Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 1-3-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Α.Σ. Απείθαρχος 0-3

*Στο γήπεδο Δελβινακίου ο Αγροτικός Αστέρας πήρε το τρίποντο και μάλιστα με ανατροπή,  με σκορ 1-3 και βρέθηκε στα πλει οφ της ανόδου.
Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με σουτ του Ζενέλη Πάτροκλο με 1-0 στο 11'.
Στο 45΄ η μπάλα βρίσκει στο κεφάλι του Μητρογιάννη Δημήτρη και χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι του Ζota Joel.
Στο 46΄ ο Μυριούνης Σταύρος έκανε τη κεφαλιά προς τα πίσω, μετά από φάουλ του Γκόνη Πέτρου και η μπάλα πήγε στο οριζόντιο δοκάρι της ομάδας του. 
Στην επανάληψη ο Αγροτικός Αστέρας ανέβασε στροφές και ισοφάρισε με τον Φερούλη Μάριο στο 51΄.
Φάουλ του Γκόνη Πέτρου η μπάλα χτυπά στο οριζόντιο δοκάρι και στην επαναφορά ο Φερούλης Μάριος κάνει το 1-1. 
Ο Γκόνης Πέτρος στο 55' έκανε την ολική ανατροπή για τον Αστέρα.
Αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ του  Γκόνη Πέτρου  η μπάλα χτυπά στο οριζόντιο δοκάρι και καταλήγει στα δίχτυα για το 1-2. 
Το τελικό 1-3 έκανε με πλασέ ο Φερούλης Μάριος στο 82'.
Αγροτικός Αστέρας:
Ζota Joel, Μητρογιάννης  Δημήτρης, Δρίβας Λάζαρος, Παπαναστασίου Αλέξανδρος, Γκάνας Κων/νος, Μπαζώρας Γεώργιος-Φοίβος (Γλάβος Ευθύμιος 90΄), Μακρής  Χρήστος (Νείρος  Κων/νος 17΄), Ζότα Αρσέν (Κεραμίδης Αναστάσιος 12΄), Γκόνης Πέτρος, Γρίβας Χρήστος, Φερούλης Μάριος
Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος:
Μπαλλατζία Σεμπαστιάνο, Ναθαναήλ Νικήτας, Ντέλλας Κων/νος, Παπάζης Ιωάννης (Ντέτσικας Λάμπρος 86΄), Καπρινιώτης Ευστράτιος, Μυριούνης Σταύρος, Δήμος Αθανάσιος (Φουρτούνης Ηλίας 72΄), Brami Jorgo, Κατσαβριάς Βασίλης (Μπάγιας Ελευθέριος  57΄), Μπουτοβίνας Αλέξανδρος, Ζενέλης Πάτροκλος 
*Στο γήπεδο Κεφαλόβρυσου η τοπική Αναγέννηση γνώρισε την ήττα τον Α.Σ. Απείθαρχο με σκορ 0-3.
Οι φιλοξενούμενοι που «καιγόταν» για τους βαθμούς για να μείνουν στην κατηγορία πήραν το τρίποντο.
Στο 18΄  ο Ζιάρας Ευάγγελος άνοιξε το σκορ με απευθείας εκτέλεση φάουλ για τους φιλοξενούμενους.
Στο 66΄  ο Σταμούλης Σπύρος με σουτ έκανε το 0-2.
Ο Τσιλιμίγκας  Ευάγγελος στο 82΄  με πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 0-3.
Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου:
Τάσιος Αλέξανδρος, Πότσης Ανδρέας, Μπάσιος Γεράσιμος Χρήστος, Τριάντος Ιωάννης (Πότσης Θεόδωρος 46΄), Γκορίτσας Παναγιώτης, Καραμάνης Αλέξανδρος, Ντόντης Βασίλειος, Μπάσιος Χρήστος, Κούρος Γιώργος, Μακολλάρι Μαρινγκλέν, Νούσης Χρήστος

Τα αποτελέσματα της 30ης αγωνιστικής του Α΄ Ομίλου, της Β΄ Ερασιτεχνικής
Σάββατο 29 Απριλίου 2017
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 0-3
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ 1-3
Α.Ε.ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 0-3
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 1-2
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ 0-1
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ 0-3
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Π.Α.Ο.ΚΟΝΙΤΣΑΣ 3-0
Κυριακή 30 Απριλίου 2017
Π.Α.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (13:00) 


