Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Κανονικά το τέλος ακινήτων για χιλιάδες ανέργους!

Σε μια ακόμα απίστευτη αλλαγή στο τέλος επί των ακινήτων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, οι χιλιάδες άνεργοι που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ δεν θα εξαιρεθούν από τους κανονικούς συντελεστές του νέου χαρατσιού και θα πληρώσουν τον φόρο όπως οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες που είναι εργαζόμενοι!
Αυτό σημαίνει μπορεί άνεργος να πληρώσειτο ίδιο τέλος με κάποιον που λαμβάνει υψηλό εισόδημα.

Όπως αναφέρει η τροπολογία, μειωμένη εισφορά 0,5 ευρώ/τμ θα καταβάλλουν μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι, δεν επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ και είχαν εισόδημα το 2010 μέχρι 8.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους.
Ωστόσο, ακόμα και οι παραπάνω ομάδες θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά τον φόρο στην περίπτωση που μένουν σε ακίνητο το οποίο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ ή εάν το ακίνητο είναι άνω των 200 τ.μ.

Ειδικότερα η τροπολογία αναφέρει τα εξής:
«Για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε πολύτεκνο ή μακροχρόνια άνεργο εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ και μη επιδοτούμενο από αυτόν, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο του έτους επιβολής του τέλους, μέχρι 8.000 ευρώ ή είναι ο ίδιος ή πρόσωπο που τον βαρύνει φορολογικά, ανάπηρος, το ειδικό τέλος ισούται με 0,5 ευρώ το τμ ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου.
Το μειωμένο αυτό τέλος δεν ισχύει για ακίνητο που βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ και για το πλέον των 200 τμ εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου».