Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

«Εφιάλτης» για τους αγρότες έχουν γίνει τα αγριογούρουνα

Καταστρέφουν καλλιέργειες σ’ όλη την Ήπειρο

Αγέλη εισέβαλε σε… Κάμπινγκ στην Ηγουμενίτσα


Σε… εφιάλτη για πολλούς καλλιεργητές τόσο στο Νομό Ιωαννίνων όσο και στους γειτονικούς Νομούς της Ηπείρου έχουν μετατραπεί εδώ και αρκετό καιρό τα αγριογούρουνα!
Οι εμπλουτισμοί του πληθυσμού τους τα τελευταία χρόνια με ημίαιμα ζώα, που, σε αντίθεση με τα κατεξοχήν άγρια, γεννούν πολύ περισσότερα μικρά και η απαγόρευση του κυνηγιού τους για μεγάλα διαστήματα, έχουν συντελέσει στην σημαντική αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην ευρύτερη περιοχή.
Αναζητώντας λοιπόν τροφή αγέλες ζώων εισβάλουν σε καλλιεργημένες εκτάσεις, κυρίως με καλαμπόκια που αγαπούν ιδιαίτερα και τις… ισοπεδώνουν τρώγοντας τους καρπούς των συγκεκριμένων φυτών, λίγο πριν την συγκομιδή τους.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο στον κάμπο του Καλπακίου και στην περιοχή του Δελβινακίου, όπως αναφέρουν στον «Π.Λ.» αγανακτισμένοι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές άνευ προηγουμένου απ’ τα αγριογούρουνα.
Επίσης, πλήγμα δέχονται αγρότες στο Δήμο Μετσόβου, καθώς ομάδες αγριογούρουνων με αφετηρία το καταφύγιο του Δρίσκου εξορμούν στη γύρω περιοχή και καταστρέφουν καλλιέργειες καλαμποκιού, ενώ αντίστοιχα περιστατικά έχουν αναφερθεί και στην περιοχή του Σουλόπουλου, στο Δήμο Ζίτσας.
Ο Κυνηγ/κός Σύλλογος
Καταγγελίες έχουν φτάσει και στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιωαννίνων για την καταστροφική δράση των αγριογούρουνων που, λόγω της ημίαιμης φύσης τους, δεν φοβούνται ιδιαίτερα τον άνθρωπο και με άνεση μπαίνουν σε κήπους ή ακόμα και σε αυλές σπιτιών σε χωριά ή κυκλοφορούν στους δρόμους και τα σοκάκια τους. Ωστόσο δεν μπορεί να γίνει τίποτε, αφού το κυνήγι τους αυτή τη στιγμή απαγορεύεται και θα ξεκινήσει επίσημα στις 15 Σεπτεμβρίου! Πάντως, ο Κυνηγετικός απέφυγε φέτος τον εμπλουτισμό της πανίδας της περιοχής μας με νεαρά αγριογούρουνα, καθώς ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.
Χαράς ευαγγέλια…
Οι κυνηγοί στα Γιάννινα έχουν φυσικά κάθε λόγο να νιώθουν ικανοποιημένοι από την αλματώδη αύξηση των αγριογούρουνων. Κι αυτό γιατί θα έχουν στη διάθεσή τους μπόλικα θηράματα για την περίοδο που θα επιτρέπεται το κυνήγι, τα οποία μάλιστα θα είναι και… ψωμωμένα!
Μπήκαν σε Κάμπινγκ!
Τα αγριογούρουνα δεν μπαίνουν τελευταία μόνο σε κήπους και χωράφια ορεινών χωριών. Φτάνουν ακόμα και ως τα παράλια της Ηπείρου για… μπάνιο!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του σάιτ «www.epiruschannel.gr », παραμονή Δεκαπενταύγουστου μία αγέλη ζώων εισέβαλε σε χώρο κάμπινγκ στην Ηγουμενίτσα, τρομοκρατώντας όπως είναι φυσικό τους κατασκηνωτές που βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με τα αγριογούρουνα.
Τα ζώα που μπήκαν στο Κάμπιγκ συνεπλάκησαν με τα σκυλιά παραθεριστών και πάνω στη «μάχη» κάποια έπεσαν και σε μία σκηνή! Τελικά, από τις φωνές που έβαλαν οι κατασκηνωτές τα αγριογούρουνα έφυγαν προς το βουνό από όπου ήρθαν τραυματίζοντας μάλιστα και ένα σκυλί.
Ξεκινά το κυνήγι
Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει επίσημα η φετινή κυνηγετική περίοδος, όμως αρχικά οι λάτρεις αυτής της δραστηριότητας θα μπορούν να κυνηγούν μόνο πουλιά και αυτά σε συγκεκριμένες περιοχές, τις λεγόμενες «ζώνες διάβασης». Το κυνήγι του αγριογούρουνου και φυσικά του λαγού θα ξεκινήσει από τις 15 Σεπτεμβρίου και θα αρχικά θα αφορά πάλι συγκεκριμένες περιοχές.


