Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Καθαρισμός δεξαμενής στη θέση Παγούνω της Τ.Κ. Μαζαρακίου Πωγωνίου


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Αντιδήμαρχο Πωγωνίου κ. Θανάση Φωτίου για την άμεση κινητοποίηση του προσωπικού του Δήμου για τον καθαρισμό της δεξαμενής στη θέση Παγούνω της Τ.Κ. Μαζαρακίου.

Ο Πρόεδρος Τ.Κ. Μαζαρακίου

Καγιάς Χρήστος

Στέφος Γιάννης: Επικοινωνιακή φιέστα η επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στα Γιάννενα


   
 Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στα Γιάννενα εξελίχθηκε, ως επί το πλείστον, σε επικοινωνιακή φιέστα, σαν εκείνες που πραγματοποιεί σε διάφορες πόλεις τη χώρας μας, χωρίς να αναλαμβάνει καμία δέσμευση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
          Ο κος Μητσοτάκης στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων-που σημειωτέον λειτουργεί από πέρυσι τον Οκτώβριο- υπερτόνισε και διαφήμισε (γιατί άραγε;) τη συμμετοχή των ιδιωτών στην υλοποίηση του έργου, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι η συμβολή του δημοσίου υπήρξε απολύτως καθοριστική για την τελική του έκβαση.
          Και βέβαια κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή Βελλάς και τη στήριξη που παρείχε στην ίδρυση Γεωργικής Σχολής απέφυγε να εξηγήσει γιατί ανέστειλε ή μήπως κατήργησε (;) την δωρεάν διετή επαγγελματική εκπαίδευση από τα Πανεπιστήμια μέσω των κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης σε μια εποχή που η ανάγκη γι’  αυτήν είναι αδιαμφισβήτητη. Και παρότι αναγνώρισε την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα στο νομό Ιωαννίνων δεν έκανε καμιά αναφορά στην εξαιρετικά χαμηλή τιμή του γάλακτος που εν πολλοίς είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Σαμαρά, πουλώντας τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», που κρατούσε τις τιμές του γάλακτος ψηλά. Δεν έκανε, επίσης,  καμιά αναφορά στην αύξηση της τιμής του ρεύματος που ενέκρινε η κυβέρνησή του, επιβαρύνοντας δυσβάστακτα το κόστος παραγωγής των αγροτών. Θα περίμενε κανείς έστω  μια μικρή αναφορά στην κρατική Γαλακτοκομική Σχολή στον Κατσικά Ιωαννίνων και την αναβάθμιση του εκεί Ινστιτούτου Γάλακτος, που έπαψε να είναι αυτόνομο εργαστήριο από το 2013.
          Η υποστήριξη του αιτήματος για ένταξη στον κατάλογο των πολιτιστικών τοπίων της Unesco το 2021 είναι θετική προοπτική, ωστόσο καμιά αναφορά δεν έγινε στην ανάγκη σύνδεσης του Ζαγορίου με την Εγνατία Οδό. Γνωρίζει ο κος Μητσοτάκης βεβαίως πως όλοι οι δήμοι του νομού Ιωαννίνων έχουν περιοχές εξαιρετικού κάλλους. Οι δήμοι Καλπακίου και Κόνιτσας θα μπορούσαν να έχουν εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης αν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης υπήρχε η προοπτική σύνδεσης της Ιόνιας με την Κακαβιά. Καμία αναφορά!
          Γνωρίζει άραγε ο κος Μητσοτάκης ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρξαν εξαιρετικά σημαντικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τέτοιες που συνέβαλλαν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Η ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού, η μελέτη, κατασκευή και παράδοση του διεθνούς αεροδρομίου Ιωαννίνων, η διαρκής και ουσιαστική χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου και όλων των Δήμων στήριξαν αποτελεσματικά τις προσπάθειες της περιοχής για ανάπτυξη.
          Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης σχετικά με την παραχώρηση δημοσίων χώρων στους Δήμους, κάτι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές περιπτώσεις έπραξε. Αναμένουμε επίσης να συμβάλλει δημιουργικά στην έκδοση του προεδρικού διατάγματος της λίμνης που ήδη έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
          Τέλος επισημαίνω ότι η ανεργία στην Ήπειρο μειώθηκε τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και αναρωτιέμαι  ποια ανάπτυξη οραματίζεται ο κος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, όταν με την κατάθεση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης επιφέρει δραματικές μειώσεις αμοιβών σε 220.000 εργαζόμενους λόγω τις εξαίρεσής τους από τις κλαδικές συμβάσεις που αναμένεται να ζητήσουν αρκετές επιχειρήσεις την επομένη της ισχύος του εν λόγω νομοσχεδίου, επαναφέροντας την μνημονιακή «κανονικότητα»  του 2014 στους μισθούς.

Συνελήφθη 66χρονος σε χωριό του Δήμου Αρταίων για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών


Συνελήφθη, χθες (17-09-2019) το μεσημέρι σε χωριό του Δήμου Αρταίων, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 66χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο ελέγχων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας κάνναβης και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν στοχευμένη έρευνα στο σπίτι του 66χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
τρία δενδρύλλια κάνναβης, ύψους 3,7, 3,3 και 3,1 μέτρων, φυτεμένα στον αύλειο χώρο του σπιτιού,
αποξηραμένοι κλάδοι κάνναβης, βάρους -1- κιλού και -500- γραμμαρίων,
κουτί με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους -17,86- γραμμαρίων,
πλαστικός τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Κεφάλα Μαρία-Αλεξάνδρα: Ερώτηση προς Υπουργό Οικονομικών Παλιό Πανεπιστήμιο


Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκουρα για την αξιοποίηση του Παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Την μακροχρόνια παραχώρηση του Παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στους φορείς της πόλης των Ιωαννίνων, είτε με μηδενικό είτε με συμβολικό ενοίκιο, ζήτησε η Βουλευτής ΠΕ Ιωαννίνων Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα. Το κτίριο, δυστυχώς, έχει περάσει σε πλήρη αχρηστία, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την κάλυψη εκπαιδευτικών ή διοικητικών αναγκών, όπως πρότεινε η Βουλευτής. Εκτός της λύσης της αξιοποίησης του Παλιού Πανεπιστημίου, αναγκαιότητα είναι επίσης να δοθούν απαντήσεις και για τα σοβαρά δομικά προβλήματα του κτιρίου, καθώς απειλείται η σωματική ακεραιότητα των περιοίκων και των διερχομένων.
Αναλυτικά η ερώτηση
«Κύριε Υπουργέ,
          Στα Ιωάννινα, επί της οδού Δoμπόλη (κύριος ιστός πόλης) βρίσκεται το κτίριο του Πρώτου Πανεπιστημίου της πόλης. Μετά τη μεταφορά του στις νέες εγκαταστάσεις το υπάρχον κτίριο έχει σοβαρά προβλήματα. Σήμερα η κατάστασή του είναι οικτρή. Έχουν μείνει σώες μόνο οι κολώνες και τα εσωτερικά σκαλοπάτια. Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από φορείς της περιοχής, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών  για την παραχώρησή του και την αξιοποίηση του για εκπαιδευτική ή διοικητική χρήση. 
          Κατόπιν τούτου ερωτάσθε:
1.      Σκοπεύετε να παραχωρήσετε το κτίριο είτε δωρεάν είτε μακροχρόνια με ένα ενοίκιο στους φορείς της πόλης;
2.      Σε περίπτωση που δεν είναι αυτό εφικτό, τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την ασφάλεια των περιοίκων και των διερχομένων από αυτό καθότι συνορεύει με την Δ.Ο.Υ Ιωαννίνων; »

Παρακάλαμος: Πάρτι το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στο «Plegma Cafe Bar»


Πάρτι το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στο «Plegma Cafe Bar» στον Παρακάλαμο.

Συνελήφθη 39χρονος αλλοδαπός στην Ιόνια Οδό, ο οποίος μετέφερε με το αυτοκίνητό του, έναν παράτυπο μετανάστη


Συνελήφθη, χθες (17-09-2019) το πρωί στην Ιόνια Οδό (στο ύψος του Κομποτίου Άρτας), από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας , ένας 39χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά ενός παράτυπου μετανάστη.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 39χρονος, διαπιστώθηκε ότι αυτός μετέφερε έναντι χρηματικής αμοιβής, προς το εσωτερικό της χώρας, με τελικό προορισμό την Αθήνα, έναν επίσης 39χρονο αλλοδαπό, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Επιπρόσθετα, όπως διαπιστώθηκε σε βάρος του παράτυπου μετανάστη εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 39χρονου δράστη, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας.

Ορίζοντες Ηπείρου: Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Ήπειρο: Εχθρός του καλού, το καλύτερο


Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο και τα αποτελέσματα που παρήχθησαν από αυτήν, οι Ορίζοντες Ηπείρου εκφράζουν αρχικά την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις στα θέματα των σκουπιδιών και της Μονής Βελλά, που αποτελούν δικαίωση των θέσεών τους, διατηρώντας πάντως επιμέρους επιφυλάξεις.
Ειδικότερα, για το θέμα των σκουπιδιών εκτιμούμε ότι οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις μας εκεί που έπρεπε -οι οποίες ξεκίνησαν μετά την αποτυχημένη κατ’ εμάς παρουσία της περιφέρειας Ηπείρου στην πρώτη σύσκεψη των Περιφερειαρχών υπό τον πρωθυπουργό- για να αποφευχθεί η μεταφορά σκουπιδιών από την Κέρκυρα και από τη Λευκάδα και να δρομολογηθούν ξεχωριστά εργοστάσια φαίνεται ότι βοήθησαν να επικρατήσει η κοινή λογική.
Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, αλλά σε πρώτη φάση είναι θετικό το γεγονός ότι αποφεύχθησαν δηλώσεις που να οδηγούν σε τετελεσμένο, ανατρέποντας ουσιαστικά τα σχέδια της Περιφέρειας σε συνεργασία με την εταιρεία. Ενώ παράλληλα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους άλλους περιφερειάρχες που τον συνόδευαν να φτιάξουν τα δικά τους εργοστάσια.
Ελπίζουμε, δε, ότι η επίσκεψη θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τους σταθμούς μεταφόρτωσης που ήταν ουσιαστικά η μοναδική ευθύνη της Περιφέρειας και δεν έχει ολοκληρωθεί.
Όσον αφορά στη Μονή Βελλά, ο Σπύρος Ριζόπουλος είχε ξεκαθαρίσει ότι Γεωργική σχολή δεν πρόκειται να γίνει. Όπως φαίνεται και σε αυτή την περίπτωση εκτιμήθηκαν οι αμφιβολίες του και για την επένδυση και για το ρόλο που θα παίξει η γεωργική σχολή επί της ουσίας.
Συνεπώς, εκφράζουμε ικανοποίηση που η κυβέρνηση περιορίζει τις σχέσεις του τυροκομείου με το υπό ίδρυση ΙΕΚ. Από εκεί και πέρα είναι στη διακριτική της ευχέρεια να διερευνήσει τη νομιμότητα της επένδυσης.
Όσον αφορά στη Δωδώνη, δηλώνουμε ξανά ότι θεωρούμε μυωπική την αντίληψη που μιλάει μόνο για το αρχαίο θέατρο.

Συνελήφθησαν δύο άτομα σε χωριό του Δήμου Ηγουμενίτσας για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών


Συνελήφθησαν, χθες (17-09-2019) το απόγευμα σε χωριό του Δήμου Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο άτομα, ένας 47χρονος ημεδαπός και ένας 24χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενοι για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο άνδρες, διότι όπως διαπιστώθηκε καλλιεργούσαν σε αγρόκτημα σε χωριό του Δήμου Ηγουμενίτσας, τρία δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από -1- έως -1,5- μέτρων, τα οποία ήτα φυτεμένα σε δύο αυτοσχέδιες γλάστρες, τα οποία και εκριζώθηκαν.
Επίσης, σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια των δύο συλληφθέντων, βρέθηκαν στο σπίτι του 24χρονου και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
ποσότητα ινδικής κάνναβης, βάρους (68,9) γραμμαρίων,
ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (1,8) γραμμαρίων,
πλαστικός τρίφτης και γυάλινο δοχείο με υπολείμματα ακατέργαστης κάνναβης.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Video που περιγράφει την παρασκευή γιαουρτιού στο σπίτι


Του Αθανάσιου Κουρή
Τεχνολόγου Τροφίμων

Έχω ξεκινήσει μια προσπάθεια για την διάδοση της Οικιακής Παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων.
Νομίζω ότι είναι κάτι που έχει ανάγκη η κοινωνία και οι καταναλωτές.
Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρηθούν παραδοσιακές συνταγές και θα προωθηθεί η ανταλλαγή γνώσης αναφορικά με την παρασκευή των γαλακτοκομικών.
Έχω ετοιμάσει [και θα συνεχίσω στο μέλλον] κάποια video που περιγράφουν ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ και με ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ τρόπο την όλη διαδικασία.
Βίντεο την παρασκευή γιαουρτιού στο σπίτι:

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από αποθήκη στο Σταυράκι Ιωαννίνων


Ως δράστης ταυτοποιήθηκε 22χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, εξιχνιάσθηκε υπόθεση διάρρηξης -κλοπής από αποθήκη στο Σταυράκι Ιωαννίνων και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 22χρονου ημεδαπού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, ο 22χρονος εμπλέκεται σε διάρρηξη - κλοπή από αποθήκη στο Σταυράκι Ιωαννίνων, που έγινε κατά το χρονικό διάστημα από 24 έως 29-08-2014, απ’ όπου αφαιρέθηκαν δύο χορτοκοπτικά μηχανήματα και διάφορα εργαλεία.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Σύλλογος Ηπειρωτών Ζαφειρίου: 30η Γιορτή της Παράδοσης «Τσίπουρα 2019», το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, ώρα 8:00 μ.μ.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ζαφειρίου διοργανώνει την 30η Γιορτή της Παράδοσης «Τσίπουρα 2019», το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, ώρα 8:00 μ.μ..

Την Ιερά Μονή Βελλάς επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης


Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Βελλάς και στην τυροκομική μονάδα που έχει ιδρύσει η Μητρόπολη Ιωαννίνων πραγματοποίησε χθες ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής,  υπουργούς και βουλευτές.
Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος και ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στις συλλήψεις πέντε (05) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν οι μεν τρεις πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και οι δύο ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Δεν βοηθούν στη νυχτερινή οδήγηση τα κίτρινα γυαλιά λένε Αμερικανοί επιστήμονες


«Επικίνδυνα» για την οδήγηση είναι τα γυαλιά με κίτρινους φακούς , γιατί  όχι μόνο δε  βοηθούν τους οδηγούς να δουν καλύτερα τη νύχτα, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν την όραση!
Αυτό αναφέρει επιστημονική μελέτη του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Schepens Eye Research Institute at Massachusetts Eye and Ear, η οποία δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο, στο JAMA Ophthalmology .
Την επιστημονική μελέτη, για να διαπιστωθεί αν τα γυαλιά με κίτρινους φακούς βελτιώνουν την νυχτερινή όραση των οδηγών, πραγματοποίησε ο AlexHwang εκπαιδευτής οφθαλμολογίας στο Ιατρικό Σχολείο του Χάρβαρντ και ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Schepens Eye Research Institute at Massachusetts Eye and Ear και οι συνεργάτες του.
Οι ερευνητές  δημιούργησαν ένα πείραμα χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο προσομοιωτή οδήγησης που περιλάμβανε την επιλογή των φωτεινών προβολέων.
Στην μελέτη πήραν μέρος  22 εθελοντές οι οποίοι, φορώντας είτε μία από τις τρεις μάρκες γυαλιών με κίτρινους φακούς ή γυαλιά με απλό κρύσταλλο, ολοκλήρωσαν συνολικά οκτώ σενάρια νυχτερινής οδήγησης, το καθένα από τα οποία διήρκεσε περίπου 10 λεπτά.
Από τους 22 εθελοντές, οι 18 είχαν ηλικία μεταξύ 27 και 28 ετών, ενώ οι άλλοι τέσσερις, όλοι οι άνδρες, είχαν μέσο όρο ηλικίας 70 ετών.
«Η μελέτη των αμερικανών συναδέλφων είναι αρκετά σημαντική και θα βοηθήσει μελλοντικά στην διερεύνηση του ζητήματος» αναφέρει ο  διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών  κ.  Βασίλειος  Κοζομπόλης.