Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Τα δύο πρώτα θετικά κρούσματα κορονοϊού στα Ιωάννινα


Επιβεβαιώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής τα δύο πρώτα θετικά κρούσματα κορονοϊού στα Γιάννινα.
Πρόκειται για δύο ημεδαπούς, έναν άνδρα και μία νεαρή γυναίκα.
Διευκρινίζεται ότι και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους.
Άμεσα ενημερώθηκε η Μονάδα Λοιμωδών του Νοσοκομείου όπως και η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και στη συνέχεια ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται, ενημερώθηκε δηλαδή η ΥΠΕ και ο ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες ήδη έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Κλείνουν εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και καφετέριες, ανοικτά τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ


Νέα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, στο πλαίσιο της εκστρατείας περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Κλείνουν όλα τα εμπορικά κέντρα, καφέ, μπαρ και καφετέριες. 
Γενικά όλοι οι χώροι εστίασης, εκτός delivery και καταστημάτων εστίασης με δυνατότητα παράδοσης κατ’ οίκον.
Κλείνουν βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικοί και αθλητικοί χώροι (εκτός των ανοιχτών χώρων άθλησης για μεμονομένη άσκηση), κέντρα αισθητικής.
Παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ. 
Επίσης όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, το λιανεμπόριο, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζοκαθίσματα), τα φαρμακεία, οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
Λαμβάνονται ειδικά μέτρα για δημόσιους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής στη συνεδρίαση της Παρασκευής 13 Μαρτίου


Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων:
Ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου:  «Συντήρηση-Σήμανση 5ης Επαρχιακής Οδού Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 143.400 €.  
 Κατακύρωσε τους διαγωνισμούς για τα έργα:
Ø  Αποκατάσταση οδού Κ. Ζάλογγο- Βερενίκη, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ανάδοχος: Ο.Ε. «Γεώργιος Τάσσης- Γεώργιος Δημητρίου».
Ø  «Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακής οδού προς Αμπελιά», προϋπολογισμού € 74.400 Ανάδοχος ΕΛΙΓΜΟΣ Α.Ε.
Ø   «Κατασκευή τεχνικών έργων επί της 10ης επαρχιακής οδού Στεφάνης – Θεσπρωτικού – Άσσου», προϋπολογισμού 30.000  €. Ανάδοχος Φώτιος Στεφάνου.
Ø   «Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας προς Πάργα», προϋπολογισμού € 74.400. Ανάδοχος Θ. Τριανταφύλλου.
Τέλος  ανέδειξε προσωρινό ανάδοχο («ΥΙΟΙ Κ. ΖΩΜΠΡΑ Ο.Ε.»)  για το έργο  «Προμήθεια παραθύρων Κέντρου Υγείας Μετσόβου», προϋπολογισμού € 62.000. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ενισχύονται από την Περιφέρεια οι Δομές Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού


Ενισχύονται από την Περιφέρεια οι Δομές Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού.  
Συγκεκριμένα μετά τη επιχορήγηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων- που έχει  οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό- με το ποσό των 196.000 ευρώ για την προμήθεια ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού, πρόκειται να επιχορηγηθούν  για βελτίωση των υποδομών τους και τα Νοσοκομεία Άρτας, Πρέβεζας και «Γ. Χατζηκώστα» Ιωαννίνων.
Η επιχορήγηση των δύο νοσοκομείων θα γίνει μέσω της έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 285.000 ευρώ που έλαβε η Περιφέρεια από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Άρτας θα διατεθεί το ποσό των 120.000 ευρώ για την προμήθεια και αντικατάσταση των επτά πεπαλαιωμένων κλινών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του.
Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας θα διατεθεί το ποσό των 70.000 ευρώ, που κατανέμεται για τις εξής προμήθειες ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού:
Για  φορητό ακτινολογικό 30.000 ευρώ
Για αναπνευστήρα 30.000 ευρώ
Για monitor παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων 6.000 ευρώ
Για τροχήλατη αναρρόφηση ηλεκτρική 4.000 ευρώ.
Στο Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα» θα διατεθεί το ποσό των 68.000 ευρώ που κατανέμεται για τις εξής προμήθειες ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού:
·   Για πλήρες ενδοσκοπικό απεικονιστικό σύστημα για βρογχοσκόπηση ειδικό για ΜΕΘ, προϋπολογιστικής αξίας 55.000 ευρώ
·  Για τροχήλατο τρόλεϊ-καρότσι νοσηλείας για ΜΕΘ (δύο τμχ) αξίας 3.500 ευρώ.
·   Αερόστρωμα για κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ (δύο τεμάχια) αξίας 5.000 ευρώ
·   Λαρυγγοσκόπια μιας χρήσης για διασωλήνωση περιστατικών αξίας 3.000 ευρώ.
·   AMBU μιας χρήσης, αξίας 1.500 ευρώ.
Πέραν αυτών η Περιφέρεια Ηπείρου έχει κινήσει τις διαδικασίες προμήθειας τεσσάρων κοντέινερ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αναλόγως των αναγκών που μπορεί να προκύψουν  για τον κορωνοϊό είτε σε νοσοκομεία, είτε σε Κέντρα Υγείας.
Επιπλέον η Περιφέρεια έχει κινήσει τις διαδικασίες και για την προμήθεια ειδικών στολών μιας χρήσης προς προστασία του προσωπικού που έρχεται σε επαφή με πολίτες που έχουν ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για τις διατάξεις προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας χώρων άθλησης


Η παγκόσμια αθλητική οικογένεια, και όχι μόνο, δέχεται μια απειλή και βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ‘’πανδημίας’’.
Για την Ήπειρο, που είναι συνηθισμένη στα δύσκολα, τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας.
Αυτό τον άνισο αγώνα κατά του Κορωνοϊού υποχρεούμαστε να τον κερδίσουμε, για τον λόγο αυτό πρέπει να έχουμε την μέγιστη δυνατή ατομική απόδοση στον συλλογικό αυτό αγώνα.
Έτσι με αίσθημα ατομικής ευθύνης ο καθένας μας, αλλά και όλοι μαζί πρέπει να συνταχθούμε στις οδηγίες της Κεντρικής Διοίκησης και των Ειδικών Επιστημόνων:
Ειδικότερα:
Ι] Εκδόθηκαν έως σήμερα τα ακόλουθα νομοθετήματα:
Α) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (ΦΕΚ Α’ 42 / 25-02-2020).
Β) Κοινή Υπουργική Απόφαση «Επιβολή των μέτρων προσωρινής απαγόρευσης της παρουσίας κοινού σε αθλητικές εκδηλώσεις (ΦΕΚ Β’ 726/08-03-2020).
Γ) Κοινή Υπουργική Απόφαση «Επιβολή του μέτρου προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας χώρων αθλητικών εκδηλώσεων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων με παρουσία άνω των εξήντα (60) ατόμων στον αγωνιστικό χώρο διεξαγωγής του αθλήματος» (ΦΕΚ Β’ 782/10.3.2020) όπου αναφέρονται τα εξής: «Αποφασίζουμε την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας, στο σύνολο της Επικράτειας, από 10.3.2020 έως και 24.3.2020, όλων των κλειστών και ανοικτών χώρων αθλητικών εκδηλώσεων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, για ατομικά και ομαδικά αθλήματα, εφόσον στον αγωνιστικό χώρο διεξαγωγής του αθλήματος βρίσκονται συνολικά περισσότερα από εξήντα (60) άτομα, κατά τα αναφερόμενα στην από 10.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19».
Με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού διευκρινίζεται ότι:
1. Απαγορεύεται η παρουσία κοινού στις αθλητικές εκδηλώσεις (επίσημοι αγώνες και προπονήσεις), που λαμβάνουν χώρα στο σύνολο των αθλητικών υποδομών της Επικράτειας, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα, από 9.3.2020 έως και 22.3.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 7.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
2. Κατά  τη διεξαγωγή επίσημων αθλητικών εκδηλώσεων επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός της αθλητικής εγκατάστασης (ανοικτού ή κλειστού σταδίου, κλειστού γυμναστηρίου, κολυμβητηρίου κ.λ.π.) και εκτός του αγωνιστικού χώρου:
α)  το απολύτως αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία και φύλαξη της αθλητικής εγκατάστασης και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα,
β) σε περίπτωση ραδιοτηλεοπτικής προβολής του αθλητικού αγώνα το απολύτως αναγκαίο προσωπικό για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη αυτού και
γ)  όχι περισσότεροι του ενός (1) δημοσιογράφου ανά Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης για την κάλυψη του αθλητικού αγώνα και ύστερα από σύμφωνη γνώμη του ΠΣΑΤ.
Ως προς τα πρόσωπα, που επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός του αγωνιστικού χώρου διεξαγωγής του αθλήματος ισχύουν τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 782/10.3.2020)
3. Οι αποστολές των ομάδων σε αθλητικούς αγώνες αποτελούνται από τα πρόσωπα που προβλέπονται στον Κανονισμό Διεξαγωγής Αγώνων κάθε αθλητικής Ομοσπονδίας ή Αρχής, προσαυξημένες με έως 5 εκπροσώπους της κάθε ομάδας, που θα δηλώνονται επιπρόσθετα και στο φύλλο αγώνος. Σε περίπτωση παραβίασης των ανωτέρω προβλέψεων, εγγράφονται οι παραβιάσεις στο φύλλο αγώνος από τον διαιτητή ή παρατηρητή του αγώνα, ανάλογα την περίπτωση, και ακολουθείται η πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται στον Πειθαρχικό Κανονισμό της κάθε Ομοσπονδίας για παράβαση διεξαγωγής αγώνα ή αθλητικού γεγονός κεκλεισμένων των θυρών, με παραπομπή στην αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
ΙΙ] Επίσης θα πρέπει τα Αθλητικά Σωματεία να ενημερώνονται από τις Ομοσπονδίες τους για τυχόν ειδικές οδηγίες και κυρίως από τις διοργανώτριες των πρωταθλημάτων Αρχές για τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. 
ΙΙΙ] Τέλος επιβάλλεται η σχολαστική εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής, η αποφυγή χώρων συνωστισμού και μεγάλης συνάθροισης, η μέγιστη ευαισθητοποίηση σε όσους συμμετέχουν, με τους ισχύοντες αυστηρούς περιορισμούς, σε αθλητικές δραστηριότητες.

