Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Στέφος Γιάννης: Επικοινωνιακή φιέστα η επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στα Γιάννενα


   
 Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στα Γιάννενα εξελίχθηκε, ως επί το πλείστον, σε επικοινωνιακή φιέστα, σαν εκείνες που πραγματοποιεί σε διάφορες πόλεις τη χώρας μας, χωρίς να αναλαμβάνει καμία δέσμευση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
          Ο κος Μητσοτάκης στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων-που σημειωτέον λειτουργεί από πέρυσι τον Οκτώβριο- υπερτόνισε και διαφήμισε (γιατί άραγε;) τη συμμετοχή των ιδιωτών στην υλοποίηση του έργου, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι η συμβολή του δημοσίου υπήρξε απολύτως καθοριστική για την τελική του έκβαση.
          Και βέβαια κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή Βελλάς και τη στήριξη που παρείχε στην ίδρυση Γεωργικής Σχολής απέφυγε να εξηγήσει γιατί ανέστειλε ή μήπως κατήργησε (;) την δωρεάν διετή επαγγελματική εκπαίδευση από τα Πανεπιστήμια μέσω των κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης σε μια εποχή που η ανάγκη γι’  αυτήν είναι αδιαμφισβήτητη. Και παρότι αναγνώρισε την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα στο νομό Ιωαννίνων δεν έκανε καμιά αναφορά στην εξαιρετικά χαμηλή τιμή του γάλακτος που εν πολλοίς είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Σαμαρά, πουλώντας τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», που κρατούσε τις τιμές του γάλακτος ψηλά. Δεν έκανε, επίσης,  καμιά αναφορά στην αύξηση της τιμής του ρεύματος που ενέκρινε η κυβέρνησή του, επιβαρύνοντας δυσβάστακτα το κόστος παραγωγής των αγροτών. Θα περίμενε κανείς έστω  μια μικρή αναφορά στην κρατική Γαλακτοκομική Σχολή στον Κατσικά Ιωαννίνων και την αναβάθμιση του εκεί Ινστιτούτου Γάλακτος, που έπαψε να είναι αυτόνομο εργαστήριο από το 2013.
          Η υποστήριξη του αιτήματος για ένταξη στον κατάλογο των πολιτιστικών τοπίων της Unesco το 2021 είναι θετική προοπτική, ωστόσο καμιά αναφορά δεν έγινε στην ανάγκη σύνδεσης του Ζαγορίου με την Εγνατία Οδό. Γνωρίζει ο κος Μητσοτάκης βεβαίως πως όλοι οι δήμοι του νομού Ιωαννίνων έχουν περιοχές εξαιρετικού κάλλους. Οι δήμοι Καλπακίου και Κόνιτσας θα μπορούσαν να έχουν εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης αν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης υπήρχε η προοπτική σύνδεσης της Ιόνιας με την Κακαβιά. Καμία αναφορά!
          Γνωρίζει άραγε ο κος Μητσοτάκης ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρξαν εξαιρετικά σημαντικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τέτοιες που συνέβαλλαν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Η ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού, η μελέτη, κατασκευή και παράδοση του διεθνούς αεροδρομίου Ιωαννίνων, η διαρκής και ουσιαστική χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου και όλων των Δήμων στήριξαν αποτελεσματικά τις προσπάθειες της περιοχής για ανάπτυξη.
          Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης σχετικά με την παραχώρηση δημοσίων χώρων στους Δήμους, κάτι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές περιπτώσεις έπραξε. Αναμένουμε επίσης να συμβάλλει δημιουργικά στην έκδοση του προεδρικού διατάγματος της λίμνης που ήδη έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
          Τέλος επισημαίνω ότι η ανεργία στην Ήπειρο μειώθηκε τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και αναρωτιέμαι  ποια ανάπτυξη οραματίζεται ο κος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, όταν με την κατάθεση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης επιφέρει δραματικές μειώσεις αμοιβών σε 220.000 εργαζόμενους λόγω τις εξαίρεσής τους από τις κλαδικές συμβάσεις που αναμένεται να ζητήσουν αρκετές επιχειρήσεις την επομένη της ισχύος του εν λόγω νομοσχεδίου, επαναφέροντας την μνημονιακή «κανονικότητα»  του 2014 στους μισθούς.