Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

«Ανοίγει» ο δρόμος για την αποπληρωμή 95.000 συντάξεων που εκκρεμούσαν 2 χρόνια

Με υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή της Έφης Αχτσιόγλου, ανοίγει ο δρόμος και κινούνται οι διαδικασίες για την αποπληρωμή 95.000 συντάξεων που εκκρεμούν 12 με 24 μήνες.
Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι δικαιούχοι βρίσκονται στην αναμονή έως και τρία χρόνια.
Η υπουργική απόφαση προβλέπει την έκτακτη ένεση ρευστότητας προς τον ΕΦΚΑ, το νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ύψους 860 εκατ. ευρώ, προκειμένου έως τα τέλη Οκτωβρίου 2017, να έχουν αποδοθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η αποπληρωμή τουλάχιστον 9.000 νέων συντάξεων κάθε μήνα.
Οι πληρωμές θα γίνουν από τον ΕΦΚΑ με τη σειρά προτεραιότητας που έχουν ήδη οι φάκελοι σε εκκρεμότητα.  

H Ένωση Δελβινακιωτών Αθήνας κόβει τη Πίτα της, τη Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017, ώρα 11:00, στα γραφεία της, Νικηφόρου και Ζήνωνος, 4ος όροφος, Ομόνοια

Ανακοίνωση
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 11:00 π.μ., θα γίνει η κοπή Πίτας της Ένωσης Δελβινακιωτών στην Αθήνα, στα γραφεία του Συλλόγου, Νικηφόρου και Ζήνωνος 4ος όροφος.
Σας περιμένουμε όλους και όλες, για να πούμε από κοντά την Καλή Χρονιά, με τσιπουράκι και εκλεκτούς μεζέδες!!


Το Δ.Σ. της Ένωσης

Η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία, ζητά την άμεση επανέναρξη του κυνηγίου

Την άμεση επανέναρξη του κυνηγίου, που έχει διακοπεί ως δραστηριότητα από την προηγούμενη εβδομάδα, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, ζητά με επιστολή της προς τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό κ. Φάμελλο, το ΔΣ της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.

Στην επιστολή τονίζεται πως πέραν των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, η καθολική απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, συμπεριέλαβε και περιοχές, που δεν επλήγησαν από αυτήν, κάτι που προκάλεσε και οικονομική ζημία στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο Γιάννης Καραγιάννης παρευρέθηκε στην επετειακή εκδήλωση για τα 26 χρόνια από την ίδρυση της ΔΕΕΕΜ "ΟΜΟΝΟΙΑ"

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης παρευρέθηκε στην επετειακή εκδήλωση για τα 26 χρόνια από την ίδρυση της ΔΕΕΕΜ "ΟΜΟΝΟΙΑ", που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017 στη Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στο περιουσιακό ζήτημα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Η Ελληνική Κυβέρνηση και η Διεθνής Κοινότητα, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον σεβασμό και την κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία διαβιούν τα μέλη της. Όλα τα ζητήματα της μειονότητας αποτελούν ουσιώδη και αναπόσπαστα συστατικά των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Η δε προστασία των περιουσιακών της δικαιωμάτων, αποτελεί αδιαίρετο τμήμα των πέντε προϋποθέσεων που έχει θέσει η ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ’ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος δικαίου."

Περιφέρεια Ηπείρου: Αλλαγές ημερομηνιών για το πρόγραμμα "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών"

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνει ότι εκδόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η 3η Τροποποίηση της με αριθμό πρωτοκόλλου 8837/14-10-2016 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων (ΦΕΚ 3442/Β’/25-10-2016) ‘’Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 για το έτος 2016’’», με αριθμό πρωτοκόλλου 12372/28-12-2016 (ΦΕΚ 4347/Β/30-12-2016) και θέμα: «3η Τροποποίηση της αρ. 8837/14-10-2016 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων (ΦΕΚ 3442/Β’/25-10-2016) ‘’Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 για το έτος 2016’’» σύμφωνα με την οποία αλλάζουν οι ημερομηνίες υποβολής, οριστικοποίησης και έγκρισης των ηλεκτρονικών αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). καθώς και η περίοδος υποβολής των φυσικών φακέλων στις  ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης.
Έτσι, σύμφωνα με την 3η Τροποποίηση ισχύουν τα παρακάτω:

Αίρεται η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό στο Νομό Ιωαννίνων

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ανακοινώνεται ότι, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, αίρεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού στο Νομό Ιωαννίνων, από την 48,800 χθ έως και την 120,800 χθ.

