Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Στα 601,11 ευρώ ο μισθός των νέων εργαζομένων!!!

Με μειωμένους μισθούς κατά 20% θα πληρώνονται οι νέοι κάτω των 25 ετών που θα καταφέρουν να βρουν εργασία το 2012, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ανεργία θα γιγαντωθεί ...

Οι μισθοί τους θα είναι μειωμένοι, καθώς ο μηνιαίος μικτός μισθός θα είναι 601,11 ευρώ, αντί για τα 751,39 ευρώ που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
Ωστόσο, η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, βάζει εννέα προϋποθέσεις, με τις οποίες θα μπορεί ένας εργοδότης να προσλαμβάνει νέους έως και 25 ετών, βάζοντας "φρένο" σε επιχειρήσεις που θα θελήσουν να υποκαταστήσουν του ήδη απασχολούμενους με φθηνά εργατικά χέρια.

ΔΕΗ: Από την 1η Ιανουαρίου πιο ακριβό κατά...9,2% το ρεύμα!

Σε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 9,2% από 1ης Ιανουαρίου κατέληξε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ταυτόχρονα, προωθείται κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της επιχείρησης, εξετάζεται μείωση του τέλους υπέρ της ΕΡΤ ενώ δεν θα γίνει καμία μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Αυτά προκύπτουν από την ενημέρωση που έκανε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Το ποσοστό 9,2% είναι η μεσοσταθμική αύξηση που θα περιλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση με την οποία θα εγκριθούν οι ανατιμήσεις.
Με βάση αυτό η ΔΕΗ θα καταρτίσει τα επιμέρους τιμολόγια που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές, ανάλογα με τη χρήση (οικιακό, επαγγελματικό τιμολόγιο κλπ.) και το ύψος της κατανάλωσης.

Έως τις 13 Ιανουαρίου, τελικά, η παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Παράταση έως τις 13 Ιανουαρίου δίνει τελικά το υπουργείο για την προμήθεια των σημάτων των τελών κυκλοφορίας, λόγω της απεργίας των εφοριακών υπαλλήλων σήμερα και αύριο.

Στην απόφαση του υπουργείου σημειώνεται ωστόσο ότι η προμήθεια των τελών από τις 2 έως τις 13 Ιανουαρίου θα γίνεται μόνο από τις τράπεζες.

60.000 υπάλληλοι ζητούν το...εφάπαξ τους ως το τέλος του χρόνου!

Τις 60.000 αναμένεται να φθάσουν, ως το τέλος του χρόνου, οι αιτήσεις προς το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για την καταβολή εφάπαξ. Ο αριθμός των αιτήσεων στις αρχές του Δεκεμβρίου, ανέρχονταν σύμφωνα με πληροφορίες, στις 47.000.
Η απότομη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων, που οφείλεται στις μαζικές αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω των μισθολογικών αναπροσαρμογών και της εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας, προκαλεί σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στο ΤΠΔΥ.

Για την καταβολή του εφάπαξ και στους 60.000 συνταξιούχους, απαιτούνται περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Παρά τις μέχρι σήμερα μειώσεις που περιορίζουν το μέσο ποσό της εφάπαξ παροχής στα 38.000 ευρώ από 44.000 ευρώ, τα διαθέσιμα του Ταμείου δεν επαρκούν και οι πληρωμές γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012, θα καταβληθεί εφάπαξ, σε όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί το Δεκέμβριο του 2009.
Όσοι συνταξιοδοτηθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους θα πρέπει, με τα σημερινά δεδομένα να αναμένουν έως και οκτώ χρόνια προκειμένου να εισπράξουν το εφάπαξ, το οποίο, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, θα πρέπει να έχει αναπροσαρμοσθεί ώστε να είναι αναλογικό με το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί.
Στόχος του Μεσοπρόθεσμου είναι η περικοπή τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2015. Παράλληλα, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, επανέλαβε, ότι η μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15% έως 25% με παράλληλη ενοποίηση των ταμείων αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας μας προς την «τρόικα», και συνέδεσε τις μεταρρυθμίσεις αυτές με τη βιωσιμότητα των ταμείων επικουρικής ασφάλισης.
Το σχετικό νομοσχέδιο, κατ' εντολή και του πρωθυπουργού, αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Τα νέα τεκμήρια για ΙΧ σκάφη και ακίνητα

Τεκμήρια - τιμωρία για όσους έχουν σπίτι και αυτοκίνητο!
Από 60% ως και 200% οι αυξήσεις των τεκμηρίων!!!
 
Νέα τεκμήρια για τη φορολόγηση των εισοδημάτων για το 2012 περιλαμβάνει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.
Οδηγίες προς τις εφορίες για τα νέα τεκμήρια που θα ισχύσουν για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2011, δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών.
Μεταξύ άλλων είναι τεκμήρια ακινήτων, αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, ενώ παράλληλα υπενθυμίζεται ότι η απαλλαγή από το "πόθεν έσχες" ισχύει έως το τέλος του 2013, για αγορά και ανέγερση ακινήτων όπως και δεξαμενών κολύμβησης.
Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, οι αυξήσεις των τεκμηρίων φτάνουν το 60% για τις πισίνες, το 70% για ακίνητα και αυτοκίνητα και στο 200% για σκάφη αναψυχής.

Για το τεκμήριο ακινήτων:
Η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:
- μέχρι και 80 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,
- από 81 μέχρι και 120 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 65 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,
- από 121 μέχρι και 200 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 110 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,
- από 201 έως 300 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και
- από 301 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας.
Βοηθητικοί χώροι θεωρούνται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας, η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι.

Τα νέα αυξημένα ποσά για τα αυτοκίνητα
- για τα αυτοκίνητα μέχρι 1200 κυβικά εκατοστά σε 4.000 ευρώ
- για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά
- για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά και μέχρι 3.000 κυβικά εκατοστά και
- για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κυβικά εκατοστά προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Φορέας και θηροφυλακή εναντίον λαθροκυνηγών

Καρπούς απέδωσε η συνεργασία μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού με την Ομοσπονδιακή θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου με εντοπισμό και τη σύλληψη λαθροθήρων που κυνηγούσαν στον πυρήνα του πάρκου στη θέση «Ροδιά», έχοντας ήδη σκοτώσει κάποια πουλιά.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο θηροφύλακες της Ε’ ΚΟΗ και δύο φύλακες του Φορέα Διαχείρισης.
Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 2 λαθροθήρες, που κυνηγούσαν στον πυρήνα του πάρκου.
Και οι δύο είχαν ήδη σκοτώσει κάποια πτηνά, μεταξύ αυτών και έναν λευκοτσικνιά, ενώ κανείς από αυτούς δεν ήταν κυνηγός αφού δε διέθεταν άδεια κυνηγίου.

Ενδιαφέρον της ΕΑΣ Ιωαννίνων για εξαγορά της «ΖΩ-ΔΩ»

Μπορεί ο μεγάλος στόχος για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, μαζί και των κτηνοτρόφων να είναι η μη ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης», αλλά η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΑΤΕ, ωστόσο υπάρχει και το εργοστάσιο ζωοτροφών, της «ΖΩ-ΔΩ» όπως ονομάστηκε η θυγατρική της «Δωδώνης» με την εξαγορά του από την ΕΛΒΙΖ.

Η πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΑΣΙ ενέκρινε την διαπραγμάτευση που θα γίνει με την ΑΤΕ, αφού γίνει η αποτίμηση της αξίας της πρώην «ΖΩ-ΔΩ», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.
Ξεκαθάρισε όμως, ότι η πρόταση της διοίκησης της ΑΤΕ για να περάσει το εργοστάσιο ζωοτροφών στους παραγωγούς, μέσω του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού, όπως θα μετατραπεί η ΕΑΣΙ (η συνέλευση αποφάσισε αυτή τη μορφή και όχι εταιρεία, όπως είναι οι δυο επιλογές), δεν υιοθετείται άκριτα αλλά υπό προϋποθέσεις με βασικότερη το ύψος του τιμήματος.

ΠΗΓΗ: http://www.paseges.gr/el/news/Endiaferon-ths-EAS-Iwanninwn-gia-exagora-ZW-DW

ΟΓΑ: Αυξήσεις-φωτιά μέχρι 23% στις εισφορές των αγροτών από το νέο έτος

Μέχρι 23% αύξηση στα ποσά που πληρώνουν κάθε χρόνο για τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ θα κληθούν να καταβάλουν από το 2012 οι περίπου 760 χιλιάδες αγρότες, γεγονός που επιφέρει επιβάρυνση μέχρι 180 ευρώ το χρόνο.
Εκτός από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, για τους αγρότες γίνεται πλέον υποχρεωτική και η μετάβαση από μια ασφαλιστική κατηγορία στην άλλη, κάθε τρία χρόνια.
Ειδικότερα, όσοι βρίσκονται σήμερα στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία πάνω από τρία χρόνια, θα μεταφερθούν αυτόματα στη δεύτερη κατηγορία, πληρώνοντας 660 ευρώ το χρόνο, αντί 536 μέχρι σήμερα (αύξηση 23%).
Αυτό αφορά περίπου 570.000 αγρότες, οι οποίοι επί χρόνια παρέμεναν ασφαλισμένοι στη χαμηλότερη κατηγορία.
Από τη δεύτερη στην τρίτη κατηγορία θα περάσουν 21.000 αγρότες, πληρώνοντας 789 ευρώ το χρόνο αντί 660 σήμερα.
Από την τρίτη στην τέταρτη κλίμακα θα περάσουν 18.000 αγρότες πληρώνοντας 968 ευρώ αντί 788 σήμερα.
Ανάλογες μεταβολές θα γίνουν υποχρεωτικά μέχρι την πέμπτη κλίμακα, ενώ η έκτη και έβδομη ασφαλιστική κλίμακα θεωρούνται προαιρετικές.
Πηγές από τον ΟΓΑ έλεγαν στο MEGA ότι όλοι οι αγρότες θα πρέπει υποχρεωτικά πλέον να εξοφλήσουν τις παλιές οφειλές τους και να πληρώνουν από δω και πέρα τις εισφορές τους, καθώς από τον νέο χρόνο εντάσσονται στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και για οποιαδήποτε φαρμακευτική ή νοσοκομειακή κάλυψη θα απαιτείται βιβλιάριο υγείας.