Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΥΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: 56 Δήμοι με χρέος άνω του 100% των τακτικών εσόδων τους

Στους 56 ανέρχονται οι Δήμοι οι οποίοι παρουσιάζουν συνολικό χρέος άνω του 100% των τακτικών τους εσόδων και της ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών.

Βάσει των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί από τους ίδιους τους Δήμους στη Βάση Οικονομικών Δεδομένων, μέχρι την 5η Μαΐου, οι Δήμοι με συνολικό χρέος άνω του 100% των τακτικών εσόδων και των κονδυλίων της ΣΑΤΑ είναι οι εξής:


Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Βιάννου, Βύρωνος, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης, Σιθωνίας, Ζωγράφου, Σύμης, Μεταμορφώσεως,, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Κέρκυρας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Αλίμου, Βέλου-Βόχας, Κασσάνδρας, Σερβίων-Βελβεντού, Κύμης-Αλιβερίου, Μεγαρέων, Κισσάμου, Λαυρεωτικής, Ήλιδας, Ωρωπού, Κεφαλονιάς, Νέας Προποντίδας, Σκιάθου, Ζακύνθου, Ύδρας, Κατερίνης, Ορχομενού, Περιστερίου, Καισαριανής, Ιωαννιτών, Θερμαϊκού, Αίγινας, Ρεθύμνης, Κρωπίας και Διρφύων-Μεσσαπίων.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες από τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιώργο Ντόλιο, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ  κ. Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη ο οποίος ζητούσε από την κυβέρνηση να τον ενημερώσει πόσοι Δήμοι βρίσκονται στην "πορτοκαλί" ζώνη και πόσοι στην "κόκκινη", που θα υποχρεωθούν να μπουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης.


Με το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, ο βουλευτής ενημερώνεται ότι τελεί υπό έκδοση απόφαση του Υπουργού για την αξιολόγηση των Δήμων, με τρόπο που θα διαπιστώνει τη συνδρομή των προϋποθέσεων του Νόμου, βάσει δεικτών, για την υπαγωγή τους στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης και θα ρυθμίζει και κάθε άλλη λεπτομέρεια.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες

Τη σημαντική μεταρρύθμιση που συνιστά η μεταφορά, από σήμερα, κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στις 13 περιφέρειες της χώρας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους, το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Περιφέρειες στην ανάπτυξη της χώρας.
«Είστε εδώ γιατί κάνουμε μια μεγάλη πράξη μεταφοράς αρμοδιοτήτων, δείχνοντας τη βούλησή μας προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για το ΕΣΠΑ, για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Και αυτό, έχοντας κατά νου τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, τις δύσκολες στιγμές για τον πολίτη, τις δύσκολες στιγμές για την οικονομία, διότι εγώ θεωρώ και θεωρούμε και ως Κυβέρνηση, ότι η Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την απασχόληση», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου


Μία μέρα μετά την επιστολή που έστειλε στον Ζοζέ Μπαρόζο, ζητώντας να απελευθερωθούν σύντομα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και των διαρθρωτικών ταμείων, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια απ΄ όλους για να εξαλειφθούν τα ελλείμματα και να μειωθεί το δημόσιο χρέος και αυτό θα γίνει, όπως είπε, με ανάπτυξη στην Περιφέρεια.


«Η μεταφορά αυτών των προγραμμάτων στην Αυτοδιοίκηση, ακριβώς εκεί στοχεύει: σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, στη διαμόρφωση της ταυτότητας κάθε Περιφέρειας, στη στήριξη της εργασίας, στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην ανάδειξη της Περιφέρειας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Συγχωνεύονται ή καταργούνται γιατί δεν εισπράττουν πάνω από 200 εφορίες

Πάνω από 200 εφορίες από τις 287 που λειτουργούν σε όλη την χώρα θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν ενώ μεγαλύτερες ανατροπές φαίνεται να έρχονται στην περιφέρεια.
Το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε βάθος διετίας καθώς το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να κλείσει τις μισές εφορίες της χώρας μέσα στο 2011 και τις υπόλοιπες μέσα στο 2012. Πρόκειται τον φορολογικό «Καλλικράτη» όπου οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με κριτήριο την αποδοτικότητα τους στην είσπραξης εσόδων.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου οικονομικών, ανοιχτή θα παραμείνει τουλάχιστον μία σε κάθε πρωτεύουσα των νομών (52 συνολικά) πλην της Αθήνας όπου θα λειτουργούν τις 30 από τις σχεδόν 80.
Συνολικά 30 εφορίες που έχουν την ευθύνη για την είσπραξη του 80% των φορολογικών εσόδων θα παραμείνουν ανέπαφες ενώ ενδέχεται και να ενισχυθούν.

