Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης: Διήμερο, 23 και 24 Αυγούστου

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης  το διήμερο 23 και 24 Αυγούστου 2017 θα πραγματοποιήσει για δέκατη συνεχή χρονιά διήμερο θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Πάρκο των Ηπειρωτών στην Κοζάνη.
Οι εκδηλώσεις κατά σειρά είναι:
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
Πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή του Αγίου Κοαμά του Αιτωλού (7:30 μ.μ.)
Ο  Σύλλογος  Ηπειρωτών Κοζάνης  θα  τελέσει  στο  εξωκλήσι που βρίσκεται  στο  Πάρκο  Ηπειρωτών Πανηγυρικό  Εσπερινό  με  Αρτοκλασία την  Τετάρτη 23  Αυγούστου  2017 κι ώρα 7:30 μ.μ. και  θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα τεμάχιο  αγίου λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ενώ την  Πέμπτη 24  Αυγούστου  2017  ( με ώρα  έναρξης  7:00 π.μ) θα τελεσθεί  Όρθρος  και  Θεία  Λειτουργία.
Μετονομασία του Πάρκου Ηπειρωτών σε  «Πάρκο Ηπειρωτών-  Κωνσταντίνος Τσιάντας»
  
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης έπειτα από ομόφωνη πρόταση των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου, που πάρθηκε στην με αρ. 4/18 -3-2016 συνεδρίαση του, για την μετονομασία του Πάρκου Ηπειρωτών σε «Πάρκο Ηπειρωτών – Κωνσταντίνος Τσιάντας» η οποία έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό  Συμβούλιο της πόλης της Κοζάνης σύμφωνα με την αρ. 509/2016 απόφασή του ανακοινώνει την μετονομασία του Πάρκου Ηπειρωτών σε «Πάρκο Ηπειρωτών – Κωνσταντίνος Τσιάντας».
Η τελετή μετονομασίας θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης 23 Αυγούστου 2017, παραμονής της εορτής του αγίου Κοσμά του Αιτωλού μετά τον πανηγυρικό εσπερινό (ώρα 7: 30 μ.μ. ) στην μνήμη του οποίου τιμάται το εκκλησάκι που βρίσκεται στο Πάρκο των Ηπειρωτών.
Ως γνωστόν, πριν από ένα χρόνο περίπου έφυγε από την ζωή ο επί σειρά ετών Πρόεδρός του Συλλόγου μας, Κωνσταντίνος Τσιάντας. Υπόδειγμα οικογενειάρχη και  φίλου ο Κωνσταντίνος Τσιάντας συνέδεσε το όνομά του όχι μόνο την δράση του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης αλλά με την ευρύτερη πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας. Αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε από όλους τους συμπολίτες μας και η μετονομασία του Πάρκου έρχεται ως επισφράγισμα της δραστηριότητάς του αυτής.


Την ίδια ημέρα   θα γίνει και μετονομασία της αίθουσας που βρίσκεται στο Πάρκο Ηπειρωτών σε αίθουσα Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου, ο οποίος έφυγε κι αυτός από κοντά μας λίγες ημέρες μετά τον Κωνσταντίνο Τσιάντα.
Ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, υπόδειγμα κι αυτός οικογενειάρχη και φίλου συνέδεσε το όνομά του με τις τεχνικές εργασίες για την διαμόρφωση του Πάρκου. Μαζί με τον Κώστα και άλλα αξιόλογα μέλη του Συλλόγου μας προσφέροντας κομμάτι από την ζωή τους συνέβαλλαν στην δημιουργία του υπέροχου αυτού χώρου πρασίνου, την ομορφιά του οποίου απολαμβάνουν σήμερα πλήθος συμπολιτών μας καθώς και η μαθητική νεολαία της Α΄πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας η οποία πραγματοποιεί κατά κανόνα τις εκδρομές της στο χώρο του Πάρκου.
Πέμπτη 24  Αυγούστου 2017
Όρθρο και θεία Λειτουργία (7:00 π.μ.)
Παραδοσιακό Ηπειρώτικο Πανηγύρι με τον Βασίλη Παπαγεωργίου (9:00 μ.μ.)
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του καθώς και τους λάτρεις της καλής δημοτικής μουσικής,  στο Παραδοσιακό Πανηγύρι που διοργανώνει   την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017 ανήμερα της εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού  στο Πάρκο των Ηπειρωτών.
Το παραδοσιακό ηπειρώτικο πανηγύρι είναι ένας θεσμός που ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης δίνει ιδιαίτερη προσοχή κάθε χρόνο μια που η επιλογή της ορχήστρας συνδέεται άμεσα με την μορφή και υφή του πανηγυριού στην Ήπειρο.
Το μουσικό σχήμα που επιλέγηκε εφέτος έχει στην κορυφή του τον Βασίλη Παπαγεωργίου στο κλαρίνο, έναν καλλιτέχνη με την δική του αξιόλογη μουσική διαδρομή στην Ήπειρο και όχι μόνο.  Στο τραγούδι θα τον συνοδεύει η γνωστή  φωνή του Νίκου Δάσκαλου, ενός από τους πιο έμπειρους τραγουδιστές της μουσικής μας παράδοσης, ενώ στο βιολί , στο λαούτο και στο ντέφι θα είναι οι αξιόλογοι και γνωστοί πλέον στο κοινό της πόλης μας Κώστας Καραπάνος, Φώτης Παπαζήκος και Τάσος Ντάφλος.

Tο 8ο Συμπόσιο Γλυπτικής, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό Ιωαννίνων, ξεκίνησε τη δημιουργική του δράση το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Ο χαιρετισμός της Μαίρης Καραγιώργου, εκπροσώπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας
Κυρίες και Κύριοι.
Αγαπητοί συμπατριώτες κα φίλοι.
Εκλεκτοί προσκεκλημμένοι.
Κύριε Θεόδωρε Παπαγιάννη και εκλεκτοί γλύπτες και καλλιτέχνες που συμμετέχετε στο 8ο Συμπόσιο Γλυπτικής, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ''Θεόδωρος Παπαγιάννης''.
Σας μεταφέρω θερμό πατριωτικό χαιρετισμό του Προέδρου Γιώργου Δόση και του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, την οποία και εκπροσωπώ εδώ, ως μέλος του Δ.Σ. και Έφορος, της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής και του Πολυφωνικού Εργαστηρίου της ΠΣΕ, αλλά και όλου του οργανωμένου αποδημικού κινήματος.  Σας μεταφέρω και τον χαιρετισμό των μελών της Αδελφότητας Ελληνικού Ιωαννίνων ''Η Τσούκα'', της οποίας προεδρεύω. Όλοι εύχονται καλή επιτυχία στο Συμπόσιο αυτό, που θεωρείται δεδομένη, λαμβάνοντας υπόψη τα άλλα 7 προηγούμενα και πετυχημένα συμπόσια.
Πριν από λίγα χρόνια το σχολείο στο Ελληνικό Ιωαννίνων, ένα ωραίο πέτρινο κτίριο του Μεσοπολέμου, που το γνωρίζουμε όλοι, μέσα στα δέντρα, φιλοξενούσε ένα μελίσσι από 150 τουλάχιστον παιδιά.

Εδώ και 20 και βάλε χρόνια, μέχρι και σήμερα, οι μαθητές μετριούνταν  στα δάκτυλα των δύο χεριών, ωστόσο ορισμένοι άνθρωποι με επικεφαλής τον συγχωριανό μας Θόδωρο Παπαγιάννη, με πείσμα δεν ήθελαν να αφήσουν το σχολείο στη φθίνουσα πορεία του. Το μετατρέπουν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  «Θεόδωρος Παπαγιάννης», που στεγάζει από τον Σεπτέμβρη του 2009, που εγκαινιάστηκε σε μία μοναδική εκδήλωση,  τη δωρεά του γλύπτη και καθηγητή  τότε της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας Θεόδωρου Παπαγιάννη, φιλοδοξώντας παράλληλα να αποτελέσει κύτταρο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη της ηπειρωτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πάρα πολλά  έργα περιλαμβάνει, κύρια του συμπατριώτη μας καθηγητή, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», που κάθε χρόνο με τα Συμπόσια και την δουλειά που γίνεται, εμπλουτίζεται.  «Θα μπορούσα να προσφέρω αυτά τα έργα σε ένα πιο κεντρικό μουσείο στην Αθήνα ή στα Γιάννενα, πιστεύω όμως ότι ο καλύτερος χώρος είναι το σχολείο του χωριού μας γιατί τα έργα αφορούν άμεσα αυτόν τον τόπο», είχε πει τότε και συνεχώς το τονίζει και σήμερα ακόμη,  ο γλύπτης. «Ολα τα έργα έγιναν από δυνατά βιώματα, από τις μνήμες που με σημάδεψαν και με συνοδεύουν σε όλη μου τη ζωή», συνεχίζει.
Στην αυλή του σχολείου-μουσείου, υπάρχουν μεγάλα γλυπτά που έγιναν επί τόπου , στα 7 προηγούμενα συμπόσια γλυπτικής. Δεν είναι μόνο του Θόδωρου Παπαγιάννη αλλά και καλών μαθητών του, από την Καλών Τεχνών, όπου δίδασκε για 40 χρόνια. Στους μαθητές του πάντα προσπαθεί να εμφυσήσει σταθερές αξίες: «Να σχεδιάζουν, να μελετούν τη φύση, να παρακολουθούν ό,τι γίνεται γύρω τους, αλλά να προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτά που είναι πιο κοντά τους. Δηλαδή, να είναι αυθεντικοί»
Η Αδελφότητα Ελληνικού Ιωαννίνων ''Η Τσούκα'', στήριξε και στηρίζει διαχρονικά όλες τις προσπάθειες του Θόδωρου Παπαγιάννη, της οποίας  είναι και επίλεκτο στέλεχος. Και φέτος λοιπόν δίνουμε δυναμικά παρόν, συνδιοργανώνοντας από 19 Αυγούστου 2017 έως και 10 Σεπτεμβρίου 2017, το 8ο Συμπόσιο Γλυπτικής αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα πλαίσια του Συμποσίου και οι οποίες δεν είναι και λίγες.
Όλοι έχετε στα χέρια σας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, γνωρίζετε τους γλύπτες που συμμετέχουν και τα έργα που θα ολοκληρώσουν. Για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα μιλήσει ή ο Θεόδωρος Παπαγιάννης ή κάποιος ειδικός. Εγώ θα σας υπενθυμίσω ότι στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, συμμετέχει και η Αδελφότητα μας, μέλος της Πανηπειρωτικής Συνομοαπονδίας Ελλάδος
Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα γίνουν με τη συνεργασία και υποστήριξη
•του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ
•του Ομίλου Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ''Θεόδωρος Παπαγιάννης'', 
•του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελληνικού,
•της ποδοσφαιρικής ομάδας  Ελληνικού ''Αναγέννηση'' και
•της Αδελφότητας  Ελληνικού Αθήνας "Η Τσούκα".
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με ακούσατε. Εύχομαι καλή παραμονή στο χωριό μας, στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, να βάλουν όλη τη μαεστρία τους για να παράγουν και εμείς να θαυμάσουμε κομψοτεχνήματα. Εύχομαι στον Θόδωρο Παπαγιάννη ικανοποίηση των υψηλών προσδοκιών του για το 8ο Συμπόσιο και τέλος εύχομαι σε όλους να απολαύσουμε το πλούσιο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων.
Μαίρη Καραγιώργου
Μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος
Πρόεδρος  της Αδελφότητας Ελληνικού, στην Αθήνα ''Η Τσούκα''

Αρετή Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι (Κοσμά Αιτωλού), την Πέμπτη 24 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι (Κοσμά Αιτωλού),  την Πέμπτη 24 Αυγούστου, στην Αρετή Πωγωνίου.

Βασιλικό Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι, την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Αυγούστου


Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι,  την Πέμπτη 24  και την Παρασκευή 25 Αυγούστου, στο Βασιλικό Πωγωνίου.

Ταινία από το BBC για τον David Wallace. Ο αμφιλεγόμενος ταγματάρχης που σκοτώθηκε στην μάχη της Μενίνας, στις 17 Αυγούστου 1944 και τάφηκε στην Παραμυθιά

Ταινία από το BBC για τον David Wallace. Ο αμφιλεγόμενος ταγματάρχης που σκοτώθηκε στην μάχη της Μενίνας, στις 17 Αυγούστου 1944 και τάφηκε στην Παραμυθιά
Wallace, David J., 1914-1944
Η ιστορία του ταγματάρχη David Wallace (Δαβίδ Γουάλας), μπορεί να γεμίσει από μονή της ένα ολόκληρο βιβλίο που θα τα έχει όλα. Ηρωισμούς, πολέμους, πολιτική, κατασκοπείες, λαογραφία, πατριδογνωσία και πολλά άλλα.

Κάτι τέτοιο σκέφτηκε η οικογένεια του ταγματάρχη μαζί με το BCC, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της paramythia-online.gr, ετοιμάζεται ταινία για την πολυτάραχη ζωή του Wallace.
Ο David Wallace, σκοτώθηκε στην μάχη της Μενίνας στις 17 Αυγούστου του 1944, υπερασπιζόμενος της Παραμυθιά με τις δυνάμεις των Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών ΕΟΕΑ.
Κηδεύτηκε στο 1ο κοιμητήριο Παραμυθιάς και από τότε έχει πέσει μια “σιγή ασυρμάτου” όσο αφορά την αναφορά του ονόματός του. Την νεκρική σιγή, έσπασαν οι γκάιντες και οι παραδοσιακές στολές του αγήματος των Σκωτσέζων, που βρέθηκαν στην Παραμυθιά πριν μερικά χρόνια, αποτίοντας φόρο τιμής στον τάφο του Wallace στο νεκροταφείο Παραμυθιάς. 

Αν εξαιρέσουμε την ονοματοδοσία μιας οδού στο όνομα του, από το δήμο Παραμυθιάς, δεν υπάρχει καμιά αναφορά στον αμφιλεγόμενο ταγματάρχη. Και λέμε αμφιλεγόμενο, γιατί για άλλους είναι ήρωας και για άλλους ήταν κατάσκοπος των Άγγλων. Η ταπεινή μας γνώμη είναι πως ισως, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Κρατάμε τους αγώνες για την απελευθέρωση της πατρίδας, κρατάμε το οτι σκοτώθηκε στην μάχη της Μενίνας και ολα τα άλλα είναι αντικείμενο έρευνας.
Την δική του έρευνα για τον Wallace, έχει κάνει και ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου των Βρυξελλών Ιωάννης Παπαδόπουλος, στον οποίο εκμυστηρεύτηκε η οικογένεια του ταγματάρχη, την πρόθεση της για το γύρισμα της ταινίας. 

Η τοπική κοινωνία, μάλλον δεν είναι ακόμα ώριμη, για την δημιουργία ενός ανοιχτού διάλογου για την ζωή και τον ρόλο του Wallace στην Ελλάδα, ωστόσο κάλο είναι να αρχίσουμε να αναφέρουμε κάποια στοιχεία, που προκύπτουν απο τις ιδιες αναφορές του Wallace, στην απόρρητη αναφορά του για την κατάσταση στην κατοχική Ελλάδα (29 Αυγούστου 1943).
O David John Wallace (1914-1944) καταγόταν από παλιά και πλούσια οικογένεια της Σκωτίας. Πατέρας του ήταν ο David (Euan) Wallace (1892-1941), υπολοχαγός των «Life Guards», του πλέον εκλεκτού Σώματος της βρετανικής Βασιλικής Φρουράς, και μητέρα του η λαίδη (Mary) Idina Sackville of Petworth. Σπούδασε στα κολέγια Heathfield και Eton, και αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία στο κολέγιο Balliol της Οξφόρδης.
Το άριστα στο πτυχίο του, τού εξασφάλισε μια υποτροφία για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, με θέμα τα φραγκικά κάστρα στην Ελλάδα, γεγονός που τον οδήγησε στη χώρα μας, το 1939, για μια εκτεταμένη περιοδεία, μαζί με τη γυναίκα του.  

Άνω Λάβδανη Πωγωνίου: Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι, την Πέμπτη 24 Αυγούστου


Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι, την Πέμπτη 24 Αυγούστου, στην Άνω Λάβδανη Πωγωνίου.

Πραμάντα: Ημερίδα για την κτηνοτροφία, την Τρίτη 22 Αυγούστου, ώρα 10:00 π.μ,

Ημερίδα με θέμα «Κτηνοτρόφοι των Τζουμέρκων: Ο διαρκής πολιτισμός των βουνών», πραγματοποιεί ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Τρίτη 22 Αυγούστου, ώρα 10 π. μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Πραμάντων.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, καθώς και εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων.
Η εκδήλωση έχει ένα τιμητικό χαρακτήρα προς τους κτηνοτρόφους της περιοχής αλλά ταυτόχρονα θα περιλαμβάνει ενημέρωση και προβληματισμό για το μέλλον της κτηνοτροφίας των Τζουμέρκων, θα τεθούν καίρια και σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη νομαδική αλλά και συνολικά την κτηνοτροφία και θα προσπαθήσει να αναδείξει και τις προοπτικές ανάπτυξης», σημείωσε ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές, σε δηλώσεις του.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που αποτελεί μια συνέχεια εκείνης προς τιμήν των μαστόρων της πέτρας, ο γλύπτης Θ. Παπαγιάννης φιλοτέχνησε ένα γλυπτό αφιερωμένο στους κτηνοτρόφους της περιοχής, το οποίο και θα παρουσιαστεί επίσημα στο τέλος της εκδήλωσης.
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
10:00-10:30 Προσέλευση
10:30-11:00 Χαιρετισμοί
11:00-11:20 «Ζει ο βασιλιάς κτηνοτρόφος; Ζει η κτηνοτροφία στα Τζουμέρκα;», καθηγητής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Ηπείρου, Γιάννης Σκούφος
11:20-11:40 «Ο βοσκός που φέρνω μέσα μου», Ομότιμος Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ. Θεόδωρος Παπαγιάννης.
11:40-12:30 Προβολή κινηματογραφημένου ποιμενικού οδοιπορικού με θέμα: «Στον δρόμο για τα χειμαδιά» και χαιρετισμός από τον φιλόλογο-συγγραφέα Νίκο Καρατζένη

12:30 Αποκαλυπτήρια γλυπτού αφιερωμένου στον Πραμαντιώτη κτηνοτρόφο, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θ. Παπαγιάννη.