Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη ενός 28χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε διαβατήριο στερούμενο προξενικής θεώρησης εισόδου και σφραγίδας εισόδου σε έδαφος SHENGEN καθώς και πλαστή άδεια διαμονής στη χώρα, με σκοπό  να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό, ενώ υπήρχε επίσης εις βάρος του καταχώρηση με το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος SCHENGEN.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το εν λόγω πλαστό έγγραφο.

Παράταση έως 26 Φεβρουαρίου 2021, για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

 


Σύμφωνα με το κοινό δελτίο τύπου των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της 7ης/12/2020 παρατείνεται η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 κατά δύο μήνες, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών:

«Παράταση της προθεσμίας για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2021 και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, θα παραταθεί η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2021, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. 

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Βεσυρόπουλος, «η Κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη και συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών, που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Η παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας είναι επιβεβλημένη, για να διευκολύνει τους πολίτες και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση». 

Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση και η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας πρέπει να γίνει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

ΕΟΔΥ: Ογδόντα εννέα θάνατοι σήμερα, 1.251 νέα κρούσματα

 


20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ογδόντα εννέα νέοι θάνατοι, 1.251  νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116721, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.

5007 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 31293 (26.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών.

167 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 668 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3092 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1237 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Παράταση αναστολής αθλητικής δραστηριότητας ως τις 7 Ιανουαρίου 2021

 


Σε αναστολή θα παραμείνει η αθλητική δραστηριότητα στην Ελλάδα, τουλάχιστον ως τις 7 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

 Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, οι περιορισμοί στον αθλητισμό θα παραμείνουν ως έχουν ως το πρωί της 7ης Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα πρωταθλήματα, εκτός της ποδοσφαιρικής Super League και της Α1 μπάσκετ ανδρών, παραμένουν στον πάγο.

Παράλληλα, προπονήσεις θα μπορούν να διεξάγονται μόνο σε συγκεκριμένα αθλήματα (στίβος, τένις, σκοποβολή, τοξοβολία, ιστιοπλοϊα, κωπηλασία, κάνοε/καγιάκ, θαλάσσιο σκι, ποδηλασία, γκολφ, ιππασία, μηχανοκίνητος αθλητισμός και ορειβασία/αναρρίχηση), με τους περιορισμούς που ισχύουν και τώρα.

Εξαιρούνται των απαγορεύσεων οι αθλητές/τριες που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και οι ομάδες συλλόγων που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Στέλιος Πέτσας: Κλειστά έως τις 7 Ιανουαρίου σχολεία, εστίαση, διασκέδαση

 


Απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό

Σε ανακοινώσεις σχετικά με το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού προέβη  σήμερα το μεσημέρι  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι θα παραμείνουν κλειστά, εστίαση και σχολεία έως το νέο έτος, ενώ τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση αναμένεται να ανοίξουν με το εμβόλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  ανακοίνωσε την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Παράλληλα, κλειστή παραμένει η ψυχαγωγία, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα δικαστήρια.

Παραμένει η τηλεργασία στο 50% και η ατομική άσκηση υπό όρους.

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιανουαρίου 2021


Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ενέκρινε την υπ' αριθμό 442/40/26-11-2020 απόφαση του ΔΣ του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), σύμφωνα με την οποία οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2021 που προέρχονται:

1) από τους τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ, θα καταβληθούν τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020.

2) από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9, θα καταβληθούν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020.

3) από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8, θα καταβληθούν την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020.

OΑΕΔ: Πληρώνονται επιδόματα και δώρο Χριστουγέννων

 


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, η πληρωμή για το Δώρο Χριστουγέννων θα ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, ενώ παράλληλα την ίδια ημερομηνία θα καταβληθεί και η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνουν αυτόματα από τις 7 Δεκεμβρίου, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ανέργων.

Σαράντα επτά παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (46.528) έλεγχοι, από τους οποίους οι (6.934) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.735) παραβάσεις και συνελήφθησαν (73) άτομα, ως ακολούθως:

(1.329) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(570) στην Αττική,

(109) στην Κρήτη,

  (98) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (90) στη Θεσσαλία,

  (80) στη Θεσσαλονίκη,

  (68) στη Στερεά Ελλάδα,

  (67) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (48) στη Δυτική Ελλάδα,

  (47) στην Ήπειρο,

  (46) στην Πελοπόννησο,

  (41) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (30) στη Δυτική Μακεδονία,

  (19) στα Ιόνια Νησιά και

  (16) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (35.630) ομοειδείς παραβάσεις.