Βαθμολογία (30η αγωνιστική Α΄ Όμιλος Β΄ Ερασιτεχνική)
1. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 72
2. Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ 69
3. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ 62 
4. Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 62 
5. Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 61 
6. Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ  59
7. Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ  39
8. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 37
9. Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 33 (29)
10. Α.Π.Ο.Ε.Λ. 33
11. ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 31
12. Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ 30
13. Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ  29
14. Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ 27
15. Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 20  

16. Π.Α.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 7 (29) (έχει -3 βαθμούς)

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη 30χρονος αλλοδαπός, για πλαστογραφία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος

Συνελήφθη, σήμερα (29-04-2017) το πρωί στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για πλαστογραφία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 30χρονο, διότι κατά τον διαβατηριακό έλεγχο στο σημείο εξόδου, κατείχε και επέδειξε σε αυτούς διαβατήριο αλβανικών αρχών, το οποίο έφερε πλαστή άδεια διαμονής.
Το παραπάνω διαβατήριο κατασχέθηκε.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κακαβιάς.

Εντοπίστηκε πλήρως οργανωμένο εργαστήριο- φυτώριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα Αττικής

Συνελήφθη, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, ένας 40χρονος υπήκοος Τουρκίας, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
Ο δράστης καλλιεργούσε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο διαμέρισμά του δενδρύλλια κάνναβης
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, (120) δενδρύλλια κάνναβης, ένα αεροβόλο πιστόλι και υλικοτεχνικός εξοπλισμός που χρησιμοποιούσε για τη λειτουργία του αυτοσχέδιου “εργαστηρίου”
Ένα πλήρως οργανωμένο εργαστήριο-φυτώριο υδροπονικής καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, εντοπίσθηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, μέσα σε διαμέρισμα, στην Καλλιθέα Αττικής.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης αστυνομικών της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, συνελήφθη ένας 40χρονος υπήκοος Τουρκίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακίνηση, κατοχή και καλλιέργεια κάνναβης καθώς και για παράνομη οπλοκατοχή.
Ειδικότερα, χθες (28-04-2017) το πρωί, στο πλαίσιο αιφνιδιαστικής αστυνομικής έρευνας, παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε διαμέρισμα όπου διαμένει ο 40χρονος δράστης, διαπιστώθηκε να έχει εγκαταστήσει τέσσερις ειδικά διαμορφωμένες σκηνές συνδεδεμένες με συστήματα εξαερισμού, φωτισμού, θερμομέτρησης και καθορισμού υγρασίας, μέσα στις οποίες καλλιεργούσε (90) δενδρύλλια κάνναβης σε γλάστρες, ύψους από (0,08) έως (1,7) μέτρων.

Επίσης, σε άλλα σημεία του διαμερίσματος βρέθηκαν ακόμα (30) δενδρύλλια κάνναβης σε γλάστρες, ύψους από (0,01) έως (0,9) μέτρων.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
(120) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από (0,01) έως (1,7) μέτρων
ένα αεροβόλο πιστόλι τύπου replica, με δύο αμπούλες
ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (97) γραμμαρίων,
μία συσκευασία με αποξηραμένα φύλλα κάνναβης, βάρους (172) γραμμαρίων,
δύο σύριγγες με χασισέλαιο, βάρους (6) γραμμαρίων
έξι χάρτινες συσκευασίες με σπόρους κάνναβης
δύο ζυγαριές ακριβείας

εξοπλισμός εργαστηρίου (σκηνές όπου “έστησε” την καλλιέργεια, τεχνητός φωτισμός, φίλτρα εξαερισμού, μετασχηματιστές, ανεμιστήρες, μετρητές θερμοκρασίας - υγρασίας, σύστημα αυτόματου ποτίσματος κ.α), για την υδροπονική καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Καλπάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη 25χρονος υπήκοος Αλβανίας, για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκε ένας σάκος με (3.350) γραμμάρια κάνναβης

Συνελήφθη, σήμερα (29-04-2017) νωρίς το πρωί, στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένας 25χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, σήμερα νωρίς το πρωί στο Καλπάκι Ιωαννίνων, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον αλλοδαπό να κινείται πεζός και να μεταφέρει έναν ταξιδιωτικό σάκο, που περιείχε δύο δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (3.350) γραμμαρίων.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ο 25χρονος, ο οποίος στερείται ταξιδιωτικών εγγράφων, εισήγαγε στη χώρα, μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου, την ποσότητα ναρκωτικών που κατασχέθηκε, με σκοπό να την προωθήσει στο εσωτερικό της χώρας.

