Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Γιάννενα: Ομιλία του κ. Στέφανου Φούσα με θέμα «Πως θα αποφύγουμε το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό», την Πέμπτη 21 Μαρτίου, ώρα 21:30


Ο Ροταριανός Όμιλος Ιωαννίνων σας προσκαλεί στην ομιλία του Ε. Καθηγητή Καρδιολογίας, τ. Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Συντονιστή Τομέα Καρδιάς του Metropolitan General κ. Στέφανου Φούσα με θέμα:
«Πως θα αποφύγουμε το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό», που θα γίνει την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 και ώρα 21:30 στο Συνεδριακό κέντρο του Συγκροτήματος «Φρόντζου Πολιτεία».
Τιμή συμμετοχής με ποτό 5€.

Δήμος Πωγωνίου: Ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία Camperstop


Πρόταση για ολοκληρωμένο δίκτυο Camperstop κατατέθηκε, με επικεφαλή εταίρο το Δήμο Πωγωνίου, στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Interreg Greece - Albania 2014-2020.
Στην  πρόταση «Camp – Net» συμμετέχουν επίσης οι Δήμοι Κόνιτσας, Λιμποχόβου και Κλεισούρας.
Οι εξελίξεις στον φυσιολατρικό τουρισμό και η αυξημένη επισκεψιμότητα σε ήδη υπάρχοντες σταθμούς Camperstop, όπως αυτός του Καλπακίου, οδήγησαν τους Δήμους – εταίρους στην κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης.
Η ολοκληρωμένη πρόταση «Camp-Net» για κατασκευή 4 Smart Camperstops αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου camper υποδομών οι οποίες ενώνουν ένα νοητό ταξιδιωτικό κύκλο που μπορεί να λειτουργήσει ως προτεινόμενος τουριστικός πόλος, αναδεικνύοντας πληθώρα πολιτιστικών και φυσικών σημείων ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής.
 Τα 4 Smart Camperstops θα περιλαμβάνουν τις εξής βασικές υποδομές:
•Περίφραξη και χώροι πρασίνου
•Οικίσκος εισόδου και μπάρα ελεγχόμενης εισόδου (είσοδος με κάρτα)
•Έξυπνος φωτισμός
•Έξυπνοι αισθητήρες στις θέσεις στάθμευσης
•Pillars παροχής ρεύματος και νερού με μετρητές παροχών / Εγκατάσταση παραλαβής αποβλήτων
•Διαμόρφωση χώρου αναψυχής
•Έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων
•Σύστημα τηλεδιαχείρισης των έξυπνων στοιχείων του camperstop
•Εφαρμογή για κρατήσεις και επιπλέον τουριστικές πληροφορίες πάνω στο δημιουργούμενο δίκτυο.
Επιπλέον, στα πλαίσια της πρότασης θα δημιουργηθούν ορισμένοι ακόμα χώροι στάθμευσης για αυτοκινούμενα με βασικές υποδομές όπως περίφραξη, δάπεδο και φωτισμό δίπλα σε σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως ο Βοϊδομάτης ποταμός, η λίμνη της Ζαραβίνας κ.α.
Τέλος, θα δημιουργηθούν επιπλέον ενδιαφέρουσες δομές για την ενίσχυση του φυσιολατρικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή όπως:
• "Πάρκο Περιπέτειας και Δραστηριοτήτων" για παιδιά και μεγάλους στο χώρο των παλαιών παιδικών κατασκηνώσεων του Βασιλικού (Πωγώνι)
• Χώρος για ελεύθερη κατασκήνωση βουνού στις Πάδες Κόνιτσας με εξοπλισμό που θα μπορεί κάποιος να προμηθεύεται από το Δήμο Κόνιτσας.
«Η δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου υποδομών για κατασκηνωτές και ταξιδιώτες με αυτοκινούμενα οχήματα θα συνδράμει στην ενίσχυση του φυσιολατρικού τουρισμού. Το «πείραμα» με το πρώτο Campervan στο Καλπάκι πέτυχε αφού έχει δεχτεί έως σήμερα εκατοντάδες επισκέψεις αποδεικνύοντας ότι η περιοχή μας πρέπει να επενδύσει στον αυτοκινούμενο τουρισμό. Τα δεδομένα στον φυσιολατρικό τουρισμό αλλάζουν και ο Δήμος Πωγωνίου ακολουθεί τις εξελίξεις.
Οι συνοδευτικές μελέτες για την περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου και του Camper τουρισμού θα αποτελέσουν την αρχή για μια ευρύτερη συζήτηση σε εθνικό επίπεδο και στόχος μας είναι να οδηγήσουν σε ένα προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο για ζητήματα κατασκευής και λειτουργίας δομών για camper ταξιδιώτες» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 27 Μαρτίου, ώρα 18.00


Σύμφωνα με το πέμπτο Κεφάλαιο, άρθρο 11 παρ. α΄ και θ΄ του Καταστατικού του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ιωαννίνων, καλείστε στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση αντιπροσώπων  των Σωματείων της δύναμης του Ε.Κ.Ι. την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 και ώρα 18.00΄ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Γιοσέφ Ελιγιά 7) με θέματα:
1. Διοικητικός Απολογισμός
2. Έγκριση Οικονομικών 1-1-2018/31-12-2018
3. Έγκριση Προϋπολογισμού 2019
4.  Πρόγραμμα δράσης

Γιάννης Καραγιάννης: Η ελληνική αγροδιατροφή κερδίζει τη μάχη της εξωστρέφειας


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης επισκέφτηκε την Κυριακή 17 Μαρτίου τη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών «Food Expo 2019», τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η έκθεση, αυξάνοντας θεαματικά το εκθεσιακό της μέγεθος κατά 400% και τον αριθμό των εκθετών της κατά 300% τα τελευταία 5 χρόνια, έχει εξελιχθεί ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εκθέσεις τροφίμων και ποτών σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Στη φετινή Food Expo παρουσίασαν τα προϊόντα τους περισσότεροι από 1.300 Έλληνες εκθέτες και 250 ξένοι εκθέτες από 33 χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Κίνα, ο Λίβανος, η Ινδονησία, η Σερβία, η Σαουδική Αραβία, η Αυστρία, η Ρουμανία, το Κονγκό, η Κύπρος, κ.α. 
Οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 70.000, μεταξύ των οποίων και 5.000 διεθνείς food traders από 83 χώρες-στόχους για τα ελληνικά προϊόντα από όλη την υφήλιο, με το 60% αυτών να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 15% από τη Βόρεια Αμερική και το 13% από τη Λατινική Αμερική.
Για πρώτη χρονιά φέτος φιλοξενήθηκε στην έκθεση το σημαντικό πρόγραμμα για την ανάδειξη της γαστρονομικής μας κληρονομιάς και την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος «Ελληνικό Πρωινό», με παρουσιάσεις σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο και τη συμμετοχή παραγωγών από πολλές περιοχές της χώρας.
Ο κ. Καραγιάννης επισκέφτηκε τα περίπτερα της Περιφέρειας Ηπείρου, του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, όπου συνομίλησε με τους εκθέτες, κατέγραψε τις εξαγωγικές τους ανάγκες και τα προβλήματά τους και τους ενημέρωσε για τις νέες καινοτόμες δράσεις εξωστρέφειας του Enterprise Greece και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Σε δηλώσεις του ο Γιαννιώτης βουλευτής σημείωσε ότι: 
"Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για θέματα ανάπτυξης και εξαγωγών αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς και ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας κερδίζει επάξια τη θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγορές, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας".

Φιλιάτες Θεσπρωτίας, Επ' αυτοφώρω σύλληψη νεαρών ενώ λήστευαν παγκάρι


Συνελήφθησαν, χθες (17-03-2019) μετά τα μεσάνυκτα στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, δύο ανήλικοι ημεδαποί, ηλικίας 16 και 14 ετών, κατηγορούμενοι για απόπειρα κλοπής.
Ειδικότερα, οι δύο ανήλικοι κατελήφθησαν από τους αστυνομικούς, τη στιγμή που επιχειρούσαν με διαρρηκτικό εργαλείο να παραβιάσουν παγκάρι από εκκλησάκι στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας.
Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών.

Δήμος Πωγωνίου: Θέματα που συζητήθηκαν στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 14-03-19


Πίνακας θεμάτων που συζητήθηκαν στην  τακτική
συνεδρίαση  του Δ.Σ.  της  14-3-2019 [Πρακτικό Νο 3/14-3-2019] αριθμός  αποφάσεων  και  περίληψή τους

ΘΕΜΑTA  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Έγκριση 3ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού 2019 Δήμου Πωγωνίου.  ΑΠΟΦΑΣΗ 35
2. Έγκριση 1ης κατανομής ΣΑΤΑ 2019.   ΑΠΟΦΑΣΗ  36
3. Έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής υπηρεσιών. ΑΠΟΦΑΣΗ  37
4. Αποδοχή & κατανομή επιχ/σης από ΥΠ.ΕΣ για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες [ΣΑΕ 055] .  ΑΠΟΦΑΣΗ  38
5. Αποδοχή επιχ/σης ΣΑΕΠ 530 Περιφέρειας Ηπείρου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  39
6. Τροποποίηση Προγραμματικής Σύμβασης  του άρθρου 22 του Ν. 3614/2007 Μεταξύ «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» και «ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ» για την Πράξη   «ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Τ.Δ. ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» ΑΠΟΦΑΣΗ  40
7. Υλοποίηση του υποέργου του Δήμου Πωγωνίου   της  πράξης  «Ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού μέσω της διατήρηση της  πολυφωνικής μουσικής, μοναδικό στοιχείο της διασυνοριακής κληρονομιάς-Polyphonia» του προγράμματος INTERREG IPA II Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Αλβανία 2014 -2020»  ΑΠΟΦΑΣΗ  41
8. ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ I «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις»   με τίτλο  «Αγροτική οδοποιία ΔΕ Καλπακίου & ΔΕ Άνω Καλαμά Δήμου Πωγωνίου»  ΑΠΟΦΑΣΗ  42
9. Συμπλήρωση απόφασης 241/2018 «Επιβολή τελών ύδρευσης έτους 2019.» ΑΠΟΦΑΣΗ  43
10. Χορήγηση άδεια εισόδου – εξόδου σε αγροτική οδό.  ΑΠΟΦΑΣΗ  44
11. Επί αιτήσεως Σάββα Ζηκόπουλου για χορήγηση άδειας νέας παροχής ύδρευσης, εκτός οικισμού.  ΑΠΟΦΑΣΗ  45
12. Διαγραφή τελών ύδρευσης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  46
13. Επί αιτήσεως Σταθοπούλου Ελένης για τη λύση μίσθωσης Δημοτικού ακινήτου [κατάστημα] στην Τ.Κ. Δελβινακίου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  47
14. Έγκριση  1ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού 2019 Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου. ΑΠΟΦΑΣΗ  48
15.    Έγκριση προϋπολογισμού 2019 Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πωγωνίου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  49
16. Τροποποίηση ορίων οικισμού Τ.Κ. Δολιανών, κατόπιν αιτήσεων Χαλκιά Ευρ. & Γκόνη.  ΑΠΟΦΑΣΗ  50
17. Επί αιτήσεως Θωμά Μπούνταλη για την αλλαγή ονόματος του δικαιούχου σε κληρωθέν οικόπεδο στην Τ.Κ. Αγίας Μαρίνας  ΑΠΟΦΑΣΗ  51
18Α. Έγκριση  της εκτέλεσης του έργου με τίτλο: «Ασφαλτοστρώσεις-Τσιμεντοστρώσεις Δήμου Πωγωνίου»  αποκλειστικά με δαπάνες της εταιρίας "ΕΛ ΤΕΧΝ ΑΝΕΜΟΣ ΑΕ" και καθορισμός των όρων εκτέλεσής του.   ΑΠΟΦΑΣΗ  52
18Β.  Έγκριση  της προμήθειας : «Προμήθεια Αστικού Εξοπλισμού»  αποκλειστικά με δαπάνες της εταιρίας  "ΕΛ ΤΕΧΝ ΑΝΕΜΟΣ ΑΕ". ΑΠΟΦΑΣΗ  53
19.  Επιχορήγηση Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Πωγωνίου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  54
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ  ΘΕΜΑΤΑ – ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Κατανομή επιχ/σης ΥΠ.ΕΣ για λειτουργικές δαπάνες σχολικών επιτροπών.
ΑΠΟΦΑΣΗ  55
2. Έγκριση μελέτης κατασκευής του έργου: «Τοίχοι αντιστήριξης Δήμου» - έγκριση εκτέλεσης του έργου και τρόπου εκτελέσεώς του.  ΑΠΟΦΑΣΗ  56
3. Έγκριση χρηματοδότησης του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Πωγωνίου  ΑΠΟΦΑΣΗ  57
4. Επιχορήγηση Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  58
5. Έγκριση διαβαθμικής σύμβασης του Δήμου Πωγωνίου με την Περιφέρεια Ηπείρου για την  διάθεση Αρχιτέκτονα Μηχανικού.  ΑΠΟΦΑΣΗ  59

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μερόπης: Ημερήσιο γλέντι στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μερόπης με αφορμή τον εορτασμό του Ιερού Ναού της Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του χωριού μας, διοργανώνει ημερήσιο γλέντι, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 και ώρα 12.30 μ.μ. στην Κάτω Μερόπη.
Θα προηγηθεί θεία Λειτουργία και εν συνεχεία ο Σύλλογος
μας θα κόψει την Βασιλόπιτα.
Στην συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα (Μπακαλιάρος σκορδαλιά, γίγαντες, σαλάτα, κρασί, τσίπουρο) και παραδοσιακό πωγωνήσιο γλέντι με την ορχήστρα του Σωτήρη Δέσση.
Σας περιμένουμε να γλεντήσουμε και να ανταμώσουμε πωγωνήσια!!!!

Ιωάννινα: Σύλληψη 29χρονου αλλοδαπού διωκόμενου με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών


Συνελήφθη, προχθές (16-03-2019) αργά το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 29χρονος αλλοδαπός, ο οποίος διώκεται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, συνελήφθη ο 29χρονος, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των Ελβετικών Αρχών, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών (αγορά, κατοχή, διακίνηση και πώληση ναρκωτικών ουσιών).
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 19χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Γλαύκωμα: 9 ύποπτα συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε


Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος αυτή που διανύουμε (10-16 Μαρτίου 2019) και στο προσκήνιο έρχεται ο «σιωπηρός κλέφτης της όρασης» ο οποίος έως το 2020 εκτιμάται ότι θα έχει οδηγήσει στην τύφλωση 11,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Όπως αναφέρουν η Παγκόσμια Εταιρεία Γλαυκώματος (World Glaucoma Association - WGA) και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ασθενών με Γλαύκωμα (World Glaucoma Patient Association - WGPA) που έχουν θεσπίσει την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος, η νόσος δεν προκαλεί συμπτώματα (τουλάχιστον στα αρχικά στάδια), γι’ αυτό και αποκαλείται «σιωπηρός κλέφτης της όρασης».
Αυτή η «σιωπηρή» πορεία έχει ως συνέπεια πολλοί ασθενείς να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν, με συνέπεια να υφίστανται μη αναστρέψιμες βλάβες στην όρασή τους. Στην πραγματικότητα, ποσοστό έως και 50% των πασχόντων στις ανεπτυγμένες χώρες και το 90% στις αναπτυσσόμενες δεν ξέρουν ότι έχουν γλαύκωμα.
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, η WGA και η WGPA ένωσαν το 2010 τις δυνάμεις τους και θέσπισαν την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος, ώστε να ενημερωθεί το ευρύ κοινό και να αρχίσει να πηγαίνει για ετήσιο προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των δύο οργανισμών, 76 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πάσχουν από γλαύκωμα έως το 2020. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται 200.000-250.000 Έλληνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος.