Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για παιδιά ανέργων και χαμηλόμισθων


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την κατάρτιση του προγράμματος διαμονής παιδιών χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων σε κατασκηνώσεις.
Σκοπός του Προγράμματος Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις είναι η ψυχαγωγία των τέκνων χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση των δικαιούχων για τη διαμονή των παιδιών τους σε παιδικές κατασκηνώσεις με τη χορήγηση Επιταγής Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις.
Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος ορίζονται γονείς ή ασκούντες την επιμέλεια τέκνων, που δεν επιδοτούνται για συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για το έτος 2018 εφόσον είναι:
α) Ασφαλισμένοι και έχουν πραγματοποιήσει ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 678/1977, ως ισχύει.
β) Ασφαλισμένες και έχουν λάβει κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας (άδειας του άρθρου 142 του ν. 3655/2008, όπως εξειδικεύτηκε με την αριθ. 33891/606/09.05.2008/ΦΕΚ 833-Β΄ υπουργική απόφαση).
γ) Ασφαλισμένοι και έχουν λάβει κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα).

Παράταση μέχρι τις 29 Ιουνίου για τις ειδικές ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ


Σύμφωνα με την απόφαση παράτασης που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού μέχρι τις 29 Ιουνίου θα μπορούν να καταβάλλονται οι ειδικές ασφαλιστικές εισφορές, υπέρ του ΕΛΓΑ για το 2017.
Στην ανακοίνωση  αναφέρεται η απόφαση πάρθηκε καθώς «υπήρξαν παραγωγοί που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις» μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, που ήταν η 31η Μαρτίου.
Έτσι «οι παραγωγοί όλης της χώρας, διευκολύνονται στην τακτοποίηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων χωρίς να χάσουν την δυνατότητα να καταστούν δικαιούχοι τυχόν αποζημιώσεων που τους αναλογούν».
Παράλληλα, ο οργανισμός, σημειώνει πως μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, δεν θα δοθεί άλλη παράταση, και καλεί τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές το 2017, να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουν να λάβουν αποζημίωση.

Ξεκινά πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών


Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών παρουσίασαν σήμερα, Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Έφη Αχτσιόγλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος και ο Υφυπουργός Εργασίας, κ. Νάσος Ηλιόπουλος.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, το «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την Αντιπυρική Προστασία των Δασών» σχεδίασαν από κοινού τα Υπουργεία Εργασίας και Περιβάλλοντος με στόχους: αφενός μεν την εξυπηρέτηση αναγκών σε προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας για την αντιπυρική προστασία, αφετέρου δε την κατάρτιση των ανέργων σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο με στόχο την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε 5.066 ωφελούμενους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες της χώρας με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες. Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 1 εκ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των απασχολουμένων και τις λοιπές λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος.
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, διάρκειας 8 μηνών, θα χορηγηθεί βεβαίωση για τις θεματικές της εκπαίδευσης των ωφελουμένων από τα δασαρχεία, ενώ η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ.

Πασχαλινές δημιουργίες από τον Παιδικό Σταθμό Καλπακίου


Όμορφες πασχαλινές δημιουργίες των μαθητών του Παιδικού Σταθμού Καλπακίου. 
Οι μικροί καλλιτέχνες ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους με την βοήθεια της βρεφονηπιοκόμου κ. Βικτωρίας Ζυγούνα και έδωσαν άλλη νότα στις ημέρες που έρχονται. 
Συγχαρητήρια παιδιά!

Ενημερωτικά περίπτερα από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος


Ο Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ στο πλαίσιο των Πασχαλινών εορτών θα υλοποιήσει ενημερωτικά περίπτερα διανέμοντας  έντυπο υλικό του προγράμματος για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στις εξής πόλεις:
είμαστε εδώ…….. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ

Στέφανος Φούσας: «Καλύτερος τουριστικός προορισμός ο Νομός Ιωαννίνων»


ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Πλήθος επισκεπτών προσέλκυσε το ιατρικό καρδιολογικό συνέδριο που φιλοξένησε το Μέτσοβο, με πρωτοβουλία του επερχόμενου Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννη Γουδέβενου και με τη συμμετοχή του απερχόμενου Προέδρου κ. Στέφανου Φούσα. Αποτέλεσμα της απήχησης του συνεδρίου στην ελληνική αλλά και διεθνή επιστημονική ιατρική κοινότητα υπήρξε η έντονη τουριστική δραστηριότητα που καταγράφηκε στο Νομό Ιωαννίνων. 
Τα μηνύματα που προέκυψαν από τις εργασίες του Συνεδρίου συνόψισε ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Στ. Φούσας, υπογραμμίζοντας: «Πρώτιστα απαιτείται ενημέρωση όλων των επιστημονικών εταιρειών για τη χρήση των αντιπηκτικών και των αντιαιμοπεταλιακών, για τη διακοπή ή μη στους καρδιοπαθείς που τα λαμβάνουν και πρόκειται να υποβληθούν σε εξωκαρδιακές επεμβάσεις. Επίσης, για την αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ανάγκη να δημιουργηθεί δίκτυο κέντρων αντιμετώπισής τους, με αγγειοπλαστική, στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει με το Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου. Τέλος, αποδεικνύεται ο Νομός Ιωαννίνων ο καλύτερος τουριστικός προορισμός, μετά την άρση της επικοινωνιακής απομόνωσης, λόγω των νέων οδικών αξόνων, την ύπαρξη κατάλληλων συνεδριακών κέντρων αλλά και την άριστη φιλοξενία των επαγγελματιών του Νομού μας. Η καρδιά του ιατρικού τουρισμού χτυπά στο Νομό Ιωαννίνων. Για αυτό και προβλέπεται αύξηση του τουρισμού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους». 
Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο καρδιολογικό συνέδριο, ο -συμμετέχων στο Προεδρείο της Καρδιολογικής Εταιρείας- καθηγητής, παραβρέθηκε στην κατανυκτική ατμόσφαιρα των Χαιρετισμών, στην Αγία Παρασκευή αλλά και στην παρέλαση των μαθητών των σχολικών δομών του Μετσόβου, ανήμερα της 25ης Μαρτίου. 
Επίσης ως παλαίμαχος ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής, δεν θα μπορούσε να λείψει από το Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες» και από τον Τελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών ανάμεσα στο Θρίαμβο Σερβιανών και τον Αστέρα Παρακαλάμου. «Συγχαρητήρια στη διοργανώτρια αρχή, την ΕΠΣΗΠ, τους ποδοσφαιριστές και των δύο φιναλίστ, συγχαρητήρια στους αγνούς φιλάθλους του ερασιτεχνικού μας ποδοσφαίρου για την άψογη συμπεριφορά τους και τη συμπαράσταση στις ομάδες τους, συγχαρητήρια στην ομάδα των Σερβιανών για την κατάκτηση του Κυπέλλου, σε αμφότερες τις ομάδες για το αγωνιστικό ήθος που επέδειξαν και για τη άριστη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο αλλά και των φιλάθλων», επισήμανε ο κ. Στέφανος Φούσας και ευχήθηκε καλή πορεία στο θεσμό για το Θρίαμβο Σερβιανών και καλή συνέχεια στο πρωτάθλημα για τον Αστέρα Παρακαλάμου.    

Συνάντηση του Γιάννη Καραγιάννη με τον Πρόεδρο και τον υπεύθυνο Τύπου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, συναντήθηκε στις 29 Μαρτίου στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομο Δήμου και τον υπεύθυνο Τύπου & Επικοινωνίας κ. Θεοφάνη Καλυβιώτη.
Τα μέλη του ΔΣ του Παγκόσμιου Συμβουλίου ενημέρωσαν τον κ. Καραγιάννη για τη νέα μορφή που θα πάρει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και παράλληλα έθεσαν το θέμα της ψήφου των ομογενών καθώς και ζητήματα ίσης φορολογικής μεταχείρισης των Ελλήνων της Διασποράς με τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα.
Ο κ. Καραγιάννης ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς εξήρε το έργο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού και ενημέρωσε για τις προσπάθειες της επιτροπής για τη διατήρηση του φιλελληνισμού και της ελληνικής γλώσσας στις νέες γενιές ομογενών, τις δράσεις της επιτροπής για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και των εθνικών θεμάτων με τη συνεργασία και τη στήριξη των Ελλήνων Αποδήμων, καθώς και για τη συμμετοχή του ως μέλος της επιτροπής σε εκδηλώσεις Ομογενειακών Οργανώσεων των Ελλήνων της Διασποράς.

26η αγωνιστική το Σάββατο 31 Μαρτίου και την Κυριακή 1 Απριλίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Α.Ο. Ανατολής-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 31-03-18/17:00)


ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ  ΑΝΑΤΟΛΗΣ
ΩΡΑ: 17:00

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 31 Μαρτίου 2018
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ (17:00)
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (17:00)
Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (17:00)
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (17:00)
Κυριακή 1 Απριλίου 2018
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (17:00)
Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (17:00)
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ- ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ (19:30)

Εκδήλωση KIDS SAVE LIVES από τα Εκπαιδευτήρια Γένεσις


Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ σώζουν ζωές!

          Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ εκπαιδεύτηκαν στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων, από τον Ανθρωπιστικό Οργανισμό "Kids Save Lives" (Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές). Πρόκειται για το Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης μαθητών και Εκπαιδευτικών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (ΕΕΕΠΦ), με το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ είναι τα πρώτα σχολεία στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
          Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, υπό την καθοδήγηση των έμπειρων πιστοποιημένων εθελοντών-εκπαιδευτών του Ανθρωπιστικού Οργανισμού "Kids Save Lives" και με τη βοήθεια προπλασμάτων έχοντας ως μόνο εργαλείο τα χέρια τους, εκπαιδεύτηκαν με βιωματικό τρόπο στο πώς θα συμβάλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση μιας καρδιάς που έχει υποστεί ανακοπή, ώστε να σώσουν την ζωή ενός συνανθρώπου μας. Επίσης, γνώρισαν τη χρησιμότητα και τη λειτουργία του εξωτερικού απινιδωτή, διδάχτηκαν πώς θα αντιμετωπίσουν έναν πιθανό πνιγμό στη θάλασσα, ενημερώθηκαν για το τί θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πνιγμονής από ξένο σώμα, αλλά και το πώς θα λειτουργήσουν σε περίπτωση ατυχήματος.


          Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, έλυσαν τις απορίες που είχαν και προβληματίστηκαν ιδιαίτερα από το γεγονός ότι, η χώρα μας κατατάσσεται στην τελευταία θέση ανάμεσα σε 27 ευρωπαϊκές χώρες στην αναζωογόνηση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Τέλος, μαθητές και εκπαιδευτικοί παρέλαβαν τα πιστοποιητικά συμμετοχή τους, ενώ αρκετοί εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, με στόχο να πιστοποιηθούν με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης. Η Διεύθυνση, ο σύλλογος διδασκόντων και οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, ευχαριστούν τους εκπαιδευτές του Ανθρωπιστικού Οργανισμού "Kids Save Lives" που επισκέφτηκαν το Σχολείο τους και τους έμαθαν να σώζουν ζωές.

26η αγωνιστική το Σάββατο 31 Μαρτίου και την Κυριακή 1 Απριλίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Α.Ο. Κόντσικας- Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 31-03-18/17:00), εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Ο. Σταυρακίου 2009 31-03-18/17:00)


ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ    ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ 
ΩΡΑ: 17:00

Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

ΓΗΠΕΔΟ    ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ 
ΩΡΑ: 17:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ    ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ
ΩΡΑ: 17:00

ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα της 26ης  αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 
Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (14:00)  
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (17:00)
Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (17:00)
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (17:00)
Κυριακή 1 Απριλίου 2018
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (17:00)
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Α.Π.Ο.Ε.Λ. (17:00)
Τετάρτη 4 Απριλίου 2018
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (17:00)

Χρειάζεται αγωγή με θυροξίνη δια βίου;


Η χορήγηση αγωγής με θυροξίνη αποτελεί ένα ερωτηματικό καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη ξεκινούν την αγωγή και συνήθως τη συνεχίζουν δια βίου, χωρίς να είναι καλά τεκμηριωμένος ο λόγος χορήγησης. Πράγματι, σήμερα η θυροξίνη αποτελεί το πρώτο  φάρμακο σε κυκλοφορία στις ΗΠΑ και το τρίτο στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
Πλην όμως η μακροχρόνια λήψη θυροξίνης σχετίζεται με κακή ποιότητα ζωής, αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα, διαταραχές από το καρδιαγγειακό και οστεοπόρωση, καθιστώντας υποχρεωτική την αναθεώρησης της λήψης  αγωγής σε όσους την λαμβάνουν και ιδιαίτερα στα άτομα τρίτης ηλικίας.
Το κλινικό ερώτημα πότε να διακόπτουμε την αγωγή σε ασθενή που λαμβάνει θυροξίνη έχει αρχίσει να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα χωρίς να υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες. 
Στο πρόσφατο Παναμερικανικό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας παρουσιάστηκε μια εργασία που διεξήχθη στη χώρα μας από Ενδοκρινολόγους του Νοσοκομείου Metropolitan και του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου όπου βρέθηκε ότι σε 291 ασθενείς που δεν είχαν σαφώς τεκμηριωμένο λόγο λήψης αγωγής (θυρεοειδεκτομή, κύηση κλπ) η χορήγηση αγωγής με θυροξίνη ήταν απαραίτητη μόλις στο 40% των ατόμων.