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου
σε θέματα Άθλησης και Απασχόλησης

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΟΡΓΟΛΗΣ

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Κλείνουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι λόγω του κορωνοϊού


Το υπουργείο Πολιτισμού έλαβε την απόφαση να κλείσουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λόγω του κορωνοϊού.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Με δεδομένο ότι στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Μουσεία, λόγω των ειδικών συνθηκών, παρουσιάζονται ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν σήμερα το πρωί στο ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, σε συνεννόηση και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των μουσείων και των μνημείων να ανασταλεί η λειτουργία τους ως και την 30η Μαρτίου. Εννοείται ότι στα Μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης. Παράλληλα έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες για τη σχολαστική καθαριότητα των χώρων υγιεινής που χρησιμοποιεί το προσωπικό στο σύνολο των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων».

Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων: Από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου η συναλλαγή με τους φορολογούμενους θα γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου


Από τη Δευτέρα 16/3/2020, η συναλλαγή με τους φορολογούμενους θα γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Τυχόν αιτούμενα πιστοποιητικά, βεβαιώσεις, κ.α., θα αποστέλλονται στον φορολογούμενο αποκλειστικά μέσω email και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί, θα οριστεί συνάντηση, εάν κρίνεται απαραίτητη η φυσική παρουσία.
Η ηλεκτρονική διεύθυνση της Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων είναι:
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της Δ.Ο.Υ. είναι:

