Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Η χειρότερη πρόβλεψη: 7,9% η ύφεση στην Ελλάδα

Στη χειρότερη ως τώρα πρόβλεψη για την ύφεση στην Ελλάδα φέτος καταλήγουν οι πέντε “σοφοί” της γερμανικής οικονομίας, ενώ την ίδια στιγμή κυριαρχεί -και μάλιστα με πολύ γλαφυρό τρόπο- η αβεβαιότητα σε σχέση με κάθε μεσοπρόθεσμη μακρο-οικονομική πρόβλεψη τους για τη χώρα.

Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεση του γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) που δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα όπου αναμενόταν η ψήφιση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος 2013-16 από την ελληνική Βουλή, δηλαδή την περασμένη Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, αναφέρονται τα εξής:
• Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,9% το 2012 και μόλις... 2,3% το 2013. Να υπενθυμιστεί πως η Κομισιόν στις τελευταίες προβλέψεις της την ίδια μέρα, μιλούσε για ύφεση 6% το 2012, ενώ το ΥΠΟΙΚ προβλέπει ύφεση 6,5%.
• Απουσιάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ στην Ελλάδα από το 2012 έως το 2016 σε σχέση με το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται. Χαρακτηριστικά στον πίνακα εκείνο όπου αναφέρονται οι προβλέψεις για το ΑΕΠ των χωρών-μελών της ευρωζώνης σε σχέση με τα προγράμματα σταθερότητας που εφαρμόστηκαν το 2012, αντί ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ στην τετραετία 2012-16, υπάρχουν... παύλες.
Αντίθετα, σ΄ όλες τις άλλες χώρες υπάρχουν ποσοτικοποιημένες προβλέψεις.
• Το τρίτο αποκαλυπτικό στοιχείο της έκθεσης σε σχέση με την Ελλάδα είναι η απουσία οποιασδήποτε ειδικής αναφοράς στην Ελλάδα. Αντίθετα, για χώρες που επίσης έχουν δεχτεί τη “στήριξη” του EFSF, όπως η Πορτογαλία υπάρχει ειδική παράγραφος.
Να σημειωθεί πως το γερμανικό ΣΟΕ διορίζεται από την ίδια την καγκελάριο της χώρας, κα Άνγκελα Μέρκελ και θεωρείται ο κορυφαίος φορέας μακροοικονομικών αναλύσεων στη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

Αποστολές ξένων δημοσιογράφων φιλοξενεί η Περιφέρεια Ηπείρου

Τουριστικούς προορισμούς, μνημεία, αξιοθέατα και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου προγραμματίστηκε να επισκεφτούν δύο αποστολές ξένων δημοσιογράφων, Γερμανών και Αμερικανών, που την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφτούν την περιοχή μας.

Η φιλοξενία και ξενάγηση των ξένων αποστολών εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την προβολή της Ηπείρου ως προορισμός διακοπών από το εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη ξένα τηλεοπτικά δίκτυα και δημοσιογράφοι ηλεκτρονικών μέσων και εντύπων έχουν επισκεφτεί την Ήπειρο, αναδεικνύοντας μέσα από ρεπορτάζ και αφιερώματα, τις φυσικές ομορφιές, την γαστρονομία, τον πολιτισμό, τις εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, την θάλασσα και τους ορεινούς όγκους, που προσφέρονται στην Ήπειρο.
Η αποστολή των τεσσάρων Γερμανών δημοσιογράφων, από ταξιδιωτικά περιοδικά, ηλεκτρονικά έντυπα, και ραδιοφωνικούς σταθμούς, θα επισκεφτεί την περιοχή μας το χρονικό διάστημα 13-18 Νοεμβρίου. Το διάστημα 14-17 Νοεμβρίου ένα τηλεοπτικό συνεργείο του δικτύου Globetrotten TV των Η.Π.Α. θα κινηματογραφήσει τοπία και μνημεία της Ηπείρου για την προβολή τους σε εκπομπή τουριστικού ενδιαφέροντος. Και οι δύο αποστολές θα επισκεφτούν μνημεία και τουριστικούς προορισμούς στο σύνολο της Ηπείρου.
Η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει την ξενάγηση και φιλοξενία των δύο αποστολών και ευχαριστεί τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες του τουρισμού, τους Δήμους, καθώς και τα Επιμελητήρια που στηρίζουν τις προσπάθειές της για την προβολή της Ηπείρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φόβοι ότι νέο κύμα παρανόμων από Αλβανία θα κατακλύσει την Ήπειρο

Ο Μπερίσα δίνει χάρη σε 2.000 φυλακισμένους!
Επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση της παραμεθορίου

Η πολύπαθη Ήπειρος, που αποτελεί σχεδόν καθημερινά, τον κύριο δρόμο διέλευσης για πάσης φύσεως παράνομους από την Αλβανία, αναμένεται να υποστεί νέο πλήγμα μετά την απόφαση της Κυβέρνησης Μπερίσα να δώσει χάρη σε πάνω από 2.000 ποινικούς κρατούμενους!
Έτσι, χτυπάει συναγερμός στην τοπική Αστυνομία, αφού εκφράζονται φόβοι ότι οι περισσότεροι φυλακισμένοι θα επιχειρήσουν να φθάσουν στην χώρα μας.
Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, αφού είναι γνωστό ότι συνεχώς αποδυναμώνονται οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή μας, με την απόσπαση ανδρών στον Έβρο, αλλά και γιατί τα υλικοτεχνικά μέσα δεν επαρκούν για πιο οργανωμένες επιχειρήσεις και συνεχείς περιπολίες, επί 24ωρου βάσεως.
Τρωτή η Δικαιοσύνη…
Η απελευθέρωση των κρατουμένων έγινε με αφορμή την 100η επέτειο από την ίδρυση του Αλβανικού κράτους και για άτομα που δεν είχαν διαπράξει σοβαρά αδικήματα. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι, ότι μπορεί να επωφεληθούν του νόμου, ακόμη και βαρυποινίτες και έμποροι ναρκωτικών, επειδή στην Αλβανία το δικαστικό σύστημα είναι ιδιαίτερα τρωτό, όπως πολλές φορές έχουν επισημάνει εκθέσεις διεθνών οργανισμών.
Το θέμα είναι ένα: οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό κύμα παρανόμων από την Αλβανία. Αυτό ας το λάβουν σοβαρά υπόψη και στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για να λάβουν εγκαίρως προληπτικά μέτρα και κυρίως για την ενίσχυση της παραμεθορίου, με επιπλέον περιπολίες.
Βέβαια, σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι αντοχές των Αστυνομικών της Ηπείρου έχουν σχεδόν εξαντληθεί, αυτοί με τον ίδιο ζήλο και αυταπάρνηση ανταποκρίνονται στα αυξημένα και επικίνδυνα καθήκοντά τους. Αυτό εξάλλου το αποδεικνύουν με τις συνεχείς επιτυχίες τους κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

ΑΡΤΑ: Συνελήφθη 28χρονος ημεδαπός για διαρρήξεις

Εξιχνιάστηκαν τρεις περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών τις οποίες διέπραξε χθες τα ξημερώματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, χθες (08.11.2012) τα ξημερώματα στην Άρτα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 28χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για διακεκριμένες κλοπές και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι ο 28χρονος διέρρηξε συνολικά δύο εμπορικές επιχειρήσεις και ένα ιατρείο, απ’ όπου αφαίρεσε ηλεκτρονικές συσκευές και διάφορα άλλα αντικείμενα.
Από τη συνδυαστική αξιοποίηση στοιχείων της έρευνας, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 28χρονος στην Πλατεία Κιλκίς, στην Άρτα και στην κατοχή του βρέθηκε ένας κλεμμένος φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, τον οποίο λίγο νωρίτερα είχε αφαιρέσει από κατάστημα εμπορίας ειδών θέρμανσης και κλιματισμού.
Αναλυτικότερα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 28χρονος χθες μετά τα μεσάνυχτα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, διέρρηξε στην πόλη της Άρτας:
*κατάστημα εμπορίας ειδών θέρμανσης και κλιματισμού, στο οποίο αφού παραβίασε την είσοδο, αφαίρεσε ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή.
εταιρεία ταχυμεταφορών, από την οποία αφαίρεσε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα σκάνερ, έναν *μετασχηματιστή, δύο συσκευές τηλεφώνου και μικρό χρηματικό ποσό.
*ιατρείο, από το οποίο αφαίρεσε δύο φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μία οθόνη ιατρικού μηχανήματος και μία συσκευή αναπαραγωγής ήχου τύπου MP3.
Για τη διάπραξη των παραπάνω διαρρήξεων, ο δράστης χρησιμοποιούσε κατσαβίδι, με το οποίο παραβίαζε τις πόρτες των καταστημάτων ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και άλλο διαρρηκτικό εργαλείο (υαλοθραύστης).
Σε έρευνα στην οικία του 28χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• μεγάλο μέρος των κλαπέντων αντικειμένων, τα οποία επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους.
• έντεκα (11) ναρκωτικά χάπια.
• δεκαοκτώ (18) φιαλίδια τα οποία περιείχαν διαφορετικού τύπου ουσίες, τα οποία ο δράστης κατείχε παράνομα χωρίς ιατρική συνταγή.
• δύο (2) άδειες οδήγησης, για τις οποίες είχε δηλωθεί κλοπή από τον ιδιοκτήτη τους την 05-10-2010 στο Τ.Α. Άρτας.
• πληθώρα διαρρηκτικών εργαλείων.
Η προανάκριση και η έρευνα που διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς διερευνάται το εύρος της εγκληματικής δράσης του 28χρονου και η εμπλοκή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.
Ο 28χρονος αναμένεται να οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Θα βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση»

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα εξέλθει πιο δυνατή από την κρίση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, στο περιθώριο των επαφών που είχε με τον Σέρβο ομόλογό του Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα βγούμε από αυτή την κρίση πιο δυνατοί και θα ανακουφιστεί ο ελληνικός λαός που υποφέρει πάρα πολύ».

ΜΑΖΑΡΑΚΙ: Ολοήμερη γιορτή τσίπουρου την Κυριακή 11 Νοέμβρη


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΜΑΖΑΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕIA.


Σταύρος Ζηκόπουλος

Με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση στο Δελβινάκι (Κυριακή 4 - 11- 2012), για την αδελφοποίηση του με τα Σφακιά. Χατζημιχάλης Νταλιάνης, ο γενναίος Ηπειρώτης Πολέμαρχος της Κρήτης

Με τα Σφακιά της Κρήτης αδελφοποιήθηκε το ακριτικό Δελβινάκι σε μια σεμνή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 4 Nοεμβρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου.
Ο συνδετικός «κρίκος» που ένωσε τις δύο αυτές κωμοπόλεις υπήρξε ο πολέμαρχος Χατζημιχάλης Νταλιάνης, που γεννήθηκε στο Δελβινάκι (της Πρεμετής) το 1775.

Το όνομά του ήταν Μιχαήλ Χρήστου και το παρεπίθετο Νταλιάνης του το έδωσαν από είδος όπλου της εποχής, το «νταλιάνι», το δε «χατζή» το πήρε επειδή ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους και βαφτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό και από Μιχάλης ονομάστηκε έκτοτε Χατζημιχάλης. Σπούδασε στην Ιταλία και ασχολήθηκε με την καπνοβιομηχανία στην Τεργέστη όπου απέκτησε μεγάλη περιουσία.
Ο αγώνας της παλιγγενεσίας τον βρήκε φιλικό και έμπορο στην Τεργέστη και με προσωπικές του δαπάνες συγκρότησε ίλη ιππικού και πήρε μέρος σε πολλές μάχες στη νότια Ελλάδα, όπου διακρίθηκε για την ορμητικότητα και τον παροιμιώδη πατριωτισμό του. Συμμετείχε σε επιδρομές κατά του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και αργότερα στη Στερεά Ελλάδα και στο πλευρό του Καραϊσκάκη στη μάχη του Φαλήρου. Γράφει ο Χριστόφορος Περραιβός στην ιστορία για τη μάχη στο Κερατσίνι «ο ίππαρχος Χατζημιχάλης παρευρισκόμενος εις το δεξιόν πλάγιον του Καραϊσκάκη και πλησίον του οχυρώματος του Βάσου Μαυροβουνιώτη, ιδών τον Κιουταχήν πλησιάσαντα με το ιππικόν. εφώναξε προς τους εξήκοντα τέσσαρες συντρόφους του τα εξής: «Κατόπιν μου Έλληνες. Κατόπιν δια να σώσωμεν τους αδελφούς μας.».

Ταύτα ειπών όρμησε εις την αριστεράν πτέρυγα. ως αρειμανής εν μέσω των εχθρών και εμπλακείς επολιορκήθη πανταχόθεν. Πάσαν ελπίδα την έχασαν πλέον οι Έλληνες. αλλά μετά μισής ώρας ριψοκινδυνώδη συμπλοκήν, έμελε πάλιν να ιδή τον ίππαρχο Χατζή Μιχάλην συσσωματωμένον με τους εξήκοντα τέσσερας συναγωνιστάς του και τους μόνους τρεις εξ αυτών τραυματισθέντας. διασχίσαντες με τα ξίφη εις τας χείρας τόσον πλήθος ιππικού ως η ναυς τα άγρια κύματα... Τούτο ιδόντεςοι Έλληνες ήρξαντο ποιείν το σημείον του σταυρού κραυγάζοντες «θαύματος όντος θείου και ουκ ανθρωπίνης ανδρείας ην το φαινόμενον». Τέτοια ήταν η ανδρεία του Νταλιάνη. Θεϊκή».
Να πώς περιγράφει τη δράση του Χατζημιχάλη ο Μακρυγιάννης: «Κι αρχίσαμεν τον πόλεμον και πήραμεν την πλάτην των τούρκων και βγήκαν οι αθάνατοι Έλληνες από το Μετόχι του αντρείου Χατζημιχάλη με τη καβαλαρίαν του και δίνουν ένα χαλασμό των τούρκων κi έναν σκοτωμό τρομερό...».

Θα γράψει για τον Χατζημιχάλη ο ιστορικός Διον. Κόκκινος: «Ως κένταυρος εμάχετο ο Ηπειρώτης Αίας, αιμάσων, με την σπάθην του υψωμένην».
Εκστρατεία στην Κρήτη.
Στο τέλος του 1827 ο Νταλιάνης δέχεται πρόκληση από εκπρόσωπο Κρητών να αναλάβει την ηγεσία της επανάστασης εκεί και να οδηγήσει τους επαναστάτες σε νικηφόρα αναμέτρηση με τον εχθρό, διότι είχαν συμβεί έριδες και διάφορα «ατυχή γεγονότα» στην επαναστατημένη μεγαλόνησο.
Την πρόταση αυτή στον Ηπειρώτη ίππαρχο, αρχηγό του άτακτου ιππικού, την έκανε ο εκπρόσωπος των Κρητών στην Αίγινα Εμ. Αντωνιάδης, την δέχτηκε ο Νταλιάνης και με εκστρατευτικό σώμα 140 ιππέων και 600 πεζών μεταβαίνει στο νησί στις αρχές Γενάρη του 1828 και αποβιβάζεται στη Γραμβούσα, όπου έγινε δεκτός με ακράτητο ενθουσιασμό. Τελικά ο στρατός του Νταλιάνη εγκαταστάθηκε στα Σφακιά και κυρίευσε το παλαιό ενετικό φρούριο Φραγκοκάστελο όπου και οχυρώθηκε.

4η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 10/11 Νοεμβρίου στο πρωτάθλημα της Γ΄ Ερασιτεχνικής και η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου φιλοξενεί τα Μάρμαρα (11/11-12:45)

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012
Ανάργυροι – Πανζαγορισιακός (15:00)


Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΟΕΛ – Βοτονόσι (11:00)

Καρυές – Ζίτσα (11:00)
Κεφαλόβρυσο– Μάρμαρα  (12:45)
Μπισδουνάκι– Πετσάλι (11:00)
Καρίτσα – Α.Ε. Γιάννενα (15:00)

11η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 10/11 Νοεμβρίου, με γηπεδούχο τον Α.Σ. Καλπακίου (Καλπάκι - ΠΑΟ Κόνιτσας 10/11-15:00)- Δύσκολη έξοδο για Αγροτικό Αστέρα (Περίβλεπτος - Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 11/11-15:00) και την Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Αγία Μαρίνα - Πωγωνάτος 11/11-11:00)

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 15:00 μ.μ.
Α.Σ. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ – Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ
ΩΡΑ: 11:00 μ.μ.
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ - Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ
ΩΡΑ: 15:00 μ.μ.
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΣ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής έχει ως εξής:
Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012
Αμφιθέα - Νησί (15:00)
Καλπάκι - ΠΑΟ Κόνιτσας (15:00)
Πρωτόπαπα - Ζωοδόχος (15:00)
Θύελλα Ελεούσας - Πανφρουριακός (15:00)
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012
Αγία Μαρίνα - Πωγωνάτος (11:00)
Σταυράκι - Αμπελόκηποι (15:00)
Ασβεστοχώρι - Α.Ε. Καμποχωρίων (15:00)
Περίβλεπτος - Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά (15:00)
Περιστέρι - Δαβάκης (17:15)

Public Issue: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue καταδεικνύει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης (59%) ενώ καταλληλότερος για τον πρωθυπουργικό θώκο εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 37%.

Στην δημοσκόπηση αποτυπώνεται καθαρά η αυξανόμενη απαισιοδοξία των Ελλήνων, την ώρα που ως καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς, με ποσοστό 37%.
Επιπλέον, οι πολίτες πιστεύουν ότι η τριτοκομματική κυβέρνηση είναι η καλύτερη δυνατή λύση καθώς απολαμβάνει την υποστήριξη του 32% των Ελλήνων.
Από τους πολιτικούς αρχηγούς πιο δημοφιλής είναι ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης με ποσοστό 49% ενώ ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας (42%), ο Αντώνης Σαμαράς (38 %), ο Ευάγγελος Βενιζέλος (20 %) και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος (15 έναντι 78%).