Ο συλληφθείς, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Γιάννης Καραγιάννης: «Υπάρχει μέλλον για τις συνεταιριστικές τράπεζες;»

Άρθρο του Γιάννη Καραγιάννης στο τεύχος 373 του περιοδικού ΕΠΙΚΑΙΡΑ με θέμα το μέλλον της συνεταιριστικής πίστης στην Ελλάδα και τίτλο: «Υπάρχει μέλλον για τις συνεταιριστικές τράπεζες;»

Τον Νοέμβριο του 1993 οι Πιστωτικοί Συνεταιρισμοί Ιωαννίνων και Λαμίας με την υπ’ αρ. 535/5/2.11.1993 απόφαση της Επιτροπής Νομισματικών και πιστωτικών θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδας (ΦΕΚ 198/23.11.1993) μετεξελίχτηκαν σε πιστωτικά ιδρύματα και με την Πράξη 2258/2.11.93 του Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος καθορίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας τους. Έτσι, οι Συνεταιριστικές τράπεζες διέπονται από τους ίδιους κανόνες της BΒασιλείας και υπάγονται στους ίδιους νόμους με τις εμπορικές τράπεζες.
Ιδρυτική Συνέλευση στα Γιάννενα της Ένωσης Συνεταιριστικών 
Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) στο Ξενία το 1995
Μέχρι τότε στην Ελλάδα λειτουργούσαν τρεις πιστωτικοί συνεταιρισμοί: Λαμίας, Ιωαννίνων και Ξυλοκάστρου Κορινθίας. Ο αρχαιότερος στη Λαμία. Ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα το 1900 με την ονομασία «Σύλλογος των τεχνοεργατών εν Λαμία» και είχε 582 μέλη. Ο συνεταιρισμός Κορινθίας το 1993 δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο από την Τράπεζα της Ελλάδος συνεταιριστικό κεφάλαιο και δεν πήρε άδεια λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος. Η πρώτη χορηγήθηκε στην Συνεταιριστική τράπεζα Ιωαννίνων.
Η συνεταιριστική πίστη στην χώρα μας παρουσίασε μεγάλη υστέρηση σε σχέση με την Δ. Ευρώπη, όπου ο θεσμός αναπτύχθηκε ραγδαία από τα μέσα του 19 αιώνα. Η ύπαρξη και η ανάπτυξη του στην Ελλάδα, οφείλεται σε κάποιους διορατικούς ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών, όπως ήταν στα Γιάννενα ο αείμνηστος έμπορος Γιάννης Δούμας, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Πιστωτικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων με την επωνυμία «ΣΤΟΧΟΣ», έτος ίδρυσης 1978.
Από τις αρχές του 90 με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεταιριστικών τραπεζών και την οργάνωση του πρώτου Forum για την συνεταιριστική πίστη στη Λαμία άρχισε η ανάπτυξη του θεσμού πανελλαδικά με την στήριξη κυρίως των Εμπορικών Επιμελητηρίων. Έτσι, προκύψανε οι διάφορες τοπικές και περιφερειακές συνεταιριστικές τράπεζες σε πολλά σημεία της ελληνικής επικράτειας.

Γενική Συνέλευση του Πιστωτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «ΣΤΟΧΟΣ» στον κινηματογράφο Παλλάδιο στις αρχές της δεκαετίας του '90
Τις 22.7.1995, με πρωτοβουλία των συνεταιριστικών τραπεζών Λαμίας, Ιωαννίνων, Αχαϊκής, Παγκρήτιας και πιστωτικού συνεταιρισμού Κορινθίας δημιουργήθηκε στα Γιάννενα η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ). Η Ένωση είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεταιριστικών τραπεζών (EACB) και της Διεθνούς Ένωσης συνεταιριστικών τραπεζών (ICBA).
Οι βασικές συνεταιριστικές αξίες, όπως διαμορφώθηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο συνεταιρισμών στο Manchester το 1995, ισχύουν και για τις συνεταιριστικές τράπεζες: Αυτοβοήθεια-Αυτευθύνη- Δημοκρατία- Ισότητα- Ισοτιμία- Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη. Οι δε συνεταιριστικές αρχές της εθελοντικής και ανοιχτής συμμετοχής, του δημοκρατικού ελέγχου από τα μέλη, της οικονομικής συμμετοχής των μελών, της αυτονομίας και ανεξαρτησίας, της συνεργασίας μεταξύ τους και του κοινωνικού ενδιαφέροντος, είναι τα ουσιαστικά σημεία διαφοροποίησης από τις εμπορικές τράπεζες.
Άλλη διαφορά είναι ότι τα κεφάλαια που έχουν οι συνεταιριστικές τράπεζες αποτελούν σημαντικό τμήμα των τοπικών κοινωνιών. Αντίθετα, οι εμπορικές τράπεζες, ανάλογα με την ακολουθούμενη στρατηγική, τοποθετούν τις τοπικές αποταμιεύσεις  σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία, όταν κρίνουν ότι υπάρχουν αλλού ευκαιρίες καλύτερης απόδοσης ή αν εμφανισθούν περιορισμοί στην τοπική αποδοτικότητά τους.
Η σημαντικότερη όμως διαφορά εντοπίζεται στον τύπο ιδιοκτησίας και τη μέθοδο κεφαλαιοποίησής τους. Οι συνεταιριστικές τράπεζες κεφαλαιοποιούνται μέσω των μερίδων σε αντίθεση με τις εμπορικές που ακολουθούν το σύστημα της μετοχικής κεφαλαιοποίησης. Ο τύπος της ιδιοκτησίας και η μέθοδος κεφαλαιοποίησης είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες που έχουν δημιουργήσει την ανισότητα στην οικονομική θέση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Οι πιστωτικοί και αποταμιευτικοί συνεταιρισμοί δεν οδηγούνται από τα κέρδη ή τα συμφέροντα των μετόχων.
Οι παραπάνω διαφορές δε γίνανε κατανοητές από τις περισσότερες διοικήσεις των ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών και αντί να στηριχτούν στις συν/κές αρχές και αξίες, με το κουστούμι του τραπεζικού μικρομεγαλισμού, εισήλθανε στο παιγνίδι του ανταγωνισμού με τις εμπορικές τράπεζες, το οποίο ήταν χαμένο από χέρι. Όπως ήταν φυσικό η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση με αποτέλεσμα σήμερα να κάνουμε λόγο για κατ’ επίφαση «συνεταιριστική» πίστη στη χώρα μας.
Η λειτουργία κάποιων συν/κών τραπεζών δεν ήταν αποδοτική και υπήρχαν πολλά προβλήματα κυρίως με τα απαραίτητα κεφάλαια και την παρεχόμενη ρευστότητα από ELA και ΕΚΤ. Τον Μάιο του 2012 η Τράπεζα της Ελλάδας έκλεισε τρεις συνεταιριστικές (Λαμίας, Αχαϊκή, Λέσβου-Λήμνου) και μετέφερε τις καταθέσεις τους στην Εθνική. Στη συνέχεια έκλεισε άλλες τρεις (Δωδεκανήσου, Δ. Μακεδονίας και Ευβοίας) και το 2015 η Πανελλήνια απορροφήθηκε από την Πειραιώς.
Η αξιολόγηση των Συν/κών τραπεζών ανήκει αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της Τράπεζας της Ελλάδας. Τα δε απαιτούμενα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση όσων απέμειναν ανήλθαν περίπου στα 185εκ., με τον νόμο 4340/2015, να τροποποιεί και να διαμορφώνει το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους.
Παρόλη την «χαμένη αθωότητα» του εγχειρήματος της συνεταιριστικής πίστης στη χώρα μας τα εναπομείναντα «συν/κά» ιδρύματα θα πρέπει να ξαναβρούνε τον βηματισμό τους μέσα από τις συνεταιριστικές αξίες και αρχές. Όπως είναι φυσικό αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις νέες συνθέσεις μετοχικού κεφαλαίου αλλά με τους επιλεγμένους στόχους- αγοράς που θα κληθούν να εξυπηρετήσουν. Αυτοί δεν είναι άλλοι  από τους μικρούς αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τις  μικρές  επιχειρήσεις και τα μικρομεσαία νοικοκυριά.
Είναι το μεγάλο κομμάτι της αγοράς που έχει πληγεί βάναυσα από την επταετή ύφεση και παρόλη την υψηλή φορολογία, την έλλειψη ρευστότητας και την υποτονική ζήτηση προσπαθεί με αξιοπρέπεια να επιβιώσει στην κρίση. Το retail banking είναι ίσως μονόδρομος για τις συνεταιριστικές τράπεζες, όπως και η δραστηριοποίηση τους με ειδικά και έξυπνα προϊόντα στήριξης των επιχειρήσεων του χώρου της κοινωνικής οικονομίας.

Εξυπακούεται ο τοπικός η περιφερειακός χαρακτήρας δράσης, τόσο για τόνωση της τοπικής οικονομίας όσο και για στήριξη αναπτυξιακών πολιτικών και έργων της περιφέρειας. Αρκετά επιτυχημένα ευρωπαϊκά μοντέλα περιφερειακής ανάπτυξης στηρίχτηκαν από συνεταιριστικές τράπεζες η τράπεζες ειδικού σκοπού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η LIOF bank της περιφέρειας Limburg στην Ολλανδία. Άρα, μέρος του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας θα μπορούσε ενδεχομένως να στηριχθεί σε αυτές, αρκεί να εκπονηθεί έγκαιρα το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και να τρέξουνε δυναμικά όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα.  Παρόλα αυτά το ερώτημα παραμένει: Υπάρχει μέλλον για την συνεταιριστική πίστη στη χώρα μας;

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για πτυχίο ραδιοερασιτεχνών

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου προκηρύσσονται εξετάσεις  για την απόκτηση πτυχίων ραδιοερασιτεχνών Α΄  περιόδου 2017.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 23.5.2017 και ώρα 9 π.μ..
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Ιωαννίνων, Δομπόλη 30, μέχρι και την 15η Μαΐου 2017.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Άρτας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Άρτας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Τρίτη (02-05-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Μηλιανά – Γρέβια - Πηγές.
Τετάρτη (03-05-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέρα Καλεντίνη – Διχομοίρι – Ρετσιανά – Καστανιά - Ελάτη – Αστροχώρι – Ξηρόκαμπος – Βελεντζικό – Άνω Καλεντίνη.
Πέμπτη (04-05-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζυγός – Μαρκινιάδα – Διάσελλο – Άνω Πέτρα – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα - Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Παρασκευή (05-05-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κάτω Καλεντίνη – Δίστρατο – Ανεμορράχη – Καλλονή – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κάτω Γραικικό – Ροδαυγή – Πιστιανά.
Σάββατο (06-05-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκούπα – Δαφνωτή – Άγναντα – Καταρράκτης – Κτιστάδες – Μελισσουργοί.

Περιφέρεια Ηπείρου: Στο Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020" εντάχθηκαν δύο πράξεις για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων σε Άραχθο- Καλαμά

Δύο νέες πράξεις με αντικείμενο την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων κλπ στις περιοχές Αράχθου και Καλαμά,  εντάχθηκαν με αποφάσεις του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στον Άξονα "Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης" του  Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020".
Πρόληψη - ενημέρωση για τα πλημμυρικά επεισόδια στον Άραχθο
Η πρώτη πράξη έχει τίτλο:  «Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης, πρόληψης, διαχείρισης και έγκαιρης ενημέρωσης για τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή  Άραχθου», συνολικής δημόσιας δαπάνης 203.738,42 ευρώ, και φορέα υλοποίησης το ΤΕΙ Ηπείρου (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνών).
Στόχος του έργου είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός αυτοματοποιημένου πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης και έγκαιρης ενημέρωσης για τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων στον ποταμό Άραχθο. Πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζονται σε μεγάλη περιοχή κατά μήκος του ποταμού (όπως έχει δείξει η πρόσφατη εμπειρία με τις πλημμύρες του 2015), κατάντη του φράγματος Πουρναρίου σε έκταση 90 Km2. Η περιοχή εντάσσεται στις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας για το υδατικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Το πληροφοριακό σύστημα θα συλλέγει και θα αποθηκεύει αυτοματοποιημένα τις μετρήσεις από τους σταθμούς μέτρησης που θα εγκατασταθούν από το έργο. Με προηγμένες τεχνικές υπολογιστικής νοημοσύνης θα αναλύει και επεξεργάζεται τα δεδομένα, θα εκτιμά περιοχές δυνητικής επικινδυνότητας και θα οπτικοποιεί τα τελικά αποτελέσματα σε γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών.
Βασικές τελικές υπηρεσίες που θα είναι διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη/ φορέα/υπηρεσία είναι:

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Πρέβεζας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Πρέβεζας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Τρίτη (02-05-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (03-05-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (04-05-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (05-05-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.