Πρόκειται για ΔΟΥ στην Αθήνα (Α΄, Δ΄, ΙΑ΄, ΙΒ΄, ΚΑ΄, ΚΒ΄, ΦΑΕΕ, ΦΑΒΕ), σε Κηφισιά, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Γλυφάδα, Μενίδι, Ελευσίνα, Παλαιό Φάληρο, Παλλήνη και Κορωπί. Επίσης η Α΄Πειραιά, η ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά, η ΦΑΕ Πειραιά, οι ΔΟΥ Κορίνθου, Ρόδου, Χαλκίδος, Καλαμαριάς, η Α΄ και Ζ΄ Θεσσαλονίκης, η Α΄και Β΄ Ηρακλείου Κρήτης.


Αντιθέτως θα κλείσουν πολλές άλλες στους νομούς Ηλείας, Κορίνθου, Μεσσηνίας, Αχαΐας, αλλά και στον Έβρο και στην Αθήνα. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι νομοί δεν θα έχουν περισσότερες από δύο ΔΟΥ το πολύ.
Οι εργαζόμενοι πάντως στις υπό συγχώνευση ΔΟΥ θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλες γειτονικές που θα διατηρηθούν Θα συνεκτιμηθεί και η αποδοτικότητά τους. Για παράδειγμα, τέσσερις μεγάλες εφορίες της χώρας, οι οποίες έχουν κλείσει μόνο 1 στις 4 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις μέχρι τις 30 Μαΐου 2011.
Η ΦΑΒΕ Αθηνών εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό κλεισμένων υποθέσεων, 37,96% ήτοι 615 επί συνόλου 1.620, δηλαδή 1.005 εκκρεμούν ακόμα. Ακολουθεί η ΦΑΕ Πειραιά με 34,14% ήτοι 604 υποθέσεις επί συνόλου 1.769, η ΦΑΕΕ Αθηνών με 23,76% ή 997 υποθέσεις επί συνόλου 4.197 και η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με 20,04% ή 315 σε σύνολο 1.572 υποθέσεων.
Σχεδόν 1 στις 8 εφορίες είτε δεν έκλεισαν ούτε μία υπόθεση είτε έκλεισαν το πολύ μέχρι το 10% (20 ΔΟΥ) των εκκρεμών υποθέσεών τους.
Στις 37 εφορίες με μηδενικό έργο εκκρεμούν 4.416 υποθέσεις!
Μόνο 58 εφορίες σε σύνολο 286 έχουν κλείσει πάνω από το 50% των εκκρεμών υποθέσεών τους.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ύφεση 3,9% φέτος, ανάπτυξη από το 2012!!!

Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 3,9% φέτος πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η πρόβλεψη αυτή είναι λίγο χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης για ύφεση 3,5%. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ανέφερε πως αναμένεται να φτάσει στο 16%-17% φέτος.



«Αυτή είναι η υποχρέωσή μας, η ελπίδα και ο στόχος μας. Να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο ... Διότι χωρίς ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να πετύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε ότι ο φετινός στόχος είναι εφικτός και δεσμεύθηκε να κινηθεί γρήγορα για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
Σημείωσε ακόμη πως η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από την εμπροσθοβαρή καταβολή των κοινοτικών κονδυλίων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Επανέλαβε πως πρώτη προτεραιότητά του είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή το Ταμείο για την ιδιωτικοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας.


«Η κυβέρνησή μας έχει αναλάβει ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε όλοι αποφασισμένοι ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, ως νέος υπουργός Οικονομικών, να φέρω σε πέρας αυτό το έργο» διαβεβαίωσε.

Στη Πωγωνήσια Βασιλική Μάνου

Απεβίωσε στην Αθήνα την 12η Ιουνίου του 2011 η Πωγωνήσια κυρία Βασιλική Μάνου, επώνυμο στέλεχος της Ηπειρωτικής Αποδημίας με μια 50χρονη πορεία αγώνων και ειρηνικών μαχών.
Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο Κρυονέρι Αττικής, όπου την παρακολούθησαν εκατοντάδες Ηπειρώτες, φίλοι και συνεργάτες της εκλιπούσης.
Τον επικήδειο λόγο μεστό νοημάτων και εξαιρετικά συγκινησιακό από μέρους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας εξεφώνησε ο σύμβουλος και πρώην Γενικός Γραμματέας κ. Λάμπρος Δρόσος.

Η ταφή εγένετο την επομένη στην πατρική γη την Αγία Μαρίνα Πωγωνίου την οποία η θανούσα και υπεραγαπούσε.



Επικήδειος
Αποφράδα ημέρα η 12η του Ιουνίου του 2011, αποφράδα για την Ηπειρωτική Αποδημία ολάκερη, για το θρυλικό Πωγώνι, για την Ήπειρο του μόχθου και του πόνου αφού τη μέρα αυτή η Μάνου η Βασιλική, η Πωγωνήσια κυρία της Ηπείρου μας άφηνε χρόνους εκλεκτή ούσα, εκλήθη σε άλλους χώρους ύστερα από 80 χρόνια ζωής και μιας 50χρονης αδιάλειπτης παρουσίας στα κοινά των Ηπειρωτών.


Η είδηση πικρή και θλιβερό το άγγελμα κινούνται με βήματα γοργά και ζώνουν τους Ηπειρώτες της Αθήνας μα πιότερο ταχιά δρασκελίζουν τις ρεματιές και τα φαράγγια της Πωγωνήσιας γης, για να φθάσουν στη μακρινή και αγαπημένη σου Αγία Μαρίνα και να κρούσουν πένθιμα κι αργά τον ήχο της καμπάνας του χωριού π’ αυλακώνει το νου και συνθλίβει την ψυχή.


Και να ‘μαστε όλοι εμείς σήμερα εδώ, πεφιλημένη μας κυρία Βάσω, οι συγγενείς σου, οι φίλοι σου, και κύρια οι συνεργάτες σου, που για χρόνια πορεύθηκες μαζί τους, ταγμένη ανιδιότελα με πάθος και επιμονή στην υπηρεσία του πατριωτικού και κοινωνικού σου χρέους.


Τούτη την ώρα του πόνου και του χωρισμού ο νους, η καρδιά και το πνεύμα ας στρατευθούν μαζί μου για να μου δώσουν τη δύναμη ν’ αποδώσω σε σένα κα Βάσω την οφειλόμενη τιμή για το έργο που κατέλειπες στις νεότερες γενιές και να σε κατευοδώσω στο μακρινό σου ταξίδι από μέρους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας της οποίας επί χρόνια υπήρξες μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αρωγός οικονομικός σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς.

«Η ζωή σου και το έργο σου»
Δεκαοκτάχρονο ακόμα παιδί εσύ μέσα στη δίνη και οδύνη της εμφύλιας σύρραξης της χώρας, βρίσκεσαι στην Αθήνα για να πορευθείς από μόνη σου το δρόμο της προκοπής και της προόδου με εφόδιο μόνο τις αξίες ζωής που πρόλαβες να βιώσεις στην πατρίδα, στην αγαπημένη σου, Αγιο-Μαρίνα.


Με την περαίωση των γυμνασιακών σου σπουδών, οι σπουδές σου συνεχίζονται εντατικά για να σε καταστήσουν στον ανάλογο χρόνο μια υπεύθυνη και ταλαντούχο εκπαιδευτικό λειτουργό και στη συνέχεια ιδιοκτήτρια Ιδιωτικού Σχολείου στην Εκάλη, το οποίο πρόσφατα γιόρτασε τα 50 χρόνια ζωής και επιτυχούς διαδρομής του. Οι πύλες του σχολείου σου είναι ανοιχτές και πολλά από τα ηπειρωτόπουλα και βορειοηπειρωτόπουλα βρίσκουν εκεί τη μαθητική τους στέγη και τη θαλπωρή με υποτροφίες αλλά και με παροχές ακόμα.Το σχολειό σου πέρα από παιδαγωγική κυψέλη γίνεται ταυτόχρονα και μια άλλη ηπειρωτική εστία.

Λειτουργείς επί 50 και πλέον χρόνια ως μορφωτής ψυχών, ακάματος εργάτης της λαϊκής μας παιδείας, η σχολή Μάνου διεκδικεί τα δικά της εύσημα, παράλληλα λειτουργείς και ως εκφραστής της οργανωμένης Ηπειρωτικής Αποδημίας με στόχο μόνο να κρατηθεί αλώβητος κι ατόφιος ο δικός μας πολιτισμός με τις αρχέγονες αξίες του στους κόλπους των απόδημων μας και πώς να ενισχυθεί η πατρίδα και πιότερο το μαρτυρικό Πωγώνι για να βγουν σύντομα από την αφάνεια και το βαθύ μαρασμό.


Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας είσαι παρούσα και μπροστάρης σε κάθε κάλεσμα πατριωτικό. Σύντομα σε συναντάμε χωριστά ή ταυτόχρονα να λειτουργείς ως μέλος απλό ή και αξιωματούχος των αποδημικών μας οργανώσεων, της αδελφότητας της Αγιο-Μαρίνας, της ένωσης Πωγωνησίων, της Μάννας του Πωγωνίου με τη λειτουργία στη Ζίτσα, της Πρότυπης Στέγης αυτιστικών ατόμων, δίπλα πάντα στο Ίδρυμα «Μόρφωσις Νεολαίας» και ως φυσική συνέχεια να προσέρχεσαι στην κορυφαία μας οργάνωση την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, στην οποία αναγορεύεσαι ένα από τα πλέον επώνυμα μέλη και στελέχη της. Οργανώνεις αποστολές εφοδίων στα σχολεία της Βορείου Ηπείρου και ηγείσαι η ίδια σ’ αυτές, έρχεσαι συχνά αρωγός και πρωτεργάτης σε κάθε προσπάθεια απόκτησης στέγης από τις αποδημικές οργανώσεις του τόπου σου, συνδράμεις τις εκδηλώσεις των και μεταλαμπαδεύεις στις νεότερες γενιές το λαϊκό μας πολιτισμό. Γίνεσαι έτσι προοδευτικά και αθόρυβα ένα από τα πλέον δραστήρια μέλη της Ηπειρωτικής Αποδημίας στην Αθήνα αλλά και ένα σημείο αναφοράς για το Πωγώνι και την Ήπειρο, όλοι μιλούν για σένα.


Κι όλα αυτά γιατί πέρα από τον ένθεο ζήλο της προσφοράς και της αγάπης προς την πατρίδα και τους ανθρώπους της έχεις τη δύναμη να υπερβαίνεις τις ιδεολογοπολιτικές εξαρτήσεις, να απομονώνεις τους φαύλους και να πορεύεσαι αρμονικά και αποτελεσματικά μ’ εκείνους που ανιδιότελα και άδολα θέτουν τους εαυτούς τους στην υπηρεσία των πολλών.


Οι νεότερες γενιές θα σου είναι ευγνώμονες με όσα με το παράδειγμά σου, τη δύναμή σου και την αρετή σου τους καταλείπεις .


Τα τέκνα σου, ο Βασίλης και η Ευφροσύνη, συνεχιστές του έργου σου, ας είναι υπερήφανα για τη μεγαλοσύνη σου και την αξιοσύνη σου.
Έσο αναπαυμένη και το χώμα της Ηπειρωτικής γης στην οποία τούτη την ώρα σε προπέμπει το πλήθος των αποδήμων μας και την επομένη αυτή η γη θε να σε δεχθεί ας είναι ελαφρύ γιατί το χρέος σου εξεπλήρωσες στο ακέραιο με αρετή και τόλμη περισσή.


Καλό σου ταξίδι ερίτιμη κα Μάνου των Ηπειρωτών.


Λάμπρος Δρόσος
Σύμβουλος της Π.Σ.Ε.

Eurostat: Στο 9,9% η ανεργία το Μάιο στην ευρωζώνη

Στο 9,9% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη το Μάιο, παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με τον Απρίλιο και υποχωρώντας από το 10,2% του Μαΐου 2010.

Στην ΕΕ-27, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,3%, στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο.
Πριν από ένα χρόνο βρισκόταν στο 9,7%.
Η Eurostat εκτιμά ότι οι άνεργοι στην ΕΕ-27 ανέρχονταν το Μάιο σε 22,378 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα 15,510 εκατομμύρια ήταν στην ευρωζώνη.
Συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2011, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 5.000 στην ΕΕ-27 και αυξήθηκε κατά 16.000 στην ευρωζώνη, ενώ σε σχέση με το Μάιο του 2010 μειώθηκε κατά 904.000 και 551.000, αντίστοιχα.


Μεταξύ των κρατών μελών, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας διαμορφώθηκαν στην Ολλανδία (4,2%), την Αυστρία (4,3%) και το Λουξεμβούργο (4,5%) και τα υψηλότερα στην Ισπανία (20,9%), τη Λιθουανία (16,3% το πρώτο τρίμηνο του 2011) και τη Λετονία (16,2% το πρώτο τρίμηνο του 2011).

ΕΚΤ: Έρχεται νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ αναμένεται να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, επικαλούμενος τον υψηλό πληθωρισμό της Ευρωζώνης, προανήγγειλε ουσιαστικά τη σχετική εξέλιξη.

«Είναι πολύ σημαντικό η τρέχουσα αύξηση των τιμών να μην πυροδοτήσει ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε ο κ. Τρισέ στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική παραμένει αναπτυξιακή. «Όπως έχω πει βρισκόμαστε σε κατάσταση ισχυρής επαγρύπνησης», τόνισε.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παρέμεινε τον Ιούνιο στο επίπεδο του 2,7%, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει την επόμενη εβδομάδα την ΕΚΤ σε αύξηση των επιτοκίων της στο 1,5% από το 1,25%.
Θα είναι η δεύτερη αύξηση μετά από τρία χρόνια διατήρησης των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 1%, σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2011.


Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα συμπαρασύρει και τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, επιβάρυνση θα υπάρξει σε όσους αποπληρώνουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, που είτε καθορίζονται από τις ίδιες τις τράπεζες είτε είναι συνδεδεμένα με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς δείκτες.
Από την άλλη ακριβότερα αναμένεται να καταστούν και τα νέα δάνεια, ωστόσο είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε τράπεζας τι θα πράξει σε σχέση με τα επιτόκια αυτών των χορηγήσεων. Στις καταθέσεις όπου υπάρξουν αυξήσεις, αυτές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 0,25%, ειδικά στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Στις προθεσμιακές καταθέσεις τα επιτόκια βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα, ως εκ τούτου δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξουν θεαματικές μεταβολές.


ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Οι βελτιωμένοι δείκτες των Π.Ε.Π. αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για το μέλλον

Η αξιοποίηση του μεγάλου χρηματοδοτικού εργαλείου του ΕΣΠΑ με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο σε δράσεις και έργα που θα αποφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στους πολίτες και τον τόπο ήταν μια από τις βασικές προτεραιότητες που έθεσε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα με την ανάληψη των καθηκόντων της στην Ήπειρο και μετέπειτα στη Δυτική Μακεδονία.
Η εποικοδομητική συνεργασία που ανέπτυξε με το σύνολο των φορέων των δύο Περιφερειών, όσο και η προσπάθεια που κατέβαλαν τα στελέχη των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών –γεγονός που η Γενική Γραμματέας εξήρε κατά την επίσκεψή της στα γραφεία της Ε.Δ.Α στα Ιωάννινα το πρωί της Πέμπτης στο πλαίσιο των επαφών που είχε με τους Δ/ντες και του υπαλλήλους των υπηρεσιών που μεταφέρονται στις αιρετές Περιφέρειες- είχαν ως αποτέλεσμα να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πόροι των δύο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για δράσεις που αποφέρουν καθημερινά προστιθέμενο αναπτυξιακό όφελος, προωθώντας τη δημιουργία υποδομών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση των τοπικών οικονομιών.
Έτσι σήμερα, με την μετάβαση των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών στις αιρετές Περιφέρειες (όπως ορίζει η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη») αφήνει σημαντική παρακαταθήκη στους Περιφερειάρχες για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.
Σε μια περίοδο κρίσης όπου το ΕΣΠΑ αποτελεί το πιο δυναμικό εργαλείο ανάπτυξης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κατάφερε να επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης των προγραμμάτων γεγονός που αποδεικνύεται και από τους δείκτες και τους αριθμούς.
Συγκεκριμένα, το σύνολο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Π.Ε.Π.) Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας, ανέρχεται στο ποσό των 712.095.471 ευρώ.
Από αυτά, τα 332,3εκ. ευρώ αφορούν την Ήπειρο και τα 379.795.471 ευρώ τη Δυτική Μακεδονία.Ειδικότερα το Π.Ε.Π. Ηπείρου έχει ξεπεράσει το 100% της ενεργοποίησής του καθώς σε ποσοστό επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης των έργων, η οποία και συγχρηματοδοτείται οι εντάξεις ανέρχονται σε 107,25%, οι συμβάσεις των έργων σε 50,26% και οι πληρωμές σε 20,8%. Να σημειωθεί ότι το Π.Ε.Π. Ηπείρου ξεκίνησε με 420 εκ. ευρώ στο ΕΣΠΑ από τα οποία τα 332,3εκ. ευρώ αφορούν έργα και τα υπόλοιπα είναι προγράμματα μέσω τραπεζών για ιδιωτικές επενδύσεις με ξεχωριστή διαχείριση και όχι από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή.
Η Γενική Γραμματέας κατά την επίσκεψή της στα γραφεία της ΕΔΑ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία του προγράμματος και ευχαρίστησε τα στελέχη της για τη συνεργασία και την προσπάθεια που κατέβαλαν αναγνωρίζοντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους. «Καταφέραμε πολλά χάρη και στη δική σας προσπάθεια», είπε απευθυνόμενη προς την προϊσταμένη Ελένη Ρόκκου και τα στελέχη της Διαχειριστικής και πρόσθεσε: «η ομαλή μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων που αφορούν στην υλοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων θεωρείται ήδη γεγονός, ενώ οι σημερινοί βελτιωμένοι δείκτες αναπτυξιακών επιδόσεων αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για το μέλλον.
Παραλάβαμε το 2009 ένα πρόγραμμα με ποσοστό απορροφητικότητα που άγγιζε το 3,2% και σήμερα βρίσκεται στο 27,46%, ποσοστό που αποτελεί πάνω από το μέσο όρο της χώρας».Σε ότι αφορά το Π.Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας σε ποσοστό επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης των έργων, η οποία και συγχρηματοδοτείται, οι εντάξεις ανέρχονται σε 54,78%, οι συμβάσεις των έργων σε 28,75% και οι πληρωμές σε 22,24%.
«Δεν θέλουμε να ισχυριστούμε, ότι μέσα σε έξι μήνες κάναμε τα πάντα, όμως οι φορείς , οι πολίτες της περιοχής, και κυρίως οι αριθμοί και οι δέκτες μας αναγνωρίζουν, ότι πραγματοποιήσαμε σημαντικότατη πρόοδο» επεσήμανε η Γενική Γραμματέας σχολιάζοντας τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του Π.Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας.
Να σημειωθεί, πως εκτός από τα παραπάνω ποσά του Π.Ε.Π. στο Ταμείο Συνοχής που διαχειρίζεται η έδρα Δυτικής Μακεδονίας εντάχθηκαν έργα ύψους 20.212.886,18 ευρώ , ποσοστό 67,38% επί του εκχωρημένου στην ΕΔΑ ποσού των 30εκ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: http://www.apdhp-dm.gov.gr/ 

ΚΕΝΑΝ ΜΕΣΑΡΕ: Έκκληση κατοίκων της περιοχής



ΕΚΚΛΗΣΗ
Ιωάννινα, 30-06-2011
Οι υπογράφοντες την παρούσα διαμαρτυρία, (ενεργώντας και ως άτυποι εκπρόσωποι των 375 συμπολιτών μας που συνυπογράψαμε σχετικό κείμενο), ζούμε εδώ και εννέα μήνες με τον εφιάλτη της παρουσίας μιας άτυπης πίστας ταχύτητας που κατασκευάστηκε μέσα στη γειτονιά μας, δίπλα στα σπίτια μας, στην καρδιά του αστικού ιστού της πόλης των Ιωαννίνων. Οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες της πόλης αγνοούν εξοργιστικά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και παρακλήσεις μας να ληφθούν μέτρα προστασίας της ΖΩΗΣ των παιδιών μας και των μαθητών που φοιτούν στα δεκάδες κοντινά σχολεία με χλιάδες υποχρεωτικές διελεύσεις πηδώντας πάνω από τα “στηθαία αναχαίτησης οχημάτων” καθημερινά. Σημειωτέον ότι στη γειτονιά μας λειτουργούν τα πυκνότερα σχολικά συγκροτήματα της πόλης.

Τον ρόλο της πίστας ταχύτητας παίζει η οδός Κενάν Μεσαρέ, με 3 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και μόλις 1 km μήκος. Λειτουργεί από τον Οκτώβριο 2010 και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. και το Ελληνικό Δημόσιο.
Κατά τη μελέτη του έργου καταστρατηγήθηκαν δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις της ασφάλειας και νομιμότητάς του:
1. Μελετήθηκε και στην πράξη χρησιμοποιείται ως "οδός ταχείας κυκλοφορίας" ενώ είναι αστικός δρόμος, με όριο τα 50 km/h.
2.Οι μελετητές επέδειξαν βαριά περιφρόνηση της υποχρέωσής τους να προστατεύσουν τον πολιτισμό και τη δημόσια ασφάλεια της περιοχής, αρνούμενοι να συντάξουν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Όμως το χειρότερο είναι πως ακόμη και η στοιχειώδης προστασία που προβλέπει η εγκληματική μελέτη, κυρίως για τους πεζούς, καταστρατηγείται από τους υπευθύνους λειτουργίας της πίστας ταχύτητας.


Η εμμονή τους αυτή, εκτός από ανεξήγητη που είναι, με όρους κοινής λογικής, πολλαπλασίασε τους κινδύνους. Εμβρόντητοι εισπράττουμε τις συνεχείς αρνήσεις τους να συμμορφωθούν έστω και σ΄αυτά τά “ανέξοδα” σημεία της μελέτης και διερωτώμεθα πλέον για τις πραγματικές προθέσεις τους.
Οι ως άνω βαρύτατες παραβάσεις περιγράφονται μαζί με άλλες στους Νόμους και τα έγγραφα που σας επισυνάπτουμε (με χαρακτηριστικά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου που σύσσωμος μας συμπαραστάθηκε) και επισύρουν σοβαρότατες κυρώσεις που κλιμακώνονται μέχρι και την απαίτηση επιστροφής όλων των χρημάτων από την ΕΕ.


Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο οι υπεύθυνοι για την μελέτη, κατασκευή και εννεάμηνη λειτουργία του έργου-καρμανιόλα, αντί να ασχοληθούν με την απαιτούμενη προσαρμογή του στις υποχρεωτικές προδιαγραφές ασφαλείας, ολοκληρώνουν πυρετωδώς πληρωμές και λοιπές διαδικασίες. Στην πραγματικότητα, η μόνη επιλογή είναι να εναρμονισθεί άμεσα το έργο με τα νομίμως απαιτούμενα.


Μόνον έτσι θα υπάρξει βάσιμη ελπίδα να αποτραπούν, ή να αμβλυνθούν έστω, οι επερχόμενες πολλαπλά καταστροφικές συνέπειες.


Ευπειθώς,
Βερβίρη Κυριακή, συνταξιούχος
Γκοντζου Εριφύλη, φαρμακοποιός
Μαυρομάτη Ελένη
Μπατάκης Νικόλαος, καθηγητής Πανεπιστημίου
Ζαρκάδας Λάμπρος
Καραγκούνης Χρήστος, Δ. πωλήσεων
Μπράχος Αλέκος
Λιβιτσάνος Ευάγγελος, μηχανολόγος
Ρέντζιος Κων/νος
Ντούρος Κων/νος, κτηματομεσίτης
Λαγός Βασίλης
Κολυβάκης Βασίλης, μαθηματικός


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ:
--Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Λ. Κηφισίας 1-3, Αθήνα
--Ειδική Διαχειριστική Υπηρεσία ΠΕΠ, Νίκης 5-7, Αθήνα
--Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Συγγρού 60, Αθήνα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΘΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ: Θριαμβευτική υποδοχή, της παράστασης ''΄Ηπειρος Θεών, ανθρώπων και Ηρώων''

Το Σάββατο 25 / 06 / 2011 στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, ως τιμώμενος σύλλογος στα πλαίσια του τριήμερου Λαογραφικού Φεστιβάλ - του οποίου την ευθύνη διοργάνωσης φέρει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ελευσίνας -, παρουσίασε με πολύ μεγάλη επιτυχία, ένα απολαυστικό για το κοινό και τους συντελεστές πρόγραμμα, με τη μορφή χοροδράματος. Χορευτές όλων των ηλικιών που απαρτίζουν όλα τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, ξετύλιξαν στην σκηνή ένα θαυμάσιο πανόραμα αντιπροσωπευτικών εποχών της μακραίωνης και πολυποίκιλης ιστορίας της Άπειρου Χώρας! Της Ηπείρου!
Μιας τεράστιας περιοχής δίχως όρια, δίχως πέρας, όπως φάνταζε στα μάτια και όπως σχηματιζόταν στη φαντασία των απέναντι λαών του Ιονίου πελάγους!
Καθώς οι θεατές άρχισαν να συρρέουν από νωρίς το απόγευμα βρέθηκαν «αντιμέτωποι» με το Αρχαίο Υδραγωγείο της Πρέβεζας και το μεγάλο τοξωτό Γιοφύρι της Πλάκας!
Τα σκηνικά της μικρής και μεγάλης σκηνής καθώς και της εισόδου της πλατείας απ' τον Άγιο Ζαχαρία είχαν σκοπό να μυήσουν το κοινό στην ατμόσφαιρα παρελθοντικών, ένδοξων εποχών και τη μοναδική αρχιτεκτονική των μαστόρων της Ηπείρου.
Όλοι μαζί πραγματοποιήσαμε ένα μοναδικό ταξίδι, μέσα από την παράσταση, στο ιστορικό ένδοξο παρελθόν των θεών και των ηρώων της Ηπείρου και καταλήξαμε στη ζωή των ανθρώπων της.


Στα μικρά παιδιά και το παιχνίδι τους, στην αναπαράσταση των δυσκολιών της καθημερινότητας, στη μαγεία της αγάπης και του έρωτα.


Στον αξεπέραστο Ηπειρώτικο γάμο και στον πόνο της ξενιτιάς.
Του ζωντανού ξε-χωρισμού που δημιούργησε ανεξίτηλο σημάδι στα βιώματα και τη ψυχοσύνθεση του Ηπειρωτικού Λαού.
Η δασκάλα των χορευτικών τμημάτων και εμπνεύστρια όλου του θεάματος -Ελένη Γκόγκου- το πλαισίωνε σε όλη τη διάρκεια της παράστασης με λυρική αφήγηση και συγκινητική απαγγελία, παρασύροντας τη φαντασία των θεατών, δίνοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες πληροφορίες για τα πλαίσια κάθε ενότητας .