Oμαλά η ενημέρωση μέσω TAXISnet

Περισσότεροι από 70.000 φορολογούμενοι έχουν αξιοποιήσει την πληροφόρηση που τους προσφέρει

Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία ενημέρωσης των φορολογουμένων μέσω του συστήματος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) για το ύψος των δόσεων που καλούνται να πληρώσουν στην εφορία.
Η ΓΓΠΣ προχώρησε στην ενεργοποίηση του συστήματος αναμόρφωσης δόσεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μέσω μηνιαίων δόσεων, με καταληκτική τον Φεβρουάριο 2013, και από χθες Πέμπτη η εξυπηρέτηση των φορολογουμένων γίνεται χωρίς προβλήματα μέσω του συστήματος εισάγοντας τον κωδικό πρόσβασης, ή το ΑΦΜ για όσους δεν έχουν κωδικούς.
Ήδη, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, στη μισή ημέρα ενεργοποίησης της εφαρμογής περισσότεροι από 70.000 φορολογούμενοι έχουν αξιοποιήσει την πληροφόρηση που τους προσφέρει ώστε να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Επισημαίνεται ότι όσοι έχουν πρόσβαση στο TAXISnet, αλλά δεν έχουν εύκαιρο το εκκαθαριστικό τους, μπορούν να δουν τους κωδικούς αριθμούς που απαιτούνται μέσω της επανεκτύπωσης του εκκαθαριστικού, υπηρεσίας που προσφέρει το TAXISnet.
Σε περίπτωση εμπρόθεσμης πληρωμής η αρχική εκτύπωση των αποδεικτικών είσπραξης που περιλαμβάνει όλες τις δόσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις τράπεζες ως έχει. Αν κάποιες δόσεις γίνουν ληξιπρόθεσμες, σημειώνεται, καλό θα είναι οι φορολογούμενοι να ξανατυπώνουν το ειδοποιητήριο πριν την πληρωμή ώστε να βλέπουν το ακριβές τρέχον ποσό με τις όποιες προσαυξήσεις.

Μήνυμα ἐθνικῆς ἐπαγρύπνησης καὶ ἐγρήγορσης ἀπὸ τὸν Μητροπολίτη Κονίτσης Ἀνδρέα


Πραγματοποιήθηκε κα φέτος καθιερωμένη λονύκτια γρυπνία στν Ι.Μ Μολυβδοσκεπάστου Κονίτσης, λίγα μέτρα μακρυ π τ λληνοαλβανικ σύνορα, που πλθος κόσμου συνέρρευσε γι ν ορτάσει τν Κοίμηση τς περαγίας Θεοτόκου.

Στ κήρυγμα πο πηύθηνε Μητροπολίτης Κονίτσης νδρέας κανε, πως κάθε χρόνο, κτεν ναφορ στ θνικ θέματα πο πασχολον κα ταλανίζουν τ λληνικ θνος κα κάλεσε τος πιστος ν προσευχηθον διαίτερα γι' ατά.

ρχικά, τόνισε πς τ πρόσωπο τς Παναγίας εναι π τ πι προσφιλ πρόσωπα νάμεσα στ χορεία τν γίων κα γι' ατ ο χριστιανο συνηθίζουν ν προστρέχουν πρτα σ' Ατ γι ν ζητήσουν δύναμη κα....

παρηγορι
ν ψει τν δυσεπίλυτων προβλημάτων πο ντιμετωπίζουν.

ναφέρθηκε στ συνέχεια πισταμένα στν γώνα το είμνηστου μητροπολίτη Σεβαστιανο γι τ Βορειοηπειρωτικ ζήτημα ν πεσήμανε τι κα σήμερα παρ τν ασθητ βελτίωση τς κατάστασης στ Βόρειο πειρο, τ προωθούμενο συνεχς θέμα τν Τσάμηδων, ο μεγαλοϊδεατισμο τν λβανν καθς κα διχασμς τν λλήνων τς Βορείου πείρου δν μς πιτρέπουν ν φησυχάζουμε.

κολούθως ναφορ κανε στ Κυπριακ κα τ Σκοπιαν πο στ μν πρτο ο προκλήσεις τς Τουρκίας συνεχίζονται μ μείωτο ρυθμ μ τν Ερωπαϊκ νωση ν μν πιζητ τν πίλυσή του, στ δ δεύτερο προπαγάνδα γι τν οκειοποίηση το Μ. λεξάνδρου κα το Φιλίππου μ τς συνακόλουθες λυτρωτικς βλέψεις τν Σκοπιανν παιτον συνεχ παγρύπνηση π τ λληνικ κράτος.

πεσήμανε κόμη τν κρίσιμη κατάσταση στ χρο το Αγαίου κα τόνισε τ ρωικ ργο τν λλήνων πιλότων πο μ γενναία καρδι κρατον κέραια τ σύνορα κα τ γόητρο τς πατρίδας μας, τν ρα πο πολιτικ γεσία κόβει τος μισθούς τους.

Στ κρίσιμα θνικ θέματα πρόσθεσε κα ατ τς Θράκης, που γκατάλειψη το πίσημου λληνικο κράτους, πως κα γενικότερά της λληνικς παρχίας, εναι πρωτοφανς ν ο Τορκοι μιλον χωρς περιστολς γι "τουρκικ" κα χι γι μουσουλμανικ μειονότητα στ Θράκη.

Τέλος, κάλεσε τος πιστος ν μν ποθαρρύνονται, γιατί κι ν ο νθρωποι μς γκαταλείπουν μ τν προσευχ μς μπορομε ν χουμε τν Παναγία "βοηθ κα σκεπαστ" σ κάθε δυσκολία κα μπόδιό της ζως.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, συνδιοργανώνει με τον Δήμο Αρταίων, την εκδήλωση «Το νερό στο Ηπειρώτικο τραγούδι», στον Αμμότοπο Άρτας, την Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Εκδήλωση με θέμα «Το νερό στο Ηπειρώτικο τραγούδι» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Αυγούστου 2012 από τις 7:30 μ.μ. στον Αμμότοπο Άρτας, στη θέση «Πανόραμα».
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν: η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο Δήμος Αρταίων και η Αδελφότητα Αμμοτοπιτών Άρτας με τη συνδρομή πολιτιστικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής και θα περιλαμβάνει:
- Καγκελάρι με θέμα το νερό
- Χορωδία της περιοχής Ξηροβουνίου
- Προβολή ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Λαμπρίδη με θέμα τις όχθες
- Χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής κ. Γιώργο Οικονόμου, τον Δάμαρχο Αρταίων κ. Γιάννη Παπαλέξη και τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Αμμοτοπιτών κ. Ζαχαρία Καψάλη.
-Γλέντι και χορό με την κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου και τη συμμετοχή τοπικού χορευτικού συγκροτήματος
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Αύξηση έως 40% στο πετρέλαιο θέρμανσης θα φέρει η εξίσωση του φόρου


Αυξημένη κατά 40% περίπου, αναμένεται να είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, όταν θα εξισωθεί ο φόρος στο 80% του φόρου που επιβάλλεται σήμετα στο πετρέλαιο κίνησης.
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξίσωση του φόρου, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τις σημερινές τιμές, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι 60 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, έναντι 412 ευρώ στο πετρέλαιο κίνησης. Η εξίσωση των δύο φόρων στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, θα αυξήσει τον φόρο στο θέρμανσης στα 329 ευρώ/1.000 λίτρα.
Έτσι, με τα σημερινά δεδομένα η λιανική τιμή θα διαμορφωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο 1,40 - 1,45 ευρώ/λίτρο, από 1,05 ευρώ/λίτρο στο τέλος της προηγούμενης περιόδου.

ΠΗΓΗ: www.tvxs.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνελήφθη 33χρονος ημεδαπός για απόπειρα κλοπής από τον Ιερό Ναό «Αγίου Σπυρίδωνα»

Συνελήφθη, χθες (16-08-2012) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 33χρονος ημεδαπός, ο οποίος αποπειράθηκε να αφαιρέσει χρηματικό ποσό από τα παγκάρια του Ιερού Ναού «Αγίου Σπυρίδωνα» στην πόλη της Ηγουμενίτσας.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης ότι σε βάρος του 33χρονου εκκρεμεί απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κέρκυρας, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών για παράβαση του Νόμου περί Ναρκωτικών.
Ενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Δημοκρατική Παράταξη με νέα θεμέλια

Γράφει ο Θεόδωρος Τσίκας
                                        
Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, δε μπορεί παρά να σημάνουν συναγερμό για όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον του προοδευτικού χώρου. Πρέπει να οδηγήσουν στην απαρχή διεργασιών βαθιάς αναμόχλευσης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, της ανανεωμένης σοσιαλδημοκρατίας και της ευρωπαϊστικής Κεντροαριστεράς. Στην εκκίνηση μιας διαδικασίας επανιδρυτικού χαρακτήρα, ανασύστασης και ανασύνταξης των σύγχρονων προοδευτικών δυνάμεων της χώραςσε νέα βάση.
Είναι βεβαίως απαραίτητο, οι κινήσεις που θα γίνουν, να αφορούν τις δυνάμεις που σήμερα είναι οργανωμένες στο ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ αποτελεί αντικειμενικά τον «κορμό» του χώρου, έχει επισήμως αρχίσει τις σχετικές διαδικασίες και επιθυμεί ισότιμους συνομιλητές. Αλλά, αυτό δεν αρκεί. Θα ήταν χρήσιμο να αγκαλιάσει αυτές τις πρωτοβουλίες κάθε πολίτης και συλλογικό σχήμα, από το φιλελεύθερο Κέντρο ως την δημοκρατική και οικολογική Αριστερά, που ενδιαφέρεται για τους ίδιους στόχους. Επίσης είναι σημαντικό, ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα έτσι ώστε να συμβάλουν σε μια αφετηρία αναγέννησης της δημοκρατικής–προοδευτικής παράταξης.
Μέσα από αυτές τις διαδικασίες πρέπει, αφενός μεν, να αξιοποιηθούν θετικές κατακτήσεις που προήλθαν από μεταρρυθμιστική πνοή και σύγχρονες τομές και, αφετέρου, να απορριφθούν αναχρονιστικές αντιλήψεις, αλαζονικές συμπεριφορές και «καθεστωτικές» πρακτικές. Οι διεργασίες αυτές μπορούν να ωθήσουν σε ένα κίνημα  ανανέωσης, ριζικών αλλαγών και νεωτερισμών, σε τολμηρές επιλογές και προγραμματική ευρηματικότητα, καθώς και στη διαμόρφωση συνεκτικού πολιτικού σχεδίου για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Κυρίως, όμως, απαιτείται να οδηγήσουν σε μια προγραμματική, ηθική και αξιακή επαναθεμελίωση του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.
Το ζήτημα δεν είναι να εφεύρουμε -μόνο- μια νέα οργανωτική φόρμα, που απλώς θα αθροίσει έτοιμες δυνάμεις. Η ανασυγκρότηση πρέπει να είναι το πείραμα μιας στρατηγικής στροφής. Μια πρωτότυπη προσπάθεια ανασύνθεσης και σύγκλισης, που απαιτεί αλλά και διευκολύνει την ιστορική αυτογνωσία και την αυτο-μεταρρύθμιση των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν. Είναι μια υπόθεση που θα απαιτήσει προσφορά χρόνου, πνευματικό μόχθο και θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες.

* Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος,  μέλος της Γραμματείας του Τομέα Τύπου και ΜΜΕ του  ΠΑΣΟΚ

ΒΡΙΣΤΟΒΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Αυγούστου


Παραδοσιακό πανηγύρι  θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Αυγούστου  στο χωριό Βρίστοβο Πωγωνίου.

ΧΡΥΣΟΡΑΧΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Αυγούστου


Παραδοσιακό πανηγύρι  θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Αυγούστου  στην «Μονή Αγίου Αθανασίου» στο χωριό Χρυσόραχη  Πωγωνίου.

ΜΕΡΟΠΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Αυγούστου


Παραδοσιακό πανηγύρι  θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Αυγούστου  στο χωριό Μερόπη  Πωγωνίου.

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική ενημέρωση για τις δόσεις


Μέσω taxisnet με χρήση του ΑΦΜ

Πρεμιέρα έκανε το νέο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται για τον αριθμό των δόσεων που καλούνται να καταβάλουν και το ύψος της εισφοράς που προκύπτει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Η ενημέρωση θα γίνεται μέσω του Taxisnet και το μόνο που έχουν να κάνουν οι φορολογούμενοι είναι να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.taxisnet.gr και με τον ΑΦΜ τους να αναζητήσουν τα κουπόνια για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε έως και 7 μηνιαίες δόσεις.
Το ίδιο ισχύει είτε οι φορολογούμενοι υπέβαλαν τη φορολογική δήλωση τους ηλεκτρονικά στο Taxisnet, είτε την κατέθεσαν σαν χειρόγραφη στις κατά τόπους εφορίες, αρκεί το σύνολο του εισοδήματος να μην ξεπερνά τα 60.000 ευρώ.