Κυριακή (07-05-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καστροσυκιά – Κανάλι – Νικόπολη – Μιχαλίτσι – Φλάμπουρα – Μύτικας – Παντοκράτορας – Άγιος Θωμάς – Νεοχώρι.

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ Προσέφεραν τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Ιωαννιτών


  Μια ακόμη πρωτοβουλία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης πραγματοποίησαν την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, οι οποίοι συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, επισκέφτηκαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιωαννιτών.
   Στόχος της διδακτικής επίσκεψης των μαθητών της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και της Α’ τάξης του Γυμνασίου ήταν να ενημερωθούν για τη λειτουργία και το σημαντικό έργο που επιτελεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο στην τοπική κοινωνία, να γνωρίσουν την αξία της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού και παράλληλα να προσφέρουν τα τρόφιμα που κατάφεραν να εξασφαλίσουν από την ανακύκλωση των αθλητικών παπουτσιών που είχαν συγκεντρώσει στη διάρκεια του πρόσφατου πασχαλινού Bazaar.
 Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ σε συνεργασία με τη γιαννιώτικη εταιρεία “HALL OF BRANDS” και την εταιρεία ανακύκλωσης “EAST WEST GREECE”, έχοντας τη στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών και της εταιρείας μεταφορών “ΝΙΚΑΣ”, αφενός προστάτευσαν το περιβάλλον της περιοχής και αφετέρου στήριξαν με ισόποσης αξίας τρόφιμα το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιωαννιτών.
  Τους μαθητές υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης & Προσχολικής Hλικίας Δήμου Ιωαννιτών, κ. Φίλιππος Τσουμάνης, η αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, κ. Εύη Σίμου, ενώ στην τελετή παράδοσης των τροφίμων παρευρέθηκε και ο εκπρόσωπος της εταιρείας “HALL OF BRANDS”, κ. Χρήστος Τριανταφύλλου.

Πάρκινσον: Καλύτερη αντιμετώπιση με γονιδιοθεραπεία στον εγκέφαλο;

Οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον που αρχίζουν να παίρνουν το κύριο φάρμακο για την αντιμετώπισή της, την λεβοντόπα, αναπόφευκτα θα απογοητευτούν κάποια στιγμή.
Έπειτα από αρκετά χρόνια άριστης ανταπόκρισης και ελέγχου των συμπτωμάτων τους, το φάρμακο θα αρχίσει να χάνει την αποτελεσματικότητά του και να μην την ανακτά παρότι θα αυξάνουν συνεχώς τις δόσεις που παίρνουν. Έτσι, μοιραία θα βρεθούν κάποια στιγμή σε μία κατάσταση κατά την οποία δεν θα μπορούν πια να ελέγξουν τον τρόμο (τρέμουλο), τη δυσκινησία και την αστάθειά τους και θα περνούν πολλές ώρες καθημερινά με σοβαρά κινητικά προβλήματα.
Το πρόβλημα αυτό ίσως μπορεί να επιλύσει - τουλάχιστον έως ένα βαθμό - μία απρόσμενη μέθοδος: η γονιδιοθεραπεία. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας που διεξάγεται 22-28 Απριλίου 2017 στη Βοστόνη, ότι με την έγχυση ενός γονιδίου στον εγκέφαλο 10 ασθενών κατόρθωσαν να μειώσουν έως και 35% τις δόσεις της λεβοντόπας που έπαιρναν, καθώς και να αυξήσουν κατά 4 ώρες το 24ωρο τις ώρες δίχως ενοχλητική δυσκινησία.
Η διαφορά δεν μοιάζει εντυπωσιακή και η μελέτη είναι μικρή. Ωστόσο ένας κορυφαίος Έλληνας ειδικός εκφράζει «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή για κάτι καλύτερο στο μέλλον.
Τα στάδια της νόσου
Όπως όλες οι ασθένειες, έτσι και η νόσος Πάρκινσον έχει ορισμένα στάδια.
Στο πρώτο στάδιο, το προκλινικό, τα συμπτώματα είναι κυρίως μη κινητικά, δηλαδή σιελόρροια, δυσκοιλιότητα, άγχος, ανήσυχος ύπνος, απώλεια της όσφρησης κ.ά., εξηγεί ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και υπεύθυνος του Ιατρείου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Πάρκινσον στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν.