Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Δήμος Πωγωνίου: Θέματα που συζητήθηκαν στην τακτική συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (11-05-2016)

Πινάκας δημοσίευσης θεμάτων τακτικής συνεδρίασης Οικονομικής Επιτροπής 11-05-2016
ΘΕΜΑΤΑ
53. Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών –καθορισμός όρων πρόχειρου διαγωνισμού για την «Προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού για τη συντήρηση δικτύων - Ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων» του Δήμου Πωγωνίου έτους 2016. ΟΜΟΦΩΝΑ
54. Κατακύρωση ή μη αποτελέσματος δημοπρασίας πρόχειρου διαγωνισμού για την «Προμήθεια υλικών ύδρευσης για τη συντήρηση των δικτύων » του Δήμου Πωγωνίου έτους 2016. ΟΜΟΦΩΝΑ
55. Ανάθεση εκτέλεσης & ψήφιση δαπάνης του έργου «Αποπεράτωση κτιρίου Εκθετήριο – Εργαστήρι ψηφιδωτών Γ. & Ν. Κολέφα» προϋπολογισμού 7.200,00€. ΟΜΟΦΩΝΑ
56. Ψήφιση διάθεσης αναγκαίων πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2016 του Δήμου Πωγωνίου. ΟΜΟΦΩΝΑ
57. Ορισμός πληρεξούσιου 2ικηγόρου για σύνταξη γνωμοδότησης σχετικά με την από 20-4-2016 αίτηση του κ. Ρούμπα Ευάγγελου με θέμα «Ρύθμιση οφειλής – Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφοράς». ΟΜΟΦΩΝΑ
58. Ορισμός δικηγόρου για σύνταξη έγγραφων εξηγήσεων και παράσταση ενώπιον ανακριτικού υπαλλήλου σχετικά με μήνυση Νικολάου Φούκη για χρήση βοσκοτόπων Τ.Κ. Βήσσανης. ΟΜΟΦΩΝΑ
59. Αποδοχή δωρεάς εργασιών κατά την κατασκευή αναψυκτηρίου Τ.Κ. Ρεπετίστας από τον κ. Αντώνιο Φούσα. ΟΜΟΦΩΝΑ
- Ανάθεση εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Τοπογραφική αποτύπωση περιοχών επέκτασης ρυμοτομικού σχεδίου Τ.Κ. Καλπακίου» και ψήφιση δαπάνης της. ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ
60. Ανάθεση εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Σύνταξη τοπογραφικής αποτύπωσης έκτασης στη θέση Αγ. Γεώργιος στην Τ.Κ. Δολιανών» και ψήφιση δαπάνης της. ΟΜΟΦΩΝΑ
61/Ε.Η.Δ. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 5η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2016 Δήμου Πωγωνίου. ΟΜΟΦΩΝΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ο Γιάννης Καραγιάννης παρευρέθηκε στην ανοιχτή συνεδρίαση της 24ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, παρευρέθηκε στην ανοιχτή συνεδρίαση της 24ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις καθώς και στην εθνική στρατηγική της κυβέρνησης για τον τουρισμό. 
Ο πρωθυπουργός, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα των ξενοδόχων, ανακοίνωσε πως το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία θα εφαρμοστεί από το 2018 και παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η χώρα θα καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κλάδος του τουρισμού αποτέλεσε πηγή αισιοδοξίας για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και θα είναι πάλι η αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται για τη χώρα μας. Η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος οικονομικής σταθερότητας και η εγγύηση της ασφάλειας είναι οι δύο βασικοί πυλώνες για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Το κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργεί το απαραίτητο σταθερό πλαίσιο και διευρύνει τις προοπτικές του.

Την Τρίτη οι εναρκτήριες εκδηλώσεις της Περιφέρειας για το Ε.Π. "Ήπειρος 2007-2013"

Σε τέσσερις επιλεγμένους χώρους πολιτισμού, που έχουν ωφεληθεί με δράσεις και παρεμβάσεις από το Ε.Π. «Ήπειρος 2007-2013», υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020» την πρωτοβουλία «Europe in my Region 2016».
Η πανευρωπαϊκή καμπάνια στοχεύει στην προβολή των συγχρηματοδοτούμενων έργων και την ανάδειξη των αποτελεσμάτων και των ευκαιριών τους στην καθημερινότητά των πολιτών. Στην Ήπειρο η πρωτοβουλία υλοποιείται σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων το διάστημα 17-22 Μαΐου 2016 με δράσεις προβολής με αφίσες και βίντεο στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, και συγκεκριμένα στο Κάστρο Ιωαννίνων, στο Κάστρο Άρτας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.
Οι εναρκτήριες εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 17 Μαΐου και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων των Εφορειών Αρχαιοτήτων, φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων. 
Ειδικότερα:

Περιφέρεια Ηπείρου: Προς υπογραφή οι συμβάσεις για έργα αποχέτευσης στους Δήμους Αρταίων και Νικολάου Σκουφά

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες  ανάθεσης   των έργων για τη   «Συλλογή και μεταφοράς λυμάτων οικισμών των πρώην Δήμων Αμβρακικού (νυν Δήμος Αρταίων) και Άραχθου (νυν Δήμου Νικολάου Σκουφά) της Περιφέρειας Ηπείρου», συνολικού προϋπολογισμού 10.109.743 ευρώ, καθώς  η Ε.Υ.Δ. ΕΠ «Ήπειρος 2014-2020», διατύπωσε τη σύμφωνη γνώμη της για τα σχέδια συμβάσεων και τις διαδικασίες ανάθεσης.
Πρόκειται για  τα εξής δύο υποέργα, των οποίων φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου:
-  «Συλλογή και μεταφορά λυμάτων οικισμών (Ανέζας -  Καλογερικού – Ψαθοτοπίου) πρώην Δήμου Αμβρακικού του Δήμου Αρταίων της Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 9.050.000 ευρώ
-  «Συλλογή και μεταφορά λυμάτων οικισμών (Αγίας Παρασκευής) πρώην Δήμου Αράχθου του Δήμου Νικολάου Σκουφά της Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 1.059.743,72 ευρώ.

Δελτίο Τύπου του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις αλλαγές στην παιδεία και τις επερχόμενες πανελλήνιες εξετάσεις


  Κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση οι προτάσεις του προγράμματός μας για την παιδεία, για ένα νέο, σύγχρονο σχολείο για όλους τους μαθητές.
  Ο νέος ενιαίος τύπος δημοτικού σχολείου διατηρεί τα θετικά χαρακτηριστικά του ΕΑΕΠ, το οποίο κάλυπτε μόνο το 1/3 του συνόλου των σχολικών μονάδων και αποσκοπεί στον εμπλουτισμό και την επέκταση των γνωστικών αντικειμένων, τώρα επεκτείνεται σε όλους τους τύπους σχολείων από 4/θέσια και πάνω. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε τη συνταγματική δέσμευση για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας. Όλοι οι μαθητές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα ευρύτερο και πλουραλιστικό πρόγραμμα που προσφέρει το νέο σχολείο.
  Το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του από τις 1:15 έως τις 4:00 μ.μ., εξασφαλίζοντας και γενικεύοντας τις ώρες μελέτης με την παρουσία δασκάλου για όλους τους μαθητές. Η καθιέρωση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου σε όλη τη χώρα που υλοποιεί το Υπουργείο θα είναι πραγματικότητα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αντικείμενα που δεν διδάσκονταν σε όλα τα παιδιά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα όλων των σχολείων της χώρας.
   Στον εθνικό και κοινωνικό διάλογο για την παιδεία, επεξεργαζόμαστε προτάσεις για την αναβάθμιση του λυκείου, ώστε αυτό να πάψει να είναι ένα εξεταστικό κέντρο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να γίνει ουσιαστικός χώρος απόκτησης γνώσεων και εμπειριών.
  Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνονται νέοι όροι σχετικά με τη διαδικασία πρόσβασης στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση. Η αποσύνδεση του λυκείου από την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια είναι ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας μας που έχει ωριμάσει και είναι καιρός να βρει πρακτική εφαρμογή.

Ιωάννινα: Σύλληψη 21χρονου ημεδαπού για κλοπή

Συνελήφθη, χθες (12-05-2016) το πρωί στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 21χρονος ημεδαπός Ρομά, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή.
Συγκεκριμένα, ο προαναφερόμενος χθες (12-05-2016) τα ξημερώματα στα Ιωάννινα, αφαίρεσε από οπωροπωλείο ιδιοκτησίας 41χρονης ημεδαπής, διάφορα είδη μαναβικής.
Από την αστυνομική έρευνα και ύστερα από αναζητήσεις, ο 21χρονος δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη.
Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε επίσης ότι την 09-05-2016 είχε αφαιρέσει ξανά προϊόντα από το ίδιο κατάστημα.
Τα κλεμμένα προϊόντα βρέθηκαν σε Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο του δράστη και κατασχέθηκαν.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από σπίτι στην Άρτα

Για τη διάπραξη της συγκεκριμένης κλοπής, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 15χρονου υπηκόου Αλβανίας

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση κλοπής από σπίτι στην Άρτα και σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ενός 15χρονου υπηκόου Αλβανίας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το πρωί της 11-05-2016, ο 15χρονος διέρρηξε σπίτι στην Άρτα και αφαίρεσε χρηματικό ποσό.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας. 

32η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 14/15 Μαΐου με αγώνες Β΄ ερασιτεχνικής, ντέρμπι στο Δελβινάκι (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Αετός Νήσου 15-05-16/17:30), εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Α.Π.Ο. Δαβάκης-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 15-05-16/17:30), εντός η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Π.Α.Ο. Πεντέλης 15-05-16/17:30)

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2016
ΓΗΠΕΔΟ ΑΣΦΑΚΑΣ
ΩΡΑ: 17:30

Α.Π.Ο. ΔΑΒΑΚΗΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
ΩΡΑ: 17:30

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Ο.ΠΕΝΤΕΛΗΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 17:30

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ

Το πρόγραμμα της 32ης αγωνιστικής της Β΄ Ερασιτεχνικής
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 Μαΐου  2016
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (17:30)
Κυριακή 15 Μαΐου  2016
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Ο.ΠΕΝΤΕΛΗΣ (17:30)
Α.Π.Ο. ΔΑΒΑΚΗΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (17:30)
Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ - ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (17:30)
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (17:30)  
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (17:30)
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ (17:30)
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ (17:30)
Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (17:30) 

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από σπίτι στην Ανατολή Ιωαννίνων

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 26χρονος υπήκοος Αλβανίας

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, υπόθεση κλοπής από σπίτι στην Ανατολή Ιωαννίνων.
Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος ενός 26χρονου υπηκόου Αλβανίας, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε διάρρηξη, που έγινε βραδινές ώρες της 17/18-12-2012, σε σπίτι στην Ανατολή Ιωαννίνων, όπου αφαιρέθηκαν κοσμήματα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά. 

«Ωδή στην φύση της Ηπείρου», του Βασίλη Λάππα. Μία διαδρομή εικόνας και ήχου, την Τετάρτη 19 Μαΐου, ώρα 19:00, στην Ολυμπιακή Πινακοθήκη Σπύρος Λούης, πλατεία Ηρώων και Βασ. Σοφίας 85, Μαρούσι

Και επίσημα τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Με τη δημοσίευση του νέου ΦΕΚ ενεργοποιείται η διάταξη για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.
Πλέον όσοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θέλουν και μπορούν να επιβαρυνθούν οικονομικά, θα έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν τις πινακίδες που είχαν καταθέσει.
Η διάταξη αναφέρει ότι:
για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας
για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας
για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2016 συν 2/12 ετησίων τελών κυκλοφορίας.
Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος σπεύσει μέσα στον Μάιο, θα πρέπει να πληρώσει τα 10/12 των τελών κυκλοφορίας προκειμένου να κρατήσει τις πινακίδες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πόσα θα χάσουν οι μισθωτοί από την 1η Ιουνίου

Mέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Έως 23 ευρώ το μήνα θα φτάσουν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ (αφού έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές) έχει σήμερα μηνιαία παρακράτηση φόρου 8,2 ευρώ ενώ με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν η μηνιαία παρακράτηση φόρου θα πρέπει να αυξηθεί στα 24,6 ευρώ, επομένως ο μισθός του θα μειωθεί κατά 16,4 ευρώ κάθε μήνα, όπως αναφέρει το www.Εuro2day.gr
Στη ζώνη εισοδημάτων από 9.000 έως και 25.000 ευρώ, οι αλλαγές στο φορολογικό φέρνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων: * Από 6,6 έως και 22,7 ευρώ το μήνα για φορολογούμενους χωρίς παιδιά.
Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ ( ή 750 ευρώ το μήνα) σήμερα δεν υπόκειται σε μηνιαία παρακράτηση φόρου δεδομένου ότι καλυπτόταν από το αφορολόγητο των 9.545 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολογήτου στα 8.636 ευρώ (εφόσον δεν έχει παιδιά) η εφορία θα του παρακρατά κάθε μήνα 15,6 ευρώ.
* Από 2,5 έως και 18,6 ευρώ το μήνα για φορολογούμενους με ένα παιδί. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις αφορούν φορολογούμενους με ετήσιες αποδοχές 25.000 ευρώ, όπου η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μεταφράζονται σε μείωση αποδοχών 18,6 ευρώ το μήνα.