 (323) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης κ.λπ. και επιβλήθηκαν (314) πρόστιμα των 300 ευρώ και (9) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(108) στην Αττική,

  (36) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (34) στην Κρήτη,

  (34) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (25) στη Στερεά Ελλάδα,

  (15) στη Θεσσαλία,

  (14) στη Θεσσαλονίκη,

  (12) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (10) στη Δυτική Μακεδονία,

  (10) στην Ήπειρο ,

    (9) στη Δυτική Ελλάδα,

    (7) στην Πελοπόννησο,

    (5) στα Ιόνια Νησιά και

    (4) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (15.802) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (14.833) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (969) των (150) ευρώ.

(81) παραβάσεις και (73) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων:

στην Αττική, 5.000 ευρώ σε καφενείο και

στην Κρήτη, από 3.000 ευρώ σε (2) περιπτώσεις διοργάνωσης εκδήλωσης σε οικία.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (339) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (350) άτομα.

(2) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μοριοδότηση της εντοπιότητας σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για ορεινούς δήμους προτείνει η Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα

 


Λύση στο σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης των Ο.Τ.Α , που βρίσκονται σε ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές επιχειρεί να δώσει η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, προτείνοντας την μοριοδότηση του κριτηρίου της εντοπιότητας  στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Μάλιστα, κρίνει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να  ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση από το Υπουργείο Εσωτερικών , καθώς  επίκειται η κατάθεση της μεταρρύθμισης για  την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα , ενώ ταυτόχρονα αρκετοί δήμοι της χώρας απομακρυσμένοι και ορεινοί έχουν απωλέσει σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό από την πρόσφατη διαδικασία της μετακίνησης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των δήμων αυτών.

Η Βουλευτής Ιωαννίνων με σχετική ερώτησή της στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο ζητά τη συνδρομή του ώστε μέσω της μοριοδότησης της εντοπιότητας και φυσικά με προϋπόθεση όλα τα τυπικά προσόντα, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των ΟΤΑ που έχουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Απεβίωσε η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα

 


Απεβίωσε η Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα, δικηγόρος και πρώην βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ευγενία Τσουμάνη γεννήθηκε στην Αθήνα και καταγόταν από τα Ζαγοροχώρια.

Φοίτησε στο Τοσίτσειο-Αρσάκειο σχολείο Αθηνών και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πραγματοποιώντας στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο ευρωπαϊκό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Urbino της Ιταλίας.

Την περίοδο 2003-2004 διετέλεσε πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθώτων, την περίοδο 2004-2009 διετέλεσε γενική γραμματέας ισότητας στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Πότε θα δοθεί το δώρο Χριστουγέννων 2020, από επιχειρήσεις και κράτος

 


Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 αναμένεται να καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων από εργοδότες και κράτος στους εργαζόμενους.

Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ»

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων και ποιοι το δικαιούνται

Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21 Δεκεμβρίου.

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή 237 ημερολογιακές ημέρες για τους μισθωτούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Οι επιπτώσεις του διαβήτη στη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες

 


Αν προσπαθείτε αρκετό καιρό να μείνετε έγκυοι, αλλά οι προσπάθειές σας αποτυγχάνουν, ίσως πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι καθώς αυξάνονται οι πάσχοντες από τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη, αυξάνονται και τα περιστατικά υπογονιμότητας, κυρίως σε ασθενείς με αρρύθμιστα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) ή/και πολλά έτη νόσου.

«Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία ασθένεια που προσβάλλει το ενδοκρινικό (ορμονικό) σύστημα και συσχετίζεται με μεταβολικές διαταραχές που προκαλούν προβλήματα σε πολλά ζωτικά όργανα, όπως στα μάτια, τα νεύρα, τους νεφρούς και τα αγγεία», λέει ο Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος δρ  Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life. «Δεδομένου ότι η υπεργλυκαιμία πλήττει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, μπορεί να προσβάλλει και τα όργανα αναπαραγωγής, με δυσμενείς συνέπειες στη γονιμότητα. Ρόλο παίζει επίσης το ορμονικό υπόβαθρο του διαβήτη, δηλαδή η αντίσταση στην ινσουλίνη και η υπερινσουλιναιμία που ευθύνονται για την μη ικανοποιητική ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου».