Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Εκρηκτική η κατάσταση μετά το βιασμό του 12χρονου


Aνεξέλεγκτος και σκληρός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των λαθρομεταναστών στην Ηγουμενίτσα, μετά το βιασμό 12χρονου Αφγανού από δράστες που δηλώνουν Κούρδοι, αλλά οι αρχές υποψιάζονται πως είναι Ιρακινοί.

Σύμφωνα με το crimesonair, Αφγανοί φέρεται να στρέφονται επιθετικά εναντίον άλλων ομάδων λαθρομεταναστών και η κατάσταση στο δάσος της Ηγουμενίτσας είναι εκρηκτική αλλά και πολύ επικίνδυνη.

Περίπου 900 λαθρομετανάστες εδώ και δυο περίπου χρόνια έχουν κατασκηνώσει σταδιακά στο δάσος του Λαδοχωρίου και η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Το γεγονός έχει προκαλέσει σοκ και αναστάτωση και στη μικρή και κλειστή κοινωνία της Ηγουμενίτσας. Γι' αυτό τις τελευταίες ώρες εντείνονται οι φωνές που ζητούν την χωρίς καθυστέρηση απομάκρυνση των μεταναστών από την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας.

Στο μεταξύ ανακρίνονται από την Ασφάλεια Ηγουμενίτσας διάφορα άτομα, ενώ ο μικρός, που είναι στην Ηγουμενίτσα χωρίς τους γονείς του, εξετάστηκε στα Ιωάννινα από τον Καθηγητή ιατροδικαστικής κ. Θεόδωρο Βουγιουκλάκη, που διέγνωσε πως ο ανήλικος υπέστη ομαδικό βιασμό.

ΠΗΓΗ: http://www.thebest.gr

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ανοικτό ξανά, μετά από 4 εβδομάδες, το Δημαρχείο


Μετά από περίπου τέσσερις εβδομάδες που παρέμενε κλειστό το κεντρικό κτίριο του Δημαρχείου Ιωαννίνων, από σήμερα άρχισε κανονικά την λειτουργία του.
Μια διμοιρία των ΜΑΤ απώθησε ένα μικρό αριθμό στελεχών του ΠΑΜΕ που απέκλειαν την κεντρική είσοδο του δημαρχείου, χωρίς να γίνουν επεισόδια.
Το ΠΑΜΕ είχε αποκλείσει το Δημαρχείο ζητώντας την επαναπρόσληψη συμβασιούχων της ΑΔΕΙ.

ΓΩΓΟΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ: Υπό το πρίσμα των Πηγών της Ιστορίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η διερεύνηση των πηγών και η ανάγκη να αποκαλυφθεί η αλήθεια , που επί μακρόν υποβαθμίστηκε σχετικά με το ρόλο του Γώγου Μπακόλα στην Επανάσταση στην ΄Ηπειρο , κατά το 1821 και ειδικότερα στη μάχη του Πέτα, οδήγησε ομάδα ερευνητών στην παρουσίαση του προβλήματος, μετά πολύμηνη αναζήτηση αρχειακού υλικού , στο κοινό της ΄Αρτας.
Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο, 9 Απριλίου 2011, στην αίθουσα του ΣΚΟΥΦΑ, στις 19.00 μ.μ.
Θα συμμετάσχουν:
Ο βουλευτής ΄Αρτας κ. Παύλος Στασινός
Ο ερευνητής και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κούκιος.
Ο Πολιτικός επιστήμονας και Νομικός κ. Ιωάννης Βακαλόπουλος.
Ο Ιστορικός- Φιλόλογος κ. Ελευθέριος Παπακώστας.

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Αύξηση του αριθμού των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου


Στην έγκριση της πρότασης της ΡΑΕ για αύξηση του αριθμού των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Βάσει της απόφασης, αυξάνονται τα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης ρεύματος προκειμένου να ισχύει το ΚΟΤ, ως εξής:

*Για ανέργους και άτομα χαμηλού εισοδήματος το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης από 1000 κιλοβατώρες αυξάνεται σε 1400kWh.

*Για τρίτεκνους και άτομα με αναπηρία από 1200kWh το όριο αυξάνεται σε 1600kWh.

*Για τα άτομα με αναπηρία αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο στο ίδιο επίπεδο με αυτό των τριτέκνων.

Ποιοι το δικαιούνται

Η ένταξη στο ΚΟΤ γίνεται για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος και θα πρέπει ο καταναλωτής να ανήκει σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες με βάση την εκκαθαρισμένη, κατά το προηγούμενο έτος, φορολογική του δήλωση.

*Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση έως 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

*Όσοι είναι γονείς τριών τέκνων και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους είναι μικρότερο ή ίσο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση έως 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

*Όσοι είναι άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων που δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση έως 30% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

*Όσοι είναι άτομα με αναπηρία 67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο του ατομικού αφορολόγητου ορίου που προβλέπεται για τους γονείς τριών τέκνων.
Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση έως 30% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Ούτε τα σκουπίδια δεν μπορούν να μαζέψουν μόνοι τους οι δήμοι


Τα σοβαρά προβλήματα και οι αδυναμίες του Καλλικράτη αναδείχθηκαν κατά την Ούτε τα σκουπίδια δεν μπορούν να μαζέψουν μόνοι τους οι δήμοι. Αυτό διαφάνηκε στη σημερινή συνάντηση όλων των Δημάρχων του νομού Ιωαννίνων, η οποία έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιου στο Πέραμα.
Στα συμπεράσματα της συνάντησης καταγράφεται ότι τα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο οργάνωσης και στελέχωσης των νέων δήμων και οι δυσκολίες που ανακύπτουν εξ αιτίας των νομοθετικών κενών, τείνουν να οδηγήσουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αδιέξοδο και σε αδυναμία να ανταπεξέλθουν ακόμη και σε καθημερινές υποχρεώσεις.
Το πρόβλημα που αναδείχθηκε σε κυρίαρχο, από όλους τους Δημάρχους, αφορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων καθώς δεν παρέχεται η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων με ιδιώτες την ώρα που είναι πρακτικά αδύνατη η σύσταση υπηρεσιών καθαριότητας από τους Καλλικρατικούς Δήμους.
Παράλληλα ο προληπτικός έλεγχος που ασκείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δημιουργεί μία ακόμη σειρά προβλημάτων καθώς για ορισμένα ζητήματα προσκρούει στην κοινή λογική, σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετικά ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του δήμου Ιωαννιτών.
Τέτοια θέματα, όπως επισημάνθηκε από τους αιρετούς του Νομού Ιωαννίνων είναι οι οφειλές από δεδουλευμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά ακόμη και οι προμήθειες καυσίμων.
Στην συνάντηση αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός και με τους υπόλοιπους δημάρχους της Ηπείρου ώστε άμεσα να γίνει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να εκτεθεί η κατάσταση και να ζητηθεί λύση.

«Οι δυσκολίες που υπάρχουν καταργούν στην πράξη τον Καλλικράτη. Δεν είναι δυνατό να προσκρούουμε στα αυτονόητα. Υπάρχουν πρακτικά, καθημερινά ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν» υπογράμμισε στις δηλώσεις που έκανε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.
Στην συνάντηση, συζητήθηκε ακόμη η δυνατότητα σύμπραξης και συνεργασίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Ιωαννίνων στον πολιτιστικό τομέα, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο και το Δημοτικό Ραδιόφωνο.
Αποφασίστηκε να συσταθούν δύο μόνιμες επιτροπές, οι οποίες θα εξετάσουν όλες τις λεπτομέρειες ώστε η συνεργασία αυτή να περάσει σε πρακτικό επίπεδο.
Στην συνάντηση μετείχαν όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού Ιωαννίνων, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδιος για θέματα καθαριότητας Θωμάς Μπέγκας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Παναγιώτης Κιτσούλης και ο υπεύθυνος του πολιτιστικού τομέα του Δήμου Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ.

ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr

Α. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Επεσημαίνει τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις από το πιθανό κλείσιμο του 625 Τάγμα Πεζικού και στου Υγειονομικού Άρτας


Στο ενδεχόμενο να κλείσουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο 625 Τάγμα Πεζικού και στο Υγειονομικό Άρτας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Άμυνας εκφράζει την αντίθεση του. Ο κ. Καχριμάνης επεσημαίνει τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια απόφαση και καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι:
«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να παραμένουν κέντρα εκπαίδευσης σε μεγάλες πόλεις και να καταργούνται στην περιφέρεια, που αποδυναμώνεται συνεχώς από Υπηρεσίες και φορείς. Αντίθετα, εκείνο που προσμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας είναι η μεταφορά Κ.Ε.Ν. από το Κέντρο προς την Περιφέρεια και ιδιαίτερα προς ακριτικές περιοχές που διαθέτουν στρατόπεδα, όπως η Κόνιτσα, οι Φιλιάτες κ.α., ώστε να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων τους».

ΑΡΤΑ: Ποδηλάτης νεκρός από τροχαίο


Την τελευταία του πνοή στο οδόστρωμα άφησε ένας ποδηλάτης στην Ελεούσα Άρτας, ύστερα από τροχαίο.
Το θλιβερό περιστατικό συνέβη όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε 37χρονος, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα τον άτυχο 45χρονο αλλοδαπό.

Προανάκριση για το τροχαίο δυστύχημα διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

ΠΗΓΗ:http://www.zougla.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Σχεδιάζει να καταργήσει στους φόρους «υπέρ τρίτων»


Το κληρικόσηµο, τα αχθοφορικά και λεµβουχικά τέλη, οι εισφορές υπέρ των ποδοσφαιρικών οµοσπονδιών και οι δασµοί για την ενίσχυση του ΕΟΤ περιλαµβάνονται στους εκατοντάδες φόρους, τέλη και κρατήσεις υπέρ τρίτων που σχεδιάζει να καταργήσει το υπουργείο Οικονοµικών.

Σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, τις οποίες επικαλούνται τα «Νέα», η καταγραφή των φόρων αυτών αναµένεται να αρχίσει στα µέσα Απριλίου υπό την επίβλεψη του υφυπουργού κ. ∆. Κουσελά.

«Θα συνεργαστούµε µε τα υπόλοιπα υπουργεία προκειµένου να χαρτογραφήσουµε τη σηµερινή κατάσταση και να αποφασίσουµε ποιοι φόροι θα διατηρηθούν και ποιοι θα καταργηθούν», λένε στα «Νέα» οι ίδιες πηγές και συµπληρώνουν ότι «πολλοί φόροι υπέρ τρίτων λειτουργούν κατά της ανταγωνιστικότητας της οικονοµίας».

Οι φόροι υπέρ τρίτων αποτελούν θεσµοθετηµένες -κάποιες από τον προηγούµενο αιώνα- οικονοµικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε άτοµα ή επιχειρήσεις για την οικονοµική ενίσχυση εκατοντάδων οργανισµών, νοµικών πρoσώπων δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα, ασφαλιστικών ταµείων, αθλητικών σωµατείων κ.λπ.

Το βασικό κίνητρο µε το οποίο έχουν επιβληθεί οι περισσότεροι φόροι υπέρ τρίτων είναι η εξασφάλιση θεσµοθετηµένων οικονοµικών ενισχύσεων για κάποιους φορείς. Έτσι, µέρος των φόρων αυτών εισπράττεται από το Δηµόσιο και στη συνέχεια αποδίδεται µέσω του κρατικού προϋπολογισµού, ενώ οι υπόλοιποι εισπράττονται απευθείας από τους φορείς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων αποτελεί και αίτηµα της τρόικας, τα στελέχη της οποίας έχουν διαπιστώσει πως το κόστος υπηρεσιών και προϊόντων στην Ελλάδα (και συνακόλουθα ο πληθωρισµός) επηρεάζεται από συντεχνιακούς δασµούς και αδιαφανείς φόρους που, αν και έχουν µικρή συµµετοχή στα δηµόσια έσοδα, επιδρούν δυσανάλογα στην τελική κατανάλωση και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής.

«Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»: Παράταση ως τις 16 Μαΐου - Η αρχική προθεσμία έληγε στις 31 Μαρτίου


Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», ως τις 16 Μαΐου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής.

Η αρχική προθεσμία έληγε στις 31 Μαρτίου, πάντως όσες αιτήσεις υποβληθούν μέχρι την ημερομηνία αυτή, δηλαδή μέχρι την προσεχή Πέμπτη, θα προωθούνται κατά προτεραιότητα από τις Τράπεζες.

Η επίσημη αιτιολογία για τη χορήγηση της παράτασης είναι το αίτημα που υπέβαλαν οι συνεργαζόμενες τράπεζες και «το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών».

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος χορηγούνται επιδοτήσεις και άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για την ενεργειακή θωράκιση κατοικιών με τοποθέτηση μονώσεων, αντικατάσταση κουφωμάτων, καυστήρα, κλπ.

Οι πολίτες μπορούν να συνεχίζουν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα (http://exoikonomisi.ypeka.gr), τη γραμμή αρωγής (210-979400) και τις συνεργαζόμενες Τράπεζες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: Νέο σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης


Αλλάζει ριζικά από την επόμενη χρονιά η διαδικασία εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης με στόχο την εφαρμογή διαφανούς διαδικασίας, τη μείωση των επισκέψεων των υποψηφίων στις διευθύνσεις μεταφορών και την καταπολέμηση του «λαδώματος», το οποίο εκτιμάται ότι φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η μελέτη της σχετικής επιτροπής του υπουργείου Υποδομών έχει ήδη ολοκληρωθεί. «Προτεραιότητά μας είναι η διαφάνεια στις εξετάσεις. Γι’ αυτό και το πόρισμα της μελέτης πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Μαΐου προκειμένου οι αλλαγές να εφαρμοστούν μέσα στο 2012», τονίζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Χάρης Τσιόκας.

Η απόκτηση διπλώματος θα είναι δυσκολότερη, καθώς, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξεταστούν και σε πίστες ελιγμών. Η εξέταση θα ακολουθεί τη θεωρητική και θα είναι προαπαιτούμενη για την εξέταση του υποψηφίου στο δρόμο.

Η διαδικασία των εξετάσεων θα είναι πλήρως μηχανογραφημένη σε όλα τα στάδια και θα βιντεοσκοπείται σχεδόν στο σύνολό της, ενώ το αδιάβλητο θα επιτυγχάνεται και με την ηλεκτρονική κλήρωση των εξεταστών λίγη ώρα πριν από την εξέταση.

Οι εξετάσεις προτείνεται να περιλαμβάνουν πλέον τρία στάδια, καθώς στην θεωρητική και στην πορεία θα προστεθούν οι ειδικοί ελιγμοί σε πίστα, οι οποίοι θα εφαρμοστούν σε δεύτερη φάση, καθώς προς το παρόν υπάρχουν μόνο έξι πίστες σε όλη την Ελλάδα.

Τι αλλάζει από το 2012.
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
- Βιντεοσκόπηση εξέτασης
- Σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων.
- Μηχανογραφική παρακολούθηση αποτελεσμάτων (επόπτες/ποσοστό επιτυχίας)
- Κεντρικό μηχανογραφικό σύστημα και όχι server σε κάθε Νομαρχία όπως ισχύει σήμερα

ΠΟΡΕΙΑ
- Δημιουργία ειδικού Σώματος Επιθεωρητών και φορέα εποπτείας
- Καθορισμός διαδικασιών ελέγχου του έργου των εξεταστών και απομάκρυνσή τους από το Σώμα σε περίπτωση κακής εκτέλεσης των καθηκόντων τους
- Υποχρεωτική υποβολή πόθεν έσχες από τους εξεταστές
- Μεταφορά της διαδικασίας αδειών χορήγησης και κυκλοφορίας μοτοποδηλάτων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Υποδομών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ: Κλείνουν 7 στρατόπεδα-Το 625 Τάγμα Πεζικού Ιωαννίνων και το Υγειονομικό στην Άρτα


Τις επόμενες μέρες το ΓΕΣ προχωράει στο κλείσιμο επτά μεγάλων Κέντρων Εκπαίδευσης εξασφαλίζοντας ετησίως περισσότερα από είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του «Έθνους». Πρόκειται για τα εξής Κέντρα Εκπαίδευσης:

- Διαβιβάσεων (ΚΕΔΒ) στην Καλαμάτα.
- Υγειονομικού στην Άρτα.
- Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι.
- 625 Τάγμα Πεζικού στα Ιωαννίνα.
- Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Παρανέστι Δράμας.
- 557 Τάγμα Πεζικού στην Ξάνθη.
- Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Άργος Ορεστικό.

Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη του ΓΕΣ, σε ορισμένα από τα παραπάνω υπό κατάργηση Κέντρα Εκπαίδευσης, το κόστος λειτουργίας τους για κάθε ΕΣΣΟ (σειρά) υπολογίζεται μέχρι 900.000 ευρώ!
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του ΓΕΣ, κρίνεται αναγκαία η λειτουργία μόνο εννέα Κέντρων Εκπαίδευσης για την υποδοχή 15.000 νεοσυλλέκτων ανά ΕΣΣΟ.
Πρόκειται για :
-το ΚΕΜΧ (Μηχανικό) στο Ναύπλιο,
-το ΚΕΤΘ (Τεθωρακισμένα) στον Αυλώνα,
-το ΚΕΕΔ (Ειδικών Δυνάμεων) στο Μ. Πεύκο,
-το 6ο και το 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο και την Τρίπολη αντίστοιχα,
-το ΚΕΠΒ (Πυροβολικού) στη Θήβα,
-το ΚΕΣΝ (Νοσηλευτικό) στην Καρδίτσα,
-το Κέντρο Εκπαίδευσης στο Μαυροδένδρι Κοζάνης,
-το ΚΕΤΧ (Τεχνικό) στην Πάτρα.

ΠΗΓΗ:http://www.newsbeast.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Νέα µέθοδος διδασκαλίας σε Δηµοτικά και Γυµνάσια, Θα εφαρμοστεί το Σεπτέμβριο πιλοτικά σε 130 σχολεία


Από τη νέα σχολική χρονιά θα εφαρµοστούν νέα αναλυτικά προγράµµατα σπουδών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Η αρχή θα γίνει πιλοτικά σε 110 - 130 Δηµοτικά και Γυµνάσια τον Σεπτέµβριο του 2011 και τη σχολική χρονιά 2012/13 θα γενικευτούν σε όλα τα σχολεία.
Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν νέους τρόπους διδασκαλίας και χειρισµού της διδακτέας ύλης, ενώ δεν προβλέπονται νέα βιβλία.

Φέτος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», δε θα γίνουν νέες κρίσεις Προϊστάµενων Διευθύνσεων και Γραφείων, ενώ αντίθετα θα γίνουν κρίσεις - επιλογές Σχολικών Συµβούλων Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης.

Για την πλήρωση µε επιλογή 300 θέσεων Σχολικών Συµβούλων Δηµοτικής Εκπαίδευσης και70 θέσεων Σχολικών Συµβούλων Προσχολικής Αγωγής έχουν υποβληθεί 1.143 αιτήσεις δασκάλων και 158 νηπιαγωγών. Παράλληλα το επόµενο χρονικό διάστηµα αναµένεται να προκηρυχθούν περίπου 10.000 θέσεις διευθυντών σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης.
Το υπουργείο θα ανακοινώσει τα σχετικά όταν θα έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο µε τις καταργήσεις – συνενώσεις – ιδρύσεις σχολικών µονάδων.
Ωστόσο, στο σχέδιο νόµου που έχει καταρτίσει το υπουργείο Παιδείας για την «αναδιοργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της εκπαίδευσης» αποδυναµώνεται ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων, που είναι συλλογικό όργανο, και αρµοδιότητές του µεταφέρονται στον διευθυντή, που έχει πλέον αναβαθµισµένο και κυρίαρχο ρόλο καθώς επιφορτίζεται και πολλές από τις αρµοδιότητες των Γραφείων Εκπαίδευσης τα οποία καταργούνται.

Ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων υποβαθµίζεται αφού περιορίζεται στο να προτείνει. Ετσι, η ευθύνη µιας απόφασης ενός συλλογικού οργάνου, όπως είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων, µεταφέρεται σε ατοµικό επίπεδο, δηλαδή στην κρίση του διευθυντή.

Ανάµεσα στα άλλα οι νέοι διευθυντές σχολικών µονάδων θα µετέχουν στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών του σχολείου και θα είναι υπεύθυνοι, σε συνεργασία µε τα στελέχη Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, για την κατάρτιση προγραµµάτων ενδοσχολικής επιµόρφωσης.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα έχουν την ευθύνη για την οργάνωση των διαδικασιών αυτοαξιολόγησης της σχολικής µονάδας και της ηλεκτρονικής ενηµέρωσης των ατοµικών υπηρεσιακών φακέλων των εκπαιδευτικών και των οικονοµικών δεδοµένων, και των στοιχείων της αυτοαξιολόγησης.

Εκτός αυτών θα είναι οι πειθαρχικοί προϊστάµενοι για το προσωπικό της σχολικής µονάδας και µπορούν να τους επιβάλουν έγγραφη επίπληξη, καθώς και την πειθαρχική ποινή του προστίµου µέχρι το ένα έκτο των µηνιαίων αποδοχών.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ: Στα ΚΕΠ από σήμερα η ενημέρωση


Στα κατά τόπους ΚΕΠ και τα γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας μπορούν από σήμερα οι 150.000 δικαιούχοι να ενημερώνονται για τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που πρέπει να υποβάλλουν, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του 2009.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου οι δικαιούχοι θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους αποκλειστικά στα ΚΕΠ.

ΙΚΑ: Απεργία γιατρών Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Μαρτίου


Σε πανελλαδική 48ωρη απεργία προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Μαρτίου, ενώ σε αποχή από τα καθήκοντά τους τις ίδιες ημέρες καλούν τα μέλη τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά.
Την Τετάρτη 30 Μαρτίου, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν και οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων.

Επίσης, 24ωρη απεργία στις 30 Μαρτίου και στάσεις εργασίας προγραμματίζουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν ανανέωση των συμβάσεων όλων των γιατρών του Ιδρύματος και κάνουν λόγο για «απαξίωση της ιατρικής πράξης».
Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 30 Μαρτίου, με βασικά αιτήματα να μη γίνουν «περικοπές και συγχωνεύσεις, που διαλύουν το ΕΣΥ», αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει κηρύξει για τις 31 Μαρτίου 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της Περιφέρειας και πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10.00 έως τις 15.00 στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ζητούν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, προσλήψεις προσωπικού, νέο ενιαίο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

ΑΔΕΔΥ: Ζητεί άμεση λύση του προβλήματος με τους ασφαλισμένους στον ΟΠΑΔ


Ανεξέλεγκτη χαρακτηρίζει η ΑΔΕΔΥ την κατάσταση που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου που είναι ασφαλισμένοι στον Ο.Π.Α.Δ., σημειώνοντας πως οι γιατροί συνεχίζουν να μη δέχονται να εξετάζουν με το βιβλιάριο ασθενείας και οι φαρμακοποιοί να μη χορηγούν φάρμακα εάν δεν εισπράξουν σε μετρητά το κόστος τους.

Η αδυναμία των ασθενών - ασφαλισμένων του Οργανισμού Περίθαλψης του Δημοσίου - να καταβάλουν το ανάλογο ποσό είναι πραγματική για τους περισσότερους και αυτό βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους, αφού δεν μπορούν να κάνουν την επιβαλλόμενη φαρμακευτική αγωγή, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Καταλογίζει δε την κύρια ευθύνη για αυτή την κατάσταση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για κωλυσιεργεία των Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ζητώντας την άμεση λύση του προβλήματος.

«Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες, γιατί η κυβέρνηση είναι αυτή που οφείλει τα χρήματα και πολύ περισσότερο αυτή έχει την υποχρέωση να προστατέψει τους ασφαλισμένους - εργαζόμενους και συνταξιούχους - που, ενώ δεν έχουν καμία ευθύνη, είναι τα θύματα», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Καταλήγοντας η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. επισημαίνει ότι απαιτεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011, να έχει απόλυτα τακτοποιηθεί το πρόβλημα και ως προς τούτο ζήτησε συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς, Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου, να ενημερωθεί για άλλη μια φορά επισήμως, για να ενημερώσει τους ασφαλισμένους και αναλόγως να δρομολογήσει τις αποφάσεις της.