Στο Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020" εντάχθηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Σουλίου

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ήπειρος 2014-2020" η Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου στο Δήμου Σουλίου, με προϋπολογισμό 117.000 ευρώ.
Η Δομή θα διαθέτει  είδη τριών κατηγοριών:
i.             Τρόφιμα και είδη παντοπωλείου συσκευασμένα, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα
ii.           Είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κλπ καινούρια ή «δεύτερο χέρι»
iii.           Είδη ψυχαγωγίας όπως βιβλία, παιχνίδια, cd κλπ., και θα τα διανέμει, σε τακτική βάση, σε τουλάχιστον 100 ωφελούμενους με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα οι οποίοι δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά, η έλλειψη των οποίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή διαβίωση.  
Η Δομή θα λειτουργεί με σταθερό ωράριο, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00π.μ.–17:00μ.μ., στο Δημοτικό Κατάστημα Αχέροντα στην τοπική κοινότητα Γαρδικίου.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Λήψη μέτρων για την προστασία των οικόσιτων πουλερικών από τη γρίπη των πτηνών


Σε συνέχεια της από 8ης Δεκεμβρίου 2016 ανακοίνωσής του,  το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, επισημαίνει ότι λόγω του χιονοπτώσεων και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στις περισσότερες χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, παρατηρείται μετανάστευση αγρίων πτηνών προς τις Νότιες περιοχές  και ειδικότερα προς την Ελλάδα.
Για το λόγο αυτό απαιτείται η αυστηρή τήρηση των οδηγιών για την άμεση λήψη προληπτικών μέτρων αποτροπής μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στα οικόσιτα πουλερικά.
Συγκεκριμένα:
1.  Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.
2. Τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.
3. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
4. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικόσιτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
5. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε Οδικά σημεία στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού

Για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, λόγω της χιονόπτωσης - παγετού, από σήμερα (16-01-2017), με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων ως ακολούθως:
- Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων:
στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού από την 48,800 χμ έως και την 120,800 χμ.
Επίσης, επισημαίνεται ότι στο οδικό δίκτυο του Νομού Ιωαννίνων (Εγνατία Οδός, Εθνικό και λοιπό Επαρχιακό Δίκτυο), η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, όταν και όπου αυτό απαιτείται.
Παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί να ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων.

Δήμου Πωγωνίου: Κλειστά τα σχολεία σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Κλειστά θα μείνουν, με απόφαση του Δημάρχου κ. Κώστα Καψάλη σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πωγωνίου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

H Αδελφότητα Φωτεινού Ιωαννίνων, κόβει τη Πίτα της και διασκεδάζει, τη Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, ώρα 13:00, στο κέντρο διασκέδασης ''Μιά φορά", Κύπρου 55, Περιστέρι

Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι,
Έχοντας την επιθυμία να ανταμώσουμε και πάλι όλοι μαζί για να καλωσορίσουμε τη νέα χρονιά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του χωριού μας την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 στις 13:00.

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε όλους!

Συνελήφθησαν στην Τριανταφυλλούλα Αιτωλοακαρνανίας, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 32 και 44 ετών και μία 42χρονη ημεδαπή, μέλη εγκληματικής ομάδας, που εμπλέκονται στην εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και διακίνηση σημαντικής ποσότητας κάνναβης

