλαο Τσαρνά, κινείται πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα και εκτιμάται ότι τον ερχόμενο Ιούλιο να έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικόλαος Μαντζούφας, δήλωσε ότι η πρόοδος του έργου είναι εντυπωσιακή και εκπλήσσει κάθε παρατηρητή και εμπλεκόμενο σε αυτό το έργο. 

Αδελφότητα Ραβενιωτών Θεσπρωτίας: Κοπή Πίτας και ηπειρώτικο γλέντι, τη Κυριακή 21 Ιανουαρίου, ώρα 13.00, στη ταβέρνα ''Λιθαρίτσια'', Γούναρη 42, Άνω Ελληνικό

Ανακοίνωση Αδελφότητας Ραβενιωτών Θεσπρωτίας

Σας περιμένουμε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου2018, ώρα 13.00', στη ταβέρνα ''Λιθαρίτσια'', Γούναρη 42, Άνω Ελληνικό, να κόψουμε την πίτα της Αδελφότητας  του χωριού μας και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί, με τη κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων μας ενημερώστε μας για τα άτομα για να σας κρατήσουμε τραπέζι μέχρι την Τετάρτη 17/1/2018.
Τιμή πρόσκλησης 20 € και 12€ για τα παιδιά ως 12 ετών.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Θάνια Τογρίδη: 6982404446

Μίνα Παπαευαγγέλου: 6932213734

Ε.ΠΑ.Μ Τ.Ο Ιωαννίνων: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, ώρα 18:00

Καρκίνος του μαστού: Πότε γίνεται η αποκατάσταση μετά την μαστεκτομή

Λιγότερες από μία στις δύο γυναίκες που χειρουργούνται για καρκίνο στο στήθος κάνουν επανορθωτική επέμβαση για να αποκαταστήσουν τον μαστό που έχασαν.
Όπως αποκαλύπτουν η μία έρευνα μετά την άλλη, κύρια αιτία γι’ αυτό είναι η ελλιπής ενημέρωση για τις επανορθωτικές επεμβάσεις, η οποία αφενός τις εμποδίζει να πάρουν την απόφαση να χειρουργηθούν, αφετέρου δημιουργεί  αναίτιους φόβους (π.χ. για την ασφάλεια των χρησιμοποιούμενων ενθεμάτων ή ότι ο νέος μαστός θα εμποδίζει την ανίχνευση του καρκίνου).
Υπάρχουν βέβαια και γυναίκες που αποφεύγουν την επανορθωτική επέμβαση επειδή δεν θέλουν να ξαναμπούν στο χειρουργείο, ενώ άλλες δεν την θεωρούν απαραίτητη, σύμφωνα με μία από τις έρευνες που είχε δημοσιευθεί πριν από λίγα χρόνια στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Surgery.
Η μαστεκτομή είναι μία από τις ευρύτερα εφαρμοζόμενες χειρουργικές επεμβάσεις στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), περισσότερες από 500.000 μερικές και ολικές μαστεκτομές πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα 22 από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία (η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά).
Όπως εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Δρακωτός, παρότι η μαστεκτομή συνήθως γίνεται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, ολοένα περισσότερες γυναίκες υποβάλλονται σε αυτήν για προληπτικούς λόγους, επειδή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο στο μέλλον λόγω αυξημένης γονιδιακής επιβάρυνσης και ισχυρού οικογενειακού ιστορικού της νόσου.
«Η επανορθωτική επέμβαση στον μαστό μπορεί να γίνει ταυτοχρόνως με την μερική ή ολική μαστεκτομή ή σε δεύτερο χρόνο, ακόμα και αρκετούς μήνες ή και χρόνια μετά την αρχική επέμβαση», λέει. «Στη διάρκειά της ο χειρουργός τυπικά δημιουργεί το σχήμα του μαστού χρησιμοποιώντας ένα τεχνητό ένθεμα σιλικόνης, ιστούς από άλλα τμήματα του σώματος της γυναίκας ή συνδυασμό των δύο».