Όλα τα παραπάνω..κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που αγωνιούσε κάθε φορά για το επόμενο δρώμενο.
Μετά το πέρας της παράστασης το περίπτερο του Συλλόγου πρόσφερε κέρασμα με τσίπουρο και ηπειρωτικές λιχουδιές, δημιουργίες των κυριών του Συλλόγου.
Η αδιαμφισβήτητη παραγωγή πολιτισμού και η συμβολή του σε αυτόν είναι μεγάλη και σπουδαία από την πλευρά του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου.


Ένας σύλλογος με πολυετή συνεισφορά που παραμένει αβοήθητος από την έλλειψη επιχορήγησης που του αναλογεί και ανέστιος καθώς ακόμα δεν έχει για σκέπη του την περίφημη ΣΤΕΓΗ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ στο Θριάσιο Πεδίο.


Μία στέγη που ποθεί για να φιλοξενήσει όλο αυτό το μεράκι, την προσπάθεια, τους κόπους και τις προσδοκίες για ολοένα καλύτερη και επιτυχέστερη συμμετοχή στη συνέχιση της παράδοσης και της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας μας!


Ελπίζουμε παντοτινά στην αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των αρμοδίων!

ΔΗΜΟΣΙΟ: Νέα πτώση μισθών κατά 425 ευρώ τον χρόνο από την κατάργηση της ωρίμανσης

Απώλειες στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, 425 ευρώ τον χρόνο ή 35,46 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο, θα επιφέρει η αναστολή χορήγησης της μισθολογικής ωρίμανσης που περιλαμβάνεται στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.


Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοινώνοντας την τροπολογία από το βήμα της Βουλής, δήλωσε ότι η αναστολή της ωρίμανσης θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και μέχρι τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου, προκειμένου να περιληφθεί στο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του καλοκαιριού.
Η "προσωρινή" αναστολή απόδοσης της ωρίμανσης αποτελεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τον προάγγελο "παγώματος" των βασικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, πιθανότατα μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή το 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια τα οποία προβλέπουν την αναστολή απόδοσης των ποσών ωρίμανσης από 4-5 έτη. Οι απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων από ένα τετραετές "πάγωμα" των μισθών θα ανέλθει σε 1.600 ευρώ κατά μέσο όρο για το σύνολο της χρονικής περιόδου, ενώ το ποσό θα ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ εάν επιλεγεί το σενάριο να αποδίδονται οι ωριμάνσεις κάθε πέντε χρόνια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Τέρμα οι αιώνιοι φοιτητές

Οι νέες διατάξεις που θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά, του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, συζητήθηκαν στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο.
Η υπουργός Παιδείας, κα Άννα Διαμαντοπούλου, παρουσίασε τις αλλαγές που επίκειται να συμβούν σε όλα τα ιδρύματα της χώρας και τόνισε ότι στόχος είναι ''ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό στον κόσμο και στην κοινωνία, με υψηλή ποιότητα σπουδών και αξιοκρατία''.


Η φοιτητική ιδιότητα διατηρείται με την εγγραφή των φοιτητών σε κάθε εξάμηνο και χάνεται σε περίπτωση μη εγγραφής σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα.
Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται δύνανται να εγγράφονται με καθεστώς μερικής φοίτησης.
Μετά το ν + 2 οι φοιτητές πλήρους φοίτησης και μετά το 2ν οι φοιτητές μερικής φοίτησης, οι όροι και οι προϋποθέσεις για διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας ορίζονται από τα ιδρύματα.
Οι εκπρόσωποι των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων εκλέγονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο με άμεση, καθολική, ταξινομική και μυστική ψηφοφορία από το σύνολο των ενεργών φοιτητών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Στο 23% ο ΦΠΑ σε αναψυκτικά και εστίαση από 1 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο κύμα ανατιμήσεων σε μια σειρά από βασικά αγαθά θα επιφέρει λοιπόν από 1 Σεπτεμβρίου 2011 η μετάταξη προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στην αγορά του λιανεμπορίου.



Όπως προβλέπεται στα μέτρα που περιλαμβάνει ο εφαρμοστικός νόμος, από 1η Σεπτεμβρίου τα αναψυκτικά, οι χυμοί, τα ανθρακούχα νερά (εξαιρούνται τα εμφιαλωμένα) και προϊόντα – υπηρεσίες εστίασης, από το 13%, μετατάσσονται στο συντελεστή του ΦΠΑ 23%.