Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Στο κατακόρυφο η ανησυχία για την τύχη της «Μεταλλουργικής», μετά το «μπουρλότο» της τρόικας κατά των Αμυντικών Βιομηχανιών

Δημήτρης Ντότης (Πρόεδρος Εργαζομένων): «Ελπίζουμε στην στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης»

Νέα αναστάτωση προκαλεί στους εργαζομένους της «ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ» και στους κατοίκους του ακριτικού Πωγωνίου,  η χθεσινή είδηση περί απαίτησης της τρόικας να κηρυχθούν σε πτώχευση τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η οποία θα συμπαρασύρει και τη μοναδική βιομηχανία που λειτουργεί σήμερα στην παραμεθόριο περιοχή των Ιωαννίνων.
Η δυσάρεστη εξέλιξη, ήλθε λίγα μόλις 24ωρα μετά τη χαραμάδα αισιοδοξίας που είχε φανεί, από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για εξέταση εναλλακτικού σχεδίου για την τύχη των πολεμικών βιομηχανιών, αλλά και το  «παράθυρο» που είχε  ανοίξει για ένταξη της Μεταλλουργικής στο αμυντικό τμήμα των Ε.Α.Σ., (όπου και ανήκει) που θεωρούνταν ότι αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση εν ζωή της βιομηχανίας.
Όλα αυτά άλλαξαν από χθες,  μετά την απόρριψη από την τρόικα των προτάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης για εκκαθάριση εν λειτουργία των τριών αμυντικών βιομηχανιών, ζητώντας μάλιστα να κηρυχθούν σε πτώχευση και να απολυθούν χωρίς αποζημίωση οι εργαζόμενοι.

Τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» χαρίζουν ξανά ζωή στο ακριτικό Πωγώνι!

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ανακαίνιση της Μαθητικής Εστίας στις πρώην Σχολές Λάτση
Ανοίγει ξανά το Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο θα φοιτήσουν 35 μαθητές περίπου…
 
 
Σε πραγματικό «αιμοδότη» που θα χαρίσει ξανά ζωή τόσο στην ακριτική Πωγωνιανή όσο και στην ευρύτερη περιοχή, πρόκειται να μετατραπεί η «Κιβωτός του Κόσμου» του πατρός Αντωνίου Παπανικολάου, η οποία από το νέο σχολικό έτος (2013-14) διευρύνει τις δραστηριότητές της και στην Ήπειρο.
Στην Μαθητική Εστία της Πωγωνιανής, της κωμόπολης που κατά το παρελθόν υπήρξε εκπαιδευτικός «φάρος» ολόκληρης της γύρω  περιοχής  μετά φυσικά από την ιστορική Βελλά, καθώς διέθετε το δεύτερο μαζί με αυτό της Ζωσιμαίας Σχολής πλήρες Γυμνάσιο (από το 1924), θα φιλοξενηθούν 30 με 35 παιδιά που προστατεύονται από την «Κιβωτό».

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζει φέτος τον Σεπτέμβριο, την παράσταση «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού, σε δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας

Σε ένα επετειακό για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σταυροδρόμι που σηματοδοτείται από το ανέβασμα της 100ης του επαγγελματικής θεατρικής παραγωγής και το κλείσιμο 30 χρόνων λειτουργίας το ηπειρωτικό θέατρο παρουσιάζει ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Δήμος Αβδελιώδης, ένας καλλιτέχνης που σήμερα συγκαταλέγεται στους καλύτερους του χώρου του.
Μετά από μια μεγάλη περιοδεία στην Ήπειρο, τη Θεσσαλονίκη και τη Δυτική Μακεδονία που ξεκίνησε στις 6 Ιουλίου το ΔΗΠΕΘΕ θα παρουσιάσει την παράστασή του σε δήμους της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας.
Οι παραστάσεις που θα δοθούν (με ώρα έναρξης 9 μ.μ.) είναι:

Χρυσό μετάλλιο στον «πολυνίκη» Δήμο Ιωαννιτών

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας
4-9-2013
   Εγκρίθηκε εν τέλει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος η μελέτη περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), 48 ώρες πριν από την τελετή έναρξης των πανευρωπαϊκών αγώνων θαλασσίου σκι για την κατασκευή «καναλιού» υγρού αγωνιστικού σκάμματος. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι αναρτημένη στο «Διαύγεια» χωρίς να είναι το ίδιο το έργο και ο φορέας του έργου, ο Δήμος Ιωαννιτών (το πασαλίκι Ιωαννίνων εξαιρείται όπως και η μητροπολιτική εκκλησιαστική μας περιουσία).
Ολοκληρώθηκε επίσης και η δημόσια διαβούλευση στους Λογγάδες, στην καθιερωμένη ετήσια γιορτή τους κυνηγετικού συλλόγου με ομοτραπέζους τον πρόεδρο των κυνηγών, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο των ναυταθλητικών έργων.

Αυλαία στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας του Ακτίου, με μια μοναδική συναυλία στο Αρχαίο στάδιο της Νικόπολης, από τοσυγκρότημα Encardia

Κορυφώθηκαν, την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013, οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας του Ακτίου με μια μοναδική συναυλία που δόθηκε στο Αρχαίο στάδιο Νικόπολης  όπου πλήθος κόσμου παρακολούθησε, μουσικές και τραγούδια  από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, ερμηνευμένες από το Ελληνικό συγκρότημα Encardia.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Επέστρεψε δανεικός από τον Ολυμπιακό ο Ντε Βινσέντι

Με μία λιτή ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε επισήμως την παραχώρηση του Τόμας Ντε Βισέντι στον ΠΑΣ, με τη μορφή του δανεισμού για ένα χρόνο.
Η είδηση σκόρπισε ενθουσιασμό στους φιλάθλους της ομάδας, που περίμεναν την επιστροφή του Αργεντινού μέσου, ειδικά από τη στιγμή που φάνηκε, ότι ο Μίτσελ δεν τον υπολογίζει στον Ολυμπιακό, ενώ και ο ίδιος στάθμισε τις επιλογές που είχε και κατέληξε πως είναι προτιμότερη επαγγελματικά για τον ίδιο, η επιστροφή του για έναν ακόμη χρόνο στον ΠΑΣ.
Ικανοποίηση όμως επικρατεί και στην τεχνική ηγεσία και το ποδοσφαιρικό τμήμα, καθώς η προσθήκη του Ντε Βισέντι ισχυροποιεί σε μεγάλο βαθμό την ομάδα και της δίνει το απαραίτητο εργαλείο στη μεσαία γραμμή, εκεί που φαινόταν, ότι υπήρχε πρόβλημα στα πρώτα τρία παιχνίδια στο πρωτάθλημα.
Ο Ντε Βισέντι είναι απόλυτα έτοιμος αγωνιστικά, δεν απαιτείται χρόνος προσαρμογής για να μπει στους ρυθμούς της ομάδας, αφού ο βασικός κορμός είναι ίδιος με τον περσινό ΠΑΣ και λογικά θα χρησιμοποιηθεί από τον Σ. Παντελίδη στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο.

Δελτίο τύπου Γενικού Ιερατικού Συνεδρίου Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης


Αριθ. Πρωτ. 80                      
Εν Δελβινακίω τη 3η Σεπτεμβρίου 2013


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
             Είναι λόγος του Αγίου Πνεύματος αποτυπωμένος στον 132ο Ψαλμό : «Ιδού δη τι καλόν η τι τερπνόν, αλλ’ η το κατοικείν αδελφούς επί το αυτό ;» (Ψαλμ. 132,1). Δηλαδή, τι ωραιότερο και τι πιο ευχάριστο υπάρχει παρά να συγκατοικούν οι ομόψυχοι αδελφοί όλοι μαζί;
            Πράγματι, οι Εφημέριοι της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, με την πατρική φροντίδα  και καθοδήγηση του Μητροπολίτου μας κυρίου ΑΝΔΡΕΟΥ, εζήσαμε ένα διήμερο (2-3 Σεπτεμβρίου) ευλογημένο στο Μοναστήρι των Ταξιαρχών («Γκούρας»), όπου διεξήχθησαν οι εργασίες του 19ου Γενικού Ιερατικού Συνεδρίου της Μητροπόλεώς μας. Το Γενικό θέμα του Συνεδρίου ήταν : «γνωριμία με τους Πατέρες της Εκκλησίας». Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε μεγάλες μορφές της Εκκλησίας, ώστε να τονωθή και ενισχυθή η πίστη μας και το ποιμαντικό μας έργο στους σημερινούς δύσκολους και ταραγμένους καιρούς. Εζήσαμε λατρευτικές ευκαιρίες, με κορυφαία την Θεία Λειτουργία, όπου και ετελέσθη μνημόσυνο των κοιμηθέντων, κατά το τελευταίο έτος, συλλειτουργών μας, ενώ στην κοινή μας τράπεζα όλοι οι σύνεδροι «μετελάμβανον τροφής εν αγαλλιάσει και αφελότητι καρδίας, αινούντες τον Θεόν» (Πραξ. β  46-47). Στο τέλος, ενεκρίθη δια βοής το ακόλουθο


Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

1) Συμμετέχουμε στην αγωνία της Πατρίδος μας και ζούμε μαζί με τους ενορίτες μας την κρισιμότητα της οικονομικής δυσπραγίας.
2) Καταγγέλλουμε την επίμονη προσπάθεια των Δημάρχων Αθηνών και Θεσσαλονίκης να προβάλλουν την ηθική ανωμαλία και να μεταβάλλουν την κοινωνία σε Σόδομα και Γόμμορα.
3) Αγωνιούμε για την συνεχή συρρίκνωση των Επαρχιών Πωγωνίου και Κονίτσης από τις διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα ο τόπος να κινδυνεύη να ερημωθή.
4) Ζητούμε από όλους τους παράγοντες της Παιδείας ενότητα και ομοψυχία, ώστε να αρχίση χωρίς προβλήματα η νέα σχολική χρονιά. Τέλος,
5) Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για τα βίαια επεισόδια σε βάρος κληρικών και λαϊκών, στην Πρεμετή της Βορείου Ηπείρου και απαιτούμε από τους Αλβανούς σεβασμό προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)

Ο Αλέξης, ο Βλαχοδήμαρχος, η κολοκύθα και τα γλωσσικά καστραβέτσια


Γράφει ο Κίτσος ο Αθαμάνας

Δυο βλαχοπούλες, καημένη μάνα,
δυο βλαχοπούλες λυγερές,
αρχόντισσες λεβεντονιές.
Πάνε στη βρύση για νερό
κι αναστατώσαν το χωριό.
                 ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Βρέθηκε και ο γαμπρός
ένας βλαχοδήμαρχος αληθινός.

«Να τα δώσουμε όλα ώστε ένα μεγάλο συμπαραταγμένο κίνημα ελευθερίας, δημοκρατίας και αντίστασης σε κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο και κάθε γωνιά της χώρας να σαρώσει τους φθαρμένους βλαχοδήμαρχους της συμμαχίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ». Αυτά εδήλωσεν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματός του τις σκέψεις και τη σχεδιαζόμενη πολιτική του για τις επικείμενες (οψέποτε) δημοτικές εκλογές. Και βέβαια κακώς προ πολλού έχουν εκβληθεί παντάπασιν θα έλεγα από τον πολιτικό λόγο οι χαριτωμενιές, αλλά επαναστάτης ων ο Αλέξης, τα πάντα αλλάζει και τα πάντα προσαρμόζει στην επαναστατική λογική καθότι σκέψη και λόγος συνάπτονται, συναλείφονται, ανακατεύονται και αχταρμοποιούνται.

Νέο «μαχαίρι» σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

Αντιμέτωποι με μειώσεις στην επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ που μπορεί να φτάσουν και το 20% κινδυνεύουν να έρθουν χιλιάδες ασφαλισμένοι.
Σύμφωνα με το «Έθνος», οι αλλαγές που έρχονται αναμένεται να κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις.
Συγκεκριμένα, αρχικά θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης.
Το κράτος θα εγγυάται μόνο ένα ποσό κοντά στα 360 ευρώ, το οποίο μάλιστα θα αλλάζει ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες και από κει και πάνω για τον υπολογισμό του τελικού ποσού της σύνταξης θα καθορίζεται από την ασφαλιστική πορεία του κάθε ασφαλισμένου.
Σταδιακά θα καταργηθούν και οι εξαιρέσεις που προβλέπονται σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία αυτή τη στιγμή.
Παράλληλα και από το 2014 έρχεται ο ενιαίος υπολογισμός των εφάπαξ σε όλα τα Ταμεία που θα σημάνει δραματική μείωση του ποσού για τους περισσότερους εργαζόμενους.
Σε όλα τα επικουρικά ταμεία θα δημιουργηθεί ο λεγόμενος ατομικός λογαριασμός του κάθε ασφαλισμένου ώστε να προκύπτει το ποσό που δικαιούται.
Τέλος θα υπάρξει μείωση των εργοδοτικών εισφορών η οποία θα είναι της τάξης του 3,6% και η οποία θα ολοκληρωθεί σταδιακά ως το 2016

ΠΗΓΗ: www.newpost.gr

Ποιοι είναι οι 15.000 υπάλληλοι που απολύονται από το δημόσιο


Τις εφτά πηγές των 15.000 απολύσεων από το Δημόσιο που, σύμφωνα με τα όσα έχουν υπογράψει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2014 καταγράφει το www.aftodioikisi.gr , μετά την αποκάλυψη του πρωθυπουργού ότι θα προέλθουν από τους 25.000 «διαθέσιμους» του 2013. Πρόκειται για 4.000 απολύσεις εντός του 2013 κι άλλες 11.000 έως το τέλος του 2014.
Ποιοι είναι οι υποψήφιοι προς απόλυση:
- Οι 2.000 υπάλληλοι της ΕΡΤ από τους 2.662 που ήδη απολύθηκαν, οι οποίοι και προσμετρώνται στις 4.000 απολύσεις του 2013
-Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται 2.234 σχολικοί φύλακες, οι οποίοι είναι όλοι τους χαμηλών προσόντων και έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ. Έτσι, με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης της υπουργικής απόφασης Μητσοτάκη θα βρεθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο εκτός Δημοσίου. Είναι ευνόητο ότι εφόσον δεν δοθεί παράταση από την τρόικα για τις 12.500 «διαθεσιμότητες» του 2013 και τις υπόλοιπες (πλην ΕΡΤ) 2.000 απολύσεις, οι απολύσεις των σχολικών φυλάκων θα προσμετρηθούν στις 11.000 του 2014.

ΟΓΑ: Παρατείνεται έως τις 27 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για υποβολή δικαιολογητικών συνταξιούχων

Παρατείνεται έως τις 27 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών Συνταξιούχων Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και ήταν υπόχρεοι να απογραφούν, προκειμένου να συνεχισθεί η καταβολή των συντάξεών τους.
Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΟΓΑ αναφέρει, ότι η παράταση κρίθηκε αναγκαία, επειδή σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα στοιχεία, μεγάλος αριθμός συνταξιούχων δεν ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση αυτή, και προκειμένου να μην προκληθεί αναστάτωση σε συνταξιούχους που για λόγους αντικειμενικής δυσκολίας δεν υπέβαλαν σχετικά δικαιολογητικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ΟΓΑ συνταξιοδοτούνται συνολικά 29.589 ανασφάλιστοι υπερήλικες, από τους οποίους 8.324 δεν έχουν εμφανισθεί.
Η Διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνει πάντως, ότι για όσους δεν εμφανισθούν έως τη λήξη της προθεσμίας η καταβολή της σύνταξης θα ανασταλεί από την 1η Νοεμβρίου του 2013.

ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Έλεγχος 91.000 φορολογουμένων που δεν έχουν καταβάλει ΦΑΠ 2010

Στον έλεγχο 91.000 φορολογουμένων που δεν έχουν καταβάλει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010 προχωρούν οι εφορίες μετά από εντολές που έχουν λάβει από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.
Σημειώνεται πως από τους 350.000 φορολογουμένους που έλαβαν εκκαθαριστικό ΦΑΠ 2010 , μόλις το 74%, ήτοι 259.000 φορολογούμενοι προχώρησαν στην πληρωμή του φόρου.
Καθώς τα στοιχεία για την εισπραξιμότητα του ΦΑΠ 2010 θα χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών για να πεισθεί η τρόικα για την εισπραξιμότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έδωσε αυστηρές οδηγίες στις εφορίες προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στην είσπραξη του φόρου που δεν έχει ακόμη καταβληθεί από τους δικαιούχους.

Σήμερα Τετάρτη η Α΄ δόση του οικογενειακού επιδόματος σε 126.000 οικογένειες

Σήμερα  Τετάρτη θα καταβληθεί σε περίπου 126.000 οικογένειες, η πρώτη δόση του οικογενειακού επιδόματος, ενώ ήδη, έχει καταβληθεί η Α΄ δόση για 140.000 οικογένειες.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, έως σήμερα, θα έχει καταβληθεί η Α΄ δόση σε όλους τους δικαιούχους των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις έχουν εκκαθαριστεί.
Ταυτόχρονα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΓΑ, να καταβληθεί η Βʼ δόση για όλους τους δικαιούχους, προκειμένου να ενισχυθούν οι οικογένειες με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.