Σπίτι με τα παιδιά: Ανακτήστε τον χαμένο χρόνο


Γραφεί η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25

Τις τελευταίες ημέρες ακούμε πολύ έντονα την ανησυχία σας, αναφορικά με το πώς θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε και να διαχειριστείτε ορθά τον ξαφνικό χρόνο που έχετε με τα παιδιά σας. Είναι μια καλή ευκαιρία να αναπτύξετε και να ενισχύσετε τη κοντινότητα μαζί τους.
Είναι μια ευκαιρία να τους αφιερώσετε αποκλειστικό χρόνο, να παίξετε, να ζωγραφίσετε, να μιλήσετε για τα συναισθήματά τους, να ακούσετε την άποψή τους για αυτό που συμβαίνει, να τα ρωτήσετε για τα ωραία πράγματα που έκαναν στο σχολείο και αυτή τη στιγμή τους λείπουν.
Να τα ρωτήσετε και να χορέψετε μαζί τους την αγαπημένη τους μουσική, να παίξετε μαζί το αγαπημένο τους παιχνίδι στο playstation, να μαγειρέψετε μαζί το αγαπημένο τους φαγητό, να ψάξετε μαζί σωστές και έγκυρες πηγές ενημέρωσης και πληροφόρησης στο διαδίκτυο, ώστε ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται το παιδί σας, να του μιλήσετε για τις απορίες που μπορεί να του έχουνε δημιουργηθεί και αδυνατεί να δώσει απαντήσεις.
Χτίζοντας την σχέση εμπιστοσύνης
Είναι μια καλή ευκαιρία να αναπτύξετε μια σχέση εμπιστοσύνης και να διαπραγματευτείτε εκ νέου τα όρια, τους κανόνες και τις συνέπειες. Να φέρετε στη μνήμη σας αυτά που εσείς κάνατε όταν αναγκαζόσασταν να μείνετε στο σπίτι. Όπως τότε έτσι και τώρα μπορείτε να γίνετε εφευρετικοί και σίγουρα έχετε να κερδίσετε και εσείς αρκετά. Είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να αφουγκραστείτε την «βαρεμάρα» τους και ίσως και την ανησυχία τους.
Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λόγος πανικού.
Να τους μάθετε να προφυλάξουν τον εαυτό τους χωρίς υπερβολές
Μάθετέ τους τι πρέπει να κάνουν και πώς να προφυλάσσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
Η υπερβολή  και λόγια που τρομάζουν, όπως για παράδειγμα «πρέπει να πλένεις τα χέρια σου πριν δεις τη γιαγιά και το παππού, γιατί αν δε το κάνεις μπορεί να πεθάνουν», σε καμία περίπτωση δεν είναι βοηθητικά.
Μόνο άγχος, δυσκολία και ενοχή θα γεννήσουν στα παιδιά. Είναι ευκαιρία για όλους να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας, τα σημαντικά, τις αξίες μας και σίγουρα η σχέση με τα παιδιά μας είναι μια προτεραιότητα.
 ________________________________________
Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25& το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης  «Μαζί για το Παιδί»
Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι  μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Έχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:
• Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών
• Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
• Παραπομπές & ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο
• Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της
Παράλληλα με την Συμβουλευτική γραμμή  λειτουργεί και Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς  το οποίο διοργανώνει δωρεάν ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και  δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά  σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους.
Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται συνεδρίες δια ζώσης, είτε με όλη την οικογένεια, τους γονείς, ή τους εφήβους με στόχο την ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση γονέων, παιδιών & εφήβων για πληθώρα θεμάτων (σχολικά προβλήματα, εφηβεία, διαχείριση σχέσεων, ρόλων και συναισθημάτων κ.α.).
Επίσης, λειτουργούν διαδυκτιακές ομάδες και σεμινάρια στήριξης γονέων.
Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία: Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 της Ένωσης Μαζί για το Παιδί λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.
Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.
Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής: https://youtu.be/6Vurai6rRF8

Σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση στα Εκπαιδευτήρια ΓΕΝΕΣΙΣ


   
Με στόχο την εκπαιδευτική στήριξη των μαθητών για το διάστημα που τα σχολεία λόγω των μέτρων προφύλαξης από τον Κοροναϊό θα παραμείνουν κλειστά, τα Εκπαιδευτήρια ΓΕΝΕΣΙΣ πρωτοπορούν και παρέχουν στους μαθητές τους σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση με ειδικό πρόγραμμα e- learning που έχει καταρτιστεί αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία.
   Στο πλαίσιο αυτό ήδη από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 ξεκίνησαν τα μαθήματα με διαδραστική επικοινωνία για τους μαθητές της Γ΄ τάξης Λυκείου από τους εκπαιδευτικούς που αμφότεροι παραμένουν στα σπίτια τους, ενώ τις επόμενες ημέρες η διδασκαλία θα πραγματοποιηθεί και για τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων.

Άρτα: Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί που εμπλέκονται σε υπόθεση κατοχής ηρωίνης με σκοπό τη διακίνηση


Κατασχέθηκαν (29,34) γραμμάρια ηρωίνης που βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη οχήματος

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, συνελήφθησαν χθες (12-03-2020) το βράδυ και σήμερα (13-03-2020) το πρωί, τρεις ημεδαποί (δύο άνδρες και μία γυναίκα), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, χθες (12-03-2020) το βράδυ στην Εθνική Οδό Άρτας – Αγρινίου, εντοπίστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι άνδρες, να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Φ. αγροτικό αυτοκίνητο και μετά από έρευνα που διενεργήθηκε σε αυτό, βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού, έξι (6) συσκευασίες που περιείχαν ηρωίνη συνολικού βάρος (29,34) γραμμαρίων.
Όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης, το παραπάνω όχημα είναι ιδιοκτησίας της συγκατηγορούμενής τους, η οποία εντοπίστηκε και συνελήφθη σήμερα το πρωί στην πόλη της Άρτας.
Κατασχέθηκαν η ανωτέρω ποσότητα ναρκωτικών, το όχημα καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Κεφάλα Μαρία Αλεξάνδρα: Δεσμεύσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες


Την δέσμευση ότι θα υπάρξουν άμεσα  όλες οι πρωτοβουλίες εκείνες που στόχο έχουν την ολοκλήρωση κατάρτισης των δασικών χαρτών, αναλαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απέναντι στη Βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα, η οποία πρόσφατα με σχετική ερώτηση ανέδειξε τα επιμέρους προβλήματα. 
Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου, το οποίο μάλιστα διαβεβαιώνει τη Βουλευτή ότι θα ενισχυθούν οι Επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων, ώστε οι διαδικασίες που καλούνται να φέρουν εις πέρας  να ξεμπλοκάρουν, να επισπευστούν και όσοι πολίτες δικαιώνονται να μπορούν να αξιοποιούν αναλόγως την περιουσία τους.

Γιάννινα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Συνελήφθη χθες (12-03-2020) το απόγευμα σε περιοχή της Ηπείρου, ένας ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ο κατηγορούμενος να λειτουργεί, ως ιδιοκτήτης, φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών της χώρας.
Ο συλληφθείς με τη σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ορκίστηκε η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας


Σε πανηγυρικό κλίμα-παρά τον περιορισμένο λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού - προσκεκλημένων, ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κκ Ιερωνύμου, η κ. Σακελλαροπούλου ορκίστηκε "στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας" να φυλάσσει το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνά για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζει την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού.
Εξαιτίας των αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό θα είναι αρκετά περιορισμένος ο αριθμός των ατόμων που θα παραστούν στην τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ η εκλεγμένη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναισθανόμενη την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και ευθύνης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, αποφάσισε τη ματαίωση της παραδοσιακής τελετής συγχαρητηρίων για την ανάληψη των καθηκόντων της που είχε προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο, 14 Μαρτίου στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΔΕΗ: Συστάσεις και μέτρα για τον κορονοϊό


Να αποφύγουν τις επισκέψεις στα καταστήματα της ΔΕΗ και να επιλέξουν τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία για τα θέματα που τους απασχολούν, συνιστά η επιχείρηση στους πελάτες της ενώ παράλληλα έχει λάβει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και την απρόσκοπτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και οι ουρές στα καταστήματα και να προστατευθεί η υγεία τους, η ΔΕΗ συνιστά στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης και συγκεκριμένα:
- Το τηλεφωνικό κέντρο 11770,
- Την ιστοσελίδα της ΔΕΗ, όπου μπορούν να επιλέξουν το σύνδεσμο: Επικοινωνία με τη ΔΕΗ → https://bit.ly/39L33F3  και να στείλουν μήνυμα στις υπηρεσίες της ΔΕΗ για το θέμα που τους αφορά.
Παράλληλα, η ΔΕΗ ενθαρρύνει την ηλεκτρονική πληρωμή των λογαριασμών μέσω της ιστοσελίδας της και χωρίς καμία προμήθεια στο σύνδεσμο:
Ηλεκτρονική πληρωμή λογαριασμού → https://bit.ly/38DMbi8  ή την ηλεκτρονική πληρωμή μέσω τραπεζών.
Επιπλέον, έχουν απαγορευθεί οι μετακινήσεις υπαλλήλων και οι συγκεντρώσεις πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο, πραγματοποιούνται συνεχείς απολυμάνσεις στις εγκαταστάσεις (γραφεία, καταστήματα, μονάδες), ενώ δίνεται κατά περίπτωση η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι.
Η είσοδος και η έξοδος από τις εγκαταστάσεις παραγωγής είναι απολύτως ελεγχόμενη, ενώ λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την προστασία κρίσιμων ειδικοτήτων εργαζομένων, απαραίτητων για την αδιάλειπτη λειτουργία των μονάδων.
Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ, αλλά και όσοι είναι γονείς μαθητών διευκολύνονται με ειδικές άδειες, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Πολιτείας.
Τέλος οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες θέσεις εργασίας σε μονάδες παραγωγής και ορυχεία, καθώς και στα καταστήματα εφοδιάζονται με ειδικές μάσκες και γάντια, ενώ πλέον καταγράφονται όλοι οι πελάτες που εισέρχονται στα καταστήματα, ώστε να είναι δυνατή η ιχνηλάτηση πιθανών κρουσμάτων.
Η ΔΕΗ επανεξετάζει καθημερινά τα νέα δεδομένα με γνώμονα το επιχειρησιακό σχέδιο, που έχει εκπονήσει και υλοποιεί, σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές.

Άδειες δημοσίων υπαλλήλων λόγω κορωνοϊού


Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα την εγκύκλιο αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης διασποράς του κοροναϊού, σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Σε περίπτωση που υπάλληλοι του Δημοσίου έχουν τέκνα που φοιτούν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σχολικές μονάδες, των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται 2 προσωρινά, βάσει υπουργικών αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 42)
«Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού», και ειδικότερα τέκνα που φοιτούν έως και την τάξη της Γ΄ Γυμνασίου, δύνανται να απουσιάζουν από την υπηρεσία τους για το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων στις οποίες φοιτούν τα τέκνα τους. Για κάθε τέσσερις (4) ημέρες απουσίας για τον ανωτέρω σκοπό
-οι τρεις (3) ημέρες καταγράφονται από την αρμόδια υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας του σταθμού ή της σχολικής μονάδας όπου φοιτά τέκνο του/της υπαλλήλου και κατά τη διάρκεια αυτής καταβάλλονται αποδοχές και
-η μία (1) ημέρα απουσίας αποτελεί κανονική άδεια. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος κάνει χρήση της εν λόγω ειδικής άδειας είτε συνεχόμενα είτε διακεκομμένα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού για την αιτιολόγηση της συγκεκριμένης ειδικής άδειας απουσίας, θα υπολογίζουν την άδεια ανά τετραήμερο χρήσης, οπότε και η μία εκ των τεσσάρων συνολικά ημερών απουσίας θα αποτελεί κανονική άδεια.
Σε περίπτωση που χωρίς υπαιτιότητα του υπαλλήλου, ιδίως σε περίπτωση που λήξει η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ο υπάλληλος έχει λάβει λιγότερο των τεσσάρων ημερών της άδειας ειδικού σκοπού, οπότε και δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός ανά τετραήμερο, οι ως άνω μία (1) έως τρεις (3) ημέρες απουσίας αποτελούν άδεια ειδικού σκοπού.

Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων: Αλλαγές στη λειτουργία του λόγω κορονοϊού


Από τη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι τροποποιούνται οι κάτωθι λειτουργίες του Νοσοκομείου:
1. Αναστέλλονται όλα τα Τακτικά Χειρουργεία μέχρι νεωτέρας. Θα εκτελούνται μόνο τα Έκτακτα και Επείγοντα Περιστατικά. Συστάθηκε Ειδική Επιστημονική Επιτροπή  η οποία θα αξιολογεί την αναγκαιότητα εκτέλεσης κρίσιμων χειρουργείων.
2. Αναστέλλεται η λειτουργία των Απογευματινών Ιατρείων. Επιτρέπεται  η λειτουργία σε απογευματινή βάση αποκλειστικά και μόνο για ογκολογικά περιστατικά. Οι ογκολογικοί ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνούν για την εξυπηρέτησή τουςμε τα αντίστοιχα ιατρεία και εργαστήρια.
3. Δεν επιτρέπεται το Επισκεπτήριο για όλο το 24ωρο. Επιτρέπεται η παρουσία ενός και μόνο συνοδού, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
4. Συστήνεται στους Πολίτες να επανεξετάσουν την αναγκαιότητα επίσκεψής τους στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου μας.
5. Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία, από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου μας, η εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων για ταυτοποίηση του Covid-19. Για το σκοπό αυτό αλλά και για άλλες επείγουσες ανάγκες των Μονάδων Νοσηλείας για Covid-19, διατέθηκε το ποσό των 196.000 € από την Περιφέρεια Ηπείρου, την οποία και ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή της.

Οικογένεια και διαβήτης: Mια «θεραπευτική» σχέση


Διαβητολογικό Κέντρο Metropolitan Hospital

H οικογενειακή στήριξη,  το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη
Κάθε άτομο, και αυτό που θα εκδηλώσει διαβήτη, και αυτό που έχει διαβήτη και δεν το ξέρει, και αυτό που έχει διαβήτη και το ξέρει, και αυτό που έχει αρχίσει να υφίσταται τις επιπλοκές του πρέπει να μπει σε έναν καθημερινό αγώνα και να τα «δώσει όλα» για το καλό του. Στον αγώνα αυτό, όμως δεν είναι μόνο του. Έχει έναν πολύτιμο όσο και αναντικατάστατο σύμμαχο, Την οικογένειά του. Τους ανθρώπους που, όπως πολλές μελέτες δείχνουν, αν ενημερωθούν σωστά μπορεί να αποτελέσουν την ασπίδα του. Μια ασπίδα που  δεν βαραίνει όσο διαρκεί αυτός ο αγώνας αλλά, αντίθετα, ελαφραίνει ρίχνοντας στη μάχη αγάπη, φροντίδα, ζεστασιά νοιάξιμο...
Σακχαρώδης διαβήτης: η μάστιγα της εποχής μας
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι αναμφισβήτητα η μεταβολική μάστιγα της εποχής μας, καθώς  ο αριθμός των πασχόντων από αυτόν του δίνει διαστάσεις επιδημικής νόσου. Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται απόλυτα κατανοητό αν κανείς κοιτάξει τους αριθμούς: περισσότερα από 425 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έχουν σακχαρώδη διαβήτη γίνεται απόλυτα κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσει κανείς τις χρόνιες επιπλοκές με τις οποίες αυτός συνδυάζεται, γίνεται σαφές ότι ο διαβήτης αποτελεί απειλή για τον ασθενή, την οικογένεια, την κοινωνία. Καθίσταται έτσι ιδιαίτερα σημαντική η υποστήριξη του διαβητικού ατόμου κυρίως από την οικογένειά του, σε όλη τη διαδρομή της νόσου. Στη φάση της πρόληψης, στη φάση του αδιάγνωστου και στη φάση του διαγνωσμένου πλέον διαβήτη και, τέλος, στη φάση της εμφάνισης των ποικίλων χρόνιων επιπλοκών του.