Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Περιφέρεια Ηπείρου: Καταβλήθηκε η ενίσχυση σε 2.000 επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον covid-19

 


Περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του  covid-19 έχουν λάβει ήδη την επιχορήγηση που τους αναλογούσε, ανακοίνωσε σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευτεί υπερβαίνει τα 23 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλλει αίτημα πληρωμής 3600 επιχειρήσεις και απομένουν περίπου 300.

Η εξέταση των δικαιολογητικών προχωρά με γρήγορους ρυθμούς από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας  Ηπείρου, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, καθώς από τα 3.600  αιτήματα πληρωμής, τα 2000 έχουν διεκπεραιωθεί πλήρως και άλλα 1.200 έχουν εξεταστεί σε 2ο βαθμό και έχουν προωθηθεί για τελικό έλεγχο.  

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΟΔΥ: Δεκατέσσερις θάνατοι σήμερα, 2.691 νέα κρούσματα

 


11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δεκατέσσερις  θάνατοι σήμερα, 2.691 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.691, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 453.200

(ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 167 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.721 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 14, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.833 θάνατοι.

Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 123 (62.6% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 87.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.751 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 101 (ημερήσια μεταβολή -9.82%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 92 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικ. Επιτροπής για αποχέτευση Κόνιτσας, οδοφωτισμό Ιωαννίνων- Πρέβεζας κ.α.

 


Δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικός καθαρισμός στην Κόνιτσα

Ένα ακόμη έργο προστασίας του περιβάλλοντος προωθείται προς υλοποίηση. Πρόκειται για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου μαζί με εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στη Δημοτική Ενότητα Κόνιτσας. Η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση, ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου, το οποίο έχει προϋπολογισμό  7.845.154,57  € χωρίς ΦΠΑ  και είναι ενταγμένο στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020».

Επαναδημοπρατούνται τα έργα οδοφωτισμού στους Δήμους Ιωαννιτών και Πρέβεζας

Η Ο.Ε. ενέκρινε σήμερα την επαναδημοπράτηση των έργων για την παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος των υποδομών του οδικού και αστικού  φωτισμού των Δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας, με τροποποίηση των αρχικών όρων της διακήρυξης, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Κατακύρωση διαγωνισμών

Η Ο.Ε. στη σημερινή της συνεδρίαση κατακύρωσε επίσης τα αποτελέσματα των διαγωνισμών και ανέδειξε τους οριστικούς αναδόχους των έργων:

·         «Βελτίωση οδού πρόσβασης προς τα παράλια της Ηπείρου», προϋπολογισμού 140.000,00 €, Ανάδοχος ΜΑΚΗΣ ΑΤΕΕ.

·         «Άμεση αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς αρχαιολογικό χώρο Κασσιόπης και περιοχή Μυρσίνης», προϋπολογισμού € 74.400.  Ανάδοχος ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΗΠΕΙΡΟΥ  Α.Ε» 

·          «Καθαρισμός ρείθρων επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού € 30.000. Ανάδοχος «Γεώργιος Κιτσοπάνος»,

·           «Άμεση αποκατάσταση και διευθέτηση όμβριων επαρχιακής οδού Περίβλεπτου – Δίκορφου», προϋπολογισμού 60.000,00 €  Ανάδοχος Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.

Εκδόθηκαν σε ΦΕΚ τα νέα μέτρα για μπαρ, εστιατόρια, κλαμπ και μπουζούκια

 


Εκδόθηκαν σε ΦΕΚ οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από την Παρασκευή 16 μέχρι και τη Δευτέρα 26 Ιουλίου.

Αλλαγές στα μέτρα για τα κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων των κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι παραπάνω χώροι θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς (ανοικτοί ή κλειστοί) και αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, με κάλυψη του 85% της χωρητικότητας.

Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self-test έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευσή τους που εκδίδεται με μέριμνα των γονέων.

Τα μέτρα στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας

Επίσης, οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθήμενων πλην γηπέδων θα έχουν 85% πληρότητα για τους εμβολιασμένους και σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται έλεγχος στην είσοδο με το Covid Free Gr.

Εδώ θα λειτουργούν και μεικτοί χώροι όχι μόνο δηλαδή για εμβολιασμένους και θα ισχύουν τα εξής:

Εξιχνιάστηκε υπόθεση εξαπάτησης ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων στα Ιωάννινα

 


Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση δύο ημεδαποί

 

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων περίπτωση απάτης σε βάρος ημεδαπού ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων που έγινε την 01-04-2021 στα Ιωάννινα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών (άνδρα-γυναίκας), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη και παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, άγνωστος άνδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων και με το πρόσχημα της παραγγελίας πετρελαίου θέρμανσης του ζήτησε αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για την άμεση εξόφληση της υποτιθέμενης οφειλής.

Στη συνέχεια, δίνοντάς του παραπλανητικές οδηγίες ως προς τη χρήση της εφαρμογής ηλεκτρονικής τραπεζικής ( internet banking ) κατάφερε να του αποσπάσει τους προσωπικούς του κωδικούς και τους αριθμούς έγκρισης συναλλαγής, με αποτέλεσμα να μεταφέρει από το λογαριασμό του παθόντος σε άλλους λογαριασμούς το χρηματικό ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 15 Ιουλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 15 Ιουλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 100.703 έλεγχοι, από τους οποίους οι 58.254 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 126 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

95 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 91 πρόστιμα των 300 ευρώ και 4 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

24 στη Στερεά Ελλάδα,

11 στη Θεσσαλονίκη,

11 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

11 στη Κεντρική Μακεδονία,

  8 στην Ήπειρο,

  7 στο Βόρειο Αιγαίο,

  7 στη Πελοπόννησο,

  5 στην Κρήτη,

  5 στη Δυτική Μακεδονία,

  3 στη Δυτική Ελλάδα,

  2 στα Ιόνια Νησιά και

  1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 60.967 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 58.761 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.206 των 150 ευρώ.

5 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.870 ομοειδείς παραβάσεις.

20 παραβάσεις και 1 σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλία,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 2 πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση των αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (3 εστιατόρια, καφενείο και καφετέρια), για μη χρήσης μάσκας από ισάριθμους εργαζόμενους.

Στην Κρήτη, από 2.000 ευρώ πρόστιμο σε μπαρ και αναψυκτήριο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στη Δυτική Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε 3 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας, από ισάριθμους εργαζόμενους.

Στην Αττική, 300 ευρώ πρόστιμο σε εργαζόμενο εστιατορίου, για μη χρήση μάσκας.

Στο Νότιο Αιγαίο, 300 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη πιτσαρίας, για μη χρήσης μάσκας.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.427 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.206 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 6 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( Passenger Locator Form ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 294 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αγία Μαρίνα Πωγωνίου: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμή της Αγίας Μαρίνας, το Σάββατο 17 Ιουλίου

 


Παρακάλαμος: Επίσκεψη κτηνιάτρου για εμβολιασμό ζώων για μελιταίο, την Τρίτη 20 Ιουλίου

 


Μετά από ενημέρωση από την κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου, την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021, θα βρίσκεται στην κοινότητά μας κτηνίατρος, ώστε να προβεί σε εμβολιασμό για μελιταίο.

Όσοι κτηνοτρόφοι του χωριού μας επιθυμείτε να εμβολιάσετε τα ζώα σας να είστε στο δημαρχείο Άνω Καλαμά το πρωί για την όλη διαδικασία.

Με τιμή

Ο πρόεδρος

Κοινότητας Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Φούρκα Κόνιτσας: Εκδηλώσεις για την επέτειο «Μνήμης της Γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κ. Δαβάκη, Α. Διάκου και όλων των ηρώων του έπους του 1940», την Τρίτη 30 Ιουλίου

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Κόνιτσας διοργανώνουν εκδηλώσεις για την επέτειο «Μνήμης της Γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κ. Δαβάκη, Α. Διάκου και όλων των ηρώων του έπους του 1940»,  την Τρίτη 30 Ιουλίου, στην Τοπική Κοινότητα Φούρκας.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο ύψωμα «Προφήτης Ηλίας» και θα ξεκινήσουν στις 10:00 με την έπαρση της ελληνικής σημαίας.

Θα ακολουθήσει δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση κατάθεση στεφάνων και σύντομη τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό της VIII Μεραρχίας.

Η ομιλία θα γίνει από την φιλόλογο κ. Ελένη Καραγιάννη και θα ακολουθήσει καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από το Δήμαρχο Κόνιτσας κ. Νικόλαο Εξάρχου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Παρασκευή 16 Ιουλίου

 


Την Παρασκευή 16 Ιουλίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Εθνικής Αντίστασης, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Δημαρχείο Συβότων, Θεσπρωτία, 10:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00.

Εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης σε παραποτάμια δασώδη περιοχή του Βουβοποτάμου Πρέβεζας

 


Εκριζώθηκαν – κατασχέθηκαν (15) δενδρύλλια κάνναβης

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των καλλιεργητών της

Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης στοιχείων, εντοπίσθηκε σε παραποτάμια δασώδη περιοχή του Βουβοποτάμου Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης.

Ειδικότερα, χθες (14.07.2021) το πρωί, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης αστυνομικών της προαναφερθείσας υπηρεσίας, εκριζώθηκαν – κατασχέθηκαν από τον παραπάνω χώρο -15- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από (0,6) έως (1,6) μέτρα.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων που καλλιεργούσαν την φυτεία.

Δυσανεξία στη γλουτένη: Συμπτώματα και διατροφικές λύσεις

 


Η κοιλιοκάκη είναι μία από τις συνηθέστερες, συνδεδεμένες γενετικά, ασθένειες του λεπτού εντέρου στην Ευρώπη, η οποία προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη. Πρόκειται για μία εφ’ όρου ζωής πάθηση, με πιθανές επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα.
Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι
, στο κριθάρι, στη σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη. Η αποχή από τη γλουτένη είναι η βασική μέθοδος διαχείρισης – θεραπείας της κοιλιοκάκης. Μολονότι η βρώμη περιέχει πολύ μικρές ποσότητες γλουτένης, υπάρχουν ασθενείς που δεν ανέχονται ούτε μία μερίδα βρώμης την ημέρα, δείγμα ιδιαίτερης ευαισθησίας και επιμονής της ασθένειας, αναφέρει ο κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan General.
Εάν η διάγνωση της κοιλιοκάκης καθυστερήσει αρκετά, η χρόνια δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών από το έντερο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως απώλεια βάρους, αναιμία κ.λπ.. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη, μειώνονται στο ελάχιστο ή μηδενίζονται όσο ακολουθεί κάποιος μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης.
Προσοχή! Εάν υπάρχει υποψία δυσανεξίας στη γλουτένη ΜΗΝ αλλάζετε τη δίαιτά σας πριν από τη διάγνωση! Απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας και ακολουθήστε το πρωτόκολλο εξετάσεων που θα σας υποδείξει. Δεν ενδείκνυται η αποφυγή μίας ολόκληρης ομάδας τροφίμων προληπτικά ή ακόμα και ο πλήρης αποκλεισμός μίας πρωτεΐνης όπως η γλουτένη λόγω εμφάνισης φουσκωμάτων ή γαστρεντερικών προβλημάτων.
Τα συμπτώματα των ασθενών με κοιλιοκάκη όταν καταναλώνουν τρόφιμα με γλουτένη διαφέρουν αρκετά, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς – σχεδόν το 50% – που δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα, έτσι ώστε να προχωρήσουν στη διατροφική τους θεραπεία.


Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να είναι περισσότερα από ένα, ενώ η φύση τους διαφέρει. Μερικά από τα συνηθέστερα είναι: