Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Κανονικά το τέλος ακινήτων για χιλιάδες ανέργους!

Σε μια ακόμα απίστευτη αλλαγή στο τέλος επί των ακινήτων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, οι χιλιάδες άνεργοι που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ δεν θα εξαιρεθούν από τους κανονικούς συντελεστές του νέου χαρατσιού και θα πληρώσουν τον φόρο όπως οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες που είναι εργαζόμενοι!
Αυτό σημαίνει μπορεί άνεργος να πληρώσειτο ίδιο τέλος με κάποιον που λαμβάνει υψηλό εισόδημα.

Όπως αναφέρει η τροπολογία, μειωμένη εισφορά 0,5 ευρώ/τμ θα καταβάλλουν μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι, δεν επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ και είχαν εισόδημα το 2010 μέχρι 8.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους.
Ωστόσο, ακόμα και οι παραπάνω ομάδες θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά τον φόρο στην περίπτωση που μένουν σε ακίνητο το οποίο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ ή εάν το ακίνητο είναι άνω των 200 τ.μ.

Ειδικότερα η τροπολογία αναφέρει τα εξής:
«Για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε πολύτεκνο ή μακροχρόνια άνεργο εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ και μη επιδοτούμενο από αυτόν, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο του έτους επιβολής του τέλους, μέχρι 8.000 ευρώ ή είναι ο ίδιος ή πρόσωπο που τον βαρύνει φορολογικά, ανάπηρος, το ειδικό τέλος ισούται με 0,5 ευρώ το τμ ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου.
Το μειωμένο αυτό τέλος δεν ισχύει για ακίνητο που βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ και για το πλέον των 200 τμ εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011
ΩΡΑ: 17:00 μ.μ.



ΚΑΛΠΑΚΙ - ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΓΙΑ ΣΟΚ: "Φούσκωσαν" το έλλειμμα για να επιβάλλουν τα μέτρα !!!

Βαριές καταγγελίες ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, στο οποίο στηρίχθηκαν όλα τα φοροεισπρακτικά μέτρα και η ίδια η είσοδος της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, μπορεί να μην είναι πραγματικά, έκανε η κα Ζωή Γεωργαντά, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ υπαινίχθηκε ότι οι εθνικοί λογαριασμοί, δηλαδή τα ελλείμματα, τα έσοδα, οι δαπάνες και το σύνολο των στοιχείων που αφορούν τους εθνικούς λογαριασμούς, δεν οριστικοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά έρχονται στην Αθήνα απευθείας από την Eurostat.

"Το έλλειμμα για το 2009 έβγαινε γύρω στο 12%, ασκήθηκαν πιέσεις από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία και τον πρόεδρό της κ. Βάλντερ Ραντερμάχερ, ο οποίος ήθελε να μπουν μέσα στο έλλειμμα και οι δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων και των ΔΕΚΟ" αποκάλυψε σε συνέντευξή της το απερχόμενο μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κα Ζωή Γεωργαντά.
Η κα Γεωργαντά, καθηγήτρια Οικονομετρίας στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, περιέγραψε με συγκλονιστικές λεπτομέρειες μεθοδεύσεις και μαγειρέματα με σκοπό να διογκωθεί το ελληνικό έλλειμμα.
"Για την αύξηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% ελήφθησαν υπ' όψιν μόνο οι δαπάνες των ΔΕΚΟ" υποστήριξε η κα Γεωργαντά σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό 9 και στον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.
"Εν μία νυκτί η Eurostat αποφάσισε ότι ορισμένες ΔΕΚΟ πρέπει να ενταχθούν στο έλλειμμα" τόνισε η κα Γεωργαντά, η οποία ισχυρίστηκε ότι η αναθέώρηση των στοιχείων έπρεπε να τύχει μεγαλύτερης μελέτης.
Κυρίως όμως παρατήρησε ότι στο έλλειμμα προστέθηκαν μόνο οι δαπάνες -και όχι τα έσοδα- των ΔΕΚΟ...

Προ του λουκέτου βρίσκεται η Ανώτατη Ακαδημία Βελλάς;

Λόγω αριθμού μαθητών και επιδόσεων…
Η Εκκλησία θέλει να κρατήσει δυο Σχολές σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη!
Σοβαρά προβλήματα και στη Ριζάρειο Σχολή.

• Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί σε αποφοίτους και Φορείς των Ιωαννίνων, από τις φήμες για λουκέτο στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Βελλάς!
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Αθηναϊκό Τύπο, η Εκκλησία της Ελλάδος θέλει να κρατήσει δυο Ανώτατες Σχολές στην χώρα, μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να κλείσει τις υπόλοιπες, λόγω μικρού αριθμού μαθητών και επιδόσεων!



Σύμφωνα με την εφημερίδα «το Παρόν», οι όποιες αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στην επόμενη σύσκεψη της κοινής επιτροπής Εκκλησίας – Πολιτείας.
«Η επιθυμία των ιεραρχών ήταν να κρατήσουν και τις σχολές στην επαρχία, κυρίως για λόγους τοπικιστικούς. Όμως οι μαθητές μετριούνται στα δάχτυλα και το επίπεδο παραμένει χαμηλό. Ακόμη και στην ιστορική Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων, οι μαθητές δεν ξεπερνούν τους 15.
Και από πλευράς επίδοσης κυμαίνεται γύρω στο 12!
Αυτές τις διαπιστώσεις έκαναν και στη Σύνοδο και περιμένουν πλέον την πρόταση της Υπουργού Παιδείας» αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Παράλληλα, σημειώνει, ότι «προβλήματα σοβαρά αντιμετωπίζει η Ριζάρειος Σχολή.
Έχουν στερέψει τα οικονομικά, υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη και η απόφαση για κλείσιμο είναι πλέον αναπόφευκτη. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Χαλανδρίου διεκδικεί κάποιο από τα κτίρια της σχολής».


ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ!
Μετά τα παραπάνω, οφείλουν να ξεσηκωθούν όλοι οι τοπικοί Φορείς πρωτίστως όμως η Μητρόπολη Ιωαννίνων, ο Δήμος Πωγωνίου και η Περιφέρεια Ηπείρου. Και βεβαίως οι χιλιάδες απόφοιτοι Βελλαΐτες.
Ως γνωστόν, από την Βελλά έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες άτομα, που ακόμη διατηρούν στενούς δεσμούς με την Σχολή, αλλά και μεταξύ τους με τους Συλλόγους που έχουν δημιουργήσει. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών διέπρεψαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Γι’ αυτό, επιβάλλεται –αν όντως επίκειται κλείσιμο της Σχολής- να συστρατευθούν όλοι για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα πλήξει την Ήπειρο και την ιστορία της.


«Θα πρόκειται για απόφαση - σκάνδαλο, αν πράγματι κλείσει η Βελλά, που είναι ταυτισμένη με την Ήπειρο και την Βόρειο Ήπειρο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας τους» σημειώνουν συμπολίτες.


ΑΙΩΝΟΒΙΑ…
Σημειώνεται, ότι φέτος η Βελλά συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής! Ιδρύθηκε το 1911 από το Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης, μετέπειτα Μητροπολίτη Ιωαννίνων και κατόπιν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σπυρίδωνα Βλάχο και λειτούργησε ως Ιεροδιδασκαλείο. Ο σκοπός της ίδρυσής της ήταν η μόρφωση ιερέων και δασκάλων για την εξυπηρέτηση, κατά κύριο λόγο των περιοχών της Ηπείρου.


Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ…
Σημειώνεται, ότι από το 1911 έως το 1924 λειτούργησε ως Ιερατική Σχολή Βελλάς, με τετραετές πρόγραμμα σπουδών (τύπος Ιεροδιδασκαλείου), από το 1927 έως το 1939 ως αγροτικό Ιεροδιδασκαλείο, με πενταετές πρόγραμμα σπουδών, από το 1939 έως το 1969 ως Ιεροδιδασκαλείο της Μονής Βελλάς, με εξαετές πρόγραμμα σπουδών, από το 1969 έως το 1977 ως Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς, με εξαετές πρόγραμμα σπουδών και από 1977 έως το 1989 ως Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Βελλάς, με τριετές πρόγραμμα σπουδών.


Επίσης, λειτούργησε ως Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς από το 1993 ως το 2006, με τριετές πρόγραμμα σπουδών και ως Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων από το 2006 ως σήμερα, με 8 εξάμηνα σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου και με δύο προγράμματα σπουδών, αυτό των Ιερατικών Σπουδών, και της Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Εξαρθρώθηκε Εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε κληρικούς

Έταζαν συντάξεις έναντι αδράς αμοιβής.



Την Τετάρτη μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και του Τμήματος Ασφάλειας Αμαλιάδας, συνελήφθη στην Αμαλιάδα 29χρονος Έλληνας, κατηγορούμενος για απάτη κατ' εξακολούθηση, εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ενώ σχηματίζεται ποινική δικογραφία, για τα ίδια αδικήματα, σε βάρος άλλων δεκαεπτά (17) ατόμων.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους του Ταμείου Ασφάλισης Κληρικών Ελλάδας, προσέγγιζαν τηλεφωνικά τα θύματά τους και με τον ισχυρισμό της συνδρομής τους στην επίλυση συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων, αποσπούσαν από τους κληρικούς διάφορα χρηματικά ποσά, τα οποία κατατίθεντο σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δραστών.
Θύματα της εγκληματικής οργάνωσης έπεσαν δεκαπέντε κληρικοί από τους Νομούς Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Μαγνησίας, Θεσσαλονίκης και Κυκλάδων.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι η λεία της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 379.500 ευρώ.
Η προανάκριση συνεχίζεται, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηγουμενίτσας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Επίσκεψη στο έργο Καρτέρι - Πάργα

Τον υπό κατασκευή οδικό άξονα Καρτέρι – Πάργα, επισκέφθηκε την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη. Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της αναδόχου Εταιρίας για την πορεία των εργασιών και συζήτησε μαζί τους διάφορα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σήμερα υπέγραψε την έγκριση πίστωσης ύψους 1.000.000 ευρώ προκειμένου να γίνει μετακίνηση των δικτύων ΔΕΗ και ΟΤΕ για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης σε δηλώσεις εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των εργασιών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πιο σοβαρό έργο που εκτελείται στη Βορειοδυτική Ελλάδα, μετά τη διακοπή των εργασιών της Ιόνιας Οδού. Τόνισε επίσης και τα εξής: «Μετά από πολύ καιρό παίρνουμε μια ευχάριστη είδηση. Γίνεται ένα από τα πιο ωραία έργα. Οι εργασίες έχουν προχωρήσει αρκετά και θέλω να συγχαρώ την ανάδοχο εταιρία ΤΕΡΝΑ, καθώς και την επίβλεψη που γίνεται από το Ειδικό Κλιμάκιο του ΥΠΕΚΑ.
Είναι ένα έργο που ενέταξε στο ΕΣΠΑ η πρώην Κρατική Περιφέρεια (νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας) και το οποίο συνεχίζουμε εμείς. Θα είμαστε από κοντά για να λυθούν όλα τα θέματα. Μετά από αυτό το τμήμα, , έχουμε και την εκκρεμότητα στην γέφυρα της Δέσπως.
Όπως ενημερώθηκα, μετά το Καρτέρι, για τη διευκόλυνση των εργασιών, θα χρειαστεί για ένα χρονικό διάστημα να λειτουργήσει προσωρινή παράκαμψη, θέμα για το οποίο είμαστε ανοιχτοί να το εξετάσουμε. Έχουμε ζητήσει νέα χρηματοδότηση για το τρέχον έτος».
Ο Περιφερειάρχης, πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα το θέσει, μαζί με άλλα που αφορούν το ΕΣΠΑ, την ερχόμενη Δευτέρα σε συνάντηση που θα έχει μαζί με την υπεύθυνη της Διαχειριστικής Αρχής με τον Επίτροπο της Ε.Ε.:
«Το ΕΣΠΑ Ηπείρου – συνέχισε- δεν έχει κανένα πρόβλημα για τον κανόνα ν+3 και θα γίνει αγώνας για το τι πιστώσεις μπορούμε να πάρουμε, γιατί το ΠΕΠ Ηπείρου, «πληρώνει» ιδιαίτερα την αλλαγή της Κοινοτικής/ Εθνικής συμμετοχής σε 95 – 5%. Εμείς είχαμε μέση κοινοτική συμμετοχή 71% περίπου, τώρα που θα γίνει 95% καταλαβαίνετε ότι η διαφορά των 24 μονάδων σημαίνει πάρα πολύ μεγάλη μείωση του προγράμματος. Ευτυχώς για μας άλλες περιοχές και άλλα τομεακά προγράμματα έχουν προβλήματα και πιστεύω όταν ένα πρόγραμμα πηγαίνει καλά, κανένας δεν το αφήνει αβοήθητο. Άλλωστε ο τόπος της Ηπείρου, έχει ανάγκη αρκετά έργα υποδομών και για μας έργα σημαίες είναι τα έργα Περιβάλλοντος και οι Δομές στις μεταφορές»


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε σειρά έργα που θεωρούνται πρώτης προτεραιότητας για τη βελτίωση των υποδομών στα παράλια της Ηπείρου, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Τα παράλια του Ιόνιου, χρειάζονται αυτόν τον δρόμο, την ανακατασκευή του τμήματος της γέφυρας Δέσπως και κάποιους κόμβους ακόμη. Μας ενδιαφέρει η είσοδος της Ηγουμενίτσας, για την οποία εγκρίναμε τις απαλλοτριώσεις, μας ενδιαφέρει η σύνδεση με την Αλβανία. Αυτές τις ημέρες δημοπρατείται το έργο ύδρευσης για τα Σύβοτα και όλο το παράλιο κομμάτι αυτό. Επίσης έχουμε εγκρίνει την ένταξη της αποχέτευσης οικισμών του Δήμου Πάργας, Προωθούμε τάχιστα τη μελέτη και ευελπιστούμε να την έχουμε τελειωμένη Πέρδικα – Σϋβοτα – Πλαταριά, ώστε όλα αυτά να συνδεθούν με τον Βιολογικό της Ηγουμενίτσας. Αλλά και στην περιοχή της Πρέβεζας, μας ενδιαφέρουν οι υποδομές της αποχέτευσης και της ύδρευσης. Θεωρώ ότι έτσι θα βοηθήσουμε στη βελτίωση των υποδομών της Ηπείρου».


Τέλος απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τόνισε και τα εξής:
«Δεν είναι καλό σε μια τόσο δύσκολη εποχή, κάποιοι να θέλουν να μηδενίσουν τα πάντα. Γϊνεται αγώνας. Αν θέλουν να μάθουν μπορούν. Είναι δεκατρεις περιφερειάρχες και δεκατρείς περιφέρειες οι οποίοι αγωνίζονται να φέρουν αποτέλεσμα. Σήμερα η πατρίδα έχει ανάγκη από χαμηλούς τόνους και δουλειά. Είμαστε σε δύσκολη καμπή, που κανένας δεν ξέρει τι αύριο θα έχουμε. Ο, τι κερδίζουμε σήμερα, είναι μεγάλο πράγμα. Ο αγώνας δεν σηκώνει αναβολές».
* Το έργο Καρτέρι – Πάργα είναι μήκους 15 χιλιομέτρων με πλάτος 13,5 μέτρων. Περιλαμβάνει 6 ισόπεδες διαβάσεις, 6 μεγάλα τεχνικά και 70 μικρά. Ο προυπολογισμός του ανέρχεται σε 39,2 εκ. ευρώ


Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΘΩΜΑΣ ΠΙΤΟΥΛΗΣ
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς, τόνισε ότι το έργο Καρτέρι – Πάργα άρχισε να υλοποιείται μετά από διεκδίκηση πολλών χρόνων και μετά πολλά σκαμπανεβάσματα και αναθεωρήσεις και πρόσθεσε:

«Το έργο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και αυτό με ικανοποιεί ιδιαίτερα Τα παράλια της περιοχής πήραν μεγάλη ανάσα από την Εγνατία Οδό. Αυτό το κομμάτι μαζί με την Ιόνια θα φέρει πιο κοντά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Για μας είναι ζωτικής σημασίας και πιστεύω ότι θα είναι μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή».


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Άγνωστοι έκαναν γυαλιά-καρφιά το δημοτικό σχολείο

Οι δάσκαλοι και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Μεσοποτάμου έμειναν εμβρόντητοι όταν αντίκρισαν τις αίθουσες του σχολείου λεηλατημένες από αγνώστους οι οποίοι είχαν εισβάλει στο εσωτερικό μετά τον αγιασμό.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες, που άγνωστοι παραβιάζουν το σχολικό συγκρότημα του Μεσοποτάμου.
Την πρώτη φορά, είχε παραβιαστεί μόνο ο χώρος του παλιού γυμνασίου και οι εισβολείς είχαν προκαλέσει μικρής έκτασης καταστροφές, όπως έκαναν και αυτή τη φορά.
Ο διευθυντής του σχολείου ενημέρωσε το αστυνομικό τμήμα Καναλλακίου, το οποίο διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.


ΠΗΓΗ: www.thebest.gr

ΕΦΑΠΑΞ: Έλλειμμα - βόμβα 4 δισ. στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων

Η αναλογιστική μελέτη του Ταμείου έδειξε έλλειμμα 4 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2,2 δισ. ευρώ είναι το ταμειακό έλλειμμα της φετινής χρήσης, καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων που θα δικαιούνται εφάπαξ μέχρι τις 31/12/2010 θα φτάσει τις 50.000 (οκταπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με άλλες χρονιές).
«Το ομιχλώδες τοπίο για την εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο σε συνδυασμό με τις περικοπές των επιδομάτων και τη μείωση των αποδοχών που διαμορφώνουν ένα κακό εργασιακό περιβάλλον στο Δημόσιο, οδηγούν τα στελέχη του Δημοσίου στην έξοδο» εξηγεί  ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και γενικός διευθυντής του ΤΠΔΥ κ. Ν. Καλάκος.
Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων είναι:

Το γεγονός ότι η αναλογιστική μελέτη που έδειξε το έλλειμμα των 4 δισ. ευρώ στηρίχθηκε στα στοιχεία του Αυγούστου λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση κατά 10% του ποσού του εφάπαξ και την αύξηση κατά 1% της εισφοράς των εν ενεργεία ασφαλισμένων.
Η μελέτη περιλαμβάνει σενάριο για τη μείωση του ελλείμματος των 4 δισ. ευρώ, εφόσον μειωθεί επιπλέον 10% το εφάπαξ και αυξηθεί κατά 1% (φτάνοντας στο 2%) η εισφορά των εν ενεργεία υπαλλήλων.
Η ιδιότυπη στάση πληρωμών, καθώς το ταμείο πληρώνει αυτή την περίοδο εφάπαξ σ' όσους είχαν λάβει συνταξιοδοτική απόφαση το Νοέμβριο του 2009! (μέσα στο 2013 θα εισπράξουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν τον Οκτώβριο του 2010, ενώ για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει εκτίμηση για το χρόνο πληρωμής).

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: «Θα εμποδίσουμε την πληρωμή του φόρου στα ακίνητα»

Αποφασισμένη να... μπλοκάρει «χαράτσι»


Το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αποφάσισε να εμποδίσει με κάθε τρόπο την επεξεργασία, έκδοση και αποστολή των λογαριασμών της ΔΕΗ, που θα περιέχουν το ειδικό «χαράτσι».
Αν όμως αποσταλούν οι λογαριασμοί, οι εργαζόμενοι θα εμποδίσουν τις εντολές για διακοπή του ρεύματος των σπιτιών.
Παρ' όλα αυτά, σε περίπτωση που οι κρατικοί φορείς επιχειρήσουν να κόψουν το ρεύμα σε όσους δεν πληρώσουν, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θα βρεθεί έξω από αυτά τα σπίτια αυτά και με φυσική παρουσία θα εμποδίσει τη συγκεκριμένη κίνηση.
Στη συνέντευξη τύπου, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ανέφερε ότι «η στάση της αυτή δεν εμπεριέχει έλλειμμα ευθυνών προς τη χώρα, αλλά περίσσευμα ευαισθησίας προς το λαό».
Χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης την πιο αντιλαϊκή και βάρβαρη των τελευταίων ετών, ενώ αποκάλεσε το μνημόνιο «φέρετρο» και όχι ευλογία.
Τέλος, ανέφερε ότι η ΔΕΗ είναι υπεύθυνη απέναντι στα 2,5 εκατ. έλληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πάλι απούσα...

Τον τελευταίο καιρό πολλά συντελούνται στον δήμο Πωγωνίου.
Και για αυτά υπάρχει η έντονη παρουσία και παρέμβαση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (συνδυασμών Ντόντη, Μεντή) εκτός -και πάλι- της παράταξης του Φ. Στεργίου, που και πάλι είναι απούσα, δίνοντας την εντύπωση ότι έχει ταυτιστεί με τη δημοτική αρχή.

Επί 8 και πλέον μήνες είναι ανύπαρκτη και δεν έχει βγάλει μια ανακοίνωση για οποιοδήποτε θέμα του δήμου.
Σιωπή!
Μόνο σιωπή απ' τον επικεφαλής της Φάνη Στεργίου και τους δημοτικούς του συμβούλους.
Ο Ηλίας Πορίκης και ο Θάνος Φωτίου (οι δημοτικοί του σύμβουλοι) συμφωνούν με την τακτική αυτή;
Ας δώσουν κάποια απάντηση και ας μην κρύβονται.
Εδώ και τώρα δημόσια τοποθέτηση- απάντηση στους ψηφοφόρους που τους ψήφισαν και περιμένουν δυναμική αντιπολίτευση.
Αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, ο δρόμος είναι ένας:
Η παραίτησή τους!

Ακάκιος

ΔΩΔΩΝΗ: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι παραγωγοί της Ηπείρου

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι παραγωγοί της Ηπείρου οι οποίοι αντιδρούν στην πώληση της Γαλακτοβιομηχανίας "ΔΩΔΩΝΗ" και παράλληλα ζητούν την υποστήριξη και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Τα διοικητικά συμβούλια των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών Ηπείρου, διοργάνωσαν την Πέμπτη σύσκεψη στην αίθουσα τον Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων με όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις, εργαζόμενους και σωματεία εργαζόμενων που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εκτίμηση της κατάστασης και ο προγραμματισμός της δράσης για να συνεχίσει να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή στον τόπο και η περιφέρεια να αποκτήσει και πάλι ζωή.

ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Παλλαϊκή αντίσταση στη διάλυση της δημόσιας παιδείας


Σύσκεψη τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:30 μ.μ. στα Λιθαρίτσια



 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει τη δημόσια εκπαίδευση σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από πέρσι με τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να βρίσκονται αντιμέτωποι με σωρεία προβλημάτων. Η κυβέρνηση με τη στήριξη των προθύμων εφαρμόζει πολιτικές που υπαγορεύει η μαύρη συμμαχία ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου, με στόχο την απαξίωση του δημόσιου σχολείου και τελικά τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Η κρίση αξιοποιείται από τους κρατούντες για τη δημιουργία του φθηνού και υποταγμένου σχολείου στις απαιτήσεις της αγοράς μετατρέποντας την ταυτόχρονα σε οδοστρωτήρα των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας.


Πιο συγκεκριμένα:
1. Τα κενά στην εκπαίδευση. Το Υπουργείο προχώρησε στο μικρότερο αριθμό προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό των τελευταίων 30 χρόνων, καθώς διόρισε μόλις 546 εκπαιδευτικούς την ίδια στιγμή που οι συνταξιοδοτήσεις κατά την κυβέρνηση είναι 6500 . Αντίστοιχα οι αριθμοί διορισμών σε αναπληρωτές (15.600 από τον κρατικό προϋπολογισμό και 4.500 από τα προγράμματα ΕΣΠΑ) αδυνατούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες για μια σύγχρονη, ποιοτική εκπαίδευση.
2. Οι χαμηλότερες μεταπολεμικά δαπάνες για την εκπαίδευση. Το μερίδιο των δαπανών αντιστοιχεί στο 2,75% του ΑΕΠ της χώρας και αναλογεί σε χώρα του λεγόμενου «Τρίτου κόσμου». Αντίστοιχα τα κονδύλια των σχολικών επιτροπών έχουν μειωθεί πολύ σε σχέση με πέρσι, αποδεικνύοντας το πραγματικό νόημα του «Καλλικράτη». Με απλά λόγια, το σχολείο της εποχής του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου θα είναι ένα σχολείο χωρίς αναλώσιμα και οι γονείς θα κληθούν να το χρηματοδοτήσουν, για ακόμη μια φορά.
3. Ένα σχολείο χωρίς βιβλία. Με φθηνές δικαιολογίες η υπουργός παραδέχτηκε ότι στην έναρξη της σχολικής χρονιάς εκτός από τους δασκάλους που θα λείπουν ο μαθητής δεν θα βρει ούτε και σχολικά βιβλία, αφού θα υπάρχουν μόνο 30 τίτλοι βιβλίων για όλη την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η παράδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το Νοέμβριο. Είναι προφανές ότι η εκπαιδευτική διαδικασία υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο. Τα cd και φωτοτυπίες αποκαλύπτουν την πρόθεση της κυβέρνησης να αποποιηθεί των ευθυνών της για τη δωρεάν διανομή των σχολικών εγχειριδίων.
4. Ένα σχολείο με περισσότερα παιδιά ανά τμήμα. Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις που η κυβέρνηση αποφάσισε θα οδηγήσει σε πολυπληθή τμήματα, και σε συμπτύξεις τμημάτων. Αυτή την κατάσταση την αντιμετωπίζουμε σε πολλά σχολεία της πόλης όπου σε ακατάλληλες τάξεις θα στοιβάζονται 25 έως 30 μαθητές.
5. Ένα σχολείο της αγοράς . Προετοιμάζεται η λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που θα χαρακτηρίζεται από τον ανταγωνισμό των σχολικών μονάδων για εξασφάλιση πόρων, από τυποποιημένες εθνικές αξιολογήσεις μαθητών για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, αξιολογήσεις που θα κρίνουν παράλληλα και το εργασιακό καθεστώς του εκπαιδευτικού κόσμου, με πιθανή την προοπτική ακόμη και απολύσεων. Θα είναι ένα δηλ. σχολείο που θα διευρύνει τις μορφωτικές και ταξικές ανισότητες. Ήδη η ψήφιση του νόμου εκτρώματος για τα ΑΕΙ δείχνει το δρόμο. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε κέντρο μεταλυκειακής κατάρτισης, με ιδιώτες στη διοίκηση του και με αυστηρά αγοραία κριτήρια για τη χρηματοδότησή του. Ένα Πανεπιστήμιο χωρίς κατοχυρωμένο άσυλο και ακαδημαϊκές ελευθερίες, κλειστό στην κριτική σκέψη και τη συλλογική δράση και ανοικτό στην επιχειρηματικότητα.
6. Κακοπληρωμένοι εκπαιδευτικοί και εργασιακές σχέσεις γαλέρας. Η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος οδηγεί σε βαθύτατες οριζόντιες περικοπές στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των εκπαιδευτικών ενώ η αναδρομική παρακράτηση των περικοπών από τις αρχές Γενάρη του 2011, οδηγεί σε πραγματικό αδιέξοδο τον εκπαιδευτικό κόσμο, προετοιμάζοντας το έδαφος για το «ενιαίο μισθολόγιο-φτωχολόγιο». Παράλληλα, γενικεύεται η ελαστική απασχόληση (αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ), ενώ είναι σκανδαλώδης απόφαση για παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών μέσω συμπράξεων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και «Καλλικρατικών» δήμων.


Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα στην εκπαίδευση για τη νέα χρονιά. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι συνολική και αφορά, όλους τους εργαζόμενους και όλη τη νεολαία,. Γι’ αυτό απαιτείται μαζικός πανεκπαιδευτικός-πανεργατικός συντονισμός για να μην ισοπεδώσουν ότι κερδίσαμε με σκληρούς αγώνες. Ένα πρώτο βήμα είναι και η ενίσχυση του συντονισμού των σωματείων του νομού.


Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, σύλλογοι γονέων και μαθητές στη σύσκεψή τους στις 13/09 αποφάσισαν να καλέσουν τους φορείς της πόλης (σωματεία, σύλλογοι κλπ) να αναλάβουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες συντονισμού και ενημέρωσης στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των αγώνων για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου, των μορφωτικών των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας .


Αν θέλουμε να είμαστε περήφανοι και αξιοπρεπείς οφείλουμε να εκπονήσουμε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που θα στοχεύει στην ανατροπή αυτής της ανάλγητης πολιτικής.
Για το λόγω αυτό καλούνται σε νέα σύσκεψη όλοι οι φορείς του νομού που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19/09 και ώρα 7:30 το απόγευμα στα «Λιθαρίτσια» με στόχο την οργάνωση συλλαλητηρίου τις επόμενες μέρες και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ημερίδα για την «Αγροτική Ανάπτυξη στον 21ο αιώνα» το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011, από την ΕΑΣ Θεσπρωτίας

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας βρισκόμενη σε συνεχή προσπάθεια να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα για την γεωργία και να δώσει μια σημαντική αναπτυξιακή τροχιά τόσο στην ίδια την Ένωση όσο και στην περιοχή της, μέσα από μια σειρά ενέργειες σχετικές με τον χώρο της αγροτικής ανάπτυξης, διοργανώνει μια επιστημονική ημερίδα στην Ηγουμενίτσα το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου.

Οι ενέργειες αυτές κινούνται στην κατεύθυνση της αειφόρου πράσινης ανάπτυξης, της καινοτομίας, με συνύπαρξη πρωτογενούς παραγωγής και κοινωνίας της γνώσης, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας.
Στα πλαίσια αυτά και ειδικότερα για τον τομέα της Βιοτεχνολογίας, ο οποίος θα παίξει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην εφαρμογή της Πράσινης Τεχνολογίας στα Αγροτικά Προϊόντα, οργανώνει στις 17 Σεπτέμβρη 2011 στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, Επιστημονική Ημερίδα με θέμα :
«Η Αγροτική Ανάπτυξη στον 21ο Αιώνα. Νέες τεχνολογίες εξελίσσουν την σχέση, Αγρότη, Επιχειρηματία και καταναλωτή».
Στην ημερίδα θα συμμετέχουν διακεκριμένοι καθηγητές του χώρου της βιολογίας, χημείας και γεωπονίας.
Η είσοδος είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Από τη 1η Οκτωβρίου 53% κάτω οι μισθοί 40.000 υπαλλήλων

Παραμείνουν μόνο τέσσερα επιδόματα: οικογενειακό, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παραμεθόριων περιοχών και σπουδών
Καθίζηση στις αποδοχές έως και 53% θα υποστούν περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν σήμερα υψηλά επιδόματα, με την άμεση εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου από 1ης Οκτωβρίου.
Μετά τις πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άμεση εφαρμογή του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, χωρίς να υπάρξει τριετής μεταβατική περίοδος προσαρμογής.
Τα υπουργεία που οι υπάλληλοι τους λαμβάνουν υψηλά επιδόματα είναι το Οικονομικών, το Εσωτερικών και το πρώην υπουργείο Οικονομίας.
Εφαρμόζοντας άμεσα την αρχή «ίση αμοιβή για ίδια δουλειά σε υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία», από τον Οκτώβριο θα εξισωθούν οι αμοιβές των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης με την ίδια προϋπηρεσία σε όλα τα υπουργεία.
Παράλληλα θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα (υπολογίζονται σε 100) και θα παραμείνουν μόνο τέσσερα: η οικογενειακή παροχή, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το επίδομα παραμεθόριων περιοχών και τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακών σπουδών, αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης).
Θα παραμείνουν ως έχουν τα επιδόματα εορτών και αδείας, που ανέρχονται στα 1.000 ευρώ ετησίως.

ΙΚΑ: Αναστέλλεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 η λήψη αναγκαστικών μέτρων για τους οφειλέτες


Αναστέλλεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 η λήψη αναγκαστικών μέτρων για τους οφειλέτες του ΙΚΑ, που θα υπαχθούν στο καθεστώς του προσωρινού διακανονισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος.
Με τις υπό ψήφιση διατάξεις του τελευταίου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παρέχεται η δυνατότητα να υπαχθούν στο καθεστώς αυτό όσοι εργοδότες οφείλουν καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή έχασαν το δικαίωμα συνέχισης της ρύθμισης στην οποία είχαν κατά το παρελθόν υπαχθεί.
Η δυνατότητα του διακανονισμού αφορά τόσο τους εργοδότες που εξακολουθούν να απασχολούν υπαλλήλους, όσο και αυτούς που δεν απασχολούν στο εξής, αλλά και αυτούς που οφείλουν εισφορές από οικοδομικές εργασίες.
Για την υπαγωγή στον προσωρινό διακανονισμό, αρκεί η υποβολή σχετικής αίτησης στα Ταμεία Είσπραξης Εσόδων ΙΚΑ και στα Υποκαταστήματα και Παραρτήματα.

Ο τρόπος εξόφλησης των καθυστερούμενων οφειλών καθορίζεται ως εξής:
- Οι οφειλές που αφορούν το έτος 2011 ρυθμίζονται σε 36 ή 48 μηνιαίες δόσεις, αναλόγως του ύψους οφειλής.
- Οι οφειλές που αφορούν προηγούμενα έτη κεφαλαιοποιούνται στις 31/12/2010 και για την εξόφλησή τους καταβάλλεται ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του μέσου όρου των τρεχουσών εισφορών του Δ΄ τριμήνου του 2010.


Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο διακανονισμό είναι η ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών εισφορών εκ μέρους των εργοδοτών.
Οι οφειλέτες οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν απασχολούν υπαλλήλους και οι οφειλέτες από οικοδομοτεχνικά έργα μπορούν να εξοφλήσουν καταβάλλοντας το 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής για ποσά κατώτερα των 300.000 ευρώ και το 0,80% για μεγαλύτερα ποσά.
Επισημαίνεται, ότι εφόσον η αίτηση υποβληθεί έως τις 31/10/2011, θα παρέχεται έκπτωση 20% επί των προσθέτων τελών της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.
Τέλος, στην ανακοίνωση του Ιδρύματος τονίζεται ότι στις περιπτώσεις οφειλετών, που δεν θα προσφύγουν στην αξιοποίηση των ως άνω ρυθμίσεων, θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και χωρίς ουδεμία εξαίρεση η πλήρης επιβολή των προβλεπομένων αναγκαστικών μέτρων και των λοιπών μέτρων είσπραξης.

ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: "Έκρηξη" κατά Βενιζέλου

Μαθητευόμενος μάγος ή μεταρρυθμιστής για κλάματα;

Αναλυτικά στο κείμενό του, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει:

Αγαπητοί φίλοι, αντί να απαντήσω σε επιμέρους σχόλιά σας για διάφορα πρόσωπα και πράγματα της τελευταίας περιόδου θα σας περιγράψω τα χαρακτηριστικά ενός φανταστικού γενικού πολιτικού τύπου που καμώνεται «μεταρρυθμιστής» με διαφορετικά χρώματα.
Ο μαθητευόμενος μάγος δεν είναι συγκεκριμένο πρόσωπο είναι ένας τύπος.
Ένα στυλ που συμπυκνώνει μερικές παθολογίες της εποχής, ειδικά της τελευταίας δεκαετίας που μας οδήγησαν στην κρίση.
………………………………………………………….
•Συνήθως φαντασιώνεται ότι είναι Δελφίνος.
Πρωθυπουργός σε αναμονή.
Ο δελφινισμός είναι το «μεταρρυθμιστικό» του κίνητρο.
Η Ελλάδα είναι συχνά μόνο το πρόσχημα.

ΠΗΓΗ: http://mimisandroulakis.blogspot.com/