Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Δελτίο Τύπου του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις αλλαγές στην παιδεία και τις επερχόμενες πανελλήνιες εξετάσεις


  Κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση οι προτάσεις του προγράμματός μας για την παιδεία, για ένα νέο, σύγχρονο σχολείο για όλους τους μαθητές.
  Ο νέος ενιαίος τύπος δημοτικού σχολείου διατηρεί τα θετικά χαρακτηριστικά του ΕΑΕΠ, το οποίο κάλυπτε μόνο το 1/3 του συνόλου των σχολικών μονάδων και αποσκοπεί στον εμπλουτισμό και την επέκταση των γνωστικών αντικειμένων, τώρα επεκτείνεται σε όλους τους τύπους σχολείων από 4/θέσια και πάνω. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε τη συνταγματική δέσμευση για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας. Όλοι οι μαθητές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα ευρύτερο και πλουραλιστικό πρόγραμμα που προσφέρει το νέο σχολείο.
  Το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του από τις 1:15 έως τις 4:00 μ.μ., εξασφαλίζοντας και γενικεύοντας τις ώρες μελέτης με την παρουσία δασκάλου για όλους τους μαθητές. Η καθιέρωση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου σε όλη τη χώρα που υλοποιεί το Υπουργείο θα είναι πραγματικότητα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αντικείμενα που δεν διδάσκονταν σε όλα τα παιδιά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα όλων των σχολείων της χώρας.
   Στον εθνικό και κοινωνικό διάλογο για την παιδεία, επεξεργαζόμαστε προτάσεις για την αναβάθμιση του λυκείου, ώστε αυτό να πάψει να είναι ένα εξεταστικό κέντρο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να γίνει ουσιαστικός χώρος απόκτησης γνώσεων και εμπειριών.
  Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνονται νέοι όροι σχετικά με τη διαδικασία πρόσβασης στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση. Η αποσύνδεση του λυκείου από την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια είναι ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας μας που έχει ωριμάσει και είναι καιρός να βρει πρακτική εφαρμογή.


  Τηρούμε τη δέσμευσή μας και εργαζόμαστε με σχέδιο και μεθοδικότητα για να λειτουργήσουν τα σχολεία από την πρώτη μέρα με δασκάλους, καθηγητές και βιβλία, για την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών αλλά και για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών  τα επόμενα χρόνια μέσω διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

  Σε αυτό το πλαίσιο μεγάλων θετικών αλλαγών για την παιδεία πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες οι Πανελλήνιες Εξετάσεις. Θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη και καλή επιτυχία στους μαθητές για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εύχομαι οι κόποι των μαθητών και των οικογενειών τους να ανταμειφτούν με τον καλύτερο τρόπο. Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να εργαστούμε, ώστε να παρέχουμε στη νέα γενιά τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα μέλλον που πραγματικά της αξίζει.