Τρίτη 11 Μαΐου 2021

ΕΟΔΥ: Πενήντα δυο θάνατοι σήμερα, 3.197 νέα κρούσματα

 


14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εξήντα θάνατοι σήμερα, 3.197 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.197, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 367.076 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.617 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.141 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 732 (61.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.216 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 294 (ημερήσια μεταβολή -23.24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 364 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Άρτα: Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων για απάτη με τη μέθοδο της αγοραπωλησίας

 


Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, άνδρα – γυναίκα, για απάτη, με τη μέθοδο της αγοραπωλησίας, σε βάρος ημεδαπού στην Άρτα.

Συγκεκριμένα, ο παθών κατήγγειλε ότι εξαπατήθηκε, καθώς μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με άγνωστο άτομο για αγορά σκαπτικού μηχανήματος μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονική αγγελία), πείσθηκε και κατέθεσε την 20-03-2021 σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συνολικά το χρηματικό ποσό των -4.485- ευρώ για την αγορά του, χωρίς ωστόσο αυτή να ολοκληρωθεί ως είχε συμφωνηθεί.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους κατατέθηκε το παραπάνω χρηματικό ποσό, ανήκουν στους δύο δράστες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της απάτης.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Έρευνα αγοράς παραδοσιακών ηπειρωτικών τροφίμων με τη συνεργασία Πανεπιστημίου και Περιφέρειας Ηπείρου

 


Ολοκληρώθηκε και δημοσιεύτηκε η πρώτη έρευνα αγοράς των παραδοσιακών Ηπειρωτικών τροφίμων που έγινε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Χημείας- Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.   

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  αναφερόμενος στην έρευνα αναφέρει: «Η Περιφέρεια Ηπείρου με σκοπό την δημιουργία branding, και την αποτελεσματική προώθηση των Ηπειρωτικών παραδοσιακών τροφίμων σε αυτή την νέα τάξη πραγμάτων διεθνώς, και τους «νέους» σε επιλογές καταναλωτές, σε συνεργασία με το εργαστήριο τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ξεκίνησε μία συνεργασία με σκοπό την κατανόηση των προτιμήσεων και επιλογών των καταναλωτών εντός και εκτός Ελλάδος ως προς τα παραδοσιακά τρόφιμα, και την δημιουργία με βάση τα αποτελέσματα ενός αξιόπιστου, διαχρονικού και αποτελεσματικού branding.

Όλα αυτά με έναν και μοναδικό σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των εν λόγω προϊόντων και  προώθηση τους στις διεθνείς αγορές.  Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιήθηκε η πρώτη έρευνα αγοράς της αντίληψης και της συμπεριφοράς των καταναλωτών (Ηπειρωτών και μη) ως προς τα Ηπειρωτικά τρόφιμα.  Η μελέτη, ως επιστημονικό έργο, δημοσιεύτηκε στον διεθνές επιστημονικό περιοδικό Applied Sciences, 2021, 11, 4080 και κατέδειξε τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα όπως αυτά παρουσιάζονται σε ανακοίνωση  του Πανεπιστημίου, που μας δείχνουν τον δρόμο για το πώς να προχωρήσουμε τόσο ως προς στην αναγνώριση των καταναλωτών των παραδοσιακών προϊόντων μετά την πανδημία όσο και ως προς την διαμόρφωση του κατάλληλου branding για αυτούς τους καταναλωτές.

Δήλωση του Περιφερειάρχη για την πρόταση του ΥΠΠΟ για Τζαμί Καλούτσανης- Κάστρο Κιάφας

 


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Η ανακοίνωση από την Υπουργό Πολιτισμού της πρότασης που κατατέθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για υλοποίηση μιας πρώτης σειράς στην Ήπειρο μέσω του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος. Δύο από τα έργα αυτά έχουν ωριμάσει χάρη στις πρωτοβουλίες, τις προσπάθειες και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για δύο εμβληματικά μνημεία πολιτισμού, όπως είναι η αποκατάσταση και συντήρηση του τζαμιού Καλούτσανης και του κάστρου Κιάφας στο Σούλι. Για να ολοκληρωθούν οι δύσκολες μελέτες και να συνταχθούν έγκαιρα τα τεχνικά δελτία, χρειάστηκαν ευρύτερες συνεργασίες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείου και με Τεχνικούς Συμβούλους. Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι έτοιμη να διαβιβάσει μελέτες και για άλλα έργα και δράσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που ετοιμάζουν άλλα Υπουργεία για υποβολή τους στο Ταμείο Ανάκαμψης, ακολουθώντας πιστά την πολιτική της να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της περιοχής μας».

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής περιπτέρου στην Άρτα

 


Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο αλλοδαπών και ενός ανήλικου ημεδαπού, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή

Οι δράστες αφαίρεσαν πακέτα τσιγάρων, αξίας -3.200- ευρώ

Εξιχνιάσθηκε, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση διάρρηξης – κλοπής περιπτέρου που έγινε στην περιοχή της Άρτας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο αλλοδαπών και ενός ανήλικου ημεδαπού, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι την 29-03-2021 μετά τα μεσάνυκτα διέρρηξαν περίπτερο στην περιοχή της Άρτας, απ’ όπου αφαίρεσαν -70- κούτες που περιείχαν πακέτα τσιγάρων, αξίας -3.200- ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Εγγραφές και επανεγγραφές νηπίων 2021-22 στους Παιδικούς Σταθμούς Δήμου Πωγωνίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εγγραφές και επανεγγραφές νηπίων 2021-2022 στους Παιδικούς Σταθμούς Δήμου Πωγωνίου

 

Ο Δήμος Πωγωνίου ανακοινώνει την έναρξη κατάθεσης των αιτήσεων εγγραφής και επανεγγραφής για τους Παιδικούς Σταθμούς.

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ορίζεται από τις 17 Μαΐου έως και τις 17 Ιουνίου 2021.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα:

Π.Σ. Καλπακίου: 2653360123 και 2653041655

Π.Σ. Παρακαλάμου: 2653031241

Π.Σ. Δελβινακίου: 2657022098

Π.Σ. Κεφαλοβρύσου: 2653041201

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Νεκρή εντοπίστηκε η 70χρονη που αγνοούνταν στη χωματερή της Κοσμηράς Ιωαννίνων

 


Νεκρή εντοπίστηκε σήμερα το πρωί, η 70χρονη από τα Ιωάννινα, που αγνοούνταν από το βράδυ της Παρασκευής 7  Μαΐου, στη χωματερή της Κοσμηράς Ιωαννίνων.

Στο σημείο έχουν μεταβεί αστυνομικές δυνάμεις  και ο ιατροδικαστής.

Είκοσι οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 10 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 81.955 έλεγχοι, από τους οποίους οι 15.437 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 570 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε συλλήψεις, ως ακολούθως:

·          411 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o     54 στη Θεσσαλονίκη,

o     40 στη Στερεά Ελλάδα,

o     37 στην Κεντρική Μακεδονία,

o     36 στα Ιόνια Νησιά,

o     35 στο Βόρειο Αιγαίο,

o     30 στην Κρήτη,

o     29 στην Αττική,

o     28 στην Ήπειρο,

o     28 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o     28 στη Δυτική Ελλάδα,

o     26 στην Πελοπόννησο,

o     17 στη Θεσσαλία,

o     15 στη Δυτική Μακεδονία και

o       8 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 190.657 ομοειδείς παραβάσεις.

·          140 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 139 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o     22 στη Θεσσαλονίκη,

o     22 στο Βόρειο Αιγαίο,

o     15 στα Ιόνια Νησιά,

o     13 στη Στερεά Ελλάδα,

o     11 στην Ήπειρο,

o     10 στη Κρήτη,

o     10 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o       9 στη Πελοπόννησο,

o       7 στην Αττική,

o       7 στη Κεντρική Μακεδονία, 

o       5 στη Δυτική Ελλάδα,

o       4 στο Νότιο Αιγαίο,

o       4 στη Δυτική Μακεδονία και

o       1 στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 53.333 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 51.255 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.078 των 150 ευρώ.

·          18 παραβάσεις και συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη 2 συνιδιοκτητών καφέ μπαρ και 1.000 ευρώ πρόστιμο στο νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης, για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια καταστήματος υγειονομικού για αναπαραγωγή μουσικής,

- 1.000 ευρώ πρόστιμο σε κουρείο για μη τήρηση καταλόγου ραντεβού.

Στη Θεσσαλονίκη, δικογραφία και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε βάρος αστυνομικού για παραβίαση καραντίνας.

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση καραντίνας.

Στο Νότιο Αιγαίο, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ μπαρ, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στην Ήπειρο, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ μπαρ για αναπαραγωγή μουσικής.

Στη Δυτική Μακεδονία, από 5.000 ευρώ σε 2 άτομα, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο τους στην χώρα.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, από 1.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 ιδιοκτήτες μεζεδοπωλείου και παντοπωλείου, για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική, σύλληψη και 3.000 ευρώ σε διοργανωτή συνάθροισης και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 6 συμμετέχοντες.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.021 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.934 άτομα.

·          Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 134 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ορίζοντες Ηπείρου: Η Ήπειρος οφείλει να τιμήσει συμβολικά και ουσιαστικά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

 


Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, με την οποία τον προτρέπει, πέραν των όποιων εκδηλώσεων πιθανά έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια Ηπείρου για να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, να προχωρήσει στην φωταγώγηση του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου στα Γιάννενα και των αντίστοιχων στις αντιπεριφέρειες, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, ανήμερα της 19ης Μαΐου, έστειλε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

 Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Γλαύκωμα: Έγκαιρη διάγνωση, το πρώτο βήμα για τη θεραπεία του

 


Το γλαύκωμα είναι μια σχετικά συχνή πάθηση του οφθαλμού, η οποία προκαλείται κυρίως από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση καταστρέφει προοδευτικά το οπτικό νεύρο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις εκτός από την αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, το γλαύκωμα σχετίζεται και με την κακή αιμάτωση του οπτικού νεύρου. Το γλαύκωμα, ή ορθότερα τα γλαυκώματα, διότι πρόκειται για πολλούς τύπους με διαφορετική αιτιολογία, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, οδηγούν σε τύφλωση επισημαίνει ο κ. Παντελής Α. Παπαδόπουλος, MD, PhD, FEBO, FEBOS-CR, Διευθυντής Χειρουργός Οφθαλμίατρος Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής και Μονάδας Προηγμένης Οφθαλμολογικής Μικροχειρουργικής Κλινικής Metropolitan Hospital.

Η συχνότητα του γλαυκώματος στο γενικό πληθυσμό, ανέρχεται στο 1-2%. Δηλαδή στη χώρα μας έχουμε τουλάχιστον 100.000 άτομα τα οποία είτε έχουν γλαύκωμα, είτε είναι υποψήφια να πάθουν γλαύκωμα. Σε άτομα δε, ηλικίας άνω των σαράντα ετών, η πάθηση αυτή είναι συχνότερη και απαντά σε ποσοστό 2-4%. Το γλαύκωμα θεωρείται μια πολύ ύπουλη ασθένεια, διότι τις περισσότερες φορές δεν δίνει κανένα προειδοποιητικό σύμπτωμα και συνήθως η διάγνωση γίνεται τυχαία κατά τη διάρκεια ενός προληπτικού οφθαλμολογικού ελέγχου, γι’ αυτό και, δυστυχώς, πολλά άτομα δεν γνωρίζουν αυτό το πρόβλημά τους, πριν επισκεφτούν τον οφθαλμίατρο. Τα άτομα που θα διαγνωστούν με γλαύκωμα ή με οφθαλμική υπερτονία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια χρόνια πάθηση και ότι θα πρέπει να ελέγχονται εφόρου ζωής, ακόμα και αν έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.