Οι αλλοδαποί δράστες μετέφεραν οργανωμένα με δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα περίπου (392) κιλά κάνναβης ενώ η 42χρονη ημεδαπή λειτουργούσε ως προπομπός
Τα αυτοκίνητα που ήταν έμφορτα με τα ναρκωτικά ήταν κλεμμένα
Άλλο ένα καίριο πλήγμα κατάφερε η Ελληνική Αστυνομία, στα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στην οργανωμένη εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, με την κατάσχεση σημαντικής ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης και τη σύλληψη τριών δραστών.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, χθες (15-01-2017) στην περιοχή Τριανταφυλλούλα Αιτωλοακαρνανίας, αστυνομικοί της Ειδικής Ομάδας Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 32 και 44 ετών καθώς και μία 42χρονη ημεδαπή, μέλη εγκληματικής ομάδας που ενέχεται σ την εισαγωγή και μεταφορά, με σκοπό τη διοχέτευση στο εσωτερικό της χώρας, περίπου (392) κιλών κάνναβης
Σε βάρος των εμπλεκομένων, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, σε συνδυασμό με παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και επιχειρησιακών δράσεων και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, χθες το πρωί, στη Συκούλα Αιτωλοακαρνανίας, εντοπίστηκαν δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, οι οδηγοί των οποίων δεν υπάκουσαν σε σήμα στάσης αστυνομικών και ανέπτυξαν ταχύτητα.
Τα οχήματα ακολουθήθηκαν από τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα στην περιοχή της Τριανταφυλλούλας Αμφιλοχίας να ακινητοποιηθεί το ένα όχημα με οδηγό τον 32χρονο αλλοδαπό, ο οποίος συνελήφθη ενώ το άλλο όχημα εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο στην ίδια περιοχή.
Μετά από έρευνα στο εσωτερικό των αυτοκινήτων, βρέθηκαν στο εσωτερικό του πρώτου οχήματος, (115) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (178.133) γραμμαρίων ενώ στο δεύτερο όχημα, βρέθηκαν άλλα (37) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (213.800) γραμμαρίων.
Στο πλαίσιο εκτεταμένων ερευνών, χθες το απόγευμα στην ίδια περιοχή, εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, οι άλλοι δύο συλληφθέντες (ο 44χρονος υπήκοος Αλβανίας και η 42χρονη ημεδαπή) να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας της 42χρονης και όπως εξακριβώθηκε:
ο 44χρονος ταυτοποιήθηκε ως οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου, που ήταν έμφορτο με τα (213.800) γραμμάρια κάνναβης
η 42χρονη κατά τη διάρκεια της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών, λειτουργούσε υποστηρικτικά ως προπομπός με αυτοκίνητο, προκειμένου να ενημερώνει για πιθανό επικείμενο αστυνομικό έλεγχο.
Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι δράστες αποτελούν μέλη κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών ενώ επίσης, εξακριβώθηκε ότι τα αυτοκίνητα, τα οποία ήταν έμφορτα με τα ναρκωτικά, είχαν κλαπεί την 10-09-2016 και την 07-12-2016, από περιοχές της Αττικής.
Συνολικά, κατασχέθηκαν:
ποσότητα κάνναβης, βάρους (391.933) γραμμαρίων
τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
το χρηματικό ποσό των (340) ευρώ, (2.200) λεκ Αλβανίας, έξι λέβ Βουλγαρίας, μία λίρα Κύπρου και ένα δολάριο των ΗΠΑ
έξι κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ η προανάκριση και οι έρευνες διενεργούνται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση της δράσης τους.

Γιάννινα: Εορταστικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο Άγιο Γεώργιο

Τα Γιάννενα γιορτάζουν  και  τιμούν τον Άγιο Γεώργιο, πολιούχο της πόλης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου περιφορά της εικόνας από το «Σπίτι του Άι Γιώργη» στο εικονοστάσι που βρίσκεται στην Κεντρική πύλη του Κάστρου.
Η περιφορά θα ξεκινήσει στις τέσσερις μετά το μεσημέρι.
Στη συνέχεια η εικόνα του Αγίου θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό, στην Πλατεία Πάργης, όπου θα τελεστεί Εσπερινός με αρτοκλασία και θα ακολουθήσει αγρυπνία.
Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου θα τελεστεί όρθρος και αρχιερατική θεία λειτουργία, ενώ στις 10.30 θα ακολουθήσει η λιτάνευση των ιερών λειψάνων από την Πλατεία Πάργης στην Ιερά Μητρόπολη.

Στις 6:00 μ.μ. θα τελεστεί μέγας αρχιερατικός εσπερινός.

Οι αλλαγές στο Λύκειο και τις Πανελλαδικές

Εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ με βάση την απόδοση των υποψηφίων σε δύο ή τρία μαθήματα «ειδικότητας» και σε ένα ή δύο ακόμα κοινά μαθήματα για όλους τους μαθητές, αλλά και αλλαγές στη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περιλαμβάνει το πόρισμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» στο πόρισμα αυτό συνδέονται όλα τα έως τώρα πορίσματα για τα θέματα και περιλαμβάνονται αλλαγές σε ορίζοντα τριετίας.
Αναλυτικά στο πόρισμα του ΙΕΠ:
Συνδέονται η γενική και η τεχνική εκπαίδευση, καθώς ως την Α΄Λυκείου τα μαθήματα θα είναι κοινά και θα απευθύνονται και στις δύο κατευθύνσεις. Έτσι οι μαθητές θα έχουν μια γενική κοινή μόρφωση και από τη Β΄ Λυκείου θα κάνουν τις εκπαιδευτικές τους επιλογές και θα κατευθύνονται στην τεχνική εκπαίδευση ή θα παραμένουν στη γενική με στόχο να ανώτατα